Beleggingstip - Champagne - 5. december 2022

Uiterst zeldzaam, zeer gewild: Jacques Selosse Millesime beschikbaar voor investeringen.

Selosse overtreft Champagne’s als Krug en Salon, en hoewel de wereld economisch onzeker is, blijft het aantrekkelijk om te investeren in Champagne. Lees meer over de potentie.

"De magische man uit Avize is snel de nummer een cult wijnmaker van champagne geworden, nadat hij in 1994 door het tijdschrift Gault Millau werd gekozen als de beste wijnmaker van Frankrijk in alle categorieën [...] Bedankt voor het bestaan Anselme!" – Richard Juhlin

De man waar Richard Juhlin het over heeft is Anselme Selosse, die een revolutie teweegbracht in het Champagnebedrijf van zijn ouders: Jacques Selosse. In feite zegt Juhlin ook dat Anselme zijn favoriete wijnmaker en de meest originele wijnmaker in Champagne is.

Sommeliers, wijnkenners en Champagneliefhebbers zijn het er allemaal over eens, waardoor Jacques Selosse een van de meest gewilde producenten in de Champagne is geworden. Iets wat zich ook manifesteert in Selosse die van positie nummer 36 op Liv-ex's Power 100 2021-lijst naar nummer 11 op de lijst van 2022 springt, de lijst die de beste wijnen op de secundaire markt vertegenwoordigt. In de lijst van 2022 staan slechts negen Champagnes in de top 100.

Jacques Selosse's vintage Champagne, Grand Cru Millesime, is nu beschikbaar voor investeringen. Er worden slechts 4.000 flessen per jaargang geproduceerd, daardoor zijn de flessen zeer moeilijk te verkrijgen, zelfs bij release. Dit is ook de reden waarom u slechts twee keer eerder de mogelijkheid hebt gehad om via RareWine Invest in Jacques Selosse te investeren. Nu is de kans er eindelijk weer. 

★★★★★ Jacques Selosse - Champagneproducent in Bourgondische Gewaden

Het Champagnehuis van Selosse werd opgericht in 1964, toen Jacques Selosse en zijn vrouw de eerste wijn van het huis creëerden. Tien jaar later werd het stokje doorgegeven aan hun zoon Anselme Selosse, die zijn studie Oenologie in Bourgogne voltooide en in de jaren 1980 begon aan een revolutionaire transformatie van het domein van zijn ouders. Zijn fundamentele filosofie was in die tijd radicaal in champagne, en het heeft zijn duidelijke Bourgondische sporen - Anselme gelooft in feite dat elke grote Champagne in de eerste plaats een geweldige wijn moet zijn. Zijn aanpak is een gigantische inspiratie geweest voor jonge wijnboeren in Champagne. 

Anselme Selosse is een voorstander van biodynamiek, en ook van het Solera-rijpingssysteem, dat vooral bekend is in de rumproductie. Wat echter uniek is aan Selosse is dat Anselme tegen de menigte in is gegaan. In plaats van zijn druiven van kleinere boeren te kopen, opereert hij in zijn eigen wijngaarden, waar vooral kwaliteit wordt benadrukt. De handmatige bewerkingen die de biodynamiek bevorderen, resulteren in sublieme kwaliteit maar extreem lage opbrengsten, wat opnieuw de duidelijke verwijzing toont naar zijn tijd in de Bourgogne, waar hoge kwaliteit en extreem lage opbrengsten aan de orde van de dag zijn - vooral bij de allerbeste producenten.

Vandaag is Anselme's zoon Guillaume Selosse verantwoordelijk voor de productie - hoewel in nauwe samenwerking met zijn vader, dus de filosofie van het huis en Anselme blijft intact. Inderdaad, het nieuws van Guillame's overname is met verheven kalmte begroet, waarschijnlijk omdat hij door velen wordt beschouwd als een geniale wijnmaker die door de besten is opgeleid.

