Beleggingstip - Bourgogne - 30. augustus 2023

Bouchard Corton-Charlemagne 2018 | Een witte zeldzaamheid tegen een gunstige prijs

Gunstige ingang bij felbegeerde witte Bourgogne. Historische rendementen hebben zich bewezen en droogte ligt op de loer, oftewel de bestaande volumes krijgen het podium.

“This is an easy one. Collectors would sell their souls for just one sip of Montrachet; for a few bottles of Domaine de Chevalier, they'd condescend to lend you the Porsche. For an hour. Indeed, Burgundy's global cachet is unparalleled and seemingly immutable, which is why the category's near-hegemonic grip over the secondary market is in no danger of slipping.”

-Wine-searcher.com

Het bovenstaande citaat kadert deze investeringsmogelijkheid perfect, en ' This is an easy one’ verwijst naar de vraag of er meer prestige zit in witte Bourgogne of witte Bordeaux. Het antwoord is witte Bourgogne. Witte Bourgogne is ook een uiterst zeldzame gast bij RareWine Invest - dit is pas de derde keer in 2023 dat witte Bourgogne op de agenda staat - simpelweg omdat er zulke Kleine hoeveelheden van het allerbeste is - en omdat er vraag is naar de hoeveelheden die er wel is.

Hier heeft u de mogelijkheid om te investeren in 2018 Bouchard Corton-Charlemagne, waarvan de voorgangers uitstekende rendementen hebben geleverd en daarmee de standaard hebben gezet.

Bouchard Pére et Fils - Krachtige Bourgondische dynastie met formidabele rendementen

Sinds Michel Bouchard in 1731 een van de grootste landeigenaren van de Côte d'Or stichtte - Bouchard Pére et Fils - heeft het domein een fantastische reputatie opgebouwd. Niet alleen in de Bourgogne, maar over de hele wereld. Ze hebben dit gedaan door een constante kwaliteit te leveren - ongeacht de wijn, ongeacht de jaargang.

Het is de moeite waard om te benoemen dat Bouchard Pére et Fils de afgelopen tien jaar 9 van de 10 releases op de beroemde Power 100-lijst heeft gestaan. De lijst wordt jaarlijks gepubliceerd door de Britse wijnbeurs Liv-ex en presenteert de 100 sterkste merken op de wijnmarkt van het afgelopen jaar. De rangschikking op de lijst is numeriek en wordt toegekend op basis van verschillende criteria, waaronder de meest verhandelde wijnen in termen van zowel waarde als volume. In de lijst van 2022 staat Bouchard op de 20e plaats, wat alleen maar de inherente kwaliteit, reputatie en vraag van het huis benadrukt.

Bovendien: Volgens Liv-ex hebben de laatste 10 jaargangen* van Bouchard Corton-Charlemagne, die al vijf jaar op de markt zijn, een gemiddeld rendement van 120,9% opgeleverd, wat neerkomt op een gemiddeld jaarlijks rendement van 17,1%. Er is voortdurend vraag naar witte Bourgogne van Bouchard Pére et Fils.

*Wijnjaar 2007-2016.

2018 Bouchard Corton-Charlemagne

Artemis heeft ook het potentieel van Bouchard Pére et Fils onderkend

Bijna 270 jaar lang bleef Bouchard Pére et Fils een familiebedrijf, maar in 1995 veranderde het scenario aanzienlijk toen de familie Henriot instapte en het domein verwierf. Hiermee werd Bouchard onderdeel van de Maisons & Domaines Henriot groep, waartoe ook gerenommeerde namen behoren zoals Champagne Henriot en Beaux Freres (een Amerikaanse wijnproducent gevestigd in Oregon, VS).

In september 2022 werd echter bekend dat het Franse private-equityfonds en luxegigant Artémis een aanzienlijk belang in Maisons & Domaines Henriot heeft verworven. Deze overname voegde Henriot en Bouchard toe aan een reeds indrukwekkende portefeuille die ook erkende wijnhuizen zoals Chateau Latour en Clos de Tart omvat.

Artémis is actief op zoek naar bedrijven met groei- en ontwikkelingspotentieel met als doel winst te genereren en aandeelhouders tevreden te stellen. De verwachting is dat Artémis kapitaal, expertise en een uitgebreide marketingstructuur zal brengen naar zowel Maisons & Domaines Henriot als Bouchard. Deze reis vertegenwoordigt een unieke kans om deel uit te maken van een opwindende ontwikkeling in de wijnwereld, waar traditie en moderniteit elkaar ontmoeten en waar wijnkennis en bedrijfsstrategie samenkomen.

's Werelds beste witte wijngaarden: Montrachet & Corton Charlemagne

Het lijdt geen twijfel dat de beste appellaties voor witte Bourgogne, en daarom 's werelds beste witte wijn, Montrachet en Corton-Charlemagne omvatten, daarom brengt de naam van de plaats een immanente vraag met zich mee. De totale appellatie Corton-Charlemagne is 71,8 hectare groot, waarvan Bouchard 3,65 hectare heeft, waarvan ze maximaal 23.360 flessen per jaargang mogen produceren, die natuurlijk op geen enkele manier kunnen voldoen aan de vraag naar witte Bourgondische Grand Cru.

