Artikel - RareWine Academy

Napa Valley - Het Bolwerk Van De Grootste Amerikaanse Wijnen

Het iconische Napa Valley is niet alleen de thuisbasis van 's werelds beste wijnen, maar het is tevens ook de geboorteplaats van het wijn maken in de Verenigde Staten.

Als u nog niet bekend bent met de beste wijnen van Napa Valley, is het zeker tijd om uw horizon te verbreden. De tijd dat 's werelds beste wijnen volledig vanuit Frans oogpunt worden geproduceerd, is al lang voorbij. Lees verder om erachter te komen waarom u Napa Valley niet kunt vermijden en nog belangrijker, welke wijnen u gewoon moet proberen.

Waarom zou u Napa Valley moeten kennen?

Het is geen geheim dat enorme hoeveelheden wijn worden geproduceerd in Californië. Er zijn maar weinig plaatsen van zo'n hoge kwaliteit als deze kleine vallei in het noorden van de staat. Want hoewel de wijngaarden in Napa Valley slechts 4% beslaan van het totaal aantal wijngaarden in Californië, is Napa Valley verantwoordelijk voor maar liefst 25% van de totale wijnverkoop in Californië.

Met iets meer dan 18.000 hectare is de vallei beplant met minder dan 15% van wat er in Bordeaux ligt en aanzienlijk minder dan de 30.000 hectare in de Bourgogne. Er zijn 475 wijnhuizen in het gebied, die in totaal ongeveer 1000 verschillende wijnen per jaar produceren.

Hard werken en een handvol koppige producenten hebben ertoe geleid dat Napa Valley in de 20e eeuw zijn naam heeft gevestigd als de plaats voor de beste Cabernet Sauvignon wijnen in de Verenigde Staten en misschien wel de wereld.

Er is zeker waar voor uw geld in Napa Valley. De wijncritici staan bijna in de rij om de magische 100 punten toe te kennen aan de beste wijnen uit de kleine vallei, en toch kunnen ze worden gekocht tegen prijzen die aanzienlijk lager zijn dan vergelijkbare kwaliteit uit Bordeaux. Maar dat is niet altijd zo geweest aan deze kust.

napa-valley-sign Napa Valley - de Amerikaanse wijndroom.

De geschiedenis van Napa Valley en de Wijnproductie

Een goed anderhalf uur ten noorden van San Francisco ligt de stad Napa. Napa gaf zijn aan Napa County en het prachtige Napa Valley, dat in 1980 Amerika's eerste officiële AVA (American Viticultural Areas) werd. De AVA is de Amerikaanse classificatie van wijngebieden.

De wijnproductie in het gebied begon echter al in het midden van de jaren 1800, maar vooral het alcoholverbod in de VS (1920 tot 1933) nam de motivatie en de financiële middelen van de producenten. Daarom is het eigenlijk pas in het midden van de jaren 1960 dat de ontwikkeling in het gebied weer op gang begon te komen.

Toch was er slechts een handvol producenten die zich durfden te concentreren op kwaliteit in plaats van kwantiteit, maar hun doorzettingsvermogen trok de aandacht en meer producenten kwamen naar het gebied. Beringer, Beaulieu, Inglenook, Christian Brothers en Charles Krug behoorden tot de wijnhuizen die volhardden in de moeilijke jaren na de drooglegging.

In de jaren 1970 vestigden de eerste kleine producenten zich en vestigden wijngaarden. Mayacamas was een van de eersten en maakte de weg vrij voor landgoederen als Diamond Creek en Heitz. Deze kleine zogenaamde "garageproducenten" hebben in de loop der jaren echt geholpen om het gebied vorm te geven, waardoor de hype is ontstaan die de wijnen vandaag de dag nog steeds zeer aantrekkelijk maakt.

Daarna volgden klassieke producers als Robert Mondavi, Freemark Abbey en Chateau Montelena. Alle producenten konden de kwaliteit zien in de unieke bodems, het warme klimaat en de blootstelling in de vallei. De zoektocht naar een wijngebied dat zich kon meten met de besten ter wereld was begonnen!

