Beleggingstip - Italië - 31. oktober 2023

Benchmark Barolo: 100 punten voor 2019 Vietti Ravera

"Off the charts": De investeringsfocus is geïntensiveerd naar Barolo en Vietti is een van de beste producenten. Hier presenteren wij zowel topscores als een microproductie.

"Vietti's 2019’s zijn extreem goed"

- Antonio Galloni, Vinous

De Italiaanse expert Antonio Galloni bevestigt het bovenstaande citaat met 100 perfecte punten voor Vietti's Barolo Ravera, waarmee hij bovenaan het podium staat. Niet alleen in zijn eigen gelederen, maar in heel Barolo. Er zijn bijna geen Barolo's uit 2019 die nog niet zijn uitgebracht, en Vinous heeft er iets minder dan 200 geproefd. Slechts één heeft het maximale aantal punten gekregen, en dat is de Vietti Ravera 2019. Lees hier meer.

Vietti - Een van de beste wijnhuizen in de wijnstreek Langhe

De geschiedenis van de wijnmakerij Vietti gaat terug tot de jaren 1800, maar pas in het begin van de jaren 1900 begonnen ze hun eigen wijnen te bottelen. Het wijnhuis is gelegen in het kleine dorpje Castiglione Falletto in de beroemde wijnstreek Langhe in Piemonte. Van hieruit worden wereldberoemde wijnen geproduceerd in een moderne en traditionele symbiose.

Tot januari 2023 had Luca Currado de leiding, en hij had een sterke focus op zowel terroir als biologische landbouw op de meer dan 25 individuele percelen van Vietti - hij gelooft dat een geweldige wijn 80% terroir is, terwijl de resterende 20% is verdeeld tussen passie, toewijding en geluk.

Luca Currado was de vijfde generatie op het prestigieuze landgoed Barolo, maar in 2016 verkocht hij Vietti aan de Amerikaan Kyle Krause, maar Luca en zijn vrouw Elena Penna bleven nog enkele jaren aan het roer. Dit jaar besloot het echtpaar met pensioen te gaan, wat als een verrassing kwam voor de wijnwereld. Luca is een ster in Barolo en alleen de tijd zal leren wat zijn vertrek bij Vietti zal betekenen.

Luca heeft echter zelf verklaard dat de kwaliteit intact blijft. Het wijnbouwteam en het administratief personeel blijven bij Vietti. En Beppe Caviola gaat verder als extern oenologisch adviseur.

Vietti is het enige landgoed in Piemonte dat wijngaarden bezit in alle elf Barolo-producerende gemeenten - met percelen op enkele van de meest historische locaties van de regio. Vietti, bekend om zijn werk met de Nebbiolo-druif, was een van de eerste wijnhuizen in de jaren 1960 die versies van één wijngaard produceerde om de verschillende nuances van Nebbiolo te vieren - hun versies van Ravera, Brunate, Rocche di Castiglione en Lazzarito zijn hier prachtige voorbeelden van - maar ze vereisen geduld omdat ze become more beautiful the longer they age. Vietti is een van de mooiste wijnhuizen in de wijnstreek Langhe.

2019 Vietti Ravera

Vietti Barolo Ravera

De druiven voor Vietti's Barolo Ravera zijn afkomstig van de befaamde Ravera wijngaard. Van 2,1 hectare beplant met 34 jaar oude wijnstokken, produceert Vietti jaarlijks slechts ongeveer 7.500 flessen van hun felbegeerde Ravera.

De oogst is handmatig en de wijngaarden worden verzorgd volgens de biologisch-dynamische voorschriften. Zelfs de maankalender speelt een rol bij het produceren van Ravera. In 2010 koos Vietti ervoor om Ravera in zijn eigen aparte fles te produceren, en sindsdien heeft de wereld 10 releases gezien - en Vietti Ravera heeft indruk gemaakt op de critici.

Driecijferige dominantie. Opnieuw.