Juhlin heeft Jacques Selosse de magische vijf sterren toegekend als producent. De hoogste onderscheiding voor een producent die, behalve Selosse, alleen is toegekend aan Salon, Krug, Louis Roederer en Bollinger. Sommeliers, wijnkenners en champagnekenners over de hele wereld dromen van Selosse, dat in veel opzichten het beste van Bourgogne en Champagne combineert.

Jacques Selosse Millesime Jacques Selosse Millesime

Selosse Millesime: Micro-Productie in consistent hoge kwaliteit

Omdat dit een microproductie is die extreem moeilijk te verkrijgen is, krijgt U de kans om te investeren in dat wat er beschikbaar is: specifiek de jaargangen 2009, 2007 en 2005. Als het echter om Selosse Millesime gaat, gaat het er helemaal niet om of de kwaliteit goed is (dat is het), maar eerder om wat je überhaupt kunt krijgen.

Alle drie hebben ze respectievelijk 96 punten, 96,3 punten en 96 punten ontvangen van critici*, qua kwaliteit wijken ze niet van elkaar af, noch zijn ze de afgelopen tijd overtroffen door iemand anders bij de jaargang 2008 met een gemiddelde van 99 punten, en de jaargang 2002 met een gemiddelde van 96,5 punten van dezelfde critici*. Het feit is: de kwaliteit is constant hoog.

Alle drie de Champagnes staan sinds juli 2020 onder het beheer van RareWine Invest en hebben in iets meer dan twee jaar tijd enorme rendementen opgeleverd. 

JaarRendement sinds juli 2020
2009240%
2007240%
2005267%
*Richard Juhlin, wijnadvocaat en vinous

Een van 's werelds duurste - en nog steeds laag geprijsde

Er is geen twijfel dat de Champagnes van Selosse tot de duurste in haar respectievelijke klassen behoren en dat de vintage Champagne tot de duurste en meest prestigieuze ter wereld behoort. Maar desondanks, en ondanks forse prijsstijgingen, is er geen reden om aan te nemen dat het plafond is bereikt - of zelfs in zicht is.

Wij geloven dat Champagne het volgende grote ding in wijn zal zijn, net zoals Bourgogne was na Bordeaux, zonder dat Bourgogne zal verdwijnen. In dit perspectief kunnen we terecht een glimp opvangen van de evolutie van Bourgogne.  

Samen met Krugs single-estate Champagnes en Salon vormt Selosse Mellesime de absolute elite in Champagne, net zoals bijvoorbeeld Chambertin van Domaine Armand Rousseau en Romanée-Conti van DRC er deel van uitmaken in Bourgogne.

Volgens wine-searcher.com was de gemiddelde aanbiedingsprijs van de jaargangen 2012 en 2013 van Rousseau's Chambertin kort na de releases € 1.200-1.5001, terwijl de prijs dichter bij € 10.000-11.000 lag voor Romanée-Conti  in de DRC. Sindsdien zijn deze prijzen met 180-220 %3 gestegen  - vanaf een startpunt dat al als torenhoog werd beschouwd.

Selosse Millesime is ongetwijfeld duur. Maar de prijs vandaag is 'slechts' wat een goede, jongere Rousseau Chambertin ongeveer acht jaar geleden kostte, toen het als duur werd beschouwd. Tegelijkertijd heeft Romanée-Conti, dat nog duurder is, dezelfde evolutie doorgemaakt.

Per jaargang worden er ongeveer 10.000 flessen Rousseau Chambertin geproduceerd, terwijl over de drie genoemde Conti's gemiddeld minder dan 5.000 flessen per jaargang worden geproduceerd.

Selosse Millesime staat ook aan de top van zijn categorie, in dezelfde competitie op de 100 lijst, en produceert slechts 4.000 flessen per jaargang.

1: Prijs per fles ex. BTW en belasting

2: In 2010, 2011 of 2013 vintage, kort na hun respectievelijke releases (geen gegevens beschikbaar over 2012 vintage)

3: Gebaseerd op de gemiddelde aanbiedingsprijs op wine-searcher.com in november 2022. De gemiddelde biedprijs op wine-searcher.com is onderhevig aan een zekere foutmarge, maar dit geldt zowel bij het nemen van een start- als een slotkoers, dus het is de trend tussen de twee punten, in plaats van de punten zelf, die moet worden bekeken.

