Beleggingstip - Whisky - 18. november 2022

Enorme Groei In Whiskycategorie: Talisker Levert Goedkope Topwhisky En Een Whisky-Investering Van De Toekomst

De whiskymarkt zal naar verwachting een solide groei zien, terwijl de huidige onderhandelingen tussen het VK en India single malt scotch tot een schaars goed kunnen maken.

Hoge kwaliteit single malt whisky tegen een lagere prijs is een van de opwindende whisky-investeringen van de toekomst waar slechts zeer weinigen vandaag aan denken. Tegelijkertijd wordt de wereldwijde whiskymarkt geconfronteerd met solide toekomstige groeicijfers en aantrekkelijke kansen in landen als China en vooral India.

De gloednieuwe release 11YO 2022 Special Release van Talisker spreekt direct in deze ontwikkeling ...

Talisker van het eiland Skye

Als we het over Schotland en whisky hebben, is het moeilijk om het eiland Skye te vermijden. Skye lijkt bijna op een pelgrimsoord die bezocht moet worden alvorens uzelf een echte whiskyliefhebber te kunnen noemen.

Hier aan de kust van Loch Harport wordt sinds 1830 single malt whisky geproduceerd onder de naam Talisker, die vandaag de dag zelfs de oudste distilleerderij op het iconische whisky-eiland is. In de bijna 200 jaar heeft de categorie verschillende transformaties en ups en downs gezien, terwijl de industrie als geheel er vandaag sterker uitziet dan ooit.

Dat blijkt wel, als je kijkt naar Taliskers eigenaar Diageo, een mastodont van een producent van sterke drank. Diageo heeft een indrukwekkend productportfolio van bekende merken, maar het is ongetwijfeld in de categorie Schotse single malt whisky dat we de vlaggenschepen van Diageo moeten vinden, met Port Ellen en Brora als de meest iconische. Deze distilleerderijen werden echter vele jaren geleden gesloten en gaan nu pas weer open met nieuwe productie - en door hun aard duurt het lang voordat deze distilleerderijen zelfs 7- of 12-jarige whisky presenteren.

Daarom moet Diageo andere prestigemerken naar de voorgrond duwen - en een van de meest prominente is Talisker.

Diageo: De monstermotor achter Talisker

Diageo is, afhankelijk van hoe je het bekijkt, de grootste - of een van de grootste - producenten van sterke drank ter wereld. Diageo is actief in meer dan 180 landen en zit achter meer dan 200 verschillende merken, waaronder reuzen als Johnnie Walker, Tanqueray, Guinness en Smirnoff, maar ook een zwaar portfolio van high-end whiskymerken zoals Port Ellen, Brora, Talisker Lagavulin en anderen. Diageo verhoogde de omzet in het boekjaar dat eindigde op 30/6-22 met 21,4% tot € 17,8 miljard, waarbij de zogenaamde premium plus-merken* goed waren voor een volledige 57% van de omzet. De verkoop van Schotse whisky steeg alleen al met 29%.

Talisker 11YO 2022 Special Release - Geweldige whisky tegen lage prijs

Talisker 11 YO 2022 is een gloednieuwe release - gebotteld in maart 2022 en onlangs uitgebracht. Deze Talisker-expressie komt van ex-bourbon Amerikaanse eiken vaten en wijngekruide vaten. Talisker 11YO 2022 wordt gebotteld als vatsterkte en bevat 55,1% ABV.

Deze release bevindt zich in een lage prijsklasse, waardoor het geschikt is voor investeringen.

Met een investeringsprijs van € 90* behoort het tot de laagste prijzen ter wereld: de laagste prijs op whiskybase.com is € 85 per fles, terwijl de gemiddelde aanbiedingsprijs € 104 per fles is. Op wine-searcher.com is de laagste prijs per fles (in orginele verpakking) € 113.

Talisker 11YO 2022

Het DCI-model

Drinker, verzamelaar, investeerder = sweet spot. We hebben verschillende whiskykisten gehad die deze sweet spot raakten, Talisker 1978 en Bowmore 31YO zijn goede voorbeelden. (alleen beschikbaar in het Engels)

Talisker 11YO is echter van een heel ander karakter. De aantrekkingskracht van de verzamelaar? Misschien op de lange termijn, wanneer complete sets van speciale releases interessant kunnen worden. Ook de radars van klassieke whiskybeleggers zijn niet in die richting gericht. Het is de categorie "drinkers" die echt interessant is. In feite kan een whisky als deze in perspectief worden geplaatst met wat we kennen van Champagne. Hier is de verborgen traditie minimaal, terwijl de consumptie hoog is vanwege een laag prijsniveau - ten opzichte van de kwaliteit en de aard van het product.

Het DCI-model

Dit is precies het geval bij een whisky als Talisker 11YO 2022 Special Release. Hier krijgen whiskydrinkers vandaag whisky van onmiskenbare kwaliteit van een beroemde distilleerderij die al 11 jaar in de maak is - tegen een prijs die geen reden geeft om iets anders te doen dan er hier en nu van te genieten.

Dit betekent dat whiskyliefhebbers kopen, genieten, weggooien en niet sparen voor later. Later worden oudere jaargangen prikkelend omdat ontwikkelingen de distilleerderij kunnen veranderen, de vaten kunnen veranderen, de distilleerders kunnen veranderen, terwijl oudere dingen gewoon aantrekkelijk zijn in deze wereld. Tegelijkertijd hebben distilleerderijen en hun eigenaren belang bij het verhogen van de winst, dus de prijs van nieuwe releases zal waarschijnlijk stijgen wanneer een nieuwe release wordt gelanceerd.