In 1976 was de beroemde "Parijse proeverij". De proeverij waarbij een Chardonnay van Chateau Montelena de grootste witte Bourgogne versloeg en Stags Leaps Cabernet de beste uit Bordeaux versloeg. Een proeverij georganiseerd door een Engelsman in Frankrijk, maar die de Amerikanen snel uitbuitten voor marketingdoeleinden.

Tegenwoordig is Napa Valley een prachtige mix van grote en kleine producenten. Tegenwoordig heeft het gebied zich niet alleen gevestigd als de beste subregio in Californië, maar ook als een van de beste plaatsen ter wereld om Cabernet Sauvignon te produceren. De wijnen van hier zijn vergelijkbaar met de beste wijnen uit Bordeaux en Italië, maar meestal tegen een lagere prijs.

Deelgebieden van Napa Valley

Napa Valley zelf is niet erg groot, maar er zijn 13 verschillende AVA-gebieden in de regio. Elke AVA bevindt zich rond een kleinere stad en heeft elk zijn eigen kenmerken. Een handvol van de belangrijkste deelgebieden zijn:

Calistoga

Calistoga is de meest noordelijke AVA in Napa Valley. Het is het warmste gebied, maar ook het gebied met het grootste verschil tussen dag- en nachttemperaturen. De bodem is gevuld met vulkanische grond, grotere rotspartijen op de hellingen en meer grind op de bodem. Calistoga staat vooral bekend om krachtige wijnen met een grote diepgang.

Rutherford

Rutherford ligt in het hart van de vallei - precies waar alles samenkomt. Gelegen ten noorden van Oakville en ten zuiden van St. Helena. De hitte is matig en in evenwicht door koele ochtendmist. De druiven profiteren hier van het grote verschil in dag- en nachttemperaturen. De wijnen kenmerken zich door veel complexiteit en diversiteit.

Oak Knoll District

Het Oak Knoll District ligt in het meest zuidelijke deel van Napa Valley en wordt sterk beïnvloed door de koele bries van de Baai van San Pablo. Bodems zijn met veel alluviale grond en wat vulkanische grond. De lagere temperatuur van het gebied zorgt ervoor dat zowel Riesling als Sauvignon Blanc aan dit einde van de vallei kunnen werken. Natuurlijk zijn er zowel Merlot als Cabernet Sauvignon te vinden, die frisser lijken dan de wijnen uit het noordelijke deel van de vallei.

Carneros

Carneros is een iets andere AVA, omdat het de bodem van Napa Valley bedekt, evenals de bodem van Sonoma Valley. Het strekt zich uit langs de noordelijke lijn van de Baai van San Pablo, die ook het klimaat hier beïnvloedt. Het grootste deel van het seizoen is koel maar tegelijkertijd stabiel - zowel vroeg als laat in het seizoen. Dit maakt de perfecte omstandigheden voor Pinot Noir; oftewel, het beste van de regio vind je hier. Met klimaatverandering in het achterhoofd begint Syrah ook hier uitstekende resultaten te laten zien.

Howell Berg

De laatste jaren is er meer aandacht voor de berggebieden. Howell Mountain ligt aan de oostkant van de vallei en begint op iets meer dan 400 meter. De wijngaarden liggen allemaal boven de ochtendmist en hebben bijna geen invloed van de zee. De vulkanische bodems helpen de frisheid van de wijnen te behouden. Vooral de wijnen op basis van Cabernet Sauvignon en Merlot zijn met veel finesse en lengte.

Mt. Veeder

Veeder Mountain ligt aan de westkant van de vallei, op de grens met Sonoma in het Mayacamas-gebergte. De wijngaarden liggen op hoogtes tot 800 meter met slechte bodems maar goede drainage. De hoogte alleen al helpt bij het creëren van koele temperaturen en de meeste wijnen verschijnen met mooie elegantie. Cabernet Sauvignon en Merlot zijn de dominante druivenrassen in Mt. Veeder

Napa Valley Vineyards Lange stukken wijngaarden en heuvels aan de horizon.

