Beleggingstip - Champagne - 4. juni 2024

2008 Billecart-Salmon Nicolas Francois | Michelin Wijn tegen een gunstige prijs

Prestige Champagne uit 2008 heeft een ingebouwde vraag, en volgens Juhlin kunnen de prijzen voor Billecart-Salmon de prijzen van Krug evenaren...

“Make sure you buy wines from Billecart-Salmon before they become as expensive as Krug’s!”

Het bovenstaande citaat komt van een van 's werelds toonaangevende Champagne-experts, Richard Juhlin. En met de 2008 Krug Vintage die op dit moment meer dan drie keer de prijs van de 2008 Billecart-Salmon Nicolas Francois kost, is het investeringspotentieel al bijna gevalideerd.

Feit is dat dit een prestigieuze cuvée is van een zeldzaam familiebedrijf uit de Champagne voor een prijs die zijn reputatie en kwaliteit niet lijkt te weerspiegelen. En hier krijg je het “2008” label, nu al een legendarische Champagne vintage die ongetwijfeld een van de schatten van de toekomst zal worden.

2008 Billecart-Salmon Nicolas Francois is de nieuwste release, en hij is beschikbaar om te investeren. Hij is al geadopteerd door een Michelin-kok met drie sterren. Lees hieronder meer over zijn potentieel.

Les Grandes Marques: Een zeldzame familiejuweel

De term 'Les Grandes Marques' staat voor Champagnehuizen met een grote internationale naamsbekendheid, een ongeëvenaarde reputatie en een enorme klantenbinding. Vandaag de dag zijn er slechts 24 huizen die worden beschouwd als Les Grandes Marques. Billecart-Salmon is een van hen - samen met prominente huizen zoals Salon, Piper-Heidsieck, Louis Roederer, Krug, Bollinger en Veuve-Clicquot.

Billecart-Salmon is ook een van de weinige Champagnehuizen die al meer dan 200 jaar voor 100 procent in familiebezit is, wat steeds zeldzamer wordt nu grote multinationals steeds vaker huizen overnemen.

Gelegen in het Grand Cru dorp Mareuil-sur-Aÿ, komt het merendeel van de druiven van het huis van de eigen wijngaarden van Billecart-Salmon. Billecart-Salmon staat bekend om hun elegante en verfijnde Champagnes, en een van hun meest opmerkelijke cuvées is Nicolas François. De Champagne rijpt gedurende een periode van meer dan 12 jaar, en daarom is deze 2008 release ook de laatste, in tegenstelling tot verschillende huizen die al zowel 2014 als 2015 jaargangen hebben uitgebracht.

Deze cuvée werd in 1964 gecreëerd als eerbetoon aan de oprichter van het huis en staat bekend om zijn complexe en evenwichtige smaak. Hij wordt gemaakt van druiven van Grand Cru wijngaarden in Côte des Blancs (Chardonnay) en Montagne de Reims (Pinot Noir) en gedeeltelijk gevinifieerd in traditionele eiken vaten om diepte en rijkdom toe te voegen.

Het huis produceert momenteel ongeveer 1,8 miljoen flessen Champagne, maar slechts een zeer klein deel daarvan wordt vertegenwoordigd door de prestige cuvée Billecart-Salmon Nicolas Francois. Alleen het huis zelf kent het exacte cijfer, maar externe bronnen melden een productie tussen 35.000 en 100.000 flessen. En zelfs als het er 100.000 zijn, is dat een zeer kleine productie in de Champagne.

De beste Franse restaurants willen Billecart-zalm

Dit is waarschijnlijk de eerste keer dat je hoort dat een wijn een peetvader heeft, maar dat is precies het geval met 2008 Nicolas Francois. De peetvader heet Mauro Colagreco en hij is de chef-kok van het met drie Michelinsterren bekroonde Franse restaurant Mirazur. Over Billecart-Salmon zegt Mauro:

“I have been lucky enough to work in some of the finest French gastronomic houses, where I have always found Billecart-Salmon on their wine lists. Billecart was immediately one of my favourite champagnes! Nicolas François 2008 is a truly exceptional wine […] The ideal place to taste this wine? It's obviously my restaurant Le Mirazur in Menton!”

De 2008 Cuvée Nicolas Francois wordt zeer geprezen, en dit is zeker niet de eerste keer dat deze cuvée veel aandacht krijgt.