De scores in de onderstaande grafiek bevestigen de sterrenstatus van Luca Currado. Maar liefst vier keer werd een Vietti Ravera Barolo geprezen met de ultieme 100 punten van de Italiaanse expert Vinous - meest recentelijk voor de jaargang 2019, die naast perfecte driecijferige punten zichzelf ook 1:1 vergelijkbaar ziet met zowel de jaargangen 2016 als 2013, die alle drie op een AVG-score van 98,3 punten landen. De hoogste gemiddelden die een Vietti Ravera ooit heeft behaald.

diagram.png (1) VI: Vinous, WA: Wine Advocate, JS: James Suckling, AVG: Average

Het gouden uur: Barolo 2019

"Enkele van de beste en meest gewilde wijnen van vandaag worden geproduceerd in Barolo en Barbaresco. Het gouden uur is nu"

 – Rasmus Nielsen, oprichter van RareWine Group

Het lijdt geen twijfel dat het klimaat in Langhe uniek is. Rasmus Nielsen heeft al lang zijn oog laten vallen op Barbaresco en Barolo, waarbij Vietti de belangrijkste producent is in de laatste. De laatste tijd benadrukt Rasmus Nielsen vooral de jaargang 2016 als een unieke jaargang, terwijl de jaargang 2019 opvalt als een fris voorbeeld van hoe hoge kwaliteit Barolo kan leveren.

En dit is in lijn met de puntenverdeling die u in de vorige sectie te zien kreeg, waar zowel 2019 als 2016 als hoogspringers fungeren. Rasmus Nielsen wijst er ook op dat de wijnen uit Langhe extreem leeftijdswaardig zijn en met de tijd alleen maar beter worden - het bewaarpotentieel is enorm. En omdat de kwaliteit van de Barolo-wijnen van vandaag nog hoger is dan in de jaren 1970, is het buitengewoon interessant om te zien hoe sterk de wijnen over 20, 30 en 40 jaar zullen zijn.

Rasmus noemt ook de klimaatverandering, die op dit moment heeft geresulteerd in perfecte omstandigheden in Barolo. Maar als het warmer wordt, weet niemand hoe Barolo en Barbaresco er over 10 jaar uit zullen zien. Het gouden uur is nu.

We hebben in dit artikel ook gekeken naar de Barolo-investering: Barolo-investering: over de jaargang 2019 en de toekomst.

Hieronder vindt u een uittreksel uit het artikel:

Volgens de Britse wijnbeurs Liv-ex presteren wijnen uit Piemonte historisch gezien het best qua prijsontwikkeling, met wijnen als Monfortino Barolo en Rinaldi Barolo bijvoorbeeld. Het aandeel Piemontese wijnen dat op Liv-ex wordt verhandeld in vergelijking met Toscaanse wijnen is echter vrij gematigd, deels als gevolg van de productie van veel kleinere hoeveelheden. Met een combinatie van hoge kwaliteit, een aanzienlijk volume en een sterk merk, worden de Super Tuscans beschouwd als de drijvende kracht achter de Italiaanse categorie op de secundaire markt.

Maar dit patroon is aan het veranderen. Volgens Liv-ex is het aandeel van Piemonte (Barolo en Barbaresco) in de totale Italiaanse wijnverkoop  in waarde gestegen van 11,4% in 2015 tot 43,4% in het voorjaar van 2021*, terwijl het aantal verhandelde unieke Piemontese wijnen in slechts vijf jaar tijd met 653% is gestegen tot meer dan 700 (in 2020). Barolo is hier de grootste aanjager en is goed voor het overgrote deel van de handel - nog steeds gemeten naar waarde."