Klimaat en bodem in Napa Valley

Napa Valley is uiterst complex in zijn bodemsamenstelling. Net als de rest van Californië ligt de vallei aan de rand van twee tektonische platen die botsen waardoor de bodem relatief jong is. De complexiteit is het gevolg van slijtage in het verleden van vele botsingen en intrekkingen van deze platen.

Dit heeft grote vulkanische afzettingen door de vallei achtergelaten, bekend als 'Napa-banken', of bijna als pluimen verspreid door de vallei. Hier is de grond vrij optimaal voor de druiventeelt. De combinatie van mineralen en oude vulkanische bodems is vrij uniek.

Bovendien ligt de vallei zelf tussen twee bergketens, waardoor het gebied in twee hoofdzones kan worden verdeeld. De valleibodem is over het algemeen warm, met de invloed van ochtendmist die uit de Baai van San Pablo komt. De meeste klassieke wijnproducenten zijn hier gevestigd. De twee bergketens bieden hoogte, en dus koelte. Dit resulteert in wijnen met een andere frisheid.

Napa Valley heeft een warm mediterraans klimaat, wat betekent zeer hete zomers en koelere winters. De meeste neerslag valt buiten het groeiseizoen voor de wijnstokken, dus de juiste bodemsamenstelling is essentieel. De grond moet zowel het water vasthouden dat in de winter is gevallen, maar ook overtollig water dat valt kunnen afvoeren.

Andere belangrijke klimatologische invloeden komen van de koude winden uit de zee. De koude wind komt zowel in het noorden in de vallei als in het zuiden door de Baai van San Pablo. De koele lucht zorgt voor waas, wat helpt om de druiven in de vroege ochtenduren af te koelen. Het verschil tussen dag- en nachttemperaturen helpt de zuurgraad in de druiven te behouden. Tot slot helpt het om een mooie balans in de wijnen te creëren.

In de afgelopen jaren is klimaatverandering een groot probleem geweest in Napa Valley en de rest van Californië. Grote bosbranden hebben zich over een groot deel van het gebied verspreid en hebben een kritieke invloed op de oogsten.

Druivensoorten in Napa Valley

De verschillende grondsoorten in Napa Valley, gecombineerd met de iets verschillende belichtingen, maken het mogelijk om verschillende druivensoorten te kweken in Napa Valley. En dat met een hoge kwaliteit als resultaat.

Cabernet Sauvignon is de koning van de vallei, niet alleen qua kwantiteit maar zeker ook qua bekendheid. Meer dan 50% van alle druiven geplant in Napa Valley zijn Cabernet Sauvignon. De druif doet het erg goed, zowel op de valleibodem als in sommige van de hoger gelegen wijngaarden. In de vallei hebben de wijnen meer intensiteit en compacte structuur; op de hellingen wordt meer zuurgraad bereikt, wat resulteert in wijnen met een andere frisheid en lichtere stijl.

Chardonnay staat tweede op de lijst met iets minder dan 15% van de druiven in de vallei. Op plaatsen waar Chardonnay een beetje koelte kan krijgen, produceert het wijnen met meer rijkdom. In de warmere gebieden wordt het ook geteeld, waardoor grote krachtige wijnen met veel complexiteit worden geproduceerd. Vaak worden deze wijnen op vat gerijpt om de juiste balans en intensiteit in de wijnen te creëren.

Merlot is de volgende blauwe druif op de lijst met minder dan 8% van de druiven in Napa Valley. Een druif die in sommige gevallen op zichzelf staat en enkele van de beste enkele druiven Merlot buiten Pomerol laat zien. Een grote hoeveelheid wordt ook gebruikt om te mengen met Cabernet Sauvignon, net zoals het wordt gedaan op de beste kastelen in Bordeaux.

Daarnaast zijn er Pinot Noir, Sauvignon Blanc en Zinfandel - allemaal met lagere percentages. Vooral in de koelere delen, in het zuiden van Napa, kun je werken met enkele van de druiven die profiteren van koelere klimaten.

