Beleggingstip - Italië - 15. juni 2023

'Serieus indrukwekkende Barolo': 2019 GD Vajra Barolo Bricco Viole

Italiaanse wijn zit in de lift, en met 97 punten van Italië-expert Vinous lijkt deze benchmark Barolo veel te goedkoop. Het gouden tijdperk van Barolo is aangebroken.

"De Barolo’s 2019 van Vajra zijn serieus indrukwekkend." Antonio Galloni, Vinous

RareWine Invest betoogt al langer dat Italiaanse wijn in opkomst is. De kwaliteit van wijnen van Italiaanse topproducenten is de afgelopen 20 jaar gestaag toegenomen - nu overeenkomend met 's werelds beste wijnen. De prijzen hebben slechts gelijke tred gehouden met de kwaliteit van een handvol van de beste Italiaanse producenten, waardoor er een groot investeringspotentieel overblijft voor de rest.

2019 GD Vajra Barolo Bricco Viole is geen Italiaans overblijfsel, maar een voorname vertegenwoordiger van de hoge kwaliteit van het huis en de enorm hoog gelegen Barolo gepresenteerd in de jaargang 2019. De prijs is echter helemaal niet representatief voor de kwaliteit - en dit is waarop de slimme investeerder die gelooft in de toekomst van Italiaanse wijn kan inspelen.

GD Vajra: Toonaangevend in duurzame wijnbereiding

GD Vajra heeft 40 hectare in Barolo, en de prachtige 4,79 hectare Bricco delle Viole wijngaard, waar de wijn in deze investeringstip vandaan komt, wordt erkend als een van de beste wijngaarden in Barolo. Gelegen in Vergne, het hoogste dorp in Barolo, wordt het familielandgoed gerund door Giuseppe, Isidoro en Francesca Vaira*, de tweede generatie wijnmakers. Hun ouders Milena en Aldo zijn echter nog niet klaar met het familiebedrijf, daarom houden ze nog steeds toezicht op het wijnhuis.

Aldo richtte het wijnhuis op in 1972 en vernoemde het naar zijn vader Giuseppe Domenico. Aldo gebruikte het land dat sinds de jaren 1920 in de familie was, en in feite was Vajra een van de eerste producenten in Barolo die zich wijdde aan biologische wijnbereidingsmethoden - en vandaag is duurzaamheid ook een belangrijke factor voor de Vajra-familie.

"Het land vraagt om absolute toewijding. Het vraagt om geliefd te worden ten goede of ten kwade, in overvloed en schaarste. Het land is bijna belangrijker dan ons huis. Het maakt deel uit van ons leven en vraagt om bewaakt te worden met dezelfde tederheid die we hebben voor onze geliefden. En het verbazingwekkende is dat, ondanks alle moeilijkheden, ervan te houden geen enkele inspanning vereist”.

Het bovenstaande kadert de benadering van de familie van het wijnmaken, wiens benadering van de natuur zeer bescheiden is. Op dezelfde manier beschrijven de familieleden hun interne samenwerking als een droom. Ze hebben verschillende ideeën, posities en verschillende overtuigingen - maar ze komen altijd tot een consensus en creëren geweldige wijn.

*Leuk weetje: tot 1918 was de familienaam Vajra, toen de letter J uit de Italiaanse taal werd verwijderd en de familienaam werd veranderd in Vaira. Toen Aldo het bedrijf oprichtte, werd er echter een fout gemaakt en sloop de kleine j in de naam - en de familie koos ervoor om het voor het wijnhuis te houden, ook al worden hun eigen namen gespeld als Vaira.

Het Gouden Tijdperk in Barolo

Als u de automatische piloot aanzet bij het doen van een wijninvestering, zijn merken zoals Cristal, Leroy, Sassicaia en Dom Pérignon zowel aan te bevelen als voor de hand liggend - daarom voelen veel mensen zich tot hen aangetrokken. Ze hebben hun waarde al bewezen en behoeven geen verdere analyse. De moeilijke en tijdrovende uitdaging is om een wijngebied en een merk te vinden met onbenut potentieel. Voor iedereen. En dit soort huiswerk is lang niet voor iedereen behapbaar.

