Beleggingstip - Italië - 25. juli 2023

98 punten voor Barolo Pioneer: 2019 Chiara Boschis

Sublieme benchmark vintage in Barolo biedt interessante investeringsmogelijkheden. E.Pira &; Figli staat voor hoge kwaliteit, zeer laag aanbod en interessante, lage prijzen.

“Chiara Boschis made some of the most thrilling wines of the vintage” –

Antonio Galloni over de jaargang 2019.

Hoewel we momenteel kijken naar een aantal zeer interessante jaargangen in Barolo, maken producenten zich zorgen over hoe toekomstige klimaatverandering de kwaliteit en kwantiteit zal beïnvloeden. Eén ding is echter zeker: de kwaliteit van de 2019-jaargang in Barolo is torenhoog en E. Pira &; Figli Chiara Boschis is een perfecte vertegenwoordiger van dat feit. Het is ook een perfecte vertegenwoordiger van lage opbrengst en biologische wijnbouw - het is een moderne pionier in Barolo en de resultaten spreken voor zich. Duik hier in het investeringspotentieel van Barolo en twee wijnen van E. Pira &; Figli.

Chiara Boschis - De Grande Dame van Piemonte

Toen Chiara Boschis in de jaren 1980 E. Pira &; Figli van haar ouders overnam, duurde het niet lang voordat haar naam synoniem werd voor het wijnhuis - en vandaag heeft haar naam in veel opzichten die van het huis overtroefd. Dit komt omdat ze sinds haar aantreden een voorbeeldige strijd heeft gevoerd in een door mannen gedomineerde en conservatief wijngebied, resulterend in een moderne overwinning en een volledig gerespecteerde en verdiende plaats tussen de erkende Barolo Boys. Iedereen in Piemonte kent haar naam, hoewel ze ook bekend staat als de Grande Dame van Piemonte. Chiara Boschis was de eerste vrouwelijke wijnmaker in heel Barolo.

Chiara Boschis benadert de moeilijke kunst van het wijnmaken met grote vastberadenheid, vertrouwen en hard werken. Haar felle geloof in haar eigen visie resulteerde erin dat E. Pira &; Figli de eerste producent in de legendarische Cannubi-wijngaard was die zich overschakelde op biologische landbouw - geen chemicaliën toegestaan - en ze vertegenwoordigt de modernisten van Barolo. Sindsdien heeft ze onvermoeibaar gewerkt om andere producenten in het gebied hetzelfde te laten doen, daarom is de Cannubi-wijngaard nu 100% biologisch geteeld.

Sinds 2022 heeft E.Pira & Figli het "Robert Parker Green Emblem", dat alleen wordt toegekend aan diegenen die zich inzetten voor duurzaamheid, milieubescherming op lange termijn en biodiversiteit. Alle wijnen van Chiara Boschis dragen daarom vandaag het felbegeerde "Green Emblem". Slechts 36 wijnhuizen hebben het herkenbare embleem gekregen, waarmee E.Pira & Figli in het voorname gezelschap komt van onder meer Cheval Blanc, Louis Roederer en Domaine Leroy.

In veel opzichten heeft Chiara een revolutie teweeggebracht in Piemonte, en ze is nog niet klaar. Bijna 20 jaar werkte ze alleen, maar in 2010 werd ze bijgestaan door haar broer Giorgio, zijn vrouw Daniella en hun drie dochters Beatrice, Elena en Vittoria, die helpen om de kwaliteit voor de volgende generatie te waarborgen.

RareWine heeft E. Pira &; Figli bezocht. Krijg een zeldzaam inzicht in de wijnmakerij in Meet The Winemaker hieronder en ontdek hoe de volgende generatie klaar is om de erfenis voort te zetten.

Chiara Boschis 2019: Mosconi + Via Nuova

In deze investeringstip zijn er twee verschillende Chiara Boschis-wijnen beschikbaar voor investeringen - beide van de veelgeprezen jaargang 2019. Wine Advocate en James Suckling hebben ze nog niet beoordeeld, maar bij Vinous scheidt slechts één punt ze. De Barolo Mosconi 2019 scoort 98 Vinous-punten, waardoor het de beste Vinous-rated Mosconi ooit is. De Barolo Via Nuova 2019 scoort 97 Vinous-punten en wordt alleen overtroffen door de Nuova van 2016, die de maximale 100 punten van Vinous scoort.

De laatste tien jaargangen van de twee wijnen scoren ook dicht bij elkaar in termen van gemiddelde score, zoals de onderstaande grafiek illustreert. Jaarlijks worden er ongeveer 9.000 flessen Mosconi geproduceerd, terwijl dat er voor Via Nuova ongeveer 13.000 zijn. Dit zijn twee hoogwaardige microproducties.

En hoewel we nog niet weten welke scores James Suckling of Wine Advocate aan de twee wijnen zal toekennen, spreekt de 2019-jaargang in Barolo voor een potentieel hoge score, en de Vinous-score heeft de grootsheid van de jaargang al onderstreept. Voeg daarbij het feit dat volgens de vintage grafiek van Wine Advocate Barolo "buitengewoon" is in 2019, wat veruit de beste beoordeling is.

Diagram-NL.png (1)

Barolo 2019: een sublieme Vintage

Volgens Antonio Galloni zou de jaargang 2019 in Barolo wel eens het begin kunnen zijn van een nieuwe cyclus van zowel sterke als uitstekende jaargangen. De jaargang plaatst zich in de categorie met de referentiejaargangen van 2016, 2005 en 1999. Galloni wijst er ook op dat producenten en wijnstokken zich lijken te hebben aangepast aan een "nieuw normaal" met betrekking tot extreme Hitte, bijvoorbeeld - Een nieuw en modern normaal dat een groot segment aanspreekt, wat meer omzet en meer consumptie betekent.

