Beleggingstip - Champagne - 18. april 2024

2012 Cristal Magnum | 98 Punten En Gunstige Prijs

Iconische Champagne in magnum formaat - het wordt niet veel exclusiever dan dat. Ondertussen zijn er positieve trends in de markt die zich verplaatsen... Lees hier meer.

”De 2012 is een van de meest weelderige, flamboyante recente Cristals”,
Antonio Galloni, Vinous (December 2023)

Cristal: Cool. Cristal met 98 punten: fantastisch. Cristal met 98 punten en zelfs in magnum: Het wordt niet exclusiever dan dat. En hier krijg je zelfs de kans om iconische Champagne aan je portfolio toe te voegen voor een prijs die 10% lager ligt dan slechts zes maanden geleden.

Omdat ook de Champagnecategorie het afgelopen jaar de onzekerheid op de wijnmarkt heeft gevoeld, waardoor de prijzen zijn gedaald. Echter, in vergelijking met hoeveel de Champagnecategorie de afgelopen jaren is gestegen, is dit slechts een hobbel in de weg, waardoor investeerders een gunstige kans krijgen om hun portfolio aan te vullen of te starten met iconische Champagne - iets goedkoper dan voorheen.

En hoewel niemand weet wanneer de normaliteit terugkeert, beginnen er positieve trends te ontstaan in de wijnwereld. Lees hier veel meer.

Louis Roederer Cristal - Iconische en extravagante Champagne

Er zijn veel fantastische verhalen uit de wereld van wijn - verhalen van grote kastelen, toegewijde monniken en vakmanschap dat generatie na generatie 's werelds beste wijngaarden heeft gekweekt. Maar er zijn verhalen die bijna ongelooflijk zijn - en zo is het verhaal van Cristal Champagne - een van 's werelds meest iconische Champagnes.

"Is het vreemd om bijna utopische luxe te eisen als je het Winterpaleis je thuis noemt? Nou, dat was zeker wat tsaar Alexander II van Rusland deed toen hij in 1876 Louis Roederer bezocht met een verlangen naar de beste Champagne die de wereld tot nu toe had gezien.

Weinigen zeggen nee tegen een tsaar. Vooral niet wanneer de tsaar al een enthousiaste Champagnedrinker is. En zo begon de productie van Cristal - een van de beste Champagnes ter wereld."

Het bovenstaande is uit ons artikel: De Mythe van Cristal: Kristalhelder, Exclusief en Onaantastbaar

Cristal werd dus gerealiseerd als het resultaat van het verlangen van een tsaar naar perfecte Champagne - en zo was het. Zelfs vandaag de dag levert Cristal nog steeds Champagne van de hoogste kwaliteit. Een verzamelobject. Een extravagante Champagne om van te genieten. En deze 2012 wijkt niet af van de reputatie van Champagne.

2012 Cristal | Weelderig, Flamboyant en Twee Punten Van Perfectie

Als het gaat om Louis Roederer's Cristal, is het bijna overbodig om te praten over scores. Omdat Cristal geweldige beoordelingen krijgt van 's werelds toonaangevende critici - jaar na jaar. En ja, Cristal wordt alleen uitgebracht in jaargangen waarin Louis Roederer de kwaliteit hoog genoeg acht, wat we alleen maar kunnen concluderen dat altijd het geval is geweest wanneer een Cristal is uitgebracht.

De 2012 Cristal heeft 96 punten gekregen van Richard Juhlin, 97 punten van Wine Advocate en 98 punten van Vinous. En hoewel deze beoordelingen geweldig zijn, is het niet helemaal genoeg voor een toppositie onder jaargangen zoals 2008 en 2002 - maar genoeg om te bevestigen dat Cristal absoluut subliem is - ongeacht de jaargang. En er zijn maar heel weinig wijnen die kunnen bogen op 98 punten.

Ter vergelijking, een 2002 Cristal op magnumformaat kost momenteel €800*, terwijl de prijs van de 2008 jaargang op magnumformaat €900* is. De prijs van de 2012 Cristal op magnumformaat is €525*, dus je krijgt veel waar voor je geld gezien het feit dat de 2012 bijna op hetzelfde hoge niveau zit als zowel 2008 als 2002.

*exclusief douane, btw en belasting. In volle kisten en perfecte staat.

Billede1.png

Waarom Magnum?

Champagne is synoniem met viering. Met luxe. Met extravagantie. En wat is een betere manier om te vieren dan met Champagne? Nou, het zou een grote fles Champagne moeten zijn. En hoewel Champagne in magnumflessen gewoon een beetje cooler is, heeft het grote formaat ook functies die u, als wijninvesteerder, ten goede kunnen komen - functies die gepaard gaan met een premium.

Champagne in magnumflessen wordt vaak twee tot drie jaar langer op de droesem gelaten en wordt daarom later gedegorgeerd dan de reguliere flessen van 0,75 liter - dit resulteert in een product van hogere kwaliteit dan dezelfde jaargang Champagne in flessen van 0,75 liter.

Hoewel magnums dubbel zo groot zijn als reguliere flessen van 0,75 liter, is de hoeveelheid zuurstof in de fles niet veel hoger. Voor de magnumfles betekent dit inherent dat twee keer zoveel Champagne wordt blootgesteld aan dezelfde hoeveelheid zuurstof als bij een reguliere fles. Dit draagt bij aan een betere veroudering en een verhoogd bewaarpotentieel voor de Champagne, wat uiterst relevant is bij top Champagnes met investeringspotentieel.

