Waarom is wijn de perfecte investering?

Scroll
Vraag
Vraag
Kom erachter waarom wijn de perfecte investering is Video bekijken

Marktvraag van duizenden jaren blijft aanhouden

Wijn is het oudste en meest gevraagde luxeproduct ter wereld, waar al sinds het oude Griekenland en het Romeinse Rijk door de leden van koninklijke huizen, de adel en hogere klasse naar wordt gezocht. De beste en meest exclusieve luxewijnen omvatten minder dan 0,1% van de totale wereldwijde wijnproductie. De duurste en meest zeldzame wijnen zijn ook een statussymbool. De sterke groei in het aantal rijke en superrijke mensen in de wereld betekent dat de vraag, en daarmee de prijzen, jaar in jaar uit toenemen.

Bekijk de video: Waarom in wijn investeren?

Investeren

Historisch gezien is wijn de beste belegging

Wijn is de perfecte belegging aangezien het risico aanzienlijk lager is dan bij beleggingen op de aandelenmarkt. Waar aandelenkoersen de ene dag kunnen stijgen en de volgende dag kunnen dalen, levert wijn jaar na jaar een stabiel rendement op en daalt slechts zeer zelden in waarde. Sinds 2004 hebben Bourgondische wijnen een rendement van 651 %1 en champagne een rendement van 483 %2 opgeleverd, terwijl de aandelenmarkt in dezelfde periode met een rendement van 412 %3 een aanzienlijk lager rendement heeft opgeleverd . Dat maakt wijn een beter en betrouwbaarder investeringsobject dan zowel onroerend goed als de aandelenmarkt.

Marktprestatie sinds 2004

1: Liv-ex Burgundy 150
2: Liv-ex Champagne 50
3: MSCI World net total return i EUR.

Continuïteit

Jaarlijks rendement van +8%

Het gemiddelde jaarlijkse rendement van wijn bedroeg de afgelopen 16 jaar +8% en er wordt verwacht dat de prijs van wijn op hetzelfde tempo zal blijven groeien. Dit is te wijten aan een combinatie van verschillende factoren, waaronder de beperkte maar constante productie, toenemende vraag, doorlopende consumptie en oplopende productiekosten.

 • Constante productie

  Constante productie

  De productie van de beste en meest exclusieve wijn is heel beperkt en omdat de beste wijngaarden ter wereld volledig beplant zijn en hun gebied niet uitgebreid kan worden, houdt dit in dat de toenemende vraag niet kan worden beantwoord door verhoogde productie, maar alleen door hogere prijzen.

 • Toenemende vraag

  Toenemende vraag

  De vraag naar dure en exclusieve wijnen neemt sterk toe. Dit komt door het feit dat de wereld zowel een sterke groei in het aantal welgestelden meemaakt als een stijgende wereldwijde interesse in wijn, in het bijzonder uit de 'nieuwe' economieën, waaronder de BRIC-landen, waar een nieuwe generatie welgestelden met toenemende mate om luxegoederen vragen.

 • Doorlopende consumptie

  Doorlopende consumptie

  Onze dagelijkse wijnconsumptie vermindert continu het aanbod, waardoor de prijs voor de resterende flessen toeneemt. Doorlopende consumptie is daarom een belangrijke parameter en vaak een voorwaarde voor toename in de prijs van de wijn. Daarom is het van essentieel belang om bij het investeren in wijn rekening te houden met de doorlopende consumptie.

 • Stijgende kosten

  Stijgende kosten

  Wijn is een agrarisch product en als de wijnproductie niet kan worden uitbesteed en de indruk wordt gewekt dat de meest bekwame wijnproducenten niet vervangen kunnen worden door machines, groeien de productiekosten. Zo zal de prijs van wijn minimaal stijgen in lijn met de algemene koersbeweging en is investeren in wijn derhalve veiliggesteld tegen inflatie.

Stabiliteit

Zet jezelf in een sterke positie als een crisis toeslaat

De financiële crisis is het perfecte voorbeeld waarin de veerkracht van wijninvesteringen wordt weerspiegeld. Van november 2007 tot april 2009 werd de waarde van de beurs bijna gehalveerd1. De prijs van wijn zich gedroeg heel anders. Hier stagneerde de prijs na een periode van groei. Sterker nog, het ging nooit slechter dan Champagne dat slechts met 3,6% daalde, terwijl het het slechtste deed na de crash van Lehmann Brothers. De Bourgogne daalde slechts met 0,9%.

Ter vergelijking: het duurde vier jaar vanaf het hoogtepunt van de financiële crisis voordat de aandelenmarkt volledig was hersteld en weer op hetzelfde niveau kwam als voor de crisis2.

