Artikel - RareWine Academy

De Geschiedenis Van De Koninklijke Wijnen Uit Barolo

Barolo - De wijn van koningen, de koning van de wijnen! De genereuze touch is al generaties lang aan Barolo verbonden, lees hier verder om Barolo beter te leren kennen

Koninklijke wijnen uit Barolo

Heeft u zich ooit afgevraagd waarom Barolo "de wijn van koningen, de koning van wijnen" wordt genoemd? De gulle toets is al generaties lang verbonden aan Barolo-wijnen. Wat is het precies dat Barolo de wijn der koningen maakt, en is vintage 2016 echt de grootste ooit? Ga met ons mee op onze reis naar Piemonte en krijg de antwoorden in dit artikel over Barolo.

Barolo ondergaat deze jaren een snelle evolutie, waarbij de perceptie van het gebied ten goede verandert. Dit klinkt misschien eenvoudig, maar het moet worden gezien tegen de achtergrond van de geschiedenis. Barolo is echt een oude en traditionele wijn regio, maar op het grote wereldtoneel is de perceptie van Barolo de afgelopen tijd niet overeengekomen met zijn zelfperceptie. Gelukkig gaat daar verandering in komen.

Barolo trekt parallellen met Bourgogne

Barolo heeft meer gemeen met de prestigieuze Bourgognes en Bordeaux dan alleen de initialen. Zoals bekend uit Frankrijk, zijn de wijngaarden in Barolo sinds 2010 in kaart gebracht en krijgen ze een classificatie. Net zoals in de Bourgogne, waar elke wijngaard wordt erkend voor zijn unieke expressie.

Dit leidt tot een natuurlijke toename van de interesse in de individuele wijnmakerij, die waarschijnlijk zal worden gevolgd door stijgende prijzen. Origin is het sleutelwoord voor wijnliefhebbers van over de hele wereld. Ze zullen er de voorkeur aan geven om de telefoon op te nemen en volledig in te zoomen op de individuele wijnstok om een idee te krijgen van de plaats. De algehele ervaring van de bodem, de hellingen en het geritsel van de geschiedenis helpen om interesse te wekken in een wijngebied.

In Barolo heeft het in kaart brengen van de wijngaarden de basis gelegd voor meer interesse, omdat het gebied relatief klein is, maar met grote nuances in de afzonderlijke deelgebieden. Het zal waarschijnlijk nog een paar jaar duren voordat de meerderheid Monforte en Serralunga d'Alba kan vergelijken, net zoals men Cde hambolle-Musigny en Gevrey-Chambertin kan vergelijken. Als het gaat om wijn, is tijd een belangrijk concept, dus de verandering die je in deze jaren ziet, zal zich vele jaren in de toekomst verspreiden en zal de interesse in de wijnen van Barolo alleen maar vergroten.

Barolo road sign Barolo ligt in Piemonte in het noordwesten van Italië.

De geschiedenis van Barolo

Barolo ligt in Piemonte in het noordwesten van Italië, aan de voet van de Alpen in een prachtig en heuvelachtig landschap dat kleine stukjes van het unieke terroir creëert. Barolo en Barbaresco zijn beide delen van de Langhe-regio en delen beide de Nebbiolo-druif als de enige toegestane druivensoort. Stilistisch kan worden gezegd dat Barolo de koning is met de meeste macht, en Barbaresco is de koningin met meer finesse. In termen van investeringen is Barolo een van de twee gebieden die de meest interessante wijnen produceren, en dus de focus van dit artikel.

Barolo bestaat al honderden jaren als "Nebbiolo del Barolo" en werd voor het eerst genoemd in 1751 toen een partij wijnen naar Engeland werd verscheept. Hier wordt de wijn aangeduid als "Barol" en werd vergeleken met de wijnen uit Bordeaux. Vermoedelijk had de wijn in deze tijd veel zoetheid, wat jarenlang een kenmerk was. In 1787 toerde Thomas Jefferson door het gebied en beschreef de 'Nebuile' als een wijn met dezelfde zoetheid en karakter als Madeira. Toen Jefferson later tot president van de Verenigde Staten werd gekozen, serveerde hij 250 flessen Nebbiolo om de gelegenheid te markeren.

De oudste bestaande fles uit de regio Langhe heet "Cannubi 1752" en is eigendom van de familie Manzone, die nog steeds Barolo produceert. Cannubi is de naam van een van de wijngaarden die nu bekend staat als het beste terroir in de regio. De verandering die we vandaag zien, was dus al in 1752 door iemand gezien. De wijngaard is belangrijker dan de druif en het dorp.

