Marktanalyse - Whisky - 29. september 2023

Whisky Investeringen: Wat u moet weten over het investeren in whisky

Whisky is al lang een aantrekkelijke troef, maar de markt ligt genuanceerder en de toekomst ziet er uitdagend uit. Leer meer over het investeren in Whisky dankzij dit artikel

Vloeibaar goud

Wanneer whisky vloeibaar goud wordt genoemd, is er iets aan de hand. Voor hen die het kan veroorloven kan de keuze vallen op een fles 60 jaar oude The Macallan of een groot huis en een gezinsauto in een modieuze stadswijk. Of wat dacht u van een fles Yamazaki, waardoor een fles Romanée-Conti er qua prijs uitziet als een alledaagse wijn?

De wereld van Whisky is geweldig! En als een investeringsmiddel is Whisky ook subliem geweest met een rendement van meer dan 400% in de afgelopen 10 jaar. Maar is whisky de juiste investering voor u? Meer informatie over:

  • Whisky investering,
  • Welke whisky's zijn geschikt voor investeringen,
  • Historische prestaties,
  • En misschien wel het allerbelangrijkste: de toekomst,

Maar eerst een kleine verduidelijking. Er is Whisky, en er is Whiskey. En er is een verschil dat niet alle schrijvers noodzakelijkerwijs overwegen. Maar er is nog een differentiatie, en het is de moeite waard om in gedachten te houden: Schotse Whisky (scotch) moet naast dat hij in Schotland wordt geproduceerd minimaal drie jaar in vaten rijpen voordat hij (scotch) Whisky kan worden genoemd - en dat is een kwaliteitszegel.

Whisky

Fles of vat

Wanneer u in Whisky investeert koopt u het eindproduct gebotteld en verpakt of u koopt een vers gevuld vat of een deel van een vat. Dit laatste komt omdat distilleerderijen dit vroeger aanboden om liquiditeit te creëren terwijl de Whisky voor eigen rekening rijpte. Vergelijkbaar met de voorverkoop "en primeur" in Bordeaux. Tegenwoordig is dit meestal niet mogelijk voor de grote en gevestigde distilleerderijen, omdat liquiditeit niet zo'n grote uitdaging is en het eindproduct voor hen van veel grotere waarde is. Kleinere of startende distilleerderijen bieden deze optie echter vaak aan. Beleggers moeten hier echter voorzichtig zijn, tenzij passie en genegenheid betrokken zijn, omdat een dergelijke distilleerderij meestal geen historisch bewijs heeft dat de prijs zal stijgen.

In welke Whisky's moet u investeren?

De wereld zit vol met geweldige Whisky en alleen al in Schotland worden naar schatting meer dan 22 miljoen vaten gerijpt en wachten op hun tijd. Maar net als in de wijnwereld betekent het feit dat iets goed smaakt niet dat het de moeite waard is om in te investeren. Hier kan het DCI-model u helpen in kaart te brengen welke parameters een rol kunnen spelen bij het doen van een goede investering. Het DCI-model vergelijkt de verschillende behoeften van verschillende whiskyliefhebbers. Hoe meer parameters kunnen worden aangevinkt en hoe meer segmenten de fles aanspreekt, hoe geschikter deze zal zijn voor investeringen:

Het DCI-model - Drinker, Collector, Investor Het DCI-model - Drinker, Collector, Investor

Met andere woorden, als u een hoogwaardige fles (eindgebruiker) van een misschien gesloten distilleerderij in handen krijgt in een genummerde fles (investeerder), die zelfs een onderdeel kan zijn van een serie of collectie (verzamelaar), dan begint het echt ergens op te lijken.

Om dit verder uit te werken, kunt u kijken naar de beste distilleerderijen in Japan en nog meer naar Schotse single malt Whisky. Zie bijvoorbeeld  de Collector's Index van Rare Whisky 101, die alleen Schotse distilleerderijen bevat, terwijl sommige Japanse juwelen hun weg hebben gevonden naar  de lijst .com wijnzoekers van de duurste whisky's op de open markt op dit moment.

