Marktanalyse - Italië - 13. juli 2023

Barolo-analyse: 2019 en de daaropvolgende jaargangen markeren een nieuw tijdperk voor wijninvesteerders

2019 is een briljante jaargang. Een paradigmaverschuiving kan het investeren in Barolo lucratiever maken dan ooit. Ook 2020 & 2021 laten een bijzonder goed potentieel zien.

Dus, hoe zit het met Barolo...

Barolo is het enige grote Europese wijngebied dat in de loop van de tijd is ontstaan in plaats van ontwikkeld. Pas in het midden van de 18e eeuw werden de eerste wijnen gebotteld onder de naam "Barolo”. De architect hierachter was een belangrijke man genaamd Cavour. Hij pleitte voor de exclusieve teelt van wijnstokken en het gebruik van andere Franse technieken die hij tijdens zijn reizen had waargenomen. Het resultaat was wat we nu kennen als traditionele Barolo. Als u meer te weten wilt komen over Barolo in het algemeen, lees dan ons artikel over Barolo - de wijn van koningen, de koning van de wijn.

Sinds het begin van de jaren 1990 is er echter een soort polarisatie ontstaan in de regio. Aan de ene kant zijn er mensen die de processen waarderen die de methoden van Cavour volgden en als traditioneel worden beschouwd. Aan de andere kant zijn er mensen die moderne methoden ondersteunen, zoals rijping in barrique vaten en een focus op meer fruitigheid. Lees ons volledige artikel over ’The Traditionalists vs. Modernists’ om meer te weten te komen over de zogenaamde "Barolo War".

De enige constante in Barolo is dat de wijn uitsluitend wordt geproduceerd van de Nebbiolo druif. Deze druif met een dunne schil is vroeg te toppen en heeft veel tijd nodig om te rijpen. Het zorgt voor wijnen met een hoge zuurgraad en, belangrijker nog, tannines. Het is vooral dit onderdeel dat de traditionele productiemethode van Barolo heeft gedicteerd.

Barolo is een kleine regio met iets minder dan 2.000 hectare wijngaarden en ongeveer 1.000 producenten. Ter vergelijking: er is ongeveer 29.500 hectare wijngaarden in de hele Bourgogne. Ondanks de kleine omvang wint Barolo meer terrein op het internationale toneel van exclusieve wijnen. De beperkte productieschaal, gecombineerd met een mogelijke paradigmaverschuiving, maakt Barolo interessanter dan ooit vanuit het perspectief van investeringen.

Rinaldi Barolo

Wat kenmerkt een goede Barolo?

Dit is een goede vraag en ook een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Met de traditionele aanpak vereist de Nebbiolo-druif een hoog niveau van extractie om de vereiste kleur en body te bereiken. Dit vereist een lange rijpingsperiode in grote vaten om de extreem harde tannines te verzachten.

De modernisten, die deze mantra betwistten, beweren dat er te veel tannine werd gewonnen en dat een kortere maar snellere extractie (meestal met de gevreesde rotofermenter, wat godslastering is voor traditionalisten) resulteert in een meer toegankelijke wijn. Ze beweren ook dat veroudering in kleine vaten de impact van oxidatie vermindert terwijl een deel van de ontbrekende tanninestructuur wordt vervangen. Deze beweging werd grotendeels gedreven door een verschuiving in smaak naar meer toegankelijke wijnstijlen die eerder klaar zijn om te drinken.

Maar zoals het gaat, kan het niet allebei. Om het botweg te zeggen, traditionele productie resulteert vaak in wijnen die te tanninerijk blijven, waarbij de smaken en het karakter van het fruit vervagen voordat de tannines dat overnemen. Omgekeerd kan de snellere extractie van de modernisten enkele van de unieke en buitengewone aroma's van de Nebbiolo-druif verwijderen, die beroemd worden beschreven als "teer en rozen", terwijl overmatig gebruik van nieuw eikenhout ze ook kan overschaduwen.

Wat dus het beste is, is een kwestie van persoonlijke smaak. Wat echter interessant is voor de wijninvesteerder, is dat er mogelijk een paradigmaverschuiving aan de gang is die aanzienlijke commerciële implicaties kan hebben.

Maar laten we het eerst hebben over de sublieme 2019-jaargang.

