Artikel - Bourgogne - 24. maart 2023

2021 Bourgogne - Zeldzaamheid is een gegeven

Hoe gaat het met jaargang 2021 uit Bourgogne? Vind de antwoorden in dit artikel, waar u ook kunt lezen over uitdagingen en prijstrends

"Some wijnen overstijgen op magische wijze het seizoen [...] er zijn pareltjes te vinden'. 'Het is alleen zo dat je ze misschien niet kunt kopen, en als dat wel kan, moet je het huis misschien herschikken."

- Neal Martin, Vinous

Bovenstaand citaat vat jaargang 2021 in Bourgogne zeer nauwkeurig samen. In de nazomer van 2021 kondigde het Franse Ministerie van Landbouw de ergste landbouwramp van de 21e eeuw aan. Vooral in wijngebieden zoals Bourgogne en Champagne. Eerst kwam er een droge winter, die onmiddellijk werd gevolgd door de komst van de zon in maart en april, wat resulteerde in de eerste wijnstokken die hun eerste knoppen maakten - net zoals ze meestal doen.  

Eind april kwam de voorjaarsvorst onverwacht en vernietigde veel van wat de zon al had laten groeien. En toen kwam de regen, veel regen. Zelfs de schaarse zomerzon kon de reductie van druiven niet corrigeren. De hoge luchtvochtigheid had zelfs meeldauw met zich meegebracht, wat de ramp zeker niet minder maakte.

In de wijnwereld zal de jaargang 2021 worden gekarakteriseerd als een jaar van meerdere uitdagingen, gestart door de vorst en geëindigd door nog meer regen aan het einde van het seizoen. Het enige lichtpuntje was het droge en warme weer eind augustus, waardoor de druiven kregen wat ze nodig hadden om te rijpen.

Maar wat is de status in Bourgogne van jaargang 2021?

Wie het eerst komt, het eerst maalt: met de jaargang 2021 is zeldzaamheid een gegeven

Kleine toewijzingen zijn geen nieuwigheid in Bourgogne, maar de volumes in de jaargang 2021 zijn aanzienlijk kleiner dan normaal. De hoeveelheden worden verminderd in zowel de Côte de Beaune als de Côte de Nuits. Producenten in Côte de Beaune hebben verliezen tot 80 procent hebben gemeld - met name voor Chardonnay.

Volgens Liv-ex, het Britse equivalent van een wijnbeurs, dwingen lage opbrengsten producenten om de prijzen op te drijven om kosten te dekken. Dit resulteert in releaseprijzen die gemiddeld +25% hoger liggen. De topnamen zouden later dan normaal worden vrijgegeven, waardoor producenten meer tijd hebben om te beslissen over distributie en prijsstelling. Hoewel de beste wijnen van Bourgogne op zichzelf zeldzaam zijn, blijft de jaargang 2021 een voorrecht voor slechts enkelen.

Emil Ledet - hoofdinkoper bij RareWine - gaat in op de kwestie van de zeer verminderde hoeveelheden en de sterk verhoogde releaseprijzen voor de jaargang 2021. Omdat de hoeveelheden zo schaars zijn, zijn er natuurlijk minder mensen die van de jaargang kunnen genieten. En volgens Emil Ledet betekent dat RareWine op zoek is naar oudere jaargangen uit Bourgogne, waarbij de prijs nog op een lager niveau ligt. Tegelijkertijd zegt hij ook dat het onwaarschijnlijk is dat producenten in Bourgogne de releaseprijzen van toekomstige jaargangen zullen verlagen. Zolang er kopers zijn, waarom zouden ze dat dan doen?

De afwezigheid van witte wijn

De jaargang 2021 in Bourgogne zal veel meer een jaargang zijn voor rode wijn dan witte wijn. Zelfs in jaargangen waar de oogstopbrengsten normaal zijn, is de productie van grand cru witte wijn aanzienlijk lager dan rode wijn - het is daarom een ramp dat de jaargang 2021 een enorme afwezigheid van de reeds ondervertegenwoordigde wijnen presenteert.

Veel opbrengsten van witte wijnen kunnen oplopen tot een enkelcijferig volume per hectare. Typische opbrengsten voor een volledige oogst in Bourgogne liggen tussen de 40 en 64 hectoliter per hectare. Zowel producenten als proevers zijn het er echter over eens dat de kwaliteit van Chardonnay in 2021 goed was, ook al was het aanbod belachelijk laag.

Wijnliefhebbers moeten daarom bereid zijn om snel en duur te handelen als ze witte Bourgogne uit 2021 voorbij zien komen.

De wijnen: heerlijk bloeien

Er zijn veel wijnen en veel producenten die grote verliezen hebben geleden met de jaargang 2021. Zowel in termen van kwantiteit als kwaliteit. Maar volgens wijncriticus Neal Martin van Vinous is er, ondanks de uitdagingen van de jaargang, genoeg kwaliteit te vinden. Hij zei:

"Maar vertel me één ding: gezien alles wat er in 2021 naar wijngaarden en wijnmakers wordt gegooid, hoe komt het dan dat zoveel van de wijnen heerlijk bloeien?"