Waarom Single Malt Scotch Whisky?

Hierboven hebben we het gehad over zowel Schotse als Japanse Whisky, maar als u een bourbon Whisky vindt die alle drie de segmenten omarmt, bent u ook goed op weg. Dat gezegd hebbende, moeten de meeste whiskybeleggers hun aandacht richten op Scotch single malt. De vraag en geschiedenis zijn er, terwijl het aanbod in het klassieke vraag- en aanbodmechanisme bijzonder interessant is. Scotch single malt neemt zeer weinig ruimte in beslag in de wereldwijde productie tussen de toonaangevende producerende landen:

distribution-diagram-dkpluseng-seplusnl.png

Historische Prestaties

Whisky heeft historisch gezien een aantal zeer sterke rendementen opgeleverd en is jaar na jaar erkend als een van de best presterende asset in de zogenaamde "collectable" categorie die anders horloges, sieraden, kunst, sportauto’s en zelfs wijn omvat. Deze vindt u terug in het erkende en jaarlijks gepubliceerde "The Wealth Report" door het wereldwijde adviesbureau Knight Frank.

Dit is gebaseerd op veiling- en handelsgegevens verzameld door Rare Whisky 101. De breedste index, de RW APEX 1000 is sinds de oprichting op 31 december 2012 gestegen met 407,8%. Dit komt neer op een gemiddelde jaarlijkse groei van ongeveer 16,7%. Maar het zijn niet alleen de astronomisch dure en hyper-zeldzame flessen die optrekken. Zelfs meer generieke whisky's zoals Macallan's Double Cask en Sherry Oak of Diageo's relatief toegankelijke flessen uit de Flora & Fauna-serie (nu de Special Release-serie) hebben de afgelopen jaren ook prijsstijgingen van 30%, 40% en 50% gezien.

Het beeld dat naar voren komt, is dat de kansen niet alleen tot de zeldzaamste en meest iconische flessen behoren, maar dat er ook goede kansen zijn onder whisky's die hoge niveaus ondergaan Historische prestaties.

RW APEX 1000 index performance 800x600.png

Hoe u uw whiskycollectie kunt opslaan

Als u investeert in Whisky is het belangrijk om de juiste opslag te begrijpen, omdat de staat van de fles en de inhoud cruciaal is voor de waarde. Hier zijn enkele basisregels om in gedachten te houden:

  • In tegenstelling tot wijn moet Whisky rechtop worden bewaard, omdat sterke dranken de kurk beschadigen,
  • Vermijd blootstelling van de flessen aan daglicht/UV-licht, wat de smaak en kleur van de Whisky kan beïnvloeden en ook de verpakking negatief kan beïnvloeden,
  • Bewaar de Whisky in een stabiele omgeving met constante temperatuur en vochtigheid. Welke temperatuur en luchtvochtigheid precies kan variëren, maar we raden ongeveer 12 graden en 70% luchtvochtigheid aan,
  • Wees voorzichtig bij het hanteren van de flessen en bewaar de flessen zoveel mogelijk in hun originele verpakking. Dit helpt etiketten en kurken te beschermen tegen schade,
  • Als voor rendement belegt is het essentieel dat u kunt kopen zonder btw. Dit kan bijvoorbeeld door te beleggen via RareWine Invest. Wij geven dat u toegang geeft tot bonded storage, waar ook andere criteria, waaronder beveiliging, handling en verzekering, voor u worden geregeld.

Krachtige krachten breiden zich uit in de whiskywereld

In de wereld van Whisky zijn er tal van onafhankelijke producenten, maar een groot deel van de markt is verdeeld over een paar dominante spelers. Dit zorgt er voor dat de wereldwijde markt voor gedistilleerde dranken en Whisky BIG business is. En om het toekomstige potentieel voor de whisky-investeerder te begrijpen, is het relevant om deze spelers te begrijpen.