Opmerkelijke producenten in Napa Valley

Er zijn nu veel opmerkelijke producenten in Napa Valley, hoewel het gebied relatief klein is. Het basisniveau is torenhoog. Hier zullen zeven producenten zijn vermeld die u gewoon moet kennen.

Screaming Eagle is een zeer kleine wijnmakerij, maar een van de meest gewilde en gehypete. Screaming Eagle is goed voor een kleine productie van enkele van de beste wijnen van Napa Valley en de hoogste prijzen. Screaming Eagle heeft een relatief kleine wijngaard net buiten de wijnmakerij van minder dan 20 hectare, die zich in Oakville bevindt en de benchmarkwijn van Nappa is. De rode wijn is gemaakt van een klassieke Bordeaux blend van Cabernet Sauvignon, Merlot en Cabernet Franc. Een kleine hoeveelheid witte wijn wordt gemaakt van Sauvignon Blanc, die nog culter is dan de rode.

Robert Mondavi is de man die Napa Valley echt heeft helpen promoten door middel van wijnen op het hoogste niveau. Toen hij in 1966 de wijnmakerij van de familie Charles M. Krug verliet, dachten velen dat het was om te ontspannen, maar hij richtte uiteindelijk zijn eigen wijnmakerij op. De rest is geschiedenis. Vanaf het begin lag de focus op het maken van Cabernet Sauvignon wijnen op gelijke voet met de beste ter wereld - en Robert Mondavi is daar zeker in geslaagd. In 2004 werd Robert Mondavi Winery verkocht aan Constellation Brands en Robert zelf kon met pensioen gaan als een van de grootste iconen in de geschiedenis van Napa Valley.

Opus One - Als je Robert Mondavi zegt, ontkom je er niet aan om Opus One te zeggen, denkend aan de eerste transatlantische samenwerking. Robert Mondavi ontmoette de legendarische Baron Philippe de Rothschild tijdens een vakantie in Hawaï. Daar spraken ze zich een weg naar het idee om samen een wijn te maken in Napa Valley, gebaseerd op de expertise die de Rothschild-familie naar de tafel kon brengen. De familie Rothschild produceert al honderd jaar topwijn in Château Mouton-Rothschild in Bordeaux. Het liefdeskind tussen de twee legendarische producers werd Opus One. Vanaf de eerste vintage in 1979 was Opus One een succes dat in de loop der jaren alleen maar is verbeterd. Tegenwoordig is Opus One duidelijk een van de toonaangevende wijnhuizen in Napa Valley.

Harlan Estate werd in 1984 opgericht door miljonair Bill Harlan in het westelijke deel van Oakville. Harlan kocht iets meer dan 100 hectare en beplantte 16 hectare met wijnstokken. In de loop der jaren heeft Harlan zich gevestigd als een extreem sterk merk met een hoogwaardige groei. De meeste grote schrijvers hebben geholpen de wijnen van Harlan bovenaan de hiërarchie te plaatsen, wat ook vraag van over de hele wereld met zich meebrengt.

Hundred Acre is een wijnmakerij vernoemd naar het fictieve bos in Winnie de Poeh. Het wordt nauwelijks Amerikaanser, maar Hundred Acre Winery is opgericht door een Canadees, Jayson Woodbridge. Tegenwoordig is de naam internationaal erkend en een sterk merk. Hundred Acre is in feite een wijnmakerij die enkele van de zuiverste Cabernet Sauvignon wijnen produceert, op basis van fruit uit enkele wijngaarden in de bergachtige gebieden. De compromisloze aanpak van de charismatische eigenaar resulteert in wijnen van grote intensiteit en brede schouders. Dit zijn wijnen die jaar na jaar 100 punten krijgen van The Wine Advocate en andere grote media.

Inglenook & Francis Ford Coppola

Tegenwoordig zijn er tal van beroemdheden in Napa Valley, maar één man arriveerde als wijnmaker voordat hij echt beroemd werd. Francis Ford Coppola verwierf al wijngaarden in de jaren 1970 nadat hij zijn vroegste geld verdiende met de eerste Godfather-film. Het verhaal van het bouwen van Inglenook van grootsheid naar zijn ondergang en weer terug is genoeg materiaal voor een film. Stel je voor dat het Francis Ford Coppola zelf was die regisseerde?

