Marktanalyse - 24. januari 2023

+22,5 %: Hoe wijninvesteringen presteerden in 2022

Klik op bovenstaande video voor het jaarverslag van RareWine Invest

Wijninvesteerders kunnen tevreden zijn met een recordjaar voor wijninvesteringen

Een nieuw jaar betekent tijd voor reflectie. De boeken zijn gesloten en er zal worden gekeken naar het afgelopen jaar, waar de basis wordt gelegd voor het komende jaar.

2022 was een bewogen jaar - meer dan bewogen, zou u kunnen zeggen. Na enkele jaren met Covid-19 dominant aanwezig, verdween de pandemie naar de achtergrond. Op 24 februari werd Oekraïne binnengevallen door Rusland - oorlog op het Europese continent - en de wereldorde was onmiddellijk veranderd. Naast grote menselijke tragedies heeft de oorlog een belangrijke bijdrage geleverd aan de energiecrisis in Europa, terwijl 's werelds grootste economie worstelt met een arbeidsmarktcrisis. China, de grote motor van de economische groei in Azië, heeft aan kracht ingeboet en de economie verzwakt, mede als gevolg van streng Covid-beleid en massale sociale lockdowns.

De bovenstaande voorbeelden zijn slechts enkele van de belangrijkste drijfveren die, met de galopperende inflatie en de stijgende rente, onzekerheid en nervositeit op de financiële markten hebben gecreëerd. Met enorme dalingen op de aandelenmarkten als gevolg.

Op de wijnmarkt was de situatie anders. Wijn heeft een minimale correlatie met de aandelenmarkt laten zien en levered recordrendementen op. Beleggers in alle categorieën hebben sterke rendementen ondervonden van een asset dat stabiel en solide bleek ondanks schommelingen op de financiële markten.

In alle categorieën is de wijn in beheer van RareWine Invest in 2022 met +22,5% gestegen.

Dit is wat er gebeurde met de wijnbeleggers van RareWine Invest in 2022:

Returns 2022.png

Gerealiseerde investeringen in 2022

Als het gaat om investeringen, is het gebruikelijk om te rapporteren over ongerealiseerde rendementen. Het bovenstaande is een voorbeeld en het vertegenwoordigt de stijgingen die beleggers hebben ervaren toen de boeken van 2022 werden gesloten - er zijn ook gerealiseerde rendementen. In 2022 werden 1.115 posities verkocht, wat beleggers een gemiddeld rendement van 88% opleverde. Deze posities zijn gemiddeld 3 jaar in beheer geweest.

Bourgogne toont eens te meer aan dat wijnprijzen geen plafond hebben

De wijnen uit Bourgogne hebben eens te meer laten zien waarom onze focus in deze categorie ligt. De factoren hoge kwaliteit, laag aanbod en torenhoge vraag moeten worden gecrediteerd als de belangrijkste redenen waarom Bourgogne zichzelf inmetselt als de meest lonende categorie voor wijninvesteringen.

Het hoogtepunt van de categorie is (zonder weerga) het fenomeen van Domaine Arnoux Lachaux, waar de prijzen in het hele productportfolio zijn geëxplodeerd en in verschillende gevallen vertienvoudigd, maar in alle gevallen driecijferige groeicijfers hebben gezien. De reden hiervoor moet worden gevonden in een plotselinge en extreme populariteit als gevolg van uitzonderlijke kwaliteit tegen een bizar lage prijs.  Dit verspreidde zich als een lopend vuurtje in de wijnwereld, met forse prijsstijgingen tot gevolg.

De wijnen van Lachaux hebben een grote bijdrage geleverd aan het succes van Bourgogne. Naast Arnoux Lachaux zijn het de bekende namen geweest die verantwoordelijk zijn voor de grootste stijgingen. Denk bijvoorbeeld aan Domaine Leroy, Domaine de la Romanée-Conti, Domaine Armand Rousseau, Domaine Georges Roumier en Domaine Dujac. Een andere interessante observatie is dat witte wijn ook goed vertegenwoordigd is aan de top. Dit is het geval voor de topwijnen van Domaine Leflaive en vrijwel alle wijnen van Domaine d'Auvenay, die net als de wijnen van Domaine Leroy worden geproduceerd door Madame Lalou Bize-Leroy.  