De Corona-pandemie is ook een goed voorbeeld waarin wijn stabiel ten tijden van crisis. De aandelenmarkt deed het ook goed tijdens de Corona-crisis, die echter grotendeels wordt aangespoord door het ruime monetaire beleid en het feit dat nationale banken door politieke interventie, zowel bedrijven als de markt in het algemeen hebben ondersteund en gestimuleerd. Iets waar geen garantie voor is, wanneer de volgende crisis toeslaat.

Wijn als investering biedt een hoger rendement dan de aandelenmarkt en is ook bestending ten tijde van een crises.

Vanuit een historisch oogpunt heeft wijn tijdens goede tijden hoge rendementen opgebracht en tijdens moeilijke tijden kapitaal behouden.

Ondanks een laag risico heeft wijn de afgelopen 18 jaar betere rendementen gegeven dan zowel de aandelenmarkt als vastgoed.

Wijn kan met voordeel in een beleggingsportefeuille worden opgenomen als een element met laag risico gelijkwaardig aan obligaties en andere kapitaalbehoudende activa en kan helpen het risico te verspreiden en het beleggingsrendement te verhogen.

De financiële crisis van 2007-2009

1: Vanaf november 2007 en de daaropvolgende 17 maanden daalde de waarde van de MSCI Europe Net Returns - gemeten in EUR - met 46,9%.

2: Begin maart 2013, vier jaar nadat de MSCI Europe Net Returns - gemeten in EUR - in april 2009 zijn laagste punt bereikte, stond de aandelenmarkt op hetzelfde niveau als vóór de crisis in november 2007.

Kapitaalbehoud
Kapitaalbehoud

Een sterk en kapitaalbehoudend goed

Met een wijnbelegging heb je een goed dat niet alleen bestendig en gedegen rendement geeft, maar dat ook kapitaal houdende eigenschappen heeft. Dit maakt wijn een perfecte investering, of je nu je fortuin wilt vergroten of behouden.

Wijn is een solide beleggingsalternatief, omdat het een schuldeloos product is. Het zal zijn waarde niet in een dag verliezen. Met andere woorden; als er gister naar de wijn werd gezocht, wordt er morgen ook naar de wijn gezocht en zal het zelden zijn waarde verliezen.

Wijnprijzen zijn ook gevoelig voor externe factoren, maar in beduidend mindere mate dan bijv. aandelen. Als we de huidige COVID-19-crisis meerekenen, heeft de aandelenmarkt sinds de financiële crisis in 2007-2009 vier correcties* meegemaakt. Iedere keer heeft wijn stabiele prijzen behouden, is wijn onderhevig geweest aan kleine dalingen en zelfs aardige waardetoenames. Als we het in dit opzicht bekijken zijn er geen historische feiten die concluderen dat de prijs van wijn daalt als de aandelenmarkt een crisis doormaakt. Als wijnprijzen dalen is het slechts tijdelijk en voor een beperkte periode.

Dit houdt in dat de wijnbelegger zal genieten van een stabiel en solide rendement in goede tijden en zijn kapitaal behoudt ten tijde tijden correcties, een crisis of zelfs een recessie.

*Een correctie van de aandelenmarkt wordt vastgesteld door een plotselinge waardedaling van meer dan 10%

Lees over hoe COVID-19 van invloed is op de wijnmarkt

Kwaliteit
Kwaliteitsgarantie

De wijndetective van RareWine Invest stelt je investering veilig

In lijn met de stijgende wijnprijzen en het feit dat de prijs van de duurste flessen de € 30.000 ver overschrijden, heeft ook de stimulans om nepwijn te produceren vergroot. Het produceren van nepwijnen is een relatief nieuw vaststaand feit en als de grootste leverancier van beleggingswijnen in Scandinavië nemen we dit probleem heel serieus. Alle wijnen die door RareWine Invest worden verhandeld, worden door onze wijndetective gecontroleerd, die om professionele redenen een van de grootste beeldarchieven van zeldzame en dure wijnen in de wereld heeft aangelegd. Vandaag de dag bevat het archief meer dan 100.000 afbeeldingen met hoge resolutie van zowel echte als nepwijnen, dat jouw investering zeker stelt tegen namaak.

Wijndetective Mads Pedersen werkt bij RareWine uitsluitend in kwaliteitsgarantie en fraudebestrijding. Dagelijks werkt hij nauw samen met onder andere wijnproducenten en veilinghuizen om van de wijnwereld een veiligere plek te maken.

Mads Pedersen bevindt zich op dit ogenblik binnen Europa onder de meest bekwame mensen in zijn vak. Zijn fraudebestrijding wordt daarom ook internationaal erkend.