En de wereld heeft het begin hiervan al gezien:

"Volgens de Britse wijnbeurs Liv-ex zijn Piemontese wijnen historisch gezien de beste presteerders geweest op het gebied van prijsprestaties, met wijnen zoals Monfortino Barolo en Rinaldi Barolo. Het aandeel van de handel in Piemonte in Liv-ex ten opzichte van de handel in Toscaanse wijnen is echter vrij gematigd geweest, deels als gevolg van veel kleinere geproduceerde volumes. Met een combinatie van hoge kwaliteit, groot volume en een sterk merk, worden de Supertuscans beschouwd als de steunpilaar van de Italiaanse categorie op de secundaire markt.

Maar dit patroon is aan het veranderen. Volgens Liv-ex is het aandeel van Piemonte (Barolo en Barbaresco) in de totale Italiaanse wijnverkoop in waarde gestegen van 11,4% in 2015 tot 43,4% in het voorjaar van 2021*, terwijl het aantal verhandelde unieke Piemontese wijnen in slechts vijf jaar met 653% is gestegen tot meer dan 700 (in 2020).  (in 2020) in slechts vijf jaar. Barolo is hier de grootste aanjager, goed voor het overgrote deel van de handel - nog steeds gemeten naar waarde."

Het bovenstaande citaat komt uit ons onlangs uitgebrachte artikel Barolo-analyse: 2019 en de daaropvolgende jaargangen markeren een nieuw tijdperk voor wijnbeleggers

*recentere cijfers niet beschikbaar

Italiaans op het menu: luxe in moeilijke tijden?

In een tijd waarin de wereld in beroering is en niemand echt kan voorspellen hoe de economie van morgen eruit zal zien, is het natuurlijk dit vanuit een retrospectief te bekijken. Tijdens de recessie van 2001 merkte Leonard Lauder dat de verkoop van luxe cosmetica in de lift zat. Hij realiseerde zich dat er een verband was tussen de dalende verkoop van dure luxeproducten zoals tassen en schoenen en de stijgende verkoop van luxe cosmetica zoals lippenstift: en zo werd de Lipstick Index geboren.

Inmiddels is de index een gerespecteerde graadmeter geworden en is bewezen dat consumenten zich overgeven aan een beetje luxe - ook in moeilijke tijden. 20% van de consumenten blijft in de categorie ‘dure luxe’, maar 80% zoekt betaalbare luxe.

Door dit perspectief toe te passen op de wereld van wijn, kunnen de grote wijnen van Bourgogne en Bordeaux luxeproducten worden genoemd, terwijl Italiaanse wijnen vanuit het bovenstaande perspectief als betaalbare luxe kunnen worden gecategoriseerd. En zelfs als de wereld niet in een economische beroering was, zouden maar weinigen het merken als de Via Nuova of Mosconi met 10% zou stijgen. Ze zouden nog steeds betaalbare luxe bieden aan de consument.

De mening van RareWine Invest

Het is geen nieuws dat onze investeringsfocus steeds meer gericht is op Italië, waar er tal van wijnen van hoge kwaliteit zijn die nog niet geprijsd zijn om dat feit te weerspiegelen. Zo'n geval is E. Pira &; Figli Chiara Boschis, wiens wijnen volgens Vinous tot de meest opwindende van de jaargang behoren.

Chiara Boschis vertegenwoordigt inderdaad de modernisten in Barolo. Ze is ook een pionier op het gebied van biologisch wijnmaken en haar visie heeft inspireerd gewerkt bij veel van Barolo's wijnmakers. En hoewel ze geen nieuw gezicht is in Barolo, trekt ze steeds meer aandacht - meest recent met het groene embleem.

2019 Via Nuova en Mosconi vertegenwoordigen een hoge Barolo-kwaliteit in zeer lage opbrengsten. En ze vertegenwoordigen een Barolo-vintage die wordt beschreven als de nieuwe benchmark-vintage. Ondertussen richten wijnkenners hun aandacht op Barolo, dat ook betaalbare luxe biedt terwijl de wereldeconomie in balans is.

Als u gelooft in de toekomst van Barolo, krijgt u hier veel waar voor uw geld. Stop het in het portfolio en laat wijnliefhebbers de rest consumeren. We raden de ene wijn niet aan boven de andere, en zoals altijd is het wie het eerst komt, het eerst maalt.

Investeer in 2019 E.Pira & Figla Chiara Boschis

Neem contact met ons op door middel van het contactformulier onderaan de pagina als u meer te weten wilt over uw beleggingsopties of om de wijnen rechtstreeks te bestellen via het formulier.

WIJNJAARWIJNVOLVERPAKKINGPRIJS*
2019E.Pira & Figli Chiara Boschis Mosconi750OC6€ 75
2019E.Pira & Figli Chiara Boschis Via Nuova750OC6€ 65
*Alle prijzen zijn in euro, excl. douanekosten, belasting en btw voor levering aan het douane-entrepot. Prijzen inclusief douanekosten, belasting en btw kunnen op aanvraag worden verstuurd. De wijnen worden uitsluitend verkocht in hele kisten, tenzij anders wordt gespecificeerd, en de prijs is per fles. Minimumbestelling van € 2.500. Uitgegaan van een totaal minimuminvestering van € 10.000. Prijzen kunnen sinds de uitgave van dit artikel zijn gewijzigd. Onder voorbehoud van fouten.

Neem contact op met RareWine Invest

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op