*recentere cijfers niet beschikbaar

2019 Vietti Ravera

Vietti aan de top van "De Liv-Ex-classificatie van 2023"

In augustus 2023 presenteerde Liv-ex zijn Liv-ex-classificatie voor 2023, die tot doel heeft een hiërarchie van de toonaangevende merken op de secundaire markt te bepalen. Om voor de lijst te worden geclassificeerd, moet een wijn zijn verhandeld tussen bijvoorbeeld juni 2022 en juni 2023 in 75 cl of 150 cl. Vijf of meer jaargangen van de wijn moeten in de periode zijn verhandeld en de wijnen moeten meer dan 12 keer zijn verhandeld.

De classificatie van 2023 omvat 65 Italiaanse merken, waarvan 23 Barolo-wijnen. En slechts drie wijnhuizen hebben dit jaar vier labels in de classificatie kunnen opnemen: Frescobaldi, Giacomo Conterno en Vietti met Barolo Villero Riserva, Barolo Rocche di Castiglione, Barolo Lazzarito en Barolo Ravera.

Een dergelijke rangschikking bevestigt het feit dat er veel vraag en handel naar Vietti is geweest.

Omdat Vietti een van de grote winnaars van de toekomst lijkt, zijn er niet veel betrouwbare historische gegevens te vinden over Ravera, dat immers slechts 10 jaargangen kan presenteren, waarvan de meest recente nog niet lang genoeg op de markt zijn om commentaar te geven op de prestaties. Volgens Liv-ex heeft de vergelijkbare Vietti Ravera uit 2013 in vijf jaar tijd echter 63,9% op de markt opgeleverd.

Tel daarbij op dat volgens wine-searcher.com de vraagprijzen van Ravera 2016 sinds de release gemiddeld met 54% zijn gestegen, wat neerkomt op gemiddeld 13% per jaar. Voor 2013 is het cijfer is 108% sinds release, wat neerkomt op een gemiddelde van 12% per jaar sinds de release. Tot slot is de vraagprijs van Ravera 2010 gestegen met 139% - 10% per jaar. Deze drie jaargangen zijn, net als de jaargang 2019, door Vinous beloond met 100 punten.

De mening van RareWine Invest

100 punten raakt nooit uit de mode, en met slechts 7.500 geproduceerde flessen is er niet veel verbruik nodig voordat de hoeveelheden aanzienlijk worden verminderd. Voeg daarbij het feit dat Vinous het drinkvenster schat op 2029-2049, wat een lange tijd in de kelder vereist, waar de Vietti Ravera 2019 de tijd kan hebben om zich te ontvouwen en nog beter te worden voor de wijnliefhebbers van de toekomst, zoals Barolo bekend staat te doen.

2019 behoort tot een gouden tijdperk in Barolo. Natuurlijk weten we niet wat de toekomst brengt. Maar we weten wel dat de vraag naar Vietti er is, nu de classificatie van 2023 stolt. En we weten dat de vraag naar Barolo toeneemt.

Slechts 10 investeerders hebben hier de mogelijkheid om een minimale investering veilig te stellen, dus zoals altijd is het wie het eerst komt, het eerst maalt.

Investeren in 2019 Vietti Barolo Ravera

Neem contact met ons op door middel van het contactformulier onderaan de pagina als u meer te weten wilt over uw beleggingsopties of om de wijnen rechtstreeks te bestellen via het formulier.

WIJNJAARWIJNVOLVERPAKKINGPRIJS*
2019Vietti Barolo Ravera750OC3€ 220
*Alle prijzen zijn in euro, excl. douanekosten, belasting en btw voor levering aan het douane-entrepot. Prijzen inclusief douanekosten, belasting en btw kunnen op aanvraag worden verstuurd. De wijnen worden uitsluitend verkocht in hele kisten, tenzij anders wordt gespecificeerd, en de prijs is per fles. Minimumbestelling van € 2.500. Uitgegaan van een totaal minimuminvestering van € 10.000. Prijzen kunnen sinds de uitgave van dit artikel zijn gewijzigd. Onder voorbehoud van fouten.

Neem contact op met RareWine Invest

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op