Beleggingstip - Whisky - 16. november 2023

Talisker 45 YO: De oudste Parley tot nu toe en een laatste hoofdstuk

Een gloednieuwe release die zowel een afsluitend hoofdstuk als een van de oudste expressies is die Talisker ooit heeft uitgebracht.

Talisker is onmiskenbaar een van 's werelds meest bekende en hoog aangeschreven distilleerderijen. Hier kunt u meer lezen over de mogelijkheid om te investeren in de gloednieuwe release Talisker 45 YO Glacial Edge, die een opwindend potentieel heeft. Maar voordat u dat doet, kunt u overwegen om met ons mee te gaan op een reis naar het eiland Skye en te zien waar deze flessen vandaan komen.

Bezoek Talisker

De Parley-Range - Een laatste hoofdstuk

Talisker is al bijna 200 jaar gevestigd aan de oevers van Loch Harport en is al generaties lang toegewijd aan de zee en de rauwe maritieme natuur als een essentieel onderdeel van het DNA van de distilleerderij. Naar aanleiding van deze band met de oceaan is Talisker de afgelopen jaren een samenwerking aangegaan met Parley om de oceanen op de agenda te zetten. Parley For The Ocean is een wereldwijde milieuorganisatie en een netwerk van creatievelingen, wetenschappers en innovators die, door succesvolle samenwerkingen met andere iconische merken zoals Dior en Adidas, initiatieven hebben gelanceerd om enorme hoeveelheden zeeleven te herstellen.

Samen met Talisker lanceerde Parley een ambitieus project om voor het einde van 2023 100 miljoen vierkante meter maritiem ecosysteem te herstellen en te beschermen - gedeeltelijk gefinancierd door drie limited edition-releases onder Talisker X Parley. Dit alles heeft nu geresulteerd in een van de oudste whisky's die Talisker ooit heeft uitgebracht.

Wild experiment in zeer beperkte hoeveelheden

Talisker 45 YO Glacial Edge is een whisky die een reis heeft gemaakt. 96 uur lang hebben de vaten met kostbare en zeldzame druppels hun definitieve afwerking gekregen in de bijtende Canadese kou, waar verpletterende, ijzige sneeuw de vaten nieuw karakter heeft gegeven en heeft bijgedragen aan deze unieke expressie.

Talisker 45 YO is gerijpt in ex-Canadese witte Amerikaanse eiken whiskyvaten en er zijn slechts 2.455 flessen geproduceerd voor de wereld. Nu heeft u de mogelijkheid om een investering in deze kleine hoeveelheid veilig te stellen.

Ergens in Canada Ergens in Canada

Hoe Talisker 44 YO Forrest Of The Deep heeft gepresteerd

Vorig jaar bracht Talisker hun 44 YO Forest Of The Deep uit, en volgens wine-searcher.com is er een goede start gemaakt qua prijsontwikkeling. Sinds juni 2022 is de gemiddelde vraagprijs met zo'n 10% gestegen.

Whisky-investeringen begrijpen met het DCI-model

Als het gaat om investeringen in whisky, zijn er een aantal verschillende kenmerken die van invloed zijn op de vraag of een whisky geschikt is om in te investeren. Deze kenmerken hebben betrekking op het publiek waarop de whisky is gericht, en hoe meer van deze doelgroepen worden getarget, hoe aantrekkelijker en investeringswaardiger de whisky is.

Talisker 45 YO Glacial Edge is zeker gericht op de whiskyliefhebber, ook wel de 'drinker' genoemd - zij het het meer welvarende deel van dit segment. Bovendien zullen zowel andere investeerders als whiskyverzamelaars mogelijk interesse tonen in deze whisky: Talisker is onmiskenbaar een iconische distilleerderij, de whisky is van hoge kwaliteit, de 45 YO wordt slechts in 2.455 genummerde flessen geproduceerd en biedt ook de mogelijkheid om een hele serie te verzamelen.

dci_model.png

Prijs in perspectief plaatsen

Schotse single malt whisky hoeft niet duur te zijn. Maar zoals we allemaal weten, wordt whisky beter met de jaren, terwijl de tijd en zorgvuldig gemengde vaten de verfijnde druppels zachtjes afronden - en als je deze ervaring wilt, moet je betalen. Maar desondanks kunt u nu Talisker 45 YO krijgen tegen een zeer aantrekkelijke prijs in vergelijking met wat u anders zou moeten betalen voor "gerijpte" whisky's die ook nieuw op de markt zijn:

WhiskyLeeftijdGebotteldAantal uitgebrachte flessenPrijs per fles
De jaarlijkse release van Macallan30 jaar oud2023??€ 4.000
Mortlach Middernacht mout30 jaar oud2022350€ 5.700
Tomantin45 jaar oud2023225€ 5.000
Kanton Dalmore45 jaar oud2022500€ 20.000
Talisker Glaciale Rand45 jaar oud20232.455€ 3.050

Natuurlijk zijn er verschillende factoren die van invloed zijn op de prijsstelling, maar als je oude whisky wilt, lijkt Talisker 45 YO nog steeds veel waar voor je geld te bieden.