Aan de andere kant van de balans valt geen enkele positie op, met slechts 3% van alle Bourgogne posities die in 2022 een negatief rendement opleveren, waarvan iets minder dan de helft tussen de 0% en -5% oplevert.

De prijs van Bourgogne in beheer van RareWine Invest is in 2022 met gemiddeld 34,4% gestegen.

Arnoux Lachaux

Kurken knalden weer voor Champagne-investeerders

Champagne wordt van oudsher gezien als de staatsobligatie van de wijnwereld, met gematigde, aanhoudende prijsstijgingen en een ernstige mate van stabiliteit die domineert. Zowel in 2021 als in 2022 is er een andere koers ingezet. Voor het tweede jaar op rij levert de categorie Champagne dubbelcijferige rendementen op.

Ondanks de neergang in het HORESTA-segment als gevolg van de Corona-pandemie, is de Champagne-export van 2020 tot 2021 met 32% gestegen, terwijl de verkoop in 2022 naar verwachting ook op een recordhoogte zal zijn geweest.

In combinatie met logistieke uitdagingen als gevolg van de Covid-crisis, evenals sterk verminderde voorraden bij producenten en distributeurs, heeft deze vraag een voorproefje gegeven van waar de wijnwereld heel goed mee te maken kan krijgen; een wereld waar de schaarste aan goede Champagne meer dan ooit voorkomt.

Aan de top van de lijst qua stijgingen is Jacques Selosse massaal vertegenwoordigd. Jacques Selosse is de belichaming van uiterst zeldzame Champagne, waarbij het grootste deel van hun vintage Champagne in 2022 driecijferige rendementen produceert. Naast Selosse wordt de bovenste laag gedomineerd door de grootste huizen. Bollinger is massaal vertegenwoordigd met hun V.V.F, terwijl alle Louis Roederer Cuvées (vintage/Cristal/rosé) gemiddeld 14,5% stijgen.

Krug heeft een gemiddelde stijging van 15,3% (Vintage/Brut/Grand Cuvée), Salon is gemiddeld 14,6% gestegen en alle reguliere Dom Pérignon zijn gemiddeld 11% gestegen in 2022.

Slechts 4 % van alle Champagne posities heeft geleid tot negatieve rendementen voor 2022, waarvan een derde tussen 0 % en -5 % daalde.

De prijs van Champagne in beheer van RareWine Invest is gemiddeld met 19,7% gestegen in 2022.

Krug

Italiaanse wijn levert stabiliteit en solide rendement

Het is geen nieuws dat onze focus op Italiaanse wijnen de laatste jaren aanzienlijk is toegenomen. De reden is simpel: de kwaliteit is subliem, terwijl de prijs onhoudbaar laag lijkt in vergelijking met hun Franse tegenhangers. De prijs stijgt gestaag, terwijl het uitgangspunt onveranderd lijkt te zijn, behalve dat de rest van de wijnwereld er ook meer aandacht aan besteedt.

De positieve wind op de wijnmarkt heeft ook de Italiaanse wijnen aangewakkerd, waarbij Toscane en Piemonte niet verrassend domineren. Sassicaia blijft onvermijdelijke aan kop en staat dus ook zwaar bovenaan in de categorie met een gemiddeld rendement van 18,5% over alle jaargangen. De rest van het hoogste niveau is een mix van super Tuscans en zelfs betaalbare wijnen zoals Brunello van Fuligni en Barolo van Cavallotto, die ook hun stempel drukken.

In 2022 daalde 11,5 % van de Italiaanse posities, waarbij ongeveer tweederde tussen 0 % en -5 % terugkeerde.

De prijs van Italiaanse wijn onder beheer van RareWine Invest is in 2022 gemiddeld met 9,0% gestegen.

Sassicaia

Rest van de wereld - Best of the Rest

De categorie Rest van de Wereld is een iets andere categorie, een mengelmoes van het volgende. De categorie omvat dus Rhône, Whisky, Amerikaanse wijn en een kleine selectie Duitse en Spaanse wijnen, evenals het Australische Penfolds. Deze categorie omvat daarom in grote lijnen ook wat men passiefbeleggingen zou kunnen noemen, geleid door beleggers die deze posities innemen als risicospreiding voor grotere portefeuilles.

