Beleggingstip - Champagne - 3. april 2024

Champagne Henri Giraud MV19 | Interesse van telers vergroot potentieel

Gloednieuwe champagne release rechtstreeks van de producent. De productie is minimaal en de prijs weerspiegelt de directe toewijzing. Lees hier meer.

"Recente proeverijen bevestigen dat 2019 de meest complete en serieuze jaargang in de Champagne is sinds 2013. De wijnen hebben textuur, resonantie en complexiteit. De NV-wijnen die ik tot nu toe heb geproefd, zijn indrukwekkend."

- Antonio Galloni, Vinous

Henri Giraud Fût de Chêne MV19 (multi vintage gebaseerd op de jaargang 2019) is de nieuwste release van de NV champagne van het huis. Het is zo nieuw dat geen van onze gebruikelijke critici nog een oordeel heeft geveld.

Daarom baseren wij ons onder meer op de bovenstaande verklaring over de jaargang 2019 in de Champagne, die als serieus en volledig wordt beschouwd. En dan leunen we op scores van eerdere jaargangen, en als we parallellen willen trekken met 2013, zoals Galloni doet, geeft Vinous Fût de Chêne MV13 (multi-jaargang gebaseerd op de jaargang 2013) 97 punten.

We kopen rechtstreeks in bij Henri Giraud, waardoor we in staat zijn geweest om investment-grade hoeveelheden te bemachtigen tegen een zeer aantrekkelijke prijs.

We baseren ons beleggingsadvies ook op het oerdegelijke en traditionele fundament van een Champagnehuis dat alleen maar interessanter zal worden naarmate de wereld steeds meer vraagt om Champagne, duurzame wijnbereiding en ecologie: Enter Henri Giraud.

Henri Giraud | Indrukwekkende knowhow die van generatie op generatie wordt doorgegeven

Al bijna 400 jaar produceert het familiebedrijf Champagnehuis Henri Giraud geweldige champagne in de mousserende wijnhoofdstad van de wereld. Henri Giraud is een telerproducent die werkt om het beste uit elk perceel te halen met een sterke focus op het uitdrukken van terroir. En met zo'n focus komt een onvermijdelijke, zij het drastisch verminderde opbrengst.

Champagne van de wijnbouwer eert enkele van dezelfde deugden die bekend zijn uit de Bourgogne: goede wijn vereist een gezonde bodem. En deze benadering van het maken van champagne is erin geslaagd om Champagne te creëren met een exclusief karakter met een subliem hoog niveau.

Claude Giraud heeft de erfenis van 12 generaties van het Champagnehuis gedragen, maar nu heeft zijn dochter Emmanuelle de teugels overgenomen met een duidelijke visie. Haar doel is om de unieke expertise van het huis te behouden en liefdevol door te geven aan toekomstige generaties. Hoewel Henri Giraud een indrukwekkende geschiedenis heeft als een van de oudste huizen in de Champagne, is het pas sinds kort dat de aandacht van Champagnekenners echt op hen is gericht.

Het unieke karakter van de Champagnes van Henri Giraud ligt niet alleen in hun eminente wijngaarden, waarvan er vele de Grand Cru-status hebben bereikt. Het verhaal achter deze meesterwerken begint eigenlijk in het nabijgelegen bos van Argonne, waar eeuwenoude eiken hout leveren voor de speciale eikenhouten vaten van het huis, die een cruciale rol spelen bij de productie, zoals Claude Giraud benadrukt. Het gebruik van eikenhouten vaten bij de productie van champagne was bijna vergeten na de introductie van stalen tanks in de jaren 1960, maar Henri Giraud, Krug en Selosse zijn enkele van de weinigen die de traditie hebben behouden.

Achter elke grote champagne staat een bekwame keldermeester, en bij Henri Giraud is Sébastian Le Golvet degene die de vlag hoog houdt. Hij is van mening dat het maken van geweldige wijn geduld en een diep begrip van het terroir vereist. Zonder een nauwe samenwerking met het terroir kun je nooit verwachten dat je een wijn van wereldklasse creëert - nogmaals, een dogma dat doet denken aan 's werelds beste wijnen uit de Bourgogne, in plaats van aan de klassieke grote producties van Champagne.

RareWine had de unieke kans om Henri Giraud te bezoeken, en in de onderstaande video delen Emmanuelle Giraud en haar zwager, Sébastian Le Golvet, de geheimen van het champagnehuis Henri Giraud.