Billecart-Salmon Cuvée Nicolas Francois | Champagne van het millennium

In 1999 organiseerde een comité een blinde proeverij van 150 jaargangen van de beroemdste Champagneproducenten. De Cuvée Nicolas Francois uit 1959 kreeg de titel “Champagne van het Millennium” - en de Cuvée Nicolas Francois uit 1961 werd bekroond met de tweede plaats.

Het stelen van de schijnwerpers van alle groten bevestigt eigenlijk alleen maar dat het familiebedrijf Champagne Champagne van de hoogste kwaliteit levert - vertegenwoordigd door de prestige cuvee Nicolas Francois.

2008 Billecart-Salmon Nicolas Francois | Geweldige champagne ondanks meningsverschillen

De laatste release van Nicolas Francois krijgt 92 punten van Richard Juhlin, 96 punten van Wine Advocate en 96 punten van Vinous. Het krijgt ook 97 punten van James Suckling, hoewel zijn beoordeling niet is opgenomen in de onderstaande tabel omdat het afwijkt van onze gebruikelijke methodologie als het gaat om Champagne.

Van de drie critici krijgt de 2008 Billecart-Salmon Nicolas Francois een totaalscore van 94,7 punten, waarmee hij noch onderaan, noch bovenaan staat van de laatste zeven releases. En zoals de grafiek laat zien, is er weinig verschil tussen de laatste vier releases.

diagram-billecart.png

Prestaties op eerdere investeringstips en gunstige investeringsprijs

Slechts drie keer eerder hebben we Billecart-Salmon Nicolas Francois ter investering aangeboden - en dat voor de drie vorige jaargangen 2002, 2006 en 2007. Over deze drie releases hebben ze gemiddeld 39% rendement opgeleverd sinds de datum van de investeringstip, wat overeenkomt met een gemiddeld jaarlijks rendement van 9%.

Deze hebben goed gepresteerd - ook al zijn de prijzen nog niet zo duur als bij Krug, zie Juhlin's citaat aan het begin van dit artikel. Op dit moment heb je ook de mogelijkheid om te investeren in de nieuwste release tegen een gunstige prijs. De goedkoopste aanbieding voor 2008 Billecart-Salmon Nicolas Francois op wine-searcher.com is momenteel € 147*. Jouw prijs is 130*.

*ex. douane, btw en belasting. In volledige koffers en perfecte staat.

De mening van RareWine Invest

Champagnes uit 2008 zijn een begeerd product - dat zijn ze altijd geweest en niets wijst erop dat dit zal veranderen. De laatste drie beleggingstips die we hebben samengesteld over Billecart-Salmon Nicolas Francois hebben goed gepresteerd ondanks het feit dat ze niet eens konden profiteren van de vraag naar het predicaat 2008.

We verwachten dan ook veel belangstelling voor deze wijn. Vooral omdat het een gelimiteerde prestige cuvée is voor een prijs die de kwaliteit niet lijkt te weerspiegelen. Maar toch. En volgens Juhlin kan Billecart-Salmon zich qua prijs meten met Krug - dit is voor Juhlin's eigen rekening, maar vanuit ons perspectief zou minder zeker een zeer aantrekkelijke investering zijn.

Natuurlijk kunnen er geen beleggingsaanbevelingen worden gedaan op basis van één enkele verklaring. Maar de prijzen van Billecart-Salmon hebben niet het grote herstel gekend dat veel cuvées hebben gekend tijdens de Corona pandemie. Het herstel laat nog even op zich wachten. Totdat de vraag naar Champagne weer begint te stijgen. Franse toprestaurants vragen al naar Billecart-Salmon - Champagne van het millennium.

Investeer in 2008 Billecart-Salmon Nicolas Francois

Neem contact met ons op door middel van het contactformulier onderaan de pagina als u meer te weten wilt over uw beleggingsopties of om de wijnen rechtstreeks te bestellen via het formulier.

WIJNJAARWIJNVOLVERPAKKINGPRIJS*
2008Billecart-Salmon Nicolas Francois750OC3€ 130
*Alle prijzen zijn in euro, excl. douanekosten, belasting en btw voor levering aan het douane-entrepot. Prijzen inclusief douanekosten, belasting en btw kunnen op aanvraag worden verstuurd. De wijnen worden uitsluitend verkocht in hele kisten, tenzij anders wordt gespecificeerd, en de prijs is per fles. Minimumbestelling van € 2.500. Uitgegaan van een totaal minimuminvestering van € 10.000. Prijzen kunnen sinds de uitgave van dit artikel zijn gewijzigd. Onder voorbehoud van fouten.

Neem contact op met RareWine Invest

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op