Beleggingstip - Overig - 25. juni 2024

Bravo – 99 punten voor de voortreffelijke 2018 Opus One

Opus One uit Napa Valley staat voor compromisloze kwaliteit. Maar de toenemende frequentie van natuurbranden bedreigt toekomstige releases... Lees meer hier

“De 2018 Opus One is absoluut voortreffelijk”

- Antonio Galloni, Vinous.

Opus One

2018 Opus One

Neem contact met ons op via het contactformulier onderaan de pagina voor meer informatie over je investeringsopties of investeer direct via onderstaande knop.

Nu investeren

*EUR 300 / Fles

Opus One: Het Najagen van Compromisloze Kwaliteit

Het verhaal van Opus One is een opmerkelijk verhaal van visie, samenwerking en innovatie in de wijnwereld. Het begon allemaal in 1979 toen twee van de meest iconische figuren in de wijnindustrie, Baron Philippe de Rothschild van Château Mouton Rothschild in Bordeaux en Robert Mondavi van Napa Valley, besloten een wijn te creëren die het beste van zowel de oude als de nieuwe wereld wijntradities kon combineren.

Deze buitengewone alliantie leidde tot de creatie van Opus One, een van de eerste wijnen uit Napa Valley die echt kon concurreren met de beste Bordeaux-wijnen. Samen combineerden Rothschild en Mondavi hun expertise en middelen om een wijn te produceren die zowel het unieke terroir van Napa Valley als de traditionele wijnbereidingstechnieken van Bordeaux tot uitdrukking bracht. De wijn werd al snel een sensatie en verhoogde de standaarden voor de hele Napa Valley, die werd erkend als een toonaangevend wijngebied in de wereld.

Napa Valley staat bekend om zijn ideale klimaat en diverse bodemtypes, die de productie van wijnen van uitzonderlijke kwaliteit mogelijk maken. De regio is uitgegroeid tot een centrum voor wijnliefhebbers wereldwijd en Opus One staat symbool voor het potentieel en de grandeur van Napa Valley.

Lees ons artikel over de meest prominente wijnproducerende regio van de VS: Napa Valley - Het Bolwerk Van De Grootste Amerikaanse Wijnen

2018 Opus One 2018 Opus One

Belangrijke Veranderingen Hebben de Kwaliteit van Opus One Verbeterd

In 2001 werd Michael Silacci de wijnmaker bij Opus One en implementeerde hij essentiële veranderingen om de kwaliteit van de wijn te verbeteren en de exclusiviteit te behouden. Hij richtte zich op innovatie en continue verfijning.

Een van de eerste veranderingen die Silacci doorvoerde was een strikte snoei van de wijngaarden. Hij geloofde dat dit de concentratie zou verhogen en de afdronk van de wijn zou verlengen, twee aspecten waarvan hij vond dat Opus One verbetering nodig had. Hoewel het invloed had op de winst, droeg deze snoeimethode bij aan een aanzienlijke kwaliteitsverbetering.

Daarnaast experimenteerde hij met dichter op elkaar geplante wijngaarden, wat resulteerde in kleinere bessen met een hogere schil-sap verhouding, wat leidde tot een intensere wijn. Dit versterkte Opus One als zowel exclusief als zeer gewild.

2018 Opus One | “Bravo”

Er is geen twijfel dat het werk van Silacci de kwaliteit van Opus One in dit millennium aanzienlijk heeft verbeterd, wat blijkt uit de toenemende scores jaar na jaar. De nieuwste release is 2019, en hierover en over de voorafgaande 2018 jaargang zegt Lisa Perrotti-Brown, voormalig wijncriticus bij Wine Advocate:

“Beide jaargangen zijn een triomf bij Opus One en een testament van de subtiele veranderingen die Silacci en zijn team de afgelopen 15+ jaar in de wijngaarden en wijnmakerij hebben doorgevoerd. Bravo!”

2018 Opus One krijgt 98 punten van Wine Advocate, 96 punten van Vinous en 99 punten van James Suckling, gemiddeld 97,7 punten, en bereikt daarmee hetzelfde hoge niveau als 2019, 2016 en 2013 volgens de scores van de drie critici.