Investeer ver onder de markt

De gemiddelde prijs is £ 4.599, wat omgerekend naar euro's en minus Britse btw € 4.138 bedraagt. Als we kijken naar wine-searcher.com, dan is de goedkoopste te koop voor € 3.962, terwijl de gemiddelde vraagprijs € 4.612 is. Uw investeringsprijs bedraagt hier € 3.050*. Met andere woorden, u stapt ver onder de markt in de Talisker 45 YO-investering.

Vooruitzichten voor de whiskycategorie: Whiskygroei

De toekomst van de whiskycategorie ziet er erg spannend uit. Hieronder staan enkele hoogtepunten uit een gedeelte van een andere whisky-analyse, die u hier volledig kunt vinden.

  1. De wereldwijde whiskymarkt zal naar verwachting de komende tien jaar met 4,7% per jaar groeien
  2. China is 's werelds 5e grootste importeur van Schotse whisky geworden, met een toename van de invoer met 84,9% van 2020 tot 2021
  3. India is 's werelds grootste whiskymarkt en de op twee na grootste importeur van Schotse whisky
  4. De export van Schotse whisky naar India is goed voor slechts 2% van de Indiase whiskymarkt als gevolg van een importtarief van 150%
  5. Het Verenigd Koninkrijk en India onderhandelen al enige tijd over vrijhandelsakkoorden - waaronder een verlaging van het whiskytarief. Deze zomer meldden verschillende media dat de partijen dicht bij een voorlopig akkoord zijn, inclusief een verlaging van het invoertarief op whisky van 150% naar 100%. Een aanzienlijke reductie
  6. Verwacht wordt dat door een verlaging van het tarief de export naar India de komende vijf jaar met 1,1 miljard euro zal toenemen

Dit zijn enkele van de meest interessante katalysatoren voor whiskyprijzen om in de toekomst te stijgen - rekening houdend met de groei en het potentieel van de thuismarkten van whisky, zoals Europa en de VS.

Voor meer inzicht in de toekomstvooruitzichten voor investeringen in whisky, lees hier meer: Whisky-investeringen: wat u moet weten over beleggen in whisky

De mening van RareWine Invest

Deze investeringstip gaat niet alleen over een nieuwe, exclusieve whisky-release, maar over het verkrijgen van blootstelling aan een hele categorie met een aantal echt opwindende vooruitzichten, waar macrotrends wijzen op een aantal zeer opwindende kansen voor deze historische categorie.

Om tot de kern te komen, dit is u kans om vanaf het begin mee te doen in een van Taliskers oudste expressies tot nu toe, het einde van een serie en een samenwerking die slechts in 2.455 flessen is geproduceerd.

Oude whisky is duur, maar Talisker 45 YO geeft u niet alleen de mogelijkheid om te investeren in mooie, rijpe whisky tegen een aantrekkelijke prijs in vergelijking met andere grote merken, maar we geven u ook de mogelijkheid om te investeren tegen een zeer aantrekkelijke prijs in vergelijking met de rest van de markt. In feite bespaart u op het moment van schrijven meer dan 23% in vergelijking met de goedkoopste prijs op wine-searcher.com, wat de goedkoopste prijs is die we hebben weten te vinden. Dat is een goed begin van uw investering.

Investeer in Talisker 45 YO Glacial Edge

Neem contact met ons op door middel van het contactformulier onderaan de pagina als u meer te weten wilt over uw beleggingsopties of om de wijnen rechtstreeks te bestellen via het formulier.

GebotteldWhiskyVOLVERPAKKINGPRIJS*
2023Talisker 45 YO Glacial Edge700OC1€ 3.050
*Alle prijzen zijn in euro, excl. douanekosten, belasting en btw voor levering aan het douane-entrepot. Prijzen inclusief douanekosten, belasting en btw kunnen op aanvraag worden verstuurd. De wijnen worden uitsluitend verkocht in hele kisten, tenzij anders wordt gespecificeerd, en de prijs is per fles. Minimumbestelling van € 2.500. Uitgegaan van een totaal minimuminvestering van € 10.000. Prijzen kunnen sinds de uitgave van dit artikel zijn gewijzigd. Onder voorbehoud van fouten.

Neem contact op met RareWine Invest

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op