Waarom investeren in champagne?

Bij RareWine Invest hebben we onlangs naar Champagne gekeken en de analyse is bijzonder relevant nu Champagne op de agenda staat, maar ook relevant in een wereld die economisch onzeker is.

Ten eerste wordt gemeld dat de Champagneverkoop in de eerste helft van 2022 is gestegen in vergelijking met het voorgaande jaar, en het Champagnecomité zal naar verwachting een recordverkoop voor 2022 aankondigen. De enorme vraag heeft er zelfs toe geleid dat Moët geen Champagne meer heeft.

Voeg daarbij het feit dat vraag- en aanbodproblemen in 2022 ertoe hebben geleid dat het Champagnecomité de toegestane oogst voor 2022 heeft verhoogd - de uitdaging is dat de grote Champagnes 10 jaar moeten liggen, dus het zal lang duren voordat dit echt effect heeft.

Bovendien wordt verwacht dat Chinese welvarende, westers georiënteerde millennials en Gen Z's de omvang van de wijnmarkt in China in het bijzonder tegen 2026 zullen verdubbelen - een China dat naar verwachting in 2025 's werelds grootste markt voor luxeproducten zal zijn.

Met andere woorden, vraag en aanbod van Champagne komen helemaal niet overeen. Niet nu, en niet in de toekomst - iets waar de Champagne-belegger van kan profiteren.

Lees hier de volledige analyse: Analyse: De vooruitzichten in champagne - Zullen de kurken in de toekomst knallen?

RareWine Invest's mening

We hoeven eigenlijk niet te vermelden dat dit een van de mooiste dingen is die je maar kunt bemachtigen als het gaat om de exclusieve Champagnes. Het enige probleem is dat extreem weinig mensen zelfs maar in de buurt van de kans kunnen komen.

Richard Juhlin prijst Selosse, en de sublieme historische rendementen laten zien dat Champagneliefhebbers dit voorbeeld hebben gevolgd. Zelfs als de vraag slechts matig zou zijn, is het aanbod nog steeds uiterst beperkt en het lijkt erop dat een kopervriendelijke Chinese markt nog belangrijker kan worden voor de wijnwereld - inclusief Champagne en inclusief Selosse Millesime. Bedankt voor het bestaande Anselme.

Jacques Selosse is een Champagnehuis met invloeden uit de  Bourgogne, en als Champagne in de voetsporen treed van de Bourgogne, is er duidelijk geen prijsplafond voor wat het allerbeste kan kosten.

Hoeveelheden zijn uiterst schaars, daarom is het, zoals altijd, wie het eerst komt, het eerst maalt. We raden niet de ene jaargang boven de andere aan - dit moet worden beschouwd als een investering in Jacques Selosse.

Investeer in Jacques Selosse Millesime

Neem contact met ons op door middel van het contactformulier onderaan de pagina als u meer te weten wilt over uw beleggingsopties of om de wijnen rechtstreeks te bestellen via het formulier.

WIJNJAARWIJNVOLVERPAKKINGPRIJS*
2009Jacques Selosse Millesime750OC6€ 1.650
2007Jacques Selosse Millesime750OC6€ 1.650
2005Jacques Selosse Millesime750OC6€ 1.650
*Alle prijzen zijn in euro, excl. douanekosten, belasting en btw voor levering aan het douane-entrepot. Prijzen inclusief douanekosten, belasting en btw kunnen op aanvraag worden verstuurd. De wijnen worden uitsluitend verkocht in hele kisten, tenzij anders wordt gespecificeerd, en de prijs is per fles. Minimumbestelling van € 2.500. Uitgegaan van een totaal minimuminvestering van € 10.000. Prijzen kunnen sinds de uitgave van dit artikel zijn gewijzigd. Onder voorbehoud van fouten.

Neem contact op met RareWine Invest

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op