Henri Giraud Fût de Chêne MV

Al generaties lang produceert het champagnehuis Henri Giraud fantastische champagnes. Maar het zijn ook Champagnes die gereserveerd zijn voor een rijke en exclusieve Franse markt. Dat is waarschijnlijk de reden waarom Robert Parker twee decennia geleden zei:

"Dit is misschien wel het mooiste champagnehuis waar vrijwel niemand ooit van heeft gehoord".

Sindsdien heeft de wereld van Henri Giraud gehoord, en vooral de top- en vlaggenschipwijnen van het huis, Fût de Chêne en Argonne, stelen de krantenkoppen bij de wijnliefhebbers van de wereld. En deze worden niet gekenmerkt door hoge opbrengsten. Hoeveel flessen er precies zijn geproduceerd van de Fût de Chêne MV19 die via deze investeringstip verkrijgbaar is, weten we niet. Volgens Wine Advocate werden er echter slechts 30.000 flessen Fût de Chêne MV12 geproduceerd, en aangezien er geen gegevens zijn over een aanzienlijk uitgebreide productie, zijn er aanwijzingen dat de productie rond dit aantal ligt.

MV staat voor 'multi-vintage' en de eerste editie werd uitgebracht in 2012 en was gebaseerd op de jaargang 2005. Het kreeg de naam Fût de Chêne MV05. Sindsdien zijn er 10 multi-vintage champagnes uitgebracht, waarvan MV19 de nieuwste toevoeging is.

Multi-vintage verwijst naar een wijn die bestaat uit een basis. De basis die het nummer op de release vertegenwoordigt. MV19 wordt dus gecreëerd op basis van de jaargang 2019 en aangevuld met de eeuwige reservewijnen van het huis die dateren uit 1990. Dit betekent ook dat de MV19 beperkt is, en zodra Henri Giraud de laatste fles op de markt heeft gebracht, zal er geen meer zijn. Het is voorbij en de wereld zal MV19 nooit meer zien.

Uitstekende vintage met ontbrekende Fût de Chêne-classificatie

"Note to self: drink meer Giraud Champagne. Dat is alles wat ik kon denken toen ik deze nieuwe releases van Claude Giraud doornam, een man wiens temperament sterk wordt weerspiegeld in onberispelijke champagnes vol persoonlijkheid."

- Antonio Galloni

De zelfnotitie hierboven is speciaal gemaakt voor Henri Giraud's Multi-vintage Champagne, en het laat alleen maar de kwaliteit zien. En terwijl Galloni hier Henri Giraud prijst, heeft Vinous sinds MV13 geen Fût de Chêne meer beoordeeld (maar hij scoorde 97 punten).

Hetzelfde gebrek aan beoordelingsvermogen is duidelijk bij de andere critici die het kanaal hier bezoeken. Van de 11 releases heeft Richard Juhlin er vier geproefd en beoordeeld. Wine Advocate zes, Vinous zes, terwijl James Suckling acht van de 11 heeft geproefd, en over de acht beoordeelde krijgt Fût de Chêne 95 punten van Suckling.

Dit betekent dat de nieuwste MV19 release nog niet is geproefd en beoordeeld door bovenstaande critici. Maar een blik op de kwaliteit van de vintage kan een voorproefje geven van hoe het oordeel van de critici eruit kan zien.

  • Volgens de vintage grafiek van Wine Advocate is de vintage uitstekend en krijgt hij 95 van de 100 punten.
  • En volgens dezelfde vintage grafiek moeten we teruggaan naar de jaargang 2013 in de Champagne om dezelfde kwaliteit te vinden - en Fût de Chêne MV13 krijgt 96 punten van Wine Advocate.
  • Overigens komt het bovenstaande overeen met de verklaring van Galloni bovenaan het artikel hier. De jaargangen 2019 en 2013 worden hier ook vergeleken en MV13 krijgt 97 Vinous-punten.
  • Zelfs als MV19 de reputatie van de jaargang niet waarmaakt, krijgt Fût de Chêne een algemene gemiddelde score van 95 punten van Wine Advocate, Vinous en James Suckling voor alle jaargangen.
920x1100-henri-giraud-fut-de-chene.jpg

Uitgelicht: Teler, ecologie en verantwoordelijkheid voor het milieu

Volgens Forbes is de verschuiving naar biologisch en bewust wijnmaken de afgelopen 20 jaar in een stroomversnelling geraakt en de afgelopen jaren geëxplodeerd. Ze merken op dat er een duidelijke marktvraag is naar meer milieuvriendelijke wijnen.

