Beleggingstip - Whisky - 14. februari 2023

Slechts 836 flessen: investeer in Glenfarclas 50 Yo met aantrekkelijke prijzen

Glenfarclas - de laatste winnaar van "Distiller of the Year". 50 jaar oud. Er zit een enorm groeipotentieel in de prijs wanneer u kijkt naar vergelijkbare whisky's.

Glenfarclas: In het kort

Glenfarclas is een single malt whisky distilleerderij gelegen in de Speyside regio van Schotland. De distilleerderij heeft een lange en rijke geschiedenis die teruggaat tot 1836 toen het werd opgericht door Robert Hay. Het was pas in 1865, toen de distilleerderij werd overgenomen door de familie Grant (niet te verwarren met Grant's whisky), dat het echt begon op te vallen in de Schotse whiskyscene.

De eerste jaren van Glenfarclas werden gekenmerkt door hard werken en toewijding, omdat de distilleerderij worstelde met zich te vestigen in een fel concurrerende markt. Desondanks bleef de distilleerderij groeien en ontwikkelen - het opbouwen van een reputatie voor het produceren van hoge kwaliteit single malt whisky met een onderscheidend en herkenbaar karakter.

Een van de belangrijkste factoren in het succes van Glenfarclas was hun toewijding aan traditionele productiemethoden en focus op kwaliteit. De distilleerderij gebruikt nog steeds veel van dezelfde technieken die al meer dan een eeuw in gebruik zijn, en ze gebruiken alleen de beste ingrediënten in hun productie. Dit heeft geholpen om de distilleerderij neer te zetten als een van de toonaangevende producenten van single malt Schotse whisky - een podium gedeeld met namen als Macallan, Talisker, Lagavulin, Bowmore en anderen.

In de loop der jaren is Glenfarclas zich blijven ontwikkelen en groeien, waardoor de productiecapaciteit is toegenomen en is uitgebreid naar nieuwe markten. Tegenwoordig heeft de distilleerderij een capaciteit van ongeveer 2,5 miljoen liter pure alcohol per jaar, waardoor het een van de grootste single malt whiskydistilleerderijen in Schotland is.

Onafhankelijk en in familiale handen

Ondanks het succes en de groei blijft Glenfarclas een van de weinige onafhankelijke, familie distilleerderijen in Schotland, en Glenfarclas is dus een mooi voorbeeld van het rijke erfgoed en de tradities van de Schotse whiskyproductie. Tegenwoordig wordt de distilleerderij gerund door de zesde generatie van de Grant-familie en blijven ze hoogwaardige single malt Schotse whisky produceren die geliefd zijn bij whiskyliefhebbers en kenners over de hele wereld.

Kortom, Glenfarclas is het verhaal van hard werken en toewijding aan traditionele productiemethoden. Vandaag de dag, ondanks de enorme groei en expansie, blijft Glenfarclas een voorbeeld van het rijke erfgoed en de tradities die de Schotse whiskyproductie definiëren.

Glenfarclas 50 YO

Breaking News: Glenfarclas is 's werelds beste distilleerderij

Althans volgens de terugkerende "Icons of Whisky" -competitie, die elk jaar de beste spelers in de industrie beoordeeld - van distilleerders en distilleerderijen tot retailers en bars. In januari was de competitie "Distiller of the Year 2023" en bovenaan het podium stond Glenfarclas.

Een beoordeling als deze vertelt nog niet veel over de 50 YO whisky waarin u hier kunt investeren, maar het vertelt wel veel over de statuur en mogelijkheden van Glenfarclas.

Glenfarclas 50 YO Limited Edition: een eerbetoon aan de familiedynastie

Glenfarclas heeft in december de nieuwste release aangekondigd van enkele van de oudste whisky's die de distilleerderij ooit op de markt heeft gebracht.

Glenfarclas 50 YO is een limited-edition single malt whisky gebotteld op 50% ABV, ter ere van de 50e verjaardag van voorzitter John Grant.

Met 50 jaar in Spaanse sherryvaten, is deze release een getuigenis van Glenfarclas' vermogen om de tijd in te kapselen en een stukje geschiedenis te presenteren in een zeer beperkte oplage.

Deze Glenfarclas wordt alleen gebotteld en uitgebracht in 836 flessen.  Het is niet de eerste keer dat Glenfarclas 50 jaar oude whisky uitbrengt. Dat gebeurde ook in 2016 en 2019 (ook in uiterst beperkte hoeveelheden).

