Beleggingstip - Italië - 3. augustus 2023

King of Barolo verhoogt potentieel: 2018 Conterno Nervi Vigna Molsino beschikbaar voor investering

In 2018 nam Roberto Conterno Nervi over en met 98+ punten voor de release is het succes begonnen. Lees hier meer over de mogelijkheden...

”It’s a remarkable effort for the first year in which Molsino will soon be the Monfortino of Alto Piemonte”

– Antonio Galloni, Vinous

Het bovenstaande citaat verwijst naar de 2018 Conterno Nervi Gattinara Vigna Molsino, beschikbaar als investering in deze investeringstip. En de eerste naam van deze wijn verhoogt het investeringspotentieel, want dit is de eerste jaargang die is uitgebracht onder het volledige eigendom van de onbetwiste koning van Barolo: Roberto Conterno.

Het feit dat Vigna Molsino 2018 98+ punten krijgt van Vinous benadrukt alleen maar het potentieel. Lees in dit artikel veel meer over de nieuwe eigenaar, scores en prijstrends en leer meer over het beleggingspotentieel.

De koning breidt zijn territorium uit

Als het gaat om Italië en Piemonte, is er nauwelijks een bekendere naam in de wijnwereld dan Roberto Conterno - zoon van Giovanni - en kleinzoon van Giacomo Conterno, die het huis Conterno oprichtte, dat Roberto nu ambitieus runt. Conterno zit achter de Monfortino, de duurste en meest exclusieve wijn van Italië.

Sinds Roberto Conterno overnam, heeft hij onvermoeibaar gewerkt om te behouden en voort te bouwen op wat zijn vader en grootvader hadden gebouwd. Sinds hij het roer overnam, heeft hij het pand uitgebreid en wijngaarden opgekocht in Serralunga, inclusief d'Alba Cerretta en Arione - alleen de terroirs gekozen die de kwaliteit van de Franca-familie kunnen evenaren, waar de Monfortino vandaan komt.

Roberto kiest zijn uitbreidingen met zorg en hij kiest de Nebbiolo-druif als hoofdingrediënt. Dus toen zijn goede vriend Erling Astrup in 2011 de toonaangevende Gattinara-producent Nervi rekruteerde en hem om advies vroeg, zei Conterno dat het "volstrekt onmogelijk is om hier geen geweldige wijn te maken" - en Conterno volgde het huis de afgelopen jaren op de voet, dus toen Erling Astrup Roberto vroeg of hij begin 2018 90% van Nervi wilde kopen,  aarzelde hij niet om ja te zeggen.

Nervi - De oudste wijnmakerij in Gattinara

De geschiedenis van Nervi gaat terug tot 1679, toen de familie veel van de wijngaarden begon te kopen waar ze vandaag de dag bekend om staan. Het was echter pas in 1906 dat Italo Nervi het wijnhuis oprichtte dat bestond uit 28,5 hectare wijngaarden. Daarmee is Nervi de oudste wijnproducent in het Gattinara-gebied in Piemonte.

Italo Nervi besloot dat de familie het fruit van hun wijngaarden zelf in wijn moest transformeren, en dus werd de bijna 29 hectare wijngaarden van het pand de leverancier van de huiswijnen - waaronder twee wijnen van percelen in de beste en beroemdste wijngaarden van het gebied, Molsino en Valferana. De familie Nervi runde het huis en maakte het en het gebied beroemd tot 1991 toen staalproducent Germano Bocciolone het overnam, en het in 2011 verkocht aan een groep rijke Noorse investeerders...the rest is history.

2018 Conterno Nervi Vigna Molsino

Modernisering: Conterno gelooft in Nervi

De producent van 's werelds beste en duurste Barolo - en de maker van een van de meest prestigieuze en exclusieve wijnen van Italië - zou nooit een andere producent overnemen als er geen geloof in potentieel was. Of als er geen geloof was dat het merk en product het merk Conterno zou ondersteunen.

Toen Roberto Nervi overnam, begon een renovatie van het huis - met als doel een ultramoderne wijnmakerij te creëren waar architectuur, technologie en de knowhow van het Conterno-huis samenkwamen. Deze visie heeft geresulteerd in een spectaculaire wijnmakerij met hangende proeflokalen aan de dakstructuur - waarvan de glazen wanden een 360-graden uitzicht mogelijk maken. Nieuwe opslagruimten zijn ingericht en in de oude kelder zijn de voormalige winkel en kantoren omgetoverd tot Cucine Nervi - het nieuwe restaurant, geleid door de lokale chef-kok Alberto Quadrio.

Hier ontmoet hedendaags en traditioneel, en het lijdt geen twijfel dat Roberto Conterno zijn hart en ziel in Nervi heeft gestort. Hij heeft zwaar geïnvesteerd: Hij gelooft in Nervi.

Scores bevestigen de kwaliteit van Nervi Vigna Molsino

Nervi is nog geen grote naam in de wijnscene en de grote critici hebben niet systematisch scores toegekend. Zowel Vinous als Wine Advocate hebben echter consequent scores toegekend van de jaargangen 2013-2018, die u hieronder kunt zien. De consensus is dat de kwaliteit is toegenomen. Het is ook interessant om op te merken dat Roberto Conterno al sinds 2011 aan de zijlijn staat, om het in 2018 volledig over te nemen...

