Inzicht in de dynamiek van de wijnmarkt

Nordic-Freeport-800x600.jpg

Als u op reis gaat door de fascinerende wereld van de wijnmarkt, ontdekt u een landschap met complexiteiten en schommelingen. Dit artikel duikt in de ingewikkelde dynamiek die de wijnmarkt vormt en biedt inzicht in de steeds evoluerende aard ervan en de strategieën die essentieel zijn voor succes. Van verschuivende trends tot geopolitieke invloeden, we verkennen de krachten die deze raadselachtige wereld beïnvloeden en bieden u een handvat om door de verschillende stromingen te navigeren.

Ten eerste krijgt u bij het beleggen via RareWine Invest toegang tot ons beleggingsplatform, MyRareWineInvest. Hier kunt u de prestaties van uw portefeuille volgen en inzicht krijgen in de wijnmarkt. Het is echter van belang om de prijsstatistieken te begrijpen die kenmerkend zijn voor de wijn.

waardering
Wine-cellar-920x1100.jpg

Inzicht in de werkelijke waardering van wijn

De wereld van investeringen in exclusieve wijn is een landschap dat afhangt van nuance en complexiteit, waar waarde een belangrijke indicator is die de huidige aanboddynamiek weerspiegelt. Allemaal afhankelijk van handelsgegevens die worden verstrekt door externe entiteiten zoals de gewaardeerde Britse wijnbeurs, Liv-ex en het gerenommeerde wine-searcher.com.

De prijsindicaties van ons beleggingsplatform zijn gebaseerd op eenvoudige gegevens zoals hierboven vermeld en dienen als kompas voor potentiële beleggers. Het is echter noodzakelijk om te erkennen dat deze indicaties geen definitieve marktwaarden zijn. In werkelijkheid verschilt de tastbare polsslag van de markt van deze data gedreven benaderingen. Het eb en vloed van dagelijkse transacties kan schommelingen veroorzaken, soms afwijkend van de werkelijke marktwaarde.

Nieuwe en bijgewerkte prijspunten worden verlaagd tijdens lage en afnemende marktactiviteit, wat het consequent handhaven van een zinvolle marktbeoordeling bemoeilijkt en vice versa in tijden van stijgende marktactiviteit.

In het licht hiervan benaderen wij de waardering van uw wijnen met een bewuste menselijke touch. Wanneer het voor u tijd is om een positie te verkopen, voert ons team van specialisten een zorgvuldige beoordeling* van uw wijn uit. Deze toetsing is ontworpen om de meest uitgebreide begeleiding te bieden voor een efficiënte verkoop.

Relevante gegevens zijn onder meer prijs, ontwikkeling, handelsvolume, beschikbaarheid, hoeveelheid, verpakking, herkomst, merk, drinkvenster, marktactiviteit, enz.

Het kiezen van posities waar het aanbod niet aan de toekomstige vraag kan voldoen, is essentieel voor elke wijnbelegger. In de eerste jaren nadat een fles wijn op de markt is gebracht, kan het aanbod echter de vraag overtreffen - een scenario dat ook wordt gezien tijdens wereldwijde economische neergang. De sleutel ligt in het identificeren van een aantrekkelijk prijspunt dat op elk moment winstgevend is voor zowel de professionele koper als de verkoper.

Afhankelijk van de soorten wijnen die voor uw portefeuille zijn gekozen, kunnen er aanzienlijke variaties in de beleggingsstrategie zijn. Zo is het verkrijgen van grotere hoeveelheden Italiaanse wijn tegen een relatief lagere flesprijs aanzienlijk toegankelijker, terwijl het verkrijgen van grote hoeveelheden tegen lage flesprijzen in Bourgogne bijna onmogelijk is. Dit leidt dus tot verschillende scenario's op het vlak van prijsevolutie. Het spreiden van risico's over verschillende posities en regio's is verstandig, net als elke andere belegging.

*In 2022 concludeerde een wereldwijd consultancy- en analysebedrijf dat RareWine Invest de beste in zijn klasse is voor het evalueren van de portefeuilles van klanten, wat onder andere wordt aangetoond door een mediaan waarderingsverschil van ~ 0% in vergelijking met de Liv-ex marktprijs.

motieven
Anton-920x1100.jpg

Inzicht in de kopers en hun motieven

Het begrijpen van potentiële kopers en hun aankoopmotieven is cruciaal bij het verkopen van posities uit uw portefeuille. Vanaf het moment dat de wijn de wijngaard verlaat, zal deze waarschijnlijk meerdere keren worden verhandeld, mogelijk vele malen in prijs verdubbelen voordat hij de eindconsument bereikt.

Als koper is het doel om zo vroeg mogelijk het proces in te gaan, idealiter de wijn als eerste koper te kopen wanneer deze het wijnhuis verlaat. Vanwege het allocatieverdelingsmodel kan dit voor de meerderheid bijna onmogelijk zijn, vooral wanneer wordt gestreefd naar het veiligstellen van investeringswaardige hoeveelheden. Maar niet getreurd; naarmate de tijd vordert en vraag- en aanbodmechanismen in het spel komen, stijgt de prijs van de wijn vaak exponentieel in het voordeel van beleggers op de lange termijn.

Bij de verkoop van wijn is het belangrijk om het aan zoveel mogelijk potentiële kopers aan te bieden, waaronder professionele wijnhandelaren, particuliere verzamelaars en collega-wijninvesteerders. Hoe meer potentiële kopers, hoe groter de kans op een gunstige prijs.