Barolo - De wijn van koning, de koning van de wijnen

De koninklijke claim werd aanvankelijk verdiend nadat de koning van Sardinië de verlader was van de eerder genoemde wijn, die in 1751 naar Engeland werd verzonden. Sindsdien toonde koning Vittorio Emanuele II - koning van Sardinië en later koning van Italië - bijzondere interesse in het gebied en verwierf het grote Fontanafredda-domein. Barolo werd niet alleen de wijn van koningen, maar ook de favoriet onder het grootste deel van de bourgeoisie van die tijd. In de loop der jaren heeft de bijnaam standgehouden en veel koninklijke huizen over de hele wereld hebben waarschijnlijk hun deel van Barolo-wijn in hun kelders.

Toen Italië in 1861 werd verenigd, bleef de regering land van de kerk confisqueren, dat vervolgens in kleine percelen werd verkocht. En in zulke kleine percelen dat coöperaties werden gevormd om de gebieden in voldoende hoeveelheden te cultiveren om winstgevend te zijn.

In de 19e eeuw waren de namen Barolo en Barbaresco zo bekend dat in 1908 de eerste vereniging werd opgericht om de namen en wijnen van hier te beschermen. In 1926 kwam de eerste officiële aanduiding van Barolo en werd het gebied voor het eerst in kaart gebracht. In 1966 kreeg het gebied de DOC-status en in 1980 was Barolo de eerste die de hoogste classificatie DOCG kreeg, samen met onder andere Brunello di Montalcino.

Oorspronkelijk bestond Barolo uit de vijf gemeenten Barolo, La Morra, Castiglione Falletto, Serralunga d'Alba en Monforte d'Alba. Tegenwoordig zijn deze vijf producenten goed voor 90% van de productie en de best geclassificeerde wijngaarden bevinden zich allemaal in deze gemeenten.

Tot de jaren 1960 domineerden wijnhandelaren en coöperaties nog steeds de productie van Barolo, en slechts geleidelijk ontstonden de kleinere familiebedrijven. Om dezelfde reden zijn de wijngaarden in Barolo vandaag de dag nog steeds klein en bezit de individuele wijnproducent zelden vele hectaren.

Nebbiolo is de dominante variëteit van de druif in Barolo

Nebbiolo is de druif die domineert in de productie van Barolo - en wat een briljante druif is het. Er bestaat geen twijfel over de grootsheid van de wijnen die Nebbiolo produceert in de Langhe - zowel Barolo als Barbaresco. Wat echter verrassender is, is dat Nebbiolo praktisch niet met succes buiten dit gebied wordt gekweekt.

Hier, op de bodem van de Alpen, heeft Nebbiolo het perfecte microklimaat om zich optimaal te ontwikkelen. Nebbiolo wordt vaak vergeleken met Pinot Noir en er zijn veel overeenkomsten om te benadrukken. Het meest voor de hand liggende is dat beide druiven wijnen produceren met een relatief lichte kleur en een hoge smaakintensiteit ondanks hun lichtheid.

Tegelijkertijd hebben beide druiven het potentieel om zeer duurzame wijnen te produceren onder optimale omstandigheden. Het grote verschil zit in de aromatische tonen, waar de Nebbiolo rozenblaadjes en wilde kersen uitstraalt, en met de leeftijd zijn er overeenkomsten met balsamico-azijn, leer en paddenstoelen van de bosbodem.

Het verschil is ook merkbaar in de structuur. Beide druiven hebben een hoge zuurgraad, waardoor de tannines een prominente rol spelen in Nebbiolo. Een jonge Nebbiolo kan strak en droog zijn, maar met de leeftijd opent zich een oase van nuances en zachte tannines in de beste wijnen.

Tegenwoordig wordt Nebbiolo ook elders in Piemonte en in het noorden met succes geteeld. Plaatsen die lang niet dezelfde aandacht hebben als Barolo en Barbaresco, maar die met de tijd veelbelovende tendensen kunnen vertonen. In de wereld wordt Nebbiolo zelden gezien. De meest interessante exemplaren komen uit het zuiden van Australië, waar je een gelijkenis kunt zien met het klimaat en het lange groeiseizoen dat bekend is van Barolo.

Vervaardiging en opslag van Barolo

Een Barolo mag alleen worden gemaakt van Nebbiolo geoogst uit de wijngaarden in het gebied, en een maximum van 56 hectoliter per hectare mag worden geoogst. Een Barolo wordt altijd opgeslagen voordat deze op de markt wordt gebracht. Een Barolo moet minstens 38 maanden gerijpt zijn voordat hij op de markt komt, waarvan 18 maanden in houten vaten. Een Barolo Riserva moet minstens 62 maanden gerijpt zijn, waarvan 18 maanden in vaten.

