Beleggingstip - Bourgogne - 30. maart 2023

Bourgogne Grand Cru - 2020 Frederic Esmonin Ruchottes-Chambertin lijkt goedkoop

De vraag naar Bourgogne neemt toe. Het aanbod wordt dienovereenkomstig verminderd. Daarom is het ongehoord dat u nog steeds Grand Cru kunt krijgen voor €110

€110 voor een Grand Cru uit Bourgogne is zeldzaam. Dat is precies wat deze Frederic Esmonin Ruchottes-Chambertin 2020 kost en het is twijfelachtig of u zelfs Grand Cru kunt krijgen die lager geprijsd is. Tegelijkertijd stijgt de vraag naar Bourgogne. En het aanbod wordt geleidelijk afgebouwd. Bovendien komt de kwaliteit hier overeen met die van zijn buren, wiens Ruchottes-Chambertin aanzienlijk meer kost...

Domaine Frederic Esmonin is nog relatief onbekend in de wereldwijde wijnwereld - maar zeker niet in Bourgogne. Het wordt beschouwd als een van de meest veelbelovende producenten. Hieronder meer over het potentieel.

Domaine Frederic Esmonin: een veelbelovend juweel uit de Bourgogne

Domaine Frederic Esmonin cultiveert al generaties lang wijngaarden in Gevrey-Chambertin. En generaties lang hebben ze hun fruit verkocht van 6,45 hectare percelen aan huizen zoals Drouhin, Jadot en Leroy. In feite wordt gezegd dat enkele van de beroemdste wijnen van Leroy uit de jaren 1950 zijn gemaakt van de druiven afkomsting van Domaine Frederic Esmonin.

Pas in 1988 begon het huis haar eigen wijnen op de markt te brengen en ze hebben het voordeel dat ze toegang hebben tot een aantal fantastische Grand Cru percelen. Te weten, Ruchottes-Chambertin, Mazis-Chambertin, Chambertin Clos de Beze, Bonnes-Mares en Chambertin.

Tegenwoordig wordt het domaine gerund door Frederic, zijn vader André en zijn moeder Michele, en ze worden beschouwd als een van de meest veelbelovende producenten in Bourgogne. Er wordt lutte raisonnée toegepast, wat betekent dat er geen chemicaliën of additieven worden gebruikt bij de productie. Deze praktijk is geworteld in een extreem respect voor het milieu en een filosofie dat de beste wijnen de beste druiven vereisen. Dit is de reden waarom Domaine Frederic Esmonin tientallen jaren heeft besteed aan het optimaliseren van zijn wijngaarden. Maar als de druiven goed genoeg zijn voor Leroy, lijkt de kwaliteit allang een uitstekend niveau te hebben bereikt.

De wijn die beschikbaar is in deze investeringstip komt uit de 3,3 hectare grote Grand Cru Ruchottes-Chambertin, de op een na kleinste Grand Cru in Gevrey-Chambertin. Hier heeft Domaine Frederic Esmonin 0,5 hectare beplant met wijnstokken die meer dan 50 jaar oud zijn. In totaal ligt de maximale hoeveelheid op net geen 2.500 flessen per jaar.

Er bestaat geen goedkope Grand Cru uit Bourgogne ....

Burghound is de enige die bijna elke jaargang van Ruchottes-Chambertin van Domaine Frederic Esmonin voortdurend heeft geproefd. Dat Burghound is opgenomen in deze investeringstip in meer dan logisch. Burghound geeft 2020 Frederic Esmonin 93 punten, wat het hoogste is dat hij ooit heeft toegekend aan de Ruchottes-Chambertin van het huis.

Naast Frederic Esmonin wonen ook Armand Rousseau en Mugneret Gibourg in Ruchottes-Chambertin. Zij worden eveneens beschouwd als de topproducenten. Burghound kent hun 2020 Ruchottes-Chambertin respectievelijk 93-96 punten en 90 punten toe.

Feit is dat om een Armand Rousseau Ruchottes-Chambertin 2020 in handen te krijgen u minimaal €1400 moet neertellen. Een 2020 Georges Mugneret Gibourg ligt daar boven. 2020 Frederic Esmonin kost slechts €110. En hoewel er natuurlijk verschillende factoren zijn die een rol spelen bij het waarderen van wijn, lijkt het ongehoord dat wijnen uit dezelfde wijngaard in dezelfde puntbeugel zo veel in prijs moeten variëren, terwijl Georges Mugneret Gibourg nog lager gewaardeerd is dan Frederic Esmonin.

Dus nee - er bestaat niet zoiets als een goedkope Grand Cru, maar dit lijkt te goedkoop.

Overnight Fame - we hebben het eerder gezien

Vandaag zouden we geen directe vergelijking maken tussen Domaine Arnoux-Lachaux en Domaine Frederic Esmonin. De prijzen van de wijnen van Domaine Arnoux-Lachaux zijn geëxplodeerd en in enkele gevallen de afgelopen jaren vertienvoudigd. Domaine Arnoux-Lachaux werd, net als Frederic Esmonin, in Bourgogne erkend voor het maken van wijnen van wereldklasse - de wereldwijde wijnwereld had het nog niet ontdekt.