Vinous kent 98+ punten toe aan de Nervi Gattinara Molsino 2018, terwijl Wine Advocate op 96 punten komt - en deze scores vertegenwoordigen de hoogste scores die de twee critici ooit een Nervi Gattinara Vigna Molsino hebben gegeven.

De wijngaard omvat 12 hectare, waarvan slechts 7-8 hectare is beplant met wijnstokken. Hieruit worden per jaargang tussen de 1.300 en 1.500 kisten geproduceerd, wat resulteert in een jaarlijkse kleine productie van tussen de 15.600 en 18.000 flessen.

Diagram-DK.png (2)

Nieuws bij RareWine Invest

Nervi is nog zo nieuw voor RareWine Invest dat we geen historische gegevens hebben om te presenteren - en de grote reden waarom onze schijnwerpers op Nervi zijn gericht, is natuurlijk de overname van het huis door Roberto Conterno. Kijkend naar de gegevens die beschikbaar zijn op Wine-searcher.com, is de gemiddelde vraagprijs van 2016 Nervi Vigna Molsino met 47% gestegen sinds de release begin 2020. De gemiddelde vraagprijs van de 2018-jaargang is volgens wine-searcher.com met 35% gestegen sinds de release in maart 2022 - en het wordt beter beoordeeld dan de 2016 Nervi Vigna Molsino.

En hoewel bovenstaande trends gebaseerd zijn op de gemiddelde vraagprijs, zegt het veel over de prijstrend, die voor beide jaargangen duidelijk opwaarts is. Overigens is er noch een Vigna Molsino uit 2015, noch een Vigna Molsino uit 2017 uitgebracht.

Conterno Nervi: betaalbare luxe in tijden van crisis

Tijdens de recessie van 2001 deed Leonard Lauder (erfgenaam van Estée Lauder) een interessante ontdekking. Hij ontdekte een verband tussen dalende verkopen van dure luxeproducten en stijgende verkopen van luxe cosmetica. Dit mechanisme is sindsdien de "lipstick index" genoemd en is nu een gerespecteerde indicator dat consumenten willen genieten van luxe, zelfs in moeilijke tijden. Dus wanneer ze zich niet langer het beste kunnen veroorloven, zoeken ze kwaliteit voor minder geld - zogenaamde betaalbare luxe.

20% van de consumenten zal echter in de categorie dure luxe blijven, terwijl 80% van de consumenten op zoek is naar betaalbare luxe.

In de wijnwereld zal de ultieme luxe zeker de beste wijnen uit de Bourgogne zijn, terwijl de beste wijnen van Italië nog steeds een zeer hoge kwaliteit bieden voor veel minder geld. Met een Conterno Nervi Vigna Molsino uit 2018 krijgt de consument bijvoorbeeld een 98-punts wijn voor slechts €110.

Zelfs in tijden van geopolitieke en economische turbulentie zijn consumenten op zoek naar luxe. Hoe Italiaanse wijn in deze context past, lees je veel meer in onze analyse: Investeren in Italiaanse wijn: Wat brengt de toekomst?

De mening van RareWine Invest

Doordat Nervi het voorvoegsel Conterno kreeg, trok het ook meteen veel meer aandacht dan voorheen. Want als een culthuis als Conterno zo zwaar investeert in een producent, krijgt het potentieel een hele nieuwe dimensie.

En hoewel een naam op zich het onderwerp kan zijn van een extreme toekomstige hype, wordt deze Conterno Nervi Vigna Molsino uit 2018 toch geflankeerd door geweldige scores die hem als de beste ooit plaatsen. Met 98+ Vinous-punten heeft het ook zijn plaats tussen 's werelds beste wijnen gecementeerd. En met een productie van maximaal 18.000 flessen is er niet genoeg voor iedereen.

Dus hier hebben we een wijn van torenhoge kwaliteit met een aantrekkelijke prijs die consumenten zal aantrekken die op zoek zijn naar betaalbare luxe, zelfs in tijden van crisis. Als Roberto Conterno in Nervi gelooft, doen wij dat ook. En de koerstrend is opwaarts gericht.

Investeer in 2018 Conterno Nervi Vigna Molsino

Neem contact met ons op door middel van het contactformulier onderaan de pagina als u meer te weten wilt over uw beleggingsopties of om de wijnen rechtstreeks te bestellen via het formulier.

WIJNJAARWIJNVOLVERPAKKINGPRIJS*
2018Conterno Nervi Vigna Molsino750OC6€ 110
*Alle prijzen zijn in euro, excl. douanekosten, belasting en btw voor levering aan het douane-entrepot. Prijzen inclusief douanekosten, belasting en btw kunnen op aanvraag worden verstuurd. De wijnen worden uitsluitend verkocht in hele kisten, tenzij anders wordt gespecificeerd, en de prijs is per fles. Minimumbestelling van € 2.500. Uitgegaan van een totaal minimuminvestering van € 10.000. Prijzen kunnen sinds de uitgave van dit artikel zijn gewijzigd. Onder voorbehoud van fouten.

Neem contact op met RareWine Invest

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op