Ook Neal Martin geeft het antwoord. Hij zegt dat de correlatie tussen groeiseizoen en wijnkwaliteit niet zo strikt is. Vreselijke seizoenen kunnen vol zitten met edelstenen en geweldige seizoenen kunnen teleurstellen. Neal Martin zegt dat de superieure kwaliteit niet alleen in de Grand Cru-wijnen zit, maar dat veel factoren de hiërarchie in de jaargang 2021 hebben verstoord. Consumenten moeten echter niet verbaasd zijn als het doorgaans meest gewaardeerde pakket van een domaine de tweede viool speelt na formidabele Premier Cru’s.

De wijnen van 2021 worden door velen beschreven als een terugkeer naar de normaliteit - een terugkeer naar de klassieke Bourgognes van de jaren 1980. En dat is niet erg. Hij zegt echter ook dat er veel variatie is van regio tot regio en van producent tot producent.

William Kelley van Wine Advocate is het daarmee eens. Hij zegt dat de witte wijnen uit Bourgogne van 2021 veel succesvoller zijn dan die geproduceerd in 2016, toen de vorst ook een bepalend element werd. Verder zegt hij dat het geen homogene jaargang is. William Kelley heeft echter meer dan 200 producenten bezocht en meer dan 1.000 wijnen geproefd, en concludeert dat maar heel weinig wijnen hebben gefaald:

"Als ik de oogst aan den lijve heb ondervonden, geef ik ruiterlijk toe dat ik zo'n positief resultaat niet had verwacht", zegt hij.

Wat is een goede Bourgogne? Een verademing

William Kelley vermeldt dat de jaargang doet denken aan Bourgondische wijnen uit het verleden. Kelley vraagt zich af wat een goede jaargang eigenlijk is. Hij zegt dat er in de late 19e eeuw, de 20e eeuw en het begin van de 21e eeuw brede overeenstemming was dat de definitie van een grote rode Bourgondische jaargang was:

"Krachtige wijnen, van relatief verhoogde rijpheid, beladen met structuur en extract om ze door de tijd te dragen."

Hierop zegt hij dat dergelijke jaargangen nog nooit zo talrijk zijn geweest als nu. Dat we in 2018, 2019 en 2020 gezegend waren met geweldige jaargangen volgens bovenstaande definitie.

Hij zegt dat grote jaargangen gemeengoed zijn geworden, niet slechts een eenmalige gebeurtenis, en dat producenten en consumenten zich aangetrokken voelen tot sensuele, geparfumeerde wijnen met smeltende tannines. Wijnen die in het verleden werden bekritiseerd vanwege het ontbreken van dichtheid en structuur. Dus, wat is precies een goede jaargang?

Sommige producenten zeggen dat de vintage niet te hypen is. Maar Bertrand Dugat, die het beroemde domaine Dugat-Py runt, zegt dat de jaargang "als een verademing was; het maakte me wakker en gaf me hernieuwde energie". En Jacques-Frédéric Mugnier, die achter Domaine Jacques-Frédéric Mugnier zit, dat prachtige en benijdenswaardige percelen in Bourgogne heeft, zegt: "dit zijn de wijnen die ik wil drinken".

Er is dus geen consensus over wat een goede Bourgogne is. Er is echter overeenstemming dat de wijnen van de jaargang 2021 misschien niet honderd jaar kunnen worden gerijpt, maar dat ze net als de jaargang 2000, gemakkelijk twee decennia elegant kunnen worden gerijpt.

2021 Bourgogne - Aantal is geraakt. Kwaliteit niet, of wat?

Charles Curtis van de wijnmedia Decanter schrijft in zijn Burgundy 2021 En Primeur report dat er uitstekende wijnen te vinden zijn in de jaargang - zowel rood als wit: "Kopers die zorgvuldig kiezen, zullen blij zijn met de klassieke stijl van deze jaargang", merkt hij op.

Kortom, jaargang 2021 in Bourgogne wordt gedefinieerd als de jaargang met de extreem lage opbrengsten - vooral voor witte wijnen. Het is een jaargang waarbij de kwaliteit lijkt af te wijken van de laatste drie jaargangen. Maar de jaargang heeft ook wijnen voortgebracht die indruk maken op wijncritici. Het is een jaargang waarvan de prijzen hoger zullen zijn dan alles wat eerder en de consument zal de prijs betalen - de prijs van zeldzaamheid. 

"Bourgogne is een beetje totaal dom", zei een bekende wijnmaker uit Côte de Beaune midden in een proeverij. En Neal Martin antwoordt: "We houden er nog steeds van, hoor".

Neem contact op met RareWine Invest

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op