Glenfarclas 50 YO

Vintage whisky is extreem duur - maar Glenfarclas 50 YO is iets speciaals

U hoeft niet bijzonder goed thuis te zijn in de wereld van whisky om te weten dat vintage whisky behoorlijk duur kan zijn. Als de fles slechts 18 jaar oud is zijn misschien niet eens een van de grootste merken nodig om de prijs extreem te laten stijgen.

Als we naar de grote, iconische distilleerderijen kijken, stijgt de prijs bijna exponentieel zodra de leeftijd de 18 jaar overschrijdt. 81 jaar is de oudste whisky ooit uitgebracht (The Macallan The Reach, 81 YO), het is duidelijk dat 50 jaar oude wiskey thuishoort in exclusief gezelschap, wat ook logischerwijs gepaard gaat met een stevig prijskaartje. Volgens wine-searcher.com moet u bijvoorbeeld meer dan € 80.000 * betalen voor een Macallan 50 YO, € 32.000 * voor een Bowmore 50 YO 1969, terwijl u weg kunt komen met € 21.000 * voor een Glenfiddich 50 YO.

Hier kunt u de nieuwste Glenfarclas 50 YO limited edition kopen voor een investering van € 5.000.

Er zijn natuurlijk andere parameters dan alleen leeftijd waarmee rekening moet worden gehouden bij een dergelijke vergelijking hier. Het punt is simpelweg dat u een unieke kans heeft om 50 jaar oude whisky (!) te kopen voor slechts €5.000 (!) Het feit dat Glenfarclas geen irrelevante producent is, zoals de laatste prijs bewijst. Tegelijkertijd is de release super beperkt. Deze nieuwe Glenfarclas release is gewoon een geweldige vintage whisky tegen een uiterst lucratieve prijs.

*Beste prijs op wine-searcher.com, exclusief invoerrechten, belastingen en BTW.

Het DCI-model

Het DCI-model

Wanneer we het hebben over whisky en wijninvesteringen, is het ook elementair om de eindgebruiker in de gaten te houden. Zodra de investering bij de juiste koper terecht is gekomen, is het DCI-model goed om het in kaart brengen wie het publiek voor een bepaalde whisky is. Het is geen twijfel dat Glenfarclas 50 YO aantrekkelijk is voor zowel beleggers als verzamelaars. Wat in dit geval echter interessant is, is de prijsstelling, die bij andere 50 jaar oude whisky's vaak het "drinker" -publiek verkleint. Toegegeven, € 5.000 voor een fles single malt is veel geld, maar op grond van die prijs spreekt het niet alleen beleggers aan maar ook het topsegment van drinkers ter wereld- u zal verbaasd zijn hoeveel "drinkers" er zijn voor € 5.000 whisky's. Zeker als er 50 jaar op de fles staat.

RareWine Invest's mening

Whisky-investeringen zijn interessant. En niet alleen omdat, volgens Knight Frank, zeldzame en exclusieve flessen de afgelopen 10 jaar gemiddeld 428%* hebben opgeleverd. Nee, whisky is ook een tijdscapsule, een weergave van hoe bekwame distilleerders al talloze jaren aan werken.

Maar interessanter hier en nu is Glenfarcla's gloednieuwe release van hun nieuwste 50-jarige whisky, die niet alleen een van de oudste releases ooit van de distilleerderij is, maar ook wordt gebotteld in slechts 836 exemplaren, geleverd in een prachtige Glencairne-fles en bijpassende gegraveerde displaydoos. Qua investering is de prijs hier echter buitengewoon interessant - het komt niet vaak voor dat u 50 jaar oude whisky in deze prijsklasse tegenkomt. Niet als het een gerenommeerde en geweldige producent is. En al helemaal niet in zo'n beperkte release.

* Knight Frank The Wealth Report 2022

Investeer in de nieuwste release van Glenfarclas 50 YO

Neem contact met ons op door middel van het contactformulier onderaan de pagina als u meer te weten wilt over uw beleggingsopties of om de wijnen rechtstreeks te bestellen via het formulier.

WHISKYVOLVERPAKKINGPRIJS*
Glenfarclas 50 YO Limited Edition700OWC1€ 5.000
*Alle prijzen zijn in euro, excl. douanekosten, belasting en btw voor levering aan het douane-entrepot. Prijzen inclusief douanekosten, belasting en btw kunnen op aanvraag worden verstuurd. De wijnen worden uitsluitend verkocht in hele kisten, tenzij anders wordt gespecificeerd, en de prijs is per fles. Minimumbestelling van € 2.500. Uitgegaan van een totaal minimuminvestering van € 10.000. Prijzen kunnen sinds de uitgave van dit artikel zijn gewijzigd. Onder voorbehoud van fouten.

Neem contact op met RareWine Invest

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op