De automatische piloot is nog niet ingesteld voor Piemonte, maar het is een feit dat enkele van 's werelds beste wijnen in Piemonte zijn geboren - met name Barbaresco en Barolo. Hier vindt u wijn van extreem goede kwaliteit, wat niet tot uiting komt in de nog steeds lage prijzen. Wijnen die nog niet bekend zijn bij de wereldwijde schare wijnliefhebbers.

"Na de zeer problematische en ongelijke jaar 2018, kaatst Barolo terug met een stellaire jaargang in 2019 die heel goed het begin zou kunnen zijn van een nieuwe cyclus van sterke, uitstekende jaren voor deze historische appellatie." - Antonio Galloni, Vinous, januari 2023.

De hierboven genoemde jaargang 2019 is bijzonder relevant voor deze zaak omdat de 2019 GD Vajra Barolo Bricco Viole een prachtige vertegenwoordiger is van de jaargang. Volgens de Vintage-grafiek van Wine Advocate is de 2019-jaargang in Barolo 'Buitengewoon' - de absoluut beste categorie. Tel daarbij op dat de kwaliteit beduidend anders (en beter) lijkt te zijn dan 20 jaar geleden.

En hoewel klimaatverandering warmere klimaten met zich meebrengt, is er geen voorspelling van hoe de kwaliteit van Barolo er over 10, 20 en 30 jaar uit zal zien - alles wat we weten is dat het gouden tijdperk nu is met de jaargangen 2019 en 2020 als sterke hoofdrolspelers. In onderstaande video krijg je een inkijkje in Piemonte en het nieuwe tijdperk.

2019 GD Vajra Bricco delle Viole: vertegenwoordiger van de grootsheid van zijn vintage

Als het gaat om Italiaanse wijnen, is Vinous de toonaangevende expert. Ook van de meest gebruikte critici op RareWine Invest heeft alleen Vinous de 2019 GD Vajra Bricco delle Viole geproefd. Daarom is het logisch om de scores van 2019 te vergelijken met eerdere Viole-scores van Vinous.

Vinous kent 97 punten toe, wat de hoogste score is die een Bricco della Viole ooit heeft gekregen van de deskundige Italië-expert. Alleen de spraakmakende jaargangen 2016 en 2013 hebben de kwaliteit van deze 2019 geëvenaard, waardoor de 2019 een vertegenwoordiger is van zowel de grootsheid van de jaargang als het hoogste niveau dat een Bricco delle Viole heeft bereikt.

Vajra-Diagram-DK+ENG+NL+SE.png

Bricco Viole: Vergelijkbare jaargangen presteren

2019 heeft zichzelf al gemarkeerd als een geweldige jaargang in Barolo, en dit is op zich een kwaliteitszegel dat de aandacht trekt. 2016 heeft dezelfde status en deelt in dit geval de 97 Vinous-punten. Hetzelfde geldt voor 2013, daarom ligt het voor de hand om te kijken naar de prijsontwikkeling van deze wijnen.

Volgens wine-searcher.com is de vraagprijs van 2013 Bricco Viole met 66% gestegen sinds de release zes jaar geleden, wat een jaarlijkse groei van 9% is. 2016 Bricco Viole is al bijna vier jaar op de markt en in deze periode is de vraagprijs volgens wine-searcher.com met 55% - 14% per jaar gestegen.

Het is niet met zekerheid bekend hoeveel flessen Vajra Barolo Bricco delle Viole in de jaargang 2019 zijn geproduceerd, maar in 2016 was het cijfer 15.000 flessen, dus er wordt aangenomen dat we hier ongeveer op dezelfde hoeveelheden zitten. Dit is een microscopische productie met zeer hoge scores, waarvan de vergelijkbare voorgangers een geweldige start hebben gemaakt in termen van investeringen - en het potentieel voor de beste wijnen van Italië ligt nog in het verschiet.