Barolo biedt inzichten voor de moderne consument

Barolo heeft meer gemeen met de prestigieuze Bourgognes en Bordeaux dan alleen de initialen. Sinds 2010 zijn de wijngaarden in Barolo in kaart gebracht. In de Bourgogne kennen we dit al jaren en is het inzichtelijk, waar elke wijngaard wordt erkend voor zijn unieke expressie.

Dit leidt tot een natuurlijke toename van de interesse in de individuele wijnmakerij, waarschijnlijk gevolgd door stijgende prijzen. Oorsprong tot de bron is het sleutelwoord voor wijnliefhebbers van over de hele wereld. Ze nemen liever de telefoon op en zoomen in op de individuele wijnstok om een idee te krijgen van de plaats. De algehele ervaring van de bodem, de hellingen en het geritsel van de geschiedenis helpt om interesse te wekken in een wijngebied.

In Barolo heeft het in kaart brengen van de wijngaarden de basis gelegd voor een verhoogde interesse, omdat het gebied relatief klein is, maar met aanzienlijke nuances in de afzonderlijke deelgebieden. Het kan een paar jaar duren voordat de meerderheid Monforte en Serralunga d'Alba kan vergelijken, net zoals ze Chambolle-Musigny en Gevrey-Chambertin kunnen vergelijken. Als het gaat om wijn, is tijd een belangrijk gegeven. Vandaar de veranderingen die vele jaren in beslag nemen en uiteindelijk de interesse in de wijnen van Barolo alleen maar zal vergroten.

Daarnaast kan u de herkomst van de druiven nu opdelen in drie niveaus. Dit moet in principe niet worden opgevat als een kwalitatieve rangschikking, maar alleen als een aanduiding van de oorsprong;

Comune - een van de 11 gemeenten kan op het etiket worden aangegeven.
MGA of Cru - een van de 170 gedefinieerde MGA-zones kan op het etiket worden aangegeven.
Vigna - de naam van de wijngaard kan worden genoemd, maar alleen als deze met een MGA staat.

Alessandro Masnaghetti is de man achter het in kaart brengen van het gebied en zijn website gaat de diepte in met details over de wijngaarden.

2019: een sublieme vintage en misschien wel het begin van een nieuw tijdperk?

Antonio Galloni van Vinous, die met recht kan worden beschouwd als de belangrijkste specialist in Italiaanse wijn onder de meest prominente wijncritici, heeft de jaargang 2019 van Barolo onderzocht en zijn enthousiasme is begrijpelijk.

Volgens Galloni is Barolo weer op de goede weg na een problematischer 2018-jaargang, met een uitzonderlijke 2019-jaargang die volgens hem het begin zou kunnen zijn van een nieuwe cyclus van sterke en uitstekende jaargangen.

Galloni is in gesprek geweest met verschillende toonaangevende producenten in het gebied, die allemaal benadrukken dat de parameters voor wat een warme jaargang is de afgelopen jaren zijn veranderd. Hoewel 2019 in historisch perspectief warm was, was het koeler dan de voorgaande jaargangen. Samen met de afwezigheid van "schokweer" en de mogelijkheid voor een optimale late oogst, staat de jaargang 2019 naast benchmarkjaargangen zoals 2016, 2005 en 1999, wat, in combinatie met een nieuw paradigma, 2019 aantrekkelijker dan ooit maakt.

Als u diep in het onderwerp wilt duiken, zijn hier Galloni's aantekeningen over de jaargang 2019.

Anders wordt aanbevolen om door te gaan naar het gedeelte over wat dit betekent voor Barolo-investeringen.

  1. Een lang groeiseizoen

Een lang groeiseizoen, gedefinieerd als de periode van knopbreuk tot oogst, is essentieel voor het bereiken van volledige fysiologische rijping van de vruchten, schillen en zaden. Aangezien Nebbiolo al een tanninedruif is, is minder dan volledige fysiologische rijpheid zwaar bestraffbaar. Het groeiseizoen lag binnen de normale parameters, terwijl de oogst aan de latere kant was en een goede fysiologische rijpheid werd bereikt (om verschillende redenen), dus aan de eerste voorwaarde werd voldaan.