Hier hebben we het over wijnen waarvan de punten aan de top van de 100-puntenschaal staan, wat niet vaak voorkomt. 2018 Opus One behoort dus tot de allerbeste wijnen ter wereld.

opus-one-diagram-final.png 2019 Opus One heeft alleen een voorlopige vatenscore van 97-99 punten gekregen van Wine Advocate, dus de bovenstaande 98 Wine Advocate-punten zijn een gemiddelde score.

Prestaties van Opus One

Slechts één keer eerder hebben we de gelegenheid gehad om Opus One aan te bieden voor investering – en het was de 2018 jaargang. De hoeveelheden waren extreem schaars, dus heel weinig mensen hadden de kans om te investeren in januari 2022. Als je toen had geïnvesteerd, zou je vandaag een rendement van 11% hebben behaald. Een sterke start voor een release die slechts enkele jaren beschikbaar is op de markt.

Echter, kijkend naar de prijsontwikkelingen voor 2013 en 2016 Opus One, die kwalitatief overeenkomen met 2018, ziet het er veelbelovend uit. Volgens wine-searcher.com zijn de gemiddelde lijstprijzen voor deze twee jaargangen sinds hun respectieve releases in 2016 en 2019 gemiddeld met 10% per jaar gestegen.

Hoeveelheid en de Dreiging van Natuurbranden

Opus One groeide gestaag in de jaren '80 en produceert volgens Liv-ex vandaag ongeveer 300.000 flessen wijn per jaargang. Maar naast de hoge scores die de vraag positief beïnvloeden, is er nog een andere belangrijke factor die van cruciaal belang is voor 2018 Opus One.

De nieuwste release is 2019, en de wereld zal tevergeefs wachten op 2020 Opus One – simpelweg omdat, volgens Vinous, de jaargang niet commercieel zal worden vrijgegeven, aangezien de hoeveelheden veel te klein zijn voor de wereldwijde vraag. En de extreem kleine hoeveelheden zijn te wijten aan natuurbranden. Natuurbranden lijken steeds vaker voor te komen in Napa Valley.

“Wildfires have become the new normal in California, so as a community, we must work together to be more resilient and better prepared. Doing our part to prevent severe wildfires and mitigate losses for growers and farmworkers has become one of NVG’s greatest priorities. Our Wildfire Resources support the grape-growing community in preparing for, responding to, and recovering from fire disaster.”

De bovenstaande quote komt van Napa Valley Winegrowers, en bijzonder grote natuurbranden in 2017 en 2020 hebben de producenten in Napa Valley op scherp gezet.

En wat betekent dat?

Het betekent twee dingen: Ten eerste dat natuurbranden een norm zijn geworden in Napa Valley, en er is daarom een groter risico dat producenten hun opbrengst verliezen of gedwongen worden om eerder te oogsten. En een eerdere oogst betekent een andere stijl. Dus we weten niet wat de toekomst brengt – maar we kennen de kwaliteit van wat al is geproduceerd – en de kwaliteit van 2018 Opus One is subliem.

RareWine Invest Mening

Verschillende essentiële elementen maken dit investeringsgeval interessant. Ten eerste zal een wijn met zowel 98 als 99 punten altijd een inherente vraag hebben. En met een drinkvenster dat, volgens Wine Advocate, nu opent en sluit in 2058, heeft het een extreem lang leven voor zich terwijl de resterende hoeveelheden door continue consumptie worden verminderd.

Bovendien hebben vergelijkbare voorgangers de weg getoond en het potentieel gesuggereerd – hoewel ze nog jong zijn op de markt, en hun werkelijke potentieel alleen wordt verwacht te worden gerealiseerd naarmate de hoeveelheden van de markt worden verminderd.

Daarnaast lijkt de dreiging van natuurbranden wortel te hebben geschoten in Napa Valley. En het betekent dat we niet zeker kunnen zijn of toekomstige oogsten verloren zullen gaan. We kennen alleen de kwaliteit en hoeveelheden die er nu zijn. En hier is 2018 Opus een extreem sterke speler."

Opus One

2018 Opus One

Neem contact met ons op via het contactformulier onderaan de pagina voor meer informatie over je investeringsopties of investeer direct via onderstaande knop.

Nu investeren

*EUR 300 / Fles

Neem contact op met RareWine Invest

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op