Diageo: Naast een productportfolio met gigantische merken zoals Guinness, Tanqueray en Smirnoff, heeft Diageo ook een indrukwekkend whiskyportfolio. Naast 's werelds best verkochte Schotse whisky, Johnny Walker, iconen bevat zoals Talisker, Brora, Port Ellen, Lagavulin en nog veel meer. Diageo had in het afgelopen boekjaar (22/23) een omzet van 17,1 miljard pond.

Edrington: Edrington is het bedrijf achter misschien wel 's werelds meest prestigieuze distilleerderij, The Macallan, maar ze bezitten ook merken zoals Highland Park, The Glenrothes, Brugal en The Famous Grouse. De omzet van Edrington in het boekjaar 22/23 bedroeg 1,1 miljard pond. Edrington is ook deels eigendom van Beam Suntory, dat merken als Scottish Laphroaig, Bowmore en Japanese Yamazaki, Hibiki en Hakushu bezit.

Pernod-Richard: Met 240 sterke drankmerken is Pernod-Richard een andere reus die sterk is in bijna elke categorie. Martell cognac, Absolut wodka, Beefeater gin, Havana Club rum en Pierre Jouet Champagne zijn slechts enkele. Pernod-Richard is ook sterk in Schotse Whisky met merken als The Glenlivet ('s werelds op één na best verkochte single malt Scotch), Chivas Regal en Ballantine's. Pernod-Richard had in 2022 een omzet van 10,7 miljard euro.

En deze giganten zijn niet van plan om stil te staan. Ze investeren zwaar in zowel het segment sterke dranken, maar vooral in de whisky-industrie. In 2018 onthulde Edrington een investering van £500 miljoen in The Macallan, waaronder £140 miljoen voor The Macallan Estate - een bezoekerscentrum en distilleerderij, terwijl de rest ging naar het vergroten van de opslagcapaciteit en het upgraden van hun beroemde vatproductieprogramma.

Pernod-Richard kondigde in december 2022 aan dat de groep €400 miljoen zal investeren in een duurzamere productie in zijn Ierse whisky- en Scotch Chivas-merken, evenals 250 miljoen euro in zijn Amerikaanse whiskyproductie. Daarnaast werd in mei vorig jaar bekend dat er een investering van 111 miljoen dollar wordt gedaan in de Schotse single malt distilleerderijen Aberlour en Miltonduff.

Diageo investeert ook zwaar en heeft de afgelopen 10 jaar meer dan 1 miljard pond geïnvesteerd in hun productportfolio. Dit is inclusief een bezoekerscentrum voor vlaggenschip Johnny Walker, evenals upgrades, uitbreidingen en / of heropeningen van Glenkinchie, Clynelish, Cardhu, Port Ellen, Brora enz.

Deze monsterlijke investeringen worden niet voor de lol gedaan. Maar iets zegt ons dat ze iets anders verwachten. Weten zij iets wat wij niet weten? Ze weten zeker hoeveel ze op voorraad hebben en hoeveel ze kunnen produceren. En ze volgen dezelfde macrotrends die wij ook in de gaten houden.

Macallan

De toekomstperspectieven voor de whiskymarkt en de whisky-investeerder

Ondanks historische ups en downs lijkt Whisky nooit echt uit de mode te raken en de categorie lijkt in de toekomst alleen maar te groeien. Volgens Allied Market Research zal de wereldwijde (single malt) whiskymarkt naar verwachting de aankomende 10 jaar groeien met gemiddeld 4,7% per jaar. Dergelijke voorspellingen zijn echter grotendeels gebaseerd op wat redelijkerwijs voorspeld kan worden. De trend zou verder kunnen versnellen.