Dit zijn mechanismen waar u als whiskybelegger potentieel van kunt profiteren - en u zult een van de weinigen zijn. Investeren in dit type whisky is niet "een ding".

Whiskygroei: vooruitzichten voor de whiskycategorie

Ondanks historische ups en downs lijkt whisky nooit echt uit de mode te raken en de categorie lijkt in de toekomst alleen maar te groeien. Volgens Allied Market Research zal de wereldwijde (malt) whiskymarkt de komende tien jaar naar verwachting met gemiddeld 4,7% per jaar groeien.

Tot de grootste importeurs van Schotse whisky (naar waarde) behoren de VS met +8,4% tot €900,1M in 2021 en Frankrijk +2,8% tot €441,4M in 2021, maar China is ook opgeschoven in de lijst en is de moeite waard om extra in de gaten te houden. In slechts een paar jaar is China een vaste gast op de lijst geworden als 's werelds 5e grootste importeur. Een toename van de invoer met 84,9% tot € 225,7 miljoen in slechts één jaar tussen 2020 en 2021 – is een trend die naar verwachting zal aanhouden - zij het met meer gematigde groeicijfers als gevolg van een snelgroeiende middenklasse en stijgende welvaart.

Maar het is in India dat het echt grote potentieel ligt. India is ongetwijfeld 's werelds grootste whiskymarkt* en in feite 's werelds op twee na grootste importeur van Schotse whisky (in volume) met 95 miljoen flessen in 2020 volgens The Scotch Whisky Association. Maar terwijl de export van Schotse whisky naar India de afgelopen tien jaar met 200% is gestegen, is deze slechts goed voor ongeveer 2% van de Indiase whiskymarkt. Het kleine aandeel is grotendeels te danken aan een Indiaas importtarief van maar liefst 150% op Schotse whisky.

Wat hier interessant is, is dat het VK en India momenteel onderhandelen over vrijhandelsovereenkomsten, waarbij het whiskytarief een van de agendapunten is. De onderhandelingen zijn echter vertraagd vanwege de politieke instabiliteit in het VK, maar het VK belooft een regeling zonder een deadline te geven.

De Scotch Whisky Association schat dat een verlaging van het tarief zou resulteren in een toename van de export naar India van € 1,1 miljard in de komende vijf jaar.

Het potentieel is enorm, en hoewel de whiskyproductie duidelijk niet kan worden versneld, lijkt de vraag alleen maar toe te nemen, terwijl India en China het echt kunnen laten exploderen. 

*whisky in het algemeen, niet "scotch"

Talisker 11YO 2022

De Mening Van RareWine Invest

Whisky is een grote en historisch belangrijke categorie binnen wijn en gedistilleerde dranken, en ondanks historische ups en downs, lijkt het erop dat de categorie zo groot is geworden en zoveel momentum heeft gekregen dat het gewoon onmogelijk is om je voor te stellen dat het vervaagt.

De wereldwijde whiskymarkt zal naar schatting de komende tien jaar met gemiddeld 4,7% per jaar groeien. De individuele markten zoals in het bijzonder China en India zouden de hele zaak kunnen doen exploderen.

De productie van whisky kan niet worden versneld en moet zelfs minimaal drie jaar worden gerijpt voordat het zelfs whisky kan worden genoemd. Aan de bovenkant van de whiskyschaal vinden we Schotse whisky, en tot op zekere hoogte Japans. En onder een van de beste vinden we Talisker.

Talisker 11YO 2022 Special Release biedt op dit moment whisky-investeringen in een prijsklasse waar het publiek en de consumptie enorm zijn. Het spreekt de zogenaamde "drinkers" aan, maar kan in de toekomst net zo goed verzamelaars aanspreken wanneer de flessen die ooit zo toegankelijk waren van de markt zijn verdwenen.

Als u gelooft in het potentieel voor prijsstijgingen onder "goedkope" whisky's, en u gelooft in de wil en het vermogen van mastodonten zoals Diageo, Pernod Ricard en Beam Suntory om de whiskycategorie nog verder op te tillen, dan is Talisker 11YO 2022 Special Release iets voor u.

Dit is een andere manier van denken over whisky-investeringen - in tegenstelling tot de flessen van een miljoen dollar die tientallen jaren oud zijn. De marktvooruitzichten zijn interessant en het potentieel is enorm.

Investeer in Talisker 11YO 2022 Special Release

Neem contact met ons op door middel van het contactformulier onderaan de pagina als u meer te weten wilt over uw beleggingsopties of om de wijnen rechtstreeks te bestellen via het formulier.

WIJNJAARWIJNVOLVERPAKKINGPRIJS*
2022Talisker 11YO - 2022 Release700GB/OC6€ 90
*Alle prijzen zijn in euro, excl. douanekosten, belasting en btw voor levering aan het douane-entrepot. Prijzen inclusief douanekosten, belasting en btw kunnen op aanvraag worden verstuurd. De wijnen worden uitsluitend verkocht in hele kisten, tenzij anders wordt gespecificeerd, en de prijs is per fles. Minimumbestelling van € 2.500. Uitgegaan van een totaal minimuminvestering van € 10.000. Prijzen kunnen sinds de uitgave van dit artikel zijn gewijzigd. Onder voorbehoud van fouten.

Neem contact op met RareWine Invest

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op