Marktanalyse - Overig - 12. oktober 2023

Wat elke wijnbelegger moet weten over de huidige markt

In 2023 beleeft de wereld van wijnbeleggingen unieke omstandigheden. Hier zijn 8 dingen over de huidige wijnmarkt die u - volgens RareWine CEO Mads Jensen - moet weten.

De wereld van wijnbeleggingen ervaart in 2023 een unieke reeks omstandigheden, die een aantrekkelijke kans bieden voor zowel doorgewinterde beleggers als nieuwkomers. Volgens Mads Jensen, CEO van RareWine Group, is dit het moment om te overwegen uw wijnportfolio uit te breiden in plaats van uw posities te verkopen. Dit is waarom:

  1. Ongekende marktrust: Dit jaar zijn we getuige geweest van een ongewoon laag niveau van handelsactiviteit op de wijnmarkt. Dergelijke periodes van marktrust hebben de neiging om te resulteren in zachtere prijzen. Een statische mondiale macro-economische omgeving heeft deze stagnatie beïnvloed.

  2. Correctie in uitvoering: De omvang van de daling in 2023 nadert de grenzen van wat experts doorgaans verwachten in een volledig kalenderjaar. De Liv-ex Fine Wine 100 Index, die zich richt op de wijnen van de wereld, heeft tot nu toe een daling van 10,3% laten zien - een correctie die steeds meer aandacht krijgt. Mads ziet dit als een kans voor nieuwe beleggers om posities in te nemen zonder op het hoogtepunt van de markt te kopen.

  3. Groeipotentieel op lange termijn: Investment-graded wijn heeft op de lange termijn een consistente kracht getoond. Sinds 2004 heeft de Burgundy 150-index volgens Liv-Ex een samengestelde jaarlijkse groei van bijna 12% opgeleverd en de Champagne 50-index haalt net geen 11% op jaarbasis. Gezien de solide fundamenten heeft goede wijn de neiging om kleine pullbacks te ervaren, maar registreert zelden verliezen van meer dan 10% in een jaar.

    De wijnmarkt werkt voornamelijk volgens de principes van vraag en aanbod, wat leidt tot perioden van stagnatie die een jaar tot anderhalf jaar duren. Tijdens deze fasen kunnen de prijzen stabiel blijven of licht dalen, om daarna met een aanzienlijk momentum te herstellen, zoals we hebben ervaren na een middelmatige prestatie in 2019. Volgens Mads Jensen mag een beleggingshorizon van minimaal vijf jaar worden verwacht, 8 of 10 jaar is nog beter. 

  4. Wijn als investering: Volgens de CEO van RareWine Group wordt ongeveer 0,1% van de wijnproductie in de wereld beschouwd als 'investment-graded'. De factoren die hierbij van belang zijn, zijn kwaliteit, merkwaarde, beperkt aanbod, jaargang, handelsvolume en verouderingspotentieel. Wijn is een niet-gecorreleerde asset en dient als een laagvolatiele hedge tegen marktverstoringen in obligaties of aandelen. Het is ook een fysieke asset dat goed presteert tegen inflatie.

  5. Beperkt aanbod: Investment-graded wijn wordt beperkt door beschermende beperkingen zoals die bekend zijn van andere landbouwproducten en geografische beperkingen. Factoren zoals consumptie en veranderingen in weerpatronen kunnen het aanbod verder verminderen. Bij een beperkt aanbod behoudt de wijn zijn kernwaarde.

  6. Evoluerende welvaartsdemografie: Naarmate de rijkdom wereldwijd toeneemt, zoeken mensen naar statussymbolen. Goede wijn en whisky zijn onderdeel geworden van deze trend. Ondanks de fluctuerende vraag uit landen als China, een groeiende middenklasse in Zuid-Korea, Zuidoost-Azië, Singapore, Indonesië, de Filippijnen en last but not least, India voedt de uitzonderlijke vraag naar goede wijn.

  7. Handelsefficiëntie: Kiezen voor wijninvesteringen met RareWine Invest biedt een gestroomlijnde weg voor portfoliorealisatie. RareWine Invest opereert onder de paraplu van de RareWine Group, een conglomeraat dat een handelsonderneming omvat met expertise in het verwerven en verkopen van zeldzame en fijne wijnen. RareWine Trading behoort tot de top 3 bedrijven wereldwijd in zijn vakgebied. Door ons te onderscheiden van de meeste andere wijnbeleggingsondernemingen, kunnen we een efficiënt plan voor het liquideren van een portefeuille veiligstellen, soms binnen enkele dagen.

  8. Timing is van vitaal belang: Timing is een cruciaal aspect van beleggen in minder liquide markten, omdat de bied/ vraag-spread doorgaans veel hoger is dan we momenteel zien. Dit kan er soms voor zorgen dat de wijnprijzen meer lijken te dalen dan ze in werkelijkheid doen, wat een kans biedt om tegen een lagere prijs in te stappen. Deze gunstige spreiding kan bijzonder voordelig zijn voor beleggers die hun portefeuilles willen diversifiëren met de stabiliteit en het groeipotentieel dat goede wijn biedt. Het benadrukt het belang van deskundige begeleiding, zoals die van onze portfolio managers, om door de nuances van het wijnbeleggingslandschap te navigeren en goed geïnformeerde beslissingen te nemen - zowel bij het kopen als bij het verkopen.

Dus, als u wijninvesteringen overweegt, let dan op de richtlijnen van Mads Jensen: overweeg uw wijnportfolio uit te breiden in dit unieke marktklimaat. Exclusieve wijn biedt een uitzonderlijke waarde propositie en biedt stabiliteit en een gedegen groeipotentieel. In wezen is er geen vervangend product beschikbaar. Als u die specifieke fles wilt bemachtigen moet u bereid zijn om aan de prijs te betalen - zelfs als deze een stijging van 10 of 15% ziet ... Als u ervoor kiest om het niet te kopen, zal iemand anders dat zeker doen.

Momenteel is het een kopersmarkt, een markt die kansen met zich meebrengt. Professionele beleggers hebben dit al onderkend. Er bestaat een ondergrens aan hoe laag een wijn geprijsd kan worden voordat een professional het te goedkoop vindt en het meteen begint te kopen.

CEO van RareWine Group - Mads Jensen CEO van RareWine Group - Mads Jensen

Neem contact op met RareWine Invest

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op