Er is bijvoorbeeld een enorm potentieel in India. India is veruit 's werelds grootste whiskymarkt* en in feite 's werelds op twee na grootste importeur van Schotse Whisky (in volume) met 95 miljoen flessen in 2020, volgens The Scotch Whisky Association. Hoewel de export van Schotse Whisky naar India het afgelopen decennium is toegenomen met 200%, is het slechts goed voor ongeveer 2% van de totale whiskymarkt van India. Dit kleine aandeel is grotendeels te danken aan een Indiaas importtarief van 150% op Schotse Whisky. Aangezien de bovenstaande prognose voor de whiskymarkt echter is gemaakt, zijn het VK en India dicht bij een akkoord over een uitgebreide post-BREXIT-handelsovereenkomst waarbij het importtarief wordt verlaagd naar 100%. De Scotch Whisky Association schat dat een verlaging van het tarief zal leiden tot een toename van 1,1 miljard euro in de komende vijf jaar. Om dit in perspectief te plaatsen: de export naar India is tussen 2021 en 2022 bijna verdubbeld tot een totale waarde van 330 miljoen euro. Dit terwijl de verlaging van het importtarief nog niet van kracht is.

Maar ook andere grote economieën zijn interessant. Onder de grootste importeurs van  Schotse whisky is er ook groei (naar waarde) met de VS als de grootste. In 2022 was de groei +33% tot $ 1,27 miljard ten opzichte van 2021. Frankrijk kwam daarna met een groei van +26% in 2022 tot $589 miljoen. Maar ook China is hoger op de lijst gekomen en is de moeite waard om in de gaten te houden. In slechts een paar jaar is China een permanente bewoner op de lijst geworden en is nu stevig verankerd als nummer 6 van grootste importeur.  In China was een toename van 84,9% tot 239 miljoen dollar in slechts één jaar tussen 2020 en 2021 en +18% tot 281 miljoen dollar van 2021 tot 2022. Dit is een trend die naar verwachting zal aanhouden als gevolg van een snel groeiende middenklasse en toenemende welvaart - zij het met meer gematigde groeicijfers.

En het whisky-verlangen is als een vlek die zich door Azië verspreidt. Van de top 10 whisky-importeurs ter wereld is de helft Aziatisch. En de snelst groeiende whiskymarkt in 2022 was ook Aziatisch. Zuid-Korea stond voorop met 46% groei terwijl Zuid-Korea niet behoort tot de top vijf.

*Whisky in het algemeen, niet Scotch whisky alleen

De export van Schotse Whisky steeg van 2021 tot 2022 met 27% tot 1,67 miljard flessen (0,7l), waarmee voor het eerst de mijlpaal van £6 miljard werd bereikt.

 Talisker 11YO

De mening van RareWine Invest

Zoals vermeld in de intro is whisky al lang een aantrekkelijke aanwinst, maar er zijn veel aanwijzingen dat de toekomst er nog spannender uitziet. De grote spelers nemen toe, en hoewel dit betekent dat ze hun aanbod ongetwijfeld aanzienlijk zullen uitbreiden, is het erg moeilijk te geloven dat deze bedrijven dit zullen toestaan om de prijsstelling van hun prestigeproducten te beïnvloeden.

Pernod-Richard, Edrington en Diageo kijken naar dezelfde voorspellingen als wij, en alles wijst erop dat de vraag naar whisky nieuwe hoogten zal bereiken - zowel in gevestigde whiskymarkten, maar zeker ook in opkomende whiskymarkten.

Maar een 20 jaar oude whisky heeft 20 jaar nodig om te rijpen, en het feit is dat goede distilleerderijen verre van een overvloed aan goede oude single malt in hun kelders hebben. Betrouwbare bronnen met diepgaande kennis van de industrie vertellen ons dat er niet genoeg is geproduceerd en in vaten is gestopt om aan de toekomstige vraag te voldoen. Distilleerderijen hebben zeker een inhaalslag gemaakt, maar vanwege de lange rijpingsperiode kijken we waarschijnlijk naar een minimum van 20 jaar waarin aanbod en nieuwe releases op geen enkele manier de vraag kunnen evenaren - en dit is precies wat de whiskycategorie de komende jaren nog spannender zou kunnen maken.

Als u meer wilt weten over whiskybeleggen, vul dan het contactformulier verderop op de pagina in - natuurlijk vrijblijvend.

Neem contact op met RareWine Invest

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op