Investment In Italian Wine

Het is geen nieuws meer dat RareWine Invest zich ook richt op de beste wijnen van Italië. Dit komt natuurlijk omdat Italiaanse wijnen op weg zijn om een dominante positie in te nemen op het wereldtoneel voor exclusieve en zeldzame wijnen. De kwaliteit is de afgelopen 20 jaar aanzienlijk toegenomen, maar de prijzen lijken erg laag in vergelijking met hun Franse tegenhangers - vanwege de lage prijzen van Italiaanse wijn zal de aanschaf en consumptie ook aanzienlijk hoger zijn dan bijvoorbeeld in Bourgogne. En weinigen zouden het merken als Italiaanse wijnen met 10 of 20% zouden stijgen bij de huidige prijsniveaus - met andere woorden, er is veel ruimte voor groei.

Bovendien lijkt Italiaanse wijn het buitengewoon goed te doen in tijden van crisis, en de onderstaande passage is afkomstig uit een RareWine Invest-marktanalyse die benadrukt hoe de toekomst eruit ziet voor het investeren in Italiaanse wijn. Lees hier de volledige analyse: Investeren in Italiaanse wijn: wat brengt de toekomst?

"Terwijl de aandelenmarkt tussen november 2007 en april 2009 bijna halveerde* en pas in het voorjaar van 2013 volledig herstelde, steeg de Italiaanse 100 met 62,9%, wat overeenkomt met een gemiddeld jaarlijks rendement van 11,9% in deze periode. Een rendement dat aanzienlijk beter presteerde dan de brede Liv-ex Fine Wine 1000-index en zelfs beter presteerde dan de Champagne 50."

Tel daarbij op dat de Liv-ex Italy 100 index in de eerste helft van 2020 in een vloeiende en bijna lineaire beweging met 11,2% steeg - in een wereld vol onrust, een handelsoorlog tussen de VS en de EU, onrust in Hongkong (het centrum van de wijnhandel in Zuidoost-Azië), Brexit-onrust en niet in de laatste plaats de wereldwijde Covid-lockdown.

* 1: Based on MSCI World, NET Return, EUR

De mening van RareWine Invest

Terwijl de wereld naar Bordeaux keek, begonnen we te kijken naar de Bourgogne, en die blik bleek meer dan gunstig. En tegelijkertijd zagen we  het onbenutte potentieel van Champagne (alleen beschikbaar in Engels) voordat het algemeen bekend werd. Omdat steeds meer mensen zich lieten verleiden door Bourgogne en Champagne (en terecht, dat zijn we nog steeds), keken we naar Italië, en er zijn veel aanwijzingen dat Italiaanse wijnen in opkomst zijn.

Het gouden tijdperk van Barolo gebruikt de 2019-jaargang als middelpunt en de 2019 GD Vajra Barolo Bricco Viole maakt de reputatie van de jaargang volledig waar met 97 Vinous-punten. Het wordt ook geproduceerd in extreem kleine hoeveelheden (15.000 flessen) vanuit een Italiaans perspectief, en zijn vergelijkbare voorgangers hebben een geweldige start van hun prijsreis gehad.

Het bovenstaande zijn allemaal argumenten waarom u zou moeten investeren, maar de beslissende factor in dit geval is natuurlijk de prijs. Dit kost slechts €73, en zelfs als het 10 of 20% zou stijgen, zou de consument er waarschijnlijk niet veel aandacht aan besteden.

Investeer in 2019 GD Vajra Barolo Bricco Viole

Neem contact met ons op door middel van het contactformulier onderaan de pagina als u meer te weten wilt over uw beleggingsopties of om de wijnen rechtstreeks te bestellen via het formulier.

WIJNJAARWIJNVOLVERPAKKINGPRIJS*
2019GD Vajra Barolo Bricco Viole750OC6€ 73
*Alle prijzen zijn in euro, excl. douanekosten, belasting en btw voor levering aan het douane-entrepot. Prijzen inclusief douanekosten, belasting en btw kunnen op aanvraag worden verstuurd. De wijnen worden uitsluitend verkocht in hele kisten, tenzij anders wordt gespecificeerd, en de prijs is per fles. Minimumbestelling van € 2.500. Uitgegaan van een totaal minimuminvestering van € 10.000. Prijzen kunnen sinds de uitgave van dit artikel zijn gewijzigd. Onder voorbehoud van fouten.

Neem contact op met RareWine Invest

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op