Tegenwoordig worden er elk jaar meer dan 14 miljoen flessen Barolo geproduceerd. Sinds 1980 is het wijngaardgebied in Barolo verdubbeld met Nebbiolo. Het gebied telt nu een kleine 2.200 hectare wijngaarden, waarin er in 1980 slechts 1.111 hectare Nebbiolo in Barolo was. Niet alleen is de productie aanzienlijk toegenomen, maar gelukkig heeft de kwaliteit een gelijke tred gehouden. Nog nooit is er een betere Barolo geproduceerd dan in deze jaren, daarom wordt niet in de laatste plaats de vintage 2016 beschreven als misschien wel de grootste aller tijden.

MGA - Menzione Geografica Aggiuntiva geeft inzicht in Barolo

Tegenwoordig zijn de wijngaarden, de bodemgesteldheid en alle details van Barolo beter dan ooit in kaart gebracht. Dit zal ongetwijfeld helpen om de interesse in de komende jaren te vergroten. Alessandro Masnaghetti is de man achter het in kaart brengen van het gebied en zijn website gaat de diepte in met details over de wijngaarden in het gebied.

Ook hier wordt de vergelijking met Bourgogne relevant, omdat je nu de verschillen in smaak niet alleen op gemeentelijk niveau kunt verduidelijken, maar ook tot op het niveau van de individuele wijngaarden. Op termijn kun je dan misschien ook praten over de verschillen tussen de percelen, op de individuele wijngaarden. Het is de precisie die nu verdere interesse in Barolo genereert onder wijnliefhebbers over de hele wereld.

Tegenwoordig is het mogelijk om op het etiket te merken of het een "Riserva" is en op deze manier de langdurige veroudering op te vangen. Bovendien kun je nu de herkomst van de druiven in drie niveaus verdelen. Dit moet in principe niet worden opgevat als een kwalitatieve rangschikking, maar alleen als een indicatie van de oorsprong;

Gemeente: een van de 11 gemeenten kan op het etiket worden vermeld.

MGA of Cru - een van de 170 gedefinieerde MGA-zones kan op het etiket worden aangegeven.

Vigna - de naam van de wijngaard kan worden genoemd, maar alleen als deze staat met een MGA

Barolo landscape Prachtig Barolo in zijn bijna sprookjesachtige omgeving.

De vijf grote gemeenten in Barolo

In Barolo zijn er vijf grote gemeenten die allemaal deel uitmaakten van de oorspronkelijke Barolo. Overigens lijken ze vandaag de dag de sterkste van de 11 gemeenten te zijn.

Barolo
Barolo is natuurlijk het hart van de wijk en is een van de mooiste steden in de hele omgeving. Nebbiolo wordt hier al generaties lang met groot succes gekweekt en veel van de historische gebeurtenissen in het gebied zijn gecentraliseerd rond het kasteel van de stad. De stijl van wijnen uit de gemeente Barolo is complex, omdat het gebied verspreid is over zeer verschillende grondsoorten en sites. De tannine is vaak een beetje rustiek maar wint met de leeftijd.

Er zijn 37 MGAs, de meest bekende zijn Cannubi, Bussia en San Lorenzo. Er zijn meer dan 40 wijnhuizen in Barolo, enkele van de bekendste zijn Bartolo Mascarello, Giuseppe Rinaldi en de grote Marchesi di Barolo.

Castiglione Falletto
In dit kleine dorpje, prachtig gelegen op een heuvel, vindt u wijnen die bekend staan om hun bloemige stijl en uitgebalanceerd fruit. Veel frisse tonen van kersen en iets minder rauwe tannine.

Er zijn 20 MGA's in Castiglione Falletto, waarvan de bekendste Bricco Boschis, Monprivato en Bricco Rocche zijn. Er zijn meer dan 25 wijnhuizen in de gemeente, de bekendste zijn Vietti, Cavallotto, Scavino en Roagna.

La Morra
La Morra is een van de zeer grote gemeenten en is goed voor bijna een kwart van de productie van Barolo. De bijna 500 hectare wijngaarden geven natuurlijk een zekere spreiding in stijlen, waarbij vooral de producent een grote rol speelt in de uiteindelijke stijl. La Morra is een juweeltje in de omgeving en vanaf het plein in het centrum kunt u zitten en genieten van het uitzicht op Barolo. De stijl van de wijnen is elegant en met fijne rozentonen en fluweelzachte tannines. Een deel van de stijl kan worden toegeschreven aan de hoogste wijngaarden in Barolo.

In La Morra zijn er 39 MGA's, waarvan de bekendste Rocche dell'Annunziata, Brunate en Cerequio zijn. De beste van de bijna 70 verschillende producenten zijn Roberto Voerzio, Renato Ratti, Elio Altare en Oddero.

Monforte d'Alba
Monforte d'Alba is een gemeente die wordt gedomineerd door het zeer grote MGA Bussia, dat veel verschillende producenten en stijlen heeft. Over het algemeen zijn de wijnen rijp in fruit, met grote rijkdom en een goede tannine bite.

