Beleggingstip - Champagne - 7. november 2023

Egly- Ouriet: een van de slechts zes champagnes uit 2008 met 100 Parker-punten nu verkrijgbaar

Samen met Selosse was Egly- Ouriet een pionier op het gebied van Champagne en loopt hij voorop in de wijnmakers revolutie. Maar de prijs weerspiegelt niet het formaat.

Als u een van degenen bent die interresante mogelijkheden ziet in de Champagne, bekend bent met Ambonnay en kippenvel krijgen als u de naam " Selosse " hoort, dan is dit iets voor u. Dit is niet alleen de eerste keer dat we de mogelijkheid hebben om dit Champagne-pareltje aan te bieden als investering, maar ook een van die champagne-opties die er echt uitspringt.

Egly- Ouriet pionierde samen met Champagne Selosse

Champagne Egly- Ouriet is een familiebedrijf dat diep geworteld is in de rijke bodem van Ambonnay - een van de beroemdste Grand Cru-dorpen van de Champagnestreek. Egly- Ouriet werd in 1945 opgericht door Michel Egly, maar wordt vandaag de dag geleid door zijn zoon Francis Egly, die meer dan 30 jaar ervaring heeft in het leiden van de champagneproductie van de familie.

Het verhaal van Egly- Ouriet is een verhaal van verbondenheid met het land en respect voor traditie, gecombineerd met een innovatieve geest. Vanaf de begindagen toen de familie druiven verbouwde en verkocht aan grotere champagnehuizen, nam Egly- Ouriet de stap om een ‘ récoltant-manipulant ’ te worden , wat betekent dat ze hun eigen druiven verbouwen en hun eigen champagne produceren onder hun eigen naam - iets dat vandaag de dag staat het in de volksmond bekend als " Grower Champagne ". Deze transitie vond plaats onder leiding van Francis' vader, Michel Egly, in de jaren zestig en zeventig en heeft de weg vrijgemaakt voor Egly- Ouriet om een van de meest gerespecteerde producenten van Grower Champagne te worden.

De familie Egly was in veel opzichten haar tijd vooruit en had een visionaire kijk op de productie van champagne. Dit omvatte een sterk verzet tegen het gebruik van pesticiden en een keuze om vast te houden aan vinificatie in eikenhouten vaten in plaats van stalen tanks - pesticiden en stalen tanks die op grote schaal werden en nog steeds worden gebruikt en algemeen geaccepteerd. Maar het meest interessante was dat Egly een van de weinige producenten was die de verspreiding van " boues de ville " op hun wijngaarden afkeurde . In de jaren zeventig en tachtig was het gebruikelijk dat versnipperd stedelijk afval in wijngaarden als meststof werd gebruikt. Daarom zijn tegenwoordig in veel van de beste en grootste wijngaarden in de Champagne overblijfselen van glas, plastic en metaal uit dit systeem te vinden. . Michel Egly wilde dat allemaal niet in zijn wijngaarden.

De kracht en bekendheid van de wijnen van Egly-Ouriet ligt vandaag in de aanpak van Franciscus, die wordt gekenmerkt door een bijna manische aandacht voor detail, van de zorgvuldige omgang met de wijngaarden, die worden verbouwd met behulp van biodynamische methoden, tot de precisie in de kelder, waar niets wordt aan het toeval overgelaten.

Egly- Ouiret wordt vandaag de dag algemeen erkend als een van de pioniers van de telersbeweging, onafhankelijk maar samen met Anselme Selosse , die veel van dezelfde ideeën en initiatieven uit die tijd onderzoekt en volgt. Tegenwoordig staan Grower Champagne uit Selosse en Egly- Ouriet bijvoorbeeld als bakens in de Champagne, ter ere van enkele van dezelfde deugden die bekend zijn uit de Bourgogne, en zijn ze erin geslaagd champagne met hetzelfde exclusieve karakter op een subliem hoog niveau te creëren.

Egly-Ouritet-harvest-800x800.jpg Oogst bij Egly- Ouriet in Ambonnay

Geweldige erkenning voor de vintage 2008

Met de eerste kritisch beoordeelde vintage uit 1989, de Grand Cru Millesime van Egly-Ouriet , de vlaggenschip vintage champagne van het huis, hebben we niet te maken met een historische cuvée, maar met een cuvée die de aandacht heeft getrokken. De vintage uit 2008, het onderwerp van deze beleggingstip, is bekroond met 95 punten van Richard Juhlin, 96 van Vinous en een perfecte 100 punten van Wine Advocate. Dit was de eerste keer dat Egly- Ouriet 100 Parker-punten ontving, maar heeft 2 x 99 punten (2002 + 2012) op zijn naam staan, evenals nog eens 100 punten voor de meest recente vintage - 2013.

Het meningsverschil tussen de drie belangrijkste critici over de wijnoogst uit 2008 is opvallend, maar het is ook opvallend dat de champagne-expert van Wine Advocate, William Kelley, de wijnoogst uit 2008 niet slechts één of twee keer heeft geproefd en beoordeeld, maar drie keer in drie jaar tijd. en heeft zich alle drie de keren aan de 100 punten gehouden.

