Marktanalyse - Overig - 25. augustus 2023

Analyse van de markt voor exclusieve wijnen: navigeren door waarde en realiteit

2023: Een verschuiving in de dynamiek van de wijnmarkt. Inflatie hervormt investeringen. Verken het evoluerende landschap.

Na een paar jaar waarin het leek alsof de ‘sky the limit’ was voor wijninvesteerders, heeft 2023 enkele correcties op de extreme prijsstijgingen laten zien. Liv-ex rapporteert een daling van ruim 10% voor Bourgogne en Champagne, terwijl Italië dit jaar tot nu toe met bijna 4% is gedaald. De inflatie heeft de koopkracht getemperd, wat heeft geresulteerd in het huidige scenario waarin de dynamiek van vraag en aanbod verandert. Dit artikel gaat dieper in op de marktmechanismen binnen de wereld van het wijnlandschap en benadrukt de redenen om standvastig te blijven in het oorspronkelijke uitgangspunt dat wijninvesteringen een lange termijn inspanning zijn.

Inzicht in de werkelijke waardering van wijn

De wereld van de investeringen in goede wijn is een landschap dat draait om nuance en complexiteit, waar waarde een essentiële indicator is die de huidige aanbod dynamiek weerspiegelt, allemaal afhankelijk van handelsgegevens van externe entiteiten zoals het gewaardeerde Britse wijnbeurs Liv-ex. , en het gerenommeerde wine-searcher.com.

De prijsindicaties van ons investeringsplatform zijn geworteld in eenvoudige gegevens zoals hierboven vermeld, en dienen als kompas voor potentiële investeerders. Het is echter absoluut noodzakelijk om te erkennen dat deze indicaties geen definitieve marktwaarden zijn. In werkelijkheid verschilt de tastbare polsslag van de markt van deze data gestuurde benaderingen. De eb en vloed van dagelijkse transacties kunnen schommelingen in de gegevens veroorzaken, die soms afwijken van de werkelijke marktwaarde.

In tijden van lage en afnemende marktactiviteit worden ook nieuwe en bijgewerkte prijspunten verlaagd, wat het consequent handhaven van een zinvolle marktbeoordeling bemoeilijkt.

Daarom benaderen wij de waardering van uw wijnen met een bewust menselijke inslag. Wanneer voor u de tijd rijp is om een verkoop te initiëren, voert ons team van specialisten een nauwgezette beoordeling* van uw wijnen uit. Deze gepersonaliseerde evaluatie is ontworpen om de meest uitgebreide begeleiding te bieden voor een efficiënte verkoop, rekening houdend met de complexiteit die cijfers alleen niet kunnen bevatten.

In een markt waar het aanbod de vraag overtreft, ligt de sleutel in het identificeren van een aantrekkelijk prijsniveau dat winstgevend is voor zowel de professionele koper als de verkoper. Om een succesvolle transactie mogelijk te maken, moet de verkoopprijs onder de geldende marktwaarde worden gepositioneerd, waardoor er ruimte ontstaat voor de professionele koper om ook winst uit de deal te halen. Dit impliceert echter geen waardevermindering van de inherente waarde van de wijn; het benadrukt eenvoudigweg het belang van het correct timen van de verkoop. Daarom is het uitoefenen van geduld bij de verkoop van cruciaal belang om het potentieel van optimale prijzen voor de flessen te benutten.

Een andere belangrijke factor waarmee rekening moet worden gehouden, is de handel in wijnen tussen investeerders. Zowel nieuwe als bestaande beleggers nemen vaak posities in, terwijl anderen op zoek zijn naar exits. De prijs moet de eerlijkheid voor beide partijen weerspiegelen en van invloed zijn op de uiteindelijke beoordeling wanneer een positie wordt gerealiseerd. Iedereen streeft ernaar om tegen de laagste prijs van de markt te kopen en tegen de hoogste prijs te verkopen. Het navigeren door deze spanning vereist inzicht in strategisch manoeuvreren.

In een wereld waar subtiliteiten een cruciale rol spelen en de kruising van data en realiteit ingewikkeld kan zijn, willen wij ervoor zorgen dat de reis door het investeringslandschap voor goede wijn wordt gekenmerkt door duidelijkheid, inzicht en resultaten.

* In 2022 concludeerde een wereldwijd advies- en analysebedrijf  dat RareWine Invest de beste in zijn klasse is voor het evalueren van de portefeuilles van klanten, wat onder meer blijkt uit een gemiddeld waarderingsverschil van ~0% vergeleken met de Liv-ex-marktprijs.