Er zijn slechts 11 MGA's in Monforte d'Alba, maar de twee grootste zijn Bussia (340 hectare) en Bricco San Pietro met 380 hectare. Ondanks het grote formaat is het echter logisch. De grond is bijna identiek, zelfs op een relatief groot gebied. Dit helpt om de wijnen uit Monforte d'Alba een uniforme stijl te geven. Er zijn meer dan 50 wijnhuizen in de gemeente, waarvan de bekendste Elio Grasso, Domenico Clerico, Aldo Conterno en, last but not least, Giacomo Conterno zijn.

Serralunga d'Alba
Serralunga d'Alba staat bekend om zowel goedkope koopjes als enkele van de meest gewilde Barolo's. Giacomo Conterno maakt hier zijn Monfortino vanuit de MAG genaamd Francia. De stijl is meestal erg open in de vroege jaren, maar de tannine heeft de diepte om enkele van de meest langrijpende wijnen van Barolo te produceren.

Er zijn 39 MGA's in Serralunga d'Alba, met Francia, Lazzarito en Prapo als bekendste. De ongeveer 30 producenten die in het gebied zijn gevestigd, omvatten beroemde namen als Luigi Pira, Ettore Germano en de grote Fontanafredda.

De andere Barolo-gemeenten

De laatste zes gemeenten liggen in de buitenwijken en zijn beduidend kleiner dan de grote vijf.

Verduno
De meest noordelijke kleine gemeente met 11 MGA's en 9 wijnhuizen. De bekendste MGA is Monvigliero. Het is over het algemeen een medium-bodied wijn met rijpe tannines in de eerste jaren. Burlotto is waarschijnlijk de bekendste producent, maar verschillende andere producenten zijn begonnen met het maken van een Monvigliero.

Cherasco
Een MGA en een fabrikant. Umberto Fracassi is de naam van de man die hier zijn familiewijnmakerij heeft liggen. Cherasco staat bekend om zijn luchtige en elegante wijnen.

Diano d'Alba
Een gemeente met drie MGA's, waarvan La Vigna de bekendste is. Meer Dolcetto dan Nebbiolo wordt geproduceerd in Diano d'Alba. Een van de bekendste fabrikanten hier is Rizieri.

Novello
Vaak aangeduid als de gemeente Barolo zelf, die een uitbreiding van het zuiden is. Het koudste subklimaat met gekoelde wijnen uit het zuiden. Er zijn zeven MGA's in deze gemeente met Ravera als de beste. Elvio Cogno is de producent uit dit gebied om te kennen. Heerlijk intense wijnen met goed rijp fruit en zachte tannines. Een gebied dat aantrekt

Roddi
Één MGA is te vinden in Roddi, namelijk Bricco Ambrogio. Olivero Mario kan worden gemarkeerd als de meest prominente producent van de vier in het gebied.

Grinzane Cavour
Een gemeente met acht MGA's en zes wijnhuizen. De beste MGA is Castello en de beroemdste producent in de omgeving is de grote Cantina Terre del Barolo, die werd opgericht door Arnaldo Rivera.

Barolo gaat een grote toekomst tegemoet

Barolo's reeds beroemde 2016 vintage, gelanceerd begin 2021, staat synoniem voor een nieuw tijdperk van Barolo. De vintage 2016 zal een ijkpunt zijn voor het nageslacht dat de volgende generaties zal leiden en heeft er al voor gezorgd dat de hele wereld weer naar Barolo is gaan kijken. U kunt nu al zien hoe de vintage 2016 ook de prijzen van de andere vintages omhoog trekt en de weg vrijmaakt voor de grote doorbraak voor enkele van de vele getalenteerde wijnmakers in de regio. Als u meer wilt lezen over de vintage 2016 die in Barolo en Barbaresco wordt genoemd, klik dan hier om het volledige artikel te lezen ...

Bovendien zal de toegenomen kennis over de oorsprong van de wijnen en de unieke kenmerken van de wijngaarden leiden tot een grotere interesse in Barolo wijnen en niet in de laatste plaats in de individuele producenten, waar een opkomende generatie jonge wijnmakers in beweging is.

Het consortium zal de individuele MGA's en wijnhuizen beter promoten, en kleine producties die vandaag niet uit de dorpen komen, zullen op de markt verschijnen en de diversiteit van het gebied laten zien. Het niveau en het potentieel van Barolo zijn zo hoog dat de volgende 100 punten producent te vinden is in een van de 11 gemeenten.

Alles wijst in de richting van een grote toekomst voor Barolo, maar het is lang niet altijd idyllisch geweest in het noordwesten van Italië. Als u teruggaat naar de jaren 1980, kunt u praten over een duidelijke oorlog tussen de traditionalisten en de modernisten. Voor meer informatie kunt u verder lezen in ons artikel over de zogenaamde Barolo-oorlogen - klik hier en lees meer.

Neem contact op met RareWine Invest

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op