Plotseling begon het bericht zich te verspreiden dat je op Domaine Arnoux-Lachaux wijn van wereldklasse kon krijgen tegen ongekend lage prijzen. En in een zeer korte periode groeide het wereldwijde bewustzijn van Arnoux-Lachuax als een lopend vuurtje en in de komende jaren schoten de prijzen omhoog.

Een voorbeeld is de Clos Vougeot Grand Cru 2017 van Domaine Arnoux Lachaux, die ook 93 punten heeft gekregen van Burghound. Begin 2021 kon u deze wijn kopen voor zo'n €200 per fles. Vandaag de dag kost dezelfde fles €1000.

Vandaag is het onrealtisch om een directe vergelijking te maken tussen Domaine Arnoux Lachaux en Domaine Frederic Esmonin. Echter twee jaar geleden wel.

Enorme vraag en tekort aan Bourgondië

Producenten in Bourgogne kiezen steeds vaker voor kwaliteit boven kwantiteit, en dit komt tot uiting in de totale productie, die gestaag afneemt. Tegelijkertijd is volgens Liv-ex de vraag naar Bourgogne alleen maar toegenomen.  

Liv-ex meldt dat in 2010 het totale aandeel van wijn uit Bourgogne (naar waarde), slechts 1% bedroeg. in 2022 was dat 26,2%. Ter vergelijking: het aandeel Bordeaux was 34,5% en Champagne 13,7% in 2022. Het is nauwelijks realistisch dat hetzelfde scenario zich de komende 10 jaar opnieuw afspeelt, maar de status quo en de vermindering van het aanbod bieden een aantrekkelijk podium voor de wijninvesteerder.

Als gevolg van het bovenstaande zijn de prijzen van Bourgondische wijn de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen, daarom lijkt het ook ongehoord dat een 2020 Grand Cru met geweldige punten een fractie kan kosten van wat zijn buren kosten.

En hier is nog een feit dat het vermelden waard is. Want in de loop van het jaar zullen Bourgondische producenten hun 2021-jaargang uitbrengen, en de kop voor deze is heel erg "wie het eerst komt, het eerst maalt", omdat zeldzaamheid een absoluut gegeven is. Met releaseprijzen die naar verwachting +25% boven de norm zullen liggen, wordt van veel consumenten verwacht dat ze kwaliteit zoeken in eerdere jaargangen waar de prijs nog steeds betaalbaar is.

Lees veel meer over de jaargang 2021 in Bourgogne: 2021 Bourgogne - Zeldzaamheid is een gegeven

De mening van RareWine Invest

Dit is een investering in Bourgondische Grand Cru. Bourgondische Grand Cru minder dan €110 per fles is nauwelijks te vinden. En als u dat doet, zal het een extreme zeldzaamheid zijn. De opbrengsten van de beste Bourgondische wijnen nemen geleidelijk af en de vraag neemt dienovereenkomstig toe - daarom raden we deze categorie op elk moment aan voor investeringen. En de Frederic Esmonin Ruchottes-Chambertin 2020 komt zelfs met mooie punten en een zeer lage opbrengst.

Als u gelooft in de toekomst van Bourgondische Grand Cru, is dit een voordelige kans om lid te worden. Want nee, er bestaat niet zoiets als een goedkope Grand Cru. Maar deze lijkt veel, veel te goedkoop. Deze heeft ook nog vele jaren in zich. Investeer, laat het met rust en volg hoe de Bourgondische markt zich de komende jaren ontwikkelt. In ieder geval zijn er veel aanwijzingen dat de ongelijke verhouding tussen rendement en vraag interessante kansen creëert voor de belegger.

Investeer in 2020 Frederic Esmonin Ruchottes-Chambertin

Neem contact met ons op door middel van het contactformulier onderaan de pagina als u meer te weten wilt over uw beleggingsopties of om de wijnen rechtstreeks te bestellen via het formulier.

WIJNJAARWIJNVOLVERPAKKINGPRIJS*
2020Frederic Esmonin Ruchottes-Chambertin750OC12€ 110
*Alle prijzen zijn in euro, excl. douanekosten, belasting en btw voor levering aan het douane-entrepot. Prijzen inclusief douanekosten, belasting en btw kunnen op aanvraag worden verstuurd. De wijnen worden uitsluitend verkocht in hele kisten, tenzij anders wordt gespecificeerd, en de prijs is per fles. Minimumbestelling van € 2.500. Uitgegaan van een totaal minimuminvestering van € 10.000. Prijzen kunnen sinds de uitgave van dit artikel zijn gewijzigd. Onder voorbehoud van fouten.

Neem contact op met RareWine Invest

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op