Francis Ford Coppola werd opgevoed door Italiaanse voorouders, dus het maken van wijn voor zijn eigen consumptie is altijd natuurlijk voor hem geweest. Toen hij eenmaal eigen geld had, kon hij zijn droom beginnen om een van de grote avonturen uit de geschiedenis in Napa Valley, Inglenook, te herenigen. Eerst verwierf hij een deel van de wijngaarden die in de jaren 1970 te koop waren. Later werden de gebouwen en namen verduisterd door grote investeerders en een fles Inglenook was $2 waard in de supermarkt. Beter bekend als: een chuck van twee dollar in plaats van een wijn van een veelgeprezen Napa Valley producent.

In de late jaren 1990 verwierf Francis de laatste wijngaarden en vervolgens de gebouwen. Vandaag ziet Inglenook er beter uit dan ooit. De wijnmaker is Philippe Bascaules, die de wijn ook maakt bij Château Margaux in Bordeaux. Recente vintages bevestigen dat het historische Inglenook nu terug is onder de toonaangevende producenten in Napa Valley.

Chateau Montelena heeft een geschiedenis die teruggaat tot 1882, maar kwam pas in de schijnwerpers te staan, toen hun Chardonnay in 1976 de beroemde "Parijse proeverij" won van de beste wijnen uit de Bourgogne. Tegenwoordig wordt Chateau Montelena beschouwd als een uiterst stabiele producent aan de betere kant van het spectrum van Napa Valley voor zowel rode als witte wijnen - en de geschiedenis is nog steeds met Chateau Montelena.

Beringer Vineyards is de oudste continu geëxploiteerde wijnmakerij in Napa Valley. Tegenwoordig produceert Beringer wijnen uit vele regio's in Californië, maar de kern ligt in Napa Valley. Beringer is een wijnmakerij die zeker heeft bijgedragen aan het vormgeven van de regio. In 2015 nam de nieuwste aanwinst van de familie, Jacob Beringer, het stokje over. Tegenwoordig is Beringer vooral bekend om hun grote producties, maar hun beste wijnen zijn nog steeds echt goede exponenten van Napa Valley.

Screaming-Eagle-RareWine Screaming Eagle is een van de helderste sterren in Napa Valley

De Toekomst Van Napa Valley

Amerika is het land van kansen, en de kansen zijn talrijk voor Napa Valley. De grootste uitdagingen zijn ongetwijfeld het klimaat, dat de afgelopen jaren droogte heeft veroorzaakt in de wijngaarden en helaas ook verschillende bosbranden in het gebied heeft veroorzaakt.

De kwaliteit is, ondanks klimatologische uitdagingen, hoger dan ooit in de vallei. De beste wijnhuizen behoren nu tot de absolute elite wereldwijd en de nieuwe die opkomende huizen hebben echt interessante dingen te bieden.

Cabernet Sauvignon is al vele decennia de trendsetter in Napa Valley en dat zal waarschijnlijk nog vele jaren zo blijven. Napa Valley is absoluut een van de beste plaatsen ter wereld om met Cabernet Sauvignon te werken en kan niet langer een imitatie van iets worden genoemd, maar heeft zeker zijn eigen stijl gevestigd.

Ook voor investeringen beginnen er interessante dingen te gebeuren met de beste Amerikaanse wijnen waar de kwaliteit vergelijkbaar is met, en soms de beste Franse wijnen overtreft. Wijncritici hebben zeker kennis genomen van de beste Amerikaanse wijnen, waar ook gestage prijsstijgingen hebben plaatsgevonden naarmate de vraag toeneemt. Als gevolg hiervan zijn er nu een goede handvol Amerikaanse wijnen uit Napa Valley die als belegbaar kunnen worden omschreven.

Als u meer wilt weten over welke Napa Valley-wijnen we momenteel aanbieden voor investeringen, aarzel dan niet om het formulier onderaan deze pagina in te vullen en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Neem contact op met RareWine Invest

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op