Om het formaat in perspectief te plaatsen, overweeg dit: Wine Advocate heeft 168 van de toch al legendarische vintage champagnes uit 2008 geproefd en beoordeeld. Hiervan hebben er slechts zes de perfecte 100 punten bereikt:

  1. Salon jaar 2008
  2. Champagne van Jeanne Les Ursules 2008
  3. Bollinger Blanc de Noirs Vieilles 2008 Vignes Françaises (VVF)
  4. Cristal Rosé 2008
  5. 2008 Jacques Selosse Extra-Brut Millésime
  6. 2008 Egly- Ouriet Grand Cru Millésime

Dit is een gerenommeerd bedrijf en getuigt van het hoge niveau van Egly- Ouriet .

Een snelle blik op resultaten, Selosse en Ambonnay

Als we naar de database van de Britse wijnbeurs Liv-ex kijken, wordt het al snel duidelijk dat de vintage champagnes van Egly-Ouriet de afgelopen jaren aanzienlijke prijsstijgingen hebben gekend. Omdat het een kleinere cuvée is uit een kleiner huis, zit er van nature geen enorme dataset achter, maar alle jaargangen uit dit millennium zijn de afgelopen vijf jaar tussen de 200% en 800% gestegen. Dat de rendementen ZO hoog zijn, kan onder meer worden toegeschreven aan het feit dat het uitgangspunt voor de prijs vijf jaar geleden erg laag was, in verhouding tot het karakter van de wijn.

Om dit in perspectief te plaatsen, kunnen we twee verwante wijnen bekijken . Zoals gezegd komt het merendeel van het fruit van Egly- Ouriet uit Ambonnay , waar ook Krug's enige wijngaard Champagne Krug Clos d'Ambonnay ligt . De jaargang 2008 hiervan is nog niet uitgebracht, maar de zusterwijn, Clos du Mesnil, kost historisch gezien gemakkelijk de helft van de prijs van een Clos d'Ambonnay . Tegenwoordig kost een Clos du Mesnil uit 2008 ongeveer € 2.000*. Als je een vintage uit 2008 van Selosse in handen wilt krijgen , moet je verwachten dat je minstens het dubbele betaalt.

Hier kunt u voor € 750* investeren in de Egly- Ouriet 2008 .

*Prijs per fles, exclusief invoerrechten, belastingen en BTW, in volle dozen en in perfecte staat

2008 Egly-Ouriet Grand Cru Millésime

De mening van RareWine Invest

Wellicht bent u nog niet bekend met Champagne Egly- Ouriet , maar als u deze site al een tijdje volgt en u bent een actieve champagne-investeerder, dan kent u het belang van bovengenoemde kenmerken van een champagne.

Egly- Ouriet produceert Grower Champagne met een torenhoog karakter onder verschillende deugden die doen denken aan wat we kennen van de grootste en beste cuvées van bijvoorbeeld Côte de Nuits en Côte de Beaune in de Bourgogne. Ook de productie is uiterst beperkt en telt slechts zo'n 100.000 flessen per jaar, verdeeld over 8-10 verschillende Champagnes, waarbij het vlaggenschip, Grand Cru Millésime , duidelijk de kleinste zal zijn.

Met een prijs die de afgelopen jaren verschillende keren is verdubbeld, zou het een leugen zijn om te zeggen dat de wereld geen aandacht heeft besteed aan Egly- Ouriet , maar het potentieel blijft enorm gezien het karakter van de Champagne, om nog maar te zwijgen van de aanverwante wijnen waarvoor handelt.

Bovendien raken 100-puntenwijnen nooit uit de mode, terwijl de grootsheid van Champagne uit 2008 nog lang niet zijn hoogtepunt heeft bereikt.

Ouriet hier tegenkomt , maar het valt te betwijfelen of we hoeveelheden Grand Cru Millésime 2008 zullen zien . En hier heeft u de mogelijkheid om te investeren in zowel regulier als magnumformaat.

Investeren in 2008 Egly-Ouriet Grand Cru Millésime

Neem contact met ons op door middel van het contactformulier onderaan de pagina als u meer te weten wilt over uw beleggingsopties of om de wijnen rechtstreeks te bestellen via het formulier.

WIJNJAARWIJNVOLVERPAKKINGPRIJS*
2008Egly-Ouriet Grand Cru Millésime 750OC6€ 750
2008Egly-Ouriet Grand Cru Millésime (MAG)1500OC3€ 1.550
*Alle prijzen zijn in euro, excl. douanekosten, belasting en btw voor levering aan het douane-entrepot. Prijzen inclusief douanekosten, belasting en btw kunnen op aanvraag worden verstuurd. De wijnen worden uitsluitend verkocht in hele kisten, tenzij anders wordt gespecificeerd, en de prijs is per fles. Minimumbestelling van € 2.500. Uitgegaan van een totaal minimuminvestering van € 10.000. Prijzen kunnen sinds de uitgave van dit artikel zijn gewijzigd. Onder voorbehoud van fouten.

Neem contact op met RareWine Invest

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op