Navigeren door de dynamiek van de liquiditeit van de wijnmarkt te midden van geopolitieke realiteiten

Het concept van liquiditeit is een heersende zorg op het gebied van inbare beleggingen, en het zou een te grote vereenvoudiging zijn om te beweren dat de wijnmarkt ongevoelig blijft voor de complexiteit van het huidige geopolitieke landschap.

Nu zien we enkele prijscorrecties in de nasleep van twee jaar van aanzienlijke stijgingen. Het is vermeldenswaard dat aanhoudende dalingen van de wijnprijzen over langere perioden een anomalie zijn. Wijn blijft een bezit dat wordt gekenmerkt door een lange beleggingshorizon; Er is daarom geen reden tot paniek over de waardering op de korte termijn.

Zoals vermeld in onze beoordeling van het tweede kwartaal van 2023 waren er in 2019 parallelle omstandigheden zichtbaar. Na een opmerkelijk jaar voor wijninvesteerders in 2018, de opkomst van het handelsgeschil tussen de VS en de EU, de onrust die leek op de burgerlijke onrust in Hong Kong, en de voelbare weerkaatsingen van de Brexit zorgden collectief voor turbulentie op de wereldmarkten, waardoor de liquiditeit op de wijnmarkt werd aangetast. Hoewel het op dat moment ongetwijfeld een minder gunstige gang van zaken was voor beleggers, zijn degenen die zich vóór en te midden van deze uitdagingen aan investeringen hadden gewaagd, vandaag de dag als de triomfantelijke begunstigden naar voren gekomen.

Bovendien is het van cruciaal belang om te erkennen dat er een drempel bestaat waarboven professionals een wijn economisch te aantrekkelijk achten om te negeren, wat aanleiding geeft tot proactieve aanschaf. De recente marktdynamiek heeft intrigerende kansen blootgelegd die een jaar geleden nog verborgen bleven.

Onthulling van de dynamiek van de wijnmarkt: een nadere blik op champagne

De afgelopen jaren is champagne uitgegroeid tot het middelpunt van de belangstelling op het gebied van wijninvesteringen. Dit enthousiasme is ongetwijfeld gegrond, gezien het duizelingwekkende rendement van 38,2% binnen twee jaar, zoals blijkt uit Liv-ex Champagne 50. Als best presterende is Champagne het meest vatbaar voor marktcorrecties.

Het huidige traject van de wijnindustrie bevat intrigerende onthullingen. Vooral Champagne behoudt zijn bekendheid als de meest verhandelde wijn, zowel qua waarde als qua volume, gedurende de eerste helft van 2023.

De bevindingen van Liv-ex belichten een aanhoudende interesse in Champagne, een veerkracht die werd waargenomen ondanks een tijdelijke daling van 10,4% in de Liv-ex Champagne 50-index tijdens deze specifieke fase.

Een element van fascinatie komt naar voren als Dom Pérignon 2013 naar voren komt als koploper onder de meest verhandelde wijnen in de eerste helft van dit jaar.

Opmerkelijke kanshebbers zijn onder meer Bollinger La Grande Année 2014 en Louis Roederer Cristal 2008 & 2014, die de aandacht trekken door hun prominentie in biedingen van januari tot juni. De aantrekkingskracht wordt verder vergroot door de onthulling dat Louis Roederer Cristal 2014 en 2015 niet alleen posities in de bovenste regionen van de duurste wijnen veiligstellen; ze beweren ook dat ze binnen deze categorie het meest actief worden verhandeld.

Even belangrijk is de opmerkelijke prijsstijging voor Jacques Selosse Millésime 2009, met een indrukwekkende stijging van 43,1%. Dit fenomeen benadrukt de aanhoudende aantrekkingskracht en blijvende waarde van de steeds evoluerende wereld van goede wijnen.

Het ingewikkelde samenspel van marktdynamiek en consumentenvoorkeuren vormt het wijnlandschap en laat zien waar trends elkaar kruisen met traditie en waarde zijn weerklank vindt.

Conclusie: blijf trouw aan uw initiële beleggingsstrategie

Kennelijk neigt het marktsentiment momenteel in het voordeel van kopers, wat een 'kopersmarkt'-scenario benadrukt. Het aanbod op de markt op dit moment nodigt niet uit tot verkopen.

In het ingewikkelde samenspel van marktliquiditeit en macro-economische en geopolitieke complexiteiten zijn wij standvastig in ons streven om een koers uit te stippelen die uw beleggingstraject voedt met scherpzinnigheid, voorzichtigheid en een scherp inzicht in de factoren die een rol spelen. In wezen harmoniseert de symfonie van investeringen en realiteiten om een melodieuze partituur te creëren die zowel doorgewinterde als strategische investeerders aanspreekt.

Neem contact op met RareWine Invest

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op