Forbes wijst er ook op dat er een groeiende vraag is naar kleine telers, wat aansluit bij  de voorspelling van Liv-ex dat de vraag naar teler Champagne zal versnellen.

Henri Giraud is een teler-producent met een sterke focus op duurzame initiatieven. Ze zijn gecertificeerd onder HVE (Haute Valeur Envitonnementale) en Viticulture Durable en Champagne, wat hun focus op terroirbescherming, biodiversiteit, afvalwaterbeheer, bijproducten, afval en koolstofvoetafdruk benadrukt.

Henri Giraud is nog niet biologisch gecertificeerd, al werken ze wel volgens biologische richtlijnen.

En hoewel uw milieu-inspanningen op zichzelf geen wijn kunnen verkopen, zijn ze volgens de bovenstaande trends een cruciale parameter voor de vraag.

"Giraud maakt enkele van de meest unieke, individualistische wijnen in de Champagne." - Robert Parker

En of het certificeringen en kwekersstatus zijn die de vraag naar Henri Giraud de afgelopen jaren ook hebben doen toenemen, weten we niet. Maar feit is dat Henri Giraud aanzienlijke vooruitgang heeft geboekt in de richting van een plaats op de beroemde Liv-ex power 100-lijst met een stijging van 159 plaatsen van 2021 tot 2023. Volgens Liv-ex zag Henri Giraud ook een stijging van het aantal verhandelde wijnen van de 269e plaats in 2022 naar de 188e plaats in 2023 - en is hij dus in de running voor een plaats op de lijst. 

Een lijst die in 2023 Champagnemerken als Louis Roederer, Bollinger, Krug, Selosse en Taittinger bevatte. Een lijst waarvan de geschiktheid afhangt van de prijsontwikkeling, de gemiddelde prijs, de waarde en het volume van een bepaald wijnmerk dat over een periode van 12 jaar op Liv-ex wordt verhandeld. Om in perspectief te plaatsen hoe hevig de concurrentie om plaatsen op de lijst werkelijk is: de machtige Salon haalde de laatste editie van de lijst niet.

De mening van RareWine Invest

Investeren in Fût de Chêne is een investering in een veelgeprezen Champagnehuis, in een buitengewoon Champagneverhaal, een investering in de Champagne-beweging en een vraag naar biologische en milieubewuste Champagne die alleen maar groter en groter lijkt te worden. En het is een investering in een Champagne die slechts in een zeer beperkte oplage bestaat.

Aan de ene kant is het feit dat Henri Giraud Fût de Chêne MV19 nog moet worden gescoord minder relevant, op basis van de aard van de eerdere releases van het huis en de kenmerken van de basisjaargang - de basislijn zal naar verwachting stevig worden vastgesteld. Omgekeerd zou een buitengewoon hoge score van een van de critici extra winst kunnen opleveren. Hoe dan ook, de lof voor Henri Giraud van Suckling, Vinous en Wine Advocate staat in de rij.

En natuurlijk is het een groot voordeel dat we rechtstreeks bij Henri Giraud kopen, wat helpt om uw investeringsprijs en dus uw investering te optimaliseren.

Henri Giraud is in trek en de prijs blijft een breed publiek aanspreken, wat resulteert in een hoog verbruik. Als we naar de lange termijn kijken, is dit een wijn die champagneliefhebbers over twee, vijf en 10 jaar graag in handen zullen krijgen.

Investeer in Henri Giraud Fût de Chêne MV19

Neem contact met ons op door middel van het contactformulier onderaan de pagina als u meer te weten wilt over uw beleggingsopties of om de wijnen rechtstreeks te bestellen via het formulier.

WIJNVOLVERPAKKINGPRIJS*
Henri Giraud Fut de Chene MV19 Grand Cru750OC6€ 115
*Alle prijzen zijn in euro, excl. douanekosten, belasting en btw voor levering aan het douane-entrepot. Prijzen inclusief douanekosten, belasting en btw kunnen op aanvraag worden verstuurd. De wijnen worden uitsluitend verkocht in hele kisten, tenzij anders wordt gespecificeerd, en de prijs is per fles. Minimumbestelling van € 2.500. Uitgegaan van een totaal minimuminvestering van € 10.000. Prijzen kunnen sinds de uitgave van dit artikel zijn gewijzigd. Onder voorbehoud van fouten.

Neem contact op met RareWine Invest

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op