  1. Dagelijkse diensten

De laatste fase van rijping moet gepaard gaan met dagelijkse verschuivingen, dat zijn de schommelingen in temperatuur van warme dagen naar koele nachten. Dagelijkse verschuivingen creëren aromatische complexiteit, volle smaakontwikkeling en kleur. De avondtemperaturen koelden aan het einde van het seizoen af om de hoogte overdag in evenwicht te brengen en bleven koel tijdens de kritieke oogstperiode. Aan de tweede voorwaarde was dus voldaan.

  1. De afwezigheid van schokkende weersomstandigheden

Vorst en hagel kunnen het gewas ernstig en onherstelbaar beschadigen. Evenzo kunnen perioden van ononderbroken verhoogde hitte de rijping blokkeren. Enkele weken regen in het voorjaar maakten het werk aan de wijngaard uitdagend, maar lijken minder ernstig te zijn geweest dan in 2018. Hagel was een probleem op verschillende plaatsen in en rond Alba, Grinzane Cavour, Serralunga en La Morra. Aan de derde voorwaarde werd dus slechts gedeeltelijk voldaan.

  1. Stabiel weer in de afgelopen maand

De laatste maand van het groeiseizoen maakt de kwaliteit van de jaargang. Stabiel weer zonder langdurige regenperiodes is essentieel voor het oogsten van een gezond gewas. Aan het einde van het groeiseizoen werden warme dagen afgewisseld met koele nachten. Eind oktober viel er wat regen, maar het grootste deel van de oogst was toen al binnen. Aan de vierde voorwaarde werd grotendeels voldaan.

  1. Een late oogst

De oogst moet plaatsvinden in oktober (mogelijk eind september in sommige gebieden), waarbij de laatste fase van rijping plaatsvindt tijdens de kortere dagen van eind september en oktober, in tegenstelling tot de langere, warmere dagen van augustus. Naar hedendaagse maatstaven was de oogst aan de latere kant, dus aan de vijfde voorwaarde was voldaan.

Monfortino Barolo

Wat betekent dit voor Barolo Investment?

Galloni stelt dat de Barolo-jaargang van 2019 waarschijnlijk een paradigmaverschuiving teweeg zal brengen die in de toekomst verstrekkende gevolgen zal hebben. Wat hier wordt overwogen, is dat producenten en wijngaarden/ terroir zich lijken te hebben aangepast aan een "nieuw normaal" met betrekking tot externe factoren zoals extreme hitte, die ook de bovengenoemde moderne stijl ondersteunt die steeds populairder wordt in de wijnwereld.

Of wijnliefhebbers zweren bij de klassieke of moderne stijl is één ding, maar vanuit commercieel oogpunt zal een modernere Barolo resulteren in een verhoogde verkoop en consumptie. Ongetwijfeld zullen een meer toegankelijke stijl en goede wijnen die eerder drinkbaar worden dan traditionele Barolo een verhoogde consumptie motiveren en veel meer wijnliefhebbers aantrekken dan alleen de hardcore Barolo-liefhebbers.

En dit is niet slechts speculatie, maar eerder een causale verklaring van waar we al getuige van zijn geweest. Volgens de Britse wijnbeurs Liv-ex zijn wijnen uit Piemonte historisch gezien het best presterend qua prijsontwikkeling, met wijnen als Monfortino Barolo en Rinaldi Barolo als voorbeeld. Het aandeel van de Piemontese wijnen dat op Liv-ex wordt verhandeld in vergelijking met Toscaanse wijnen is echter vrij matig geweest, deels als gevolg van veel kleinere hoeveelheden die worden geproduceerd. Met een combinatie van hoge kwaliteit, aanzienlijk volume en een sterk merk, worden de Super Tuscans beschouwd als de drijvende kracht achter de Italiaanse categorie op de secundaire markt.

Maar dit patroon is aan het veranderen. Volgens Liv-ex is het aandeel van Piemonte (Barolo en Barbaresco) in de totale omzet van Italiaanse wijnen gemeten naar waarde gestegen van 11,4% in 2015 tot 43,4% in het voorjaar van 2021*, terwijl het aantal verhandelde unieke Piemontese wijnen in slechts vijf jaar met 653% is gestegen tot meer dan 700 wijnen (in 2020). Barolo is hier de belangrijkste aanjager en blijft de handel domineren, nog steeds gemeten naar waarde.