Beleggingsrendement

14 goede wijnbeleggingen

Door de jaren heen heeft het rendement op investeringen in wijn het gebruik van de term belggingswijn gerechtvaardigd. Er zijn veel voorbeelden van wijn di een goede investering zijn geweest en vanuit een breder perspectief heeft wijn in het verleden de wereldwijde aandelenmarkt overtroffen.

Men zegt dat de aandelenmarkt effectief is en daarom stijgen en dalen de aandelenprijzen iedere dag in lijn met nieuwe informatie die beschikbaar komt en de veranderlijke stemming van de markt.

Hierdoor is de aandelenmarkt soms zeer wisselvallig en dit resulteert in een verhoogd risico.

Wijn is een veel stabielere investering.

Er zijn veel minder gebeurtenissen die de prijzen van wijn beïnvloeden, en het aantal gebeurtenissen dat zorgt voor dalende prijzen is beperkt.

In plaats daarvan stijgen de prijzen in gestaag tempo in lijn met de groeiende vraag en de voortdurende consumptie die het aanbod vermindert.

De wijnen hieronder zijn voorbeelden van bestaande, actuele portefeuilles.

De investeerders hebben de wijnen aangekocht via RareWine Invest op basis van op de aanbevelingen van RareWine Invest.

De waarderingsprijzen komen overeen met de verkoopprijzen van wijn op de wereldmarkt en zijn aan de beleggers gecommuniceerd via My RareWine Invest. 

In 2015 heeft het Amerikaanse zakenblad Forbes zich gericht op wijnbeleggingen en wijnen vergeleken met aandelen op dat moment.

Het vergeleek een portefeuille van diverse beleggingswijnen met de marktindex S&P 500 over een periode van 20 jaar. Het resultaat was dat de beleggingswijnen twee keer zoveel beleggingsrendement hadden opgebracht ten opzichte van aandelen over een periode van 1993-2013.

Wijn Aangekocht Waardebepaling Opbrengst
2007 d'Auvenay Auxey Duresses Blanc Bourgogne €750 Okt 2019 €2.000 Jun 2021 167% 80% Jaarlijks
2012 Coche-Dury Corton-Charlemagne Blanc Bourgogne €1.760 Jan 2020 €3.300 Mrt 2021 88% 71% Jaarlijks
2013 Domaine Leroy Romanée St. Vivant Bourgogne €1.950 Jan 2017 €6.750 Jun 2021 246% 32% Jaarlijks
2009 Comte Liger-Belair La Romanée Bourgogne €2.590 Jan 2019 €4.500 Feb 2021 74% 30% Jaarlijks
2013 Domaine Leroy Richebourg Bourgogne €2.250 Jan 2017 €7.500 Jun 2021 233% 31% Jaarlijks
2001 Armand Rousseau Gevrey-Chambertin Clos St. Jacques Bourgogne €430 Jan 2016 €925 Jun 2021 115% 15% Jaarlijks
2000 Pol Roger Sir Winston Churchill Champagne €100 Jan 2017 €170 Apr 2021 70% 13% Jaarlijks
2002 Salon Cuvée "S" Champagne €450 Jul 2019 €700 Jun 2021 56% 26% Jaarlijks
1996 Dom Pérignon Champagne €220 Jan 2019 €360 Mei 2021 64% 23% Jaarlijks
1998 Krug Vintage Champagne €130 Jan 2017 €265 Apr 2021 104% 18% Jaarlijks
2015 Margaux Bordeaux €610 Okt 2017 €900 Apr 2021 48% 12% Jaarlijks
2016 Tignanello Italië €59 Apr 2019 €110 Jun 2021 86% 33% Jaarlijks
2015 Sassicaia Italië €130 Okt 2018 €210 Mrt 2021 62% 22% Jaarlijks
Brora 38YO 16th release 1977 Whisky €995 Okt 2017 €1.650 Mei 2021 66% 15% Jaarlijks
Johnny V. Jensen.JPG

Ik overweeg wijnbelegging als aanvulling op andere investeringen. In het verleden hebben we mooie beleggingsrendementen in wijn gezien en dat spreekt me aan. Het is tot besluit ook nog eens heel leuk om te investeren in iets waar ik echt belangstelling voor heb.

Johnny V. Jensen

Aalborg

Beleggingsgids

Vraag de gratis wijnbeleggingsgids van RareWine Invest aan

Download onze wijnbeleggingsgids. Vul het formulier in en je ontvangt jouw wijnbeleggingsgids. De gids biedt een blik op hoe je de perfecte beleggingswijn kiest en legt uit hoe het beleggingsadvies van RareWine Invest je helpt het beste rendement te krijgen.