Om een succesvolle transactie mogelijk te maken, moet de verkoopprijs onder de geldende marktwaarde worden geplaatst, waardoor de professionele koper ook winst uit de deal kan halen wanneer hij deze verkoopt. De wijn zal vaak al variabel verhandeld worden voordat hij bij de eindconsument terecht komt. Dit betekent echter geen waardevermindering van de inherente waarde van de wijn; het benadrukt gewoon het belang van het correct timen van de verkoop. Daarom is het oefenen van geduld in de verkoop cruciaal om het potentieel van het veiligstellen van optimale prijzen voor de flessen te benutten.

Een andere belangrijke factor om te overwegen is de handel in wijnen tussen investeerders. Zowel nieuwe als bestaande beleggers nemen vaak posities in, terwijl anderen exits zoeken. De prijs moet de eerlijkheid voor beide partijen weerspiegelen, wat van invloed is op de uiteindelijke beoordeling wanneer een positie wordt gerealiseerd. Iedereen streeft ernaar om te kopen tegen de laagste prijs van de markt en te verkopen op de hoogste prijs.

Het navigeren door deze spanning vereist een goed begrip van strategisch manoeuvreren. In een wereld waar subtiliteit een centrale rol speelt en de kruising van gegevens en realiteit ingewikkeld kan zijn, zetten we ons in om ervoor te zorgen dat het beleggingslandschap voor exclusieve wijn door duidelijkheid, inzicht en resultaten gekenmerkt wordt.

liquiditeit
Corks-920x1100.jpg

Inzicht in de liquiditeit in de wijnmarkt

Het concept van liquiditeit is een heersende zorg op het gebied van verzamelbare investeringen, en het zou te simpel zijn om te beweren dat de wijnmarkt ongevoelig blijft voor de complexiteit van het geopolitieke landschap.

Het is noemenswaardig dat aanhoudende dalingen van de wijnprijzen over langere perioden een anomalie zijn. Wijn blijft bestaan als een troef die wordt gekenmerkt door een lange beleggingshorizon; er is dus geen reden tot paniek over de waardering op korte termijn.

Bovendien is het van cruciaal belang om te erkennen dat er een drempel bestaat waarboven professionals een wijn economisch te aantrekkelijk vinden om te negeren, wat leidt tot hun proactieve acquisitie.

Wijn kan, in uw voordeel, worden opgenomen als een element met een laag risico in een beleggingsportefeuille die vergelijkbaar is met obligaties en andere kapitaalbehoudende activa en kan bijdragen aan het spreiden van risico's en het verhogen van het rendement op de investering.

RareWine
Trading---920x1100.jpg

Inzicht in de rol van RareWine (als handelaar)

RareWine is een van 's werelds meest vooraanstaande wijnhandels- en investeringsmaatschappijen en richt zich op beleggingsklanten in meer dan 45 landen.

Als tussenpersonen komt onze primaire winst voort uit de spread tussen aankoop- en verkoopprijzen wanneer we de wijn voor het eerst verkopen, vergelijkbaar met elk handelsbedrijf. Wanneer we een belegger helpen bij het faciliteren van een latere verkoop, verdienen we een klein percentage van de transactie als tussenpersonen. Dit percentage varieert meestal van 5% tot 10%, afhankelijk van de omvang van de portefeuille die wordt gerealiseerd.

Het uitgangspunt van wijninvesteringen is geworteld in een lange horizon, met ons aanbevolen minimum van vijf jaar. Hoewel winst op korte termijn kan worden gerealiseerd, is dit meer uitzondering dan norm, omdat wijnprijzen worden beïnvloed door vraag en aanbod. Er verstrijkt vaak een aanzienlijke periode vanaf het marktdebuut van een wijn tot het punt waarop voldoende hoeveelheden worden geconsumeerd om de prijs op te drijven. Het grootste risico bij wijnbeleggingen komt voort uit een te korte beleggingshorizon.

Voorbeeld: Als u vandaag een kist wijn koopt en deze morgen opnieuw wilt verkopen, zullen de aan- en verkoopprijzen waarschijnlijk identiek zijn, maar rekening houdend met onze commissie, lijdt u verlies. Daarom is uw beleggingshorizon cruciaal voor een succesvolle verkoop.

Samenwerken met RareWine Invest biedt het voordeel van het omgaan met de praktische aspecten van het samenstellen en opslaan van uw portefeuille, samen met hulp wanneer het tijd is om uw rendement te realiseren.

Door ons uitgebreide netwerk in de wijnindustrie bieden wij unieke toegang tot investeringen. Unieke wijnen die moeilijk te verkrijgen zijn, vooral in grotere hoeveelheden. Afhankelijk van onze positie in de waardeketen en de volumes die we kunnen bemachtigen, bieden we soms investeringswaardige hoeveelheden aan tegen de laagste prijzen op de markt. Hoewel u misschien contacten hebt voor beter geprijsde individuele flessen, zorgt het kopen via RareWine ervoor dat u op dezelfde plaats en tegen dezelfde prijs koopt als professionele wijnhandelaren.

De wijnen worden opgeslagen in douane-entrepots via Nordic Freeport en we zorgen voor anti-fraudebestrijding. Een wijn beoordelen op basis van data is één ding, maar de waarde ervan realiseren in een daadwerkelijke transactie is iets heel anders.

Via de wereldwijde verkoopkanalen van RareWine Trading bieden wij een best-in-class oplossing om u te helpen bij het efficiënt realiseren van uw investering, in tegenstelling tot veel andere wijn investeringsplatforms. Dit biedt optimale voorwaarden voor zowel aan- als verkoop*.

*Om transparantie te garanderen bij de verkoop van uw wijn of whisky, worden alle transacties herzien door een derde partij (Deloitte), die garandeert dat de vermelde verkoopprijzen overeenkomen met de werkelijke verkoopprijzen.