De handelsactiviteit weerspiegelt een toegenomen interesse in wijnen uit de regio, die vaak wordt vergeleken met de Cotes de Nuits van Bourgogne (de thuisbasis van Romanée-Conti, Chambertin, Musigny, enz.) vanwege hun vergelijkbare grootte, waardoor ook parallellen kunnen worden getrokken in termen van kleine producties.

In combinatie met sterke jaargangen en het nieuwe paradigma van een meer toegankelijke wijnstijl en kortere rijpingstijd, staat Barolo voor een uiterst opwindende toekomst waar wijnbeleggers zich bewust van moeten zijn.

*Nieuwere gegevens niet beschikbaar

Niet alleen 2019! Ook de jaargangen 2020 en 2021 zijn briljant!

De Barolo's van 2019 zijn reeds uitgebracht, hoewel sommige wijnen mogelijk pas in de herfst beschikbaar zijn. De 2020's zijn gepland voor release in 2024 en we kunnen verwachten dat de 2021 Barolo’s op de markt komen in 2025.

De jaargang 2019 valt op door zijn gunstige weersomstandigheden zoals hierboven vermeld. Met name de weerpatronen en kenmerken van 2019 en 2021 delen overeenkomsten, waarbij beide jaargangen uitzonderlijke omstandigheden ervaren, wat leidt tot uitmuntendheid.

2020 was daarentegen getuige van een warme en vegetatieve cyclus die iets eerder begon dan normaal. Ondanks de warmte bleef het niveau van de zuren op hoogwaardig niveau, bevatte de druif goede sappen en profiteerde de taninne van de ideale weersomstandigheden in september, met frissere en koelere nachten.

Bij het onderzoeken van de karakters van deze jaargangen, blijkt 2020 soepel en dicht te zijn, met aangename complexiteit en benaderbaarheid.

Wat de weersomstandigheden in 2021 betreft, heeft een koude en besneeuwde winter, samen met voldoende watervoorziening in de winter en het voorjaar, de weg vrijgemaakt voor een robuuste vegetatieve cyclus die later begon dan het voorgaande jaar. De daaropvolgende zomer werd gekenmerkt door aanhoudende warmte zonder extreem hoge temperaturen, aangevuld met koele nachten en geïsoleerde waterstormen.

De uitzonderlijke kwaliteit van de jaargang 2021 is duidelijk zichtbaar door zijn opmerkelijke finesse, elegantie en indrukwekkende structuur. Met zijn goede complexiteit en buitengewone verouderingspotentieel wordt verwacht dat 2021 zelfs de hoog aangeschreven jaargang 2019 zal overtreffen.

De mening van RareWine Invest

De jaargang 2019 in Barolo is subliem - daar bestaat geen twijfel over. Wat nog spannender is, is dat de trend lijkt te verschuiven naar een stijl van wijnen die een veel breder scala aan wijndrinkers aanspreekt.

Als u een jonge, klassieke Barolo hebt geproefd, weet u dat het niet voor iedereen is en niet iets waar u veel van drinkt. Aan de andere kant, als / wanneer deze wijnen toegankelijker worden en niet noodzakelijkerwijs enkele decennia in de kelder nodig hebben, zal dit de vraag en consumptie stimuleren.

Het goede nieuws is dat we momenteel een fantastische 2019-jaargang beleven en waarschijnlijk kijken naar een toekomst met een aantal uitstekende jaargangen. Het enthousiasme voor weer en warmte in dit tijdperk is echter niet zonder grenzen, omdat producenten zich steeds meer zorgen maken over wat klimaatverandering de komende vijf tot tien jaar zal brengen, wat de wijnen van vandaag nog waardevoller zou kunnen maken.

Eén ding is zeker: we weten wat er vandaag beschikbaar is, en het is van uitzonderlijk hoge kwaliteit en zal ongetwijfeld een van de wijnschatten van de toekomst worden - op voorwaarde dat ze kunnen worden verkregen.

Oprichter van RareWine Group Rasmus Nielsen heeft de afgelopen jaren in Piemonte ontzettend veel producenten bezocht. Lees hier zijn ervaringen over de huidige staat van Barolo.

Neem contact op met RareWine Invest

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op