Prijscorrecties in de Champagnecategorie bieden een gunstige instap voor de investeerder

Inflatie en oorlog in Europa hebben ook de wijnmarkt beïnvloed, waarbij de Champagnecategorie een klap kreeg. Na twee opeenvolgende jaren van steile prijsstijgingen in Champagne, heeft de mondiale situatie geleid tot prijscorrecties en een daling van 11,15% in 2023.

"In isolatie kan deze trend voor Champagne reden tot bezorgdheid zijn, maar als je bedenkt dat Champagne bijna 50% duurder is geworden in de afgelopen drie jaar, is er geen reden tot paniek. Ondanks de huidige neergang lijken de beste Champagnes nog steeds goedkoop in vergelijking met de beste Bourgondische of Bordeauxwijnen, met veel ruimte voor groei op lange termijn - vooral gedreven door het enorme verbruik."

Het bovenstaande is uit onze analyse van de wijnmarkt van januari 2024, en het enorme verbruik van Champagne blijft relevant. Liv-ex onthulde met hun Power-100 lijst 2023 dat Champagne de best verkopende wijnen waren in 2023 wat betreft handelsvolume - dit komt door de hoge liquiditeit van de regio en het universele beroep op zowel verzamelaars als consumenten. Zo blijft Champagne wereldwijd genoten worden.

En nu voor de gunstige instap: In oktober 2023 hadden we de 2012 Cristal Magnum voor het eerst onder administratie, en de prijs was €575. Echter, prijscorrecties hebben tot gevolg gehad dat de prijs van de 2012 Cristal Magnum met €50 is gedaald.

Als u gelooft dat de markt zijn kracht zal herwinnen, krijgt u een gunstige voorsprong op uw investering.

920x1100.jpg

Wanneer is het juiste moment om te investeren in Champagne?

Helaas heeft niemand een duidelijk antwoord op die vraag. Maar onze investeringspremisse blijft onveranderd, ook al is de markt turbulent geweest, en tot op zekere hoogte nog steeds.

Volgens Liv-ex hebben Champagneprijzen op de secundaire markt de afgelopen jaren veel beweging gezien. Eind februari 2024 was de Champagne 50, die de prijsontwikkeling volgt van de meest recente jaargangen van de 13 meest verhandelde champagnes, 50,2% hoger dan vijf jaar geleden, terwijl het verhaal van de laatste 16 maanden heel anders is.

Dezelfde index bereikte zijn hoogtepunt in oktober 2022 - na een stijging van 42,7% in de voorgaande 12 maanden. Sindsdien is hij elke maand gedaald. Echter, in februari 2024 zag de Champagne 50 index zijn eerste stijging in 16 maanden. Voeg hieraan toe dat hetzelfde scenario zich afspeelt voor de Liv-ex Fine Wine 100, die in maart met 0,4% steeg - zijn eerste stijging in 12 maanden.

De eerste positieve trends beginnen zich te tonen.

Mening van RareWine Invest

Hoewel de bovenstaande stijgingen op zichzelf geen conversie zijn van beer naar stier, zijn ze de eerste positieve tekenen in maanden. Het zou een indicatie kunnen zijn dat de bodem is bereikt, waardoor dit het perfecte moment is om te kopen voordat de markt zijn voet weer vindt en weer stijgt.

Volgens Wine Advocate is het drinkvenster voor 2012 Cristal 2022-2050 voor het reguliere formaat. Voor magnums is dit aanzienlijk langer - hetzelfde geldt voor de investeringshorizon. Dus er is tijd voor de markt om weer kracht te krijgen - hetzelfde geldt voor de prijs.

Cristal is een welkome terugkeer bij RareWine Invest, en natuurlijk is het er vanwege zijn inherente kwaliteit. Bovendien zal de wereld altijd 98 punten eisen - vooral wanneer het formaat magnum is. We blijven geloven in de Champagnecategorie. Ondanks dat het een neergang heeft meegemaakt, liggen de prijzen nergens in de buurt van die we zien in Bourgogne of Bordeaux, bijvoorbeeld.

En Cristal behoort tot de beste Champagnes ter wereld.

Investeer in 2012 Cristal Magnum

Neem contact met ons op door middel van het contactformulier onderaan de pagina als u meer te weten wilt over uw beleggingsopties of om de wijnen rechtstreeks te bestellen via het formulier.

WIJNJAARWIJNVOLVERPAKKINGPRIJS*
2012Cristal MAG1.500OC/OWC1€ 525
*Alle prijzen zijn in EUR exclusief douane, accijns en BTW bij levering aan een douane-entrepot via Nordic Freeport. De wijnen worden alleen per volle doos verkocht, tenzij anders aangegeven, en de prijs is per fles. Een minimale aankoop is van toepassing - neem contact met ons op voor de specifieke minimale aankoop voor deze optie. Alleen mogelijk bij een actief portfolio. De prijs van deze wijnen kan zijn gewijzigd sinds de publicatie van dit artikel. Fouten en weglatingen voorbehouden.

Neem contact op met RareWine Invest

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op