Van de subcategorieën waar we het meest op gericht zijn en waar we een groot toekomstpotentieel voor zien, wegen Napa Valley en Whisky het zwaarst, met een gemiddelde stijging van respectievelijk 5,9% en 7,8% in 2022. Van alle Napa Valley- en whiskyposities heeft 9,3 % een negatief rendement opgeleverd, waarvan de helft tussen 0 % en -5 % heeft geproduceerd.

De prijs van alle rest van de wereld onder beheer van RareWine Invest is in 2022 gemiddeld met 9,7% gestegen.

Talisker 11YO

Good Old Bordeaux laat nog steeds zijn tanden zien.

Bordeaux - de klassieke categorie voor wijninvesteringen, die in dit perspectief pijnlijk is geëvolueerd tot een riskante aangelegenheid vanwege de koppige producenten en de verhoging van introductieprijzen die noch de vraag noch de consumptie weerspiegelen.

Naar onze mening is dit al jaren het Bordeaux-complex, daarom zijn we ook vanaf onze eerste aanbevelingen uiterst voorzichtig geweest met de hoeveelheid Bordeaux in portefeuilles.

Dat gezegd hebbende, is het ook noodzakelijk om te vermelden dat Bordeaux nog steeds geweldige wijn produceert en dat enkele van 's werelds meest legendarische wijnen hier vandaan komen. Oude liefde roest ook niet zomaar, en de hausse op de wijnmarkt van 2022 heeft ook de prestaties van Bordeaux goed gedaan.

Aan de top van de categorie in 2022 vinden we niet verwonderlijk een grote vertegenwoordiging van Petrus, maar ook posities van Cheval Blanc, Lynch Bages, Haut Brion en Margaux - grotendeels gedreven door aantrekkelijke en-primeur aankopen.

Ondanks een goed jaar voor Bordeaux, blijft onze aanbeveling duidelijk: Bordeaux moet worden beschouwd als een risicospreiding in grotere portefeuilles of als een passiebelegging.

22,3% van het totale aantal Bordeaux-posities leverde in 2022 een negatief rendement op, waarvan ongeveer een derde tussen 0 % en -5 % opleverde.

De prijs van alle Bordeaux-posities in beheer van RareWine Invest steeg in 2022 gemiddeld met 9,0%.

Petrus

RareWine Invest's mening

Bij RareWine Invest hebben we altijd gecommuniceerd dat wijn een beleggingsactiva voor de lange termijn is. Met groeipercentages van ongeveer 20 % voor het tweede jaar op rij in alle categorieën, kan het verleidelijk zijn om wijn vanuit een ander kortetermijninvesteringsperspectief te bekijken. Het is echter de moeite waard eraan te denken dat de uitgangspunten van wijnbeleggen ongewijzigd blijven - en dat geldt ook voor onze voortdurende aanbevelingen.

We zijn blij en trots dat in 2021 en 2022 een groot aantal beleggers uitzonderlijke rendementen heeft kunnen realiseren, die in veel gevallen zijn geherinvesteerd in nieuwe posities. Ook hebben veel nieuwe wijninvesteerders zich over de hele wereld aangesloten, vanuit een historisch perspectief blijft de wijnmarkt ongewijzigd.

Wijn blijft een fysiek product met een lage volatiliteit. Historisch gezien heeft wijn een grote veerkracht getoond in het licht van bijvoorbeeld inflatie en recessie. Marktmechanismen worden gedreven door consumptie in het licht van een sterk beperkt aanbod en een enorme vraag. Het aanbod wordt uitgedaagd door klimaatverandering en de vraag neemt toe in overeenstemming met de bevolkingsgroei, de stijgende levensstandaard en de aanhoudende groei van het aantal welvarende mensen wereldwijd.

Noch de opkomende markten in India, noch China hebben de prijsstijgingen van de afgelopen jaren veroorzaakt. Maar die tijd zal komen.

Als we verder kijken dan de momentopname, zijn er ook geen aanwijzingen dat wijn plotseling bijzonder geschikt is voor kortetermijninvesteringen. Wat er ook is gebeurd in 2021, 2022 en wat er ook gebeurt in 2023, het is nog steeds zo dat op de lange termijn wijninvesteringen echt schitteren.   

Neem contact op met RareWine Invest

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op