2018 Bouchard Pére et Fils krijgt 90 punten van Vinous, 93 punten van Wine Advocate en 92 punten van Bourgogne-expert Burghound. Het is de moeite waard om hier op te wijzen dat Burghound ook een zogenaamde barrelscore van 91-93 punten heeft toegekend aan de Bouchard Corton Charlemagne 2019, die de zeer veelgeprezen jaargang in Bourgogne vertegenwoordigt. De Bouchard Corton-Charlemagne 2019 kost momenteel € 175* - bijna 10% meer dan de jaargang 2018. Verder scoort 2020 Bouchard Corton-Charlemagne 91-94 punten van Burghound en is ruim 15% duurder. De vintage 2018 biedt dus waar voor je geld.

*Bijv. Invoerrechten, belastingen en BTW, in hele gevallen en perfecte staat.

2018 Bouchard Corton-Charlemagne

Laten we even stilstaan bij de prijs

Naast een wat dubieus aanbod op wine-searcher.com, is uw investeringsprijs van €160* momenteel de goedkoopste op het platform. 2023 heeft enkele prijscorrecties in de wijnindustrie gebracht. En hoewel Bouchard Corton-Charlemagne niet het duizelingwekkend hoge prijsniveau vertegenwoordigt (integendeel zelfs), hebben de correcties ook hier de prijs een beetje beïnvloed. Het biedt dus een interessant instapmoment om te investeren in spraakmakende witte Bourgogne.

In december 2022 kon u in 2018 Bouchard Corton-Charlemagne investeren voor € 165 - en hoewel de prijs nu € 5 lager is dan de laatste keer dat we 2018 Bouchard Corton-Charlemagne hadden voor investering, is het nog steeds een zaak waar we sterk in geloven. Het uitgangspunt voor investeringen is precies hetzelfde - behalve dat u nu tegen een iets lagere prijs kunt instappen. Het potentieel ligt nog in het verschiet.

Lees onze laatste analyse van de  wijnmarkt: Analyse van de markt voor exclusieve wijnen: navigeren door waarde en realiteit

*Bijv. Invoerrechten, belastingen en BTW, in hele gevallen en perfecte staat.

2021 Bourgogne: wie het eerst komt, het eerst maalt

Hoewel witte Bourgogne een zeldzaamheid op zich is, is er nog een ander feit dat belangrijk kan zijn als het gaat om beleggen in deze specifieke categorie. Met de jaargang 2021 in Bourgogne is zeldzaamheid een gegeven en er zijn meldingen van tot 80% verliezen, vooral voor Chardonnay, als gevolg van een onverwachte voorjaarsvorst die een groot deel van de wijnstokken vernietigde.

"Volgens Liv-ex, het Britse equivalent van een wijnbeurs, dwingen lage opbrengsten producenten om de prijzen op te drijven om hun kosten te dekken. Dit resulteert in releaseprijzen die gemiddeld +25% benaderen. Topnamen zouden later dan normaal worden vrijgegeven, waardoor producenten meer tijd hebben om te beslissen over distributie en prijsstelling. Hoewel de beste wijnen van Bourgogne op zichzelf zeldzaam zijn, is de jaargang 2021 een zeldzame traktatie."

Bovenstaand citaat komt uit het artikel: 2021 Bourgogne - Zeldzaamheid is een gegeven

Omdat de hoeveelheden witte Bourgogne in 2021 zo schaars zijn en de releaseprijzen naar verwachting hoger zullen zijn dan normaal, zal er een natuurlijke zoektocht zijn naar oudere jaargangen waar de prijs nog steeds op een lager niveau ligt - met andere woorden, de sleutel is om de hoeveelheden die daadwerkelijk beschikbaar zijn in handen te krijgen.

De mening van RareWine Invest

Witte Bourgogne Grand Cru is een zeldzaamheid en als het leeftijd heeft is het extreem duur. Voeg daarbij het vooruitzicht van een extreem laag aanbod van de releases van 2021, wat alleen maar zal leiden tot nog meer schaarste van de beschikbare hoeveelheden, omdat het aanbod inherent kleiner zal zijn dan de markt gewend is ... Samen met Montrachet is Corton-Charlemagne het kroonjuweel van Bouchard Pére et Fils, en als het om witte Bourgogne gaat, staat het aan de top van de hiërarchie.

Extreem sterke historische rendementen tonen aan dat er vraag is naar Bouchard, en met een speler als Artemis voorop, is er geen limiet aan hoeveel energie en liefde er zal worden gestoken in het promoten van het domein - in het voordeel van de belegger, natuurlijk.

Dit biedt ook een gunstige instapprijs op uw witte Bourgogne investering. We verwachten hier veel belangstelling voor, dus zoals altijd is het wie het eerst komt, het eerst maalt.

Investeer in 2018 Bouchard Corton-Charlemagne

Neem contact met ons op door middel van het contactformulier onderaan de pagina als u meer te weten wilt over uw beleggingsopties of om de wijnen rechtstreeks te bestellen via het formulier.

WIJNJAARWIJNVOLVERPAKKINGPRIJS*
2018Bouchard Corton-Charlemagne750OC6€ 160
*Alle prijzen zijn in euro, excl. douanekosten, belasting en btw voor levering aan het douane-entrepot. Prijzen inclusief douanekosten, belasting en btw kunnen op aanvraag worden verstuurd. De wijnen worden uitsluitend verkocht in hele kisten, tenzij anders wordt gespecificeerd, en de prijs is per fles. Minimumbestelling van € 2.500. Uitgegaan van een totaal minimuminvestering van € 10.000. Prijzen kunnen sinds de uitgave van dit artikel zijn gewijzigd. Onder voorbehoud van fouten.

Neem contact op met RareWine Invest

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op