Marktanalyse - Champagne - 24. november 2022

Analyse: De vooruitzichten in Champagne - Zullen de kurken in de toekomst knallen?

Champagne staat voor de moeilijke taak om toekomstige wijnmarkten te voorzien van de mousserende druppels.

Als u een van onze trouwe lezers bent of al een aantal jaren bij ons investeert, is onze focus op Champagne niet geheel onbekend. En de laatste jaren was het zeker niet saai om blootgesteld te worden aan de sprankelende druppels, terwijl we blij waren om onze voorspellingen in de echte wereld te zien spelen.

Bekijk hier onze eerdere marktanalyse.

Het jaar is amper voorbij, maar nu al durven we te zeggen dat 2022 opnieuw een sterk jaar is geweest voor Champagne, met indrukwekkende groeicijfers waar veel beleggers van kunnen genieten, vanwege onze focus op deze specifieke categorie.

Toen iedereen 10 en 15 jaar geleden over Bordeaux schreeuwde, keken we naar Bourgogne. Terwijl de rest van de wijnwereld wakker werd met Bourgogne, gingen wij in de nacht stiekem overlopen naar Champagne om te kijken naar het potentieel en onaangeboorde bubbels.  

Maar hoe ziet de toekomst er echt uit voor Champagne? Hoe zit het met de Chinezen? Het toekomstige aanbod? De productie? De prijzen? Daar hebben we hieronder naar gekeken.

Achtergrond: Covid En Champagne

De sterke prestaties van Champagne in de afgelopen jaren zijn mede te danken aan enkele turbulente jaren voor Champagneproducenten. Deels heeft Covid voor problemen gezorgd, maar verschillende elementen hebben geholpen om de Champagnemarkt te brengen waar hij nu is. In de zomer van 2020 meldden we bijvoorbeeld dat stijgende kosten de prijs van Champagne zouden kunnen opdrijven, omdat de prijs van het product zelf geen gelijke tred heeft gehouden met de stijgende productiekosten. Tegelijkertijd bracht de Covid-epidemie leveringsproblemen met zich mee. Tekorten aan zoiets simpels als verpakkingen maakten het voor producenten moeilijk om aan de vraag te voldoen, wat leidde tot lege voorraden bij grote distributeurs.

Covid sloot de wereld en de on-trade verkoop van Champagne kwam inherent tot stilstand toen restaurants, nachtclubs en bars sloten. Volgens het Champagnecomité daalde de volumevraag naar Champagne in 2020 met maar liefst 18%.

In 2021 keerde de trend echter om: consumenten konden geen geld uitgeven aan bijvoorbeeld reis- en restaurantbezoeken, steunpakketten van de overheid stimuleerden de economie en de verkoop van luxegoederen om het leven in de Corona-wereld te zoeten explodeerde. Het aantal verkochte flessen steeg tot 322 miljoen in 2021, een stijging van 32% ten opzichte van 2020, toen de export een nieuw record vestigde met maar liefst 180 miljoen flessen die over de grenzen van Frankrijk werden verscheept - in een jaar dat met name gedeeltelijk werd geplaagd door lockdowns.

De omzet is naar verluidt in de eerste helft van 2022 in vergelijking met dezelfde periode in 2021 met +13,8% in volume gestegen, maar we zullen over een paar maanden weten hoe de Champagneverkoop het in 2022 heeft gedaan. Afgaande op de eerste rapporten over de vraag en prijsstijgingen op de secundaire markt, lijkt het echter waarschijnlijk dat het Champagnecomité opnieuw een record zal rapporteren.

De Champagnecommissie meldde een champagneverkoop van € 5,5 miljard in 2021.

Dom-Perignon-800x600.jpg

Champagne Droogte En Champagne Levering

De prijsstijgingen van Champagne in de afgelopen jaren worden, niet verrassend, gedreven door vraag en aanbod. De vraag, zoals hierboven beschreven, was aanvankelijk laag en vervolgens enorm. Bovendien is de oogstopbrengst in Champagne vanaf vintage 2013 tot en met vintage 2021* onder de gemilddelde oogsopbrengst geweest tussen vintage 2007 en 2022. Dit betekent dat er boven op de grote vraag al jaren een lagere oogstopbrengst en dus lagere voorraadniveaus zijn.

In 2020 was de opbrengst, sinds 2007, maar liefst 23,6% lager dan het gemiddelde, wat een grote impact heeft gehad op het vermogen van Champagnehuizen om niet-vintage (NV) Champagne snel op de markt te brengen. Niet-vintage vergt een andere manier van opslaan en daarom kon onder normale omstandigheden NV-champagne snel op de markt worden gebracht om aan een deel van de vraag te voldoen.

Voor het wijnjaar 2022 is de toegestane oogstopbrengst vastgesteld op 12.000kg/ha, het op een na hoogste sinds 2008 (12.400kg/ha).  Dit vastgestelde opbrengst vertegenwoordigt +14,6% meer ten opzichte van het gemiddelde sinds 2007.

Maar wat betekent dit voor toekomstige champagne-investeringen? Vintage Champagne, zoals we weten, moet minstens drie jaar in fermentatie worden gelaten, terwijl de grote cuvées vaak 8-10 jaar en soms zelfs langer worden bewaard. Met andere woorden, er is een lange tijd voordat deze verhoogde productie zal resulteren in grotere volumes op de markt in vergelijking met nu.

Een gevolg van deze trend is bijzonder concreet en actueel geworden bij Moët Hennessy, waar CEO Phillippe Schau eerder deze maand in een interview met Bloomberg vertelde dat Moët bijna geen Champagne meer heeft en bovendien dat 2022 een "fantastisch" jaar zal zijn voor de Champagneverkoop.

De apocalyps is aanstaande, en ik vraag me af of Moët nog wat Champagne in het magazijnen kan vinden. Maar de boodschap en de cijfers zijn onmiskenbaar en er is geen snelle en effectieve oplossing voor het leveringsprobleem. De stijgende productie hoeveelheden van 14,3% in 2022 klinkt misschien als veel, maar zelfs als dat extra deel morgen op de markt zou kunnen komen, zou het slechts een druppel op een gloeiende plaat zijn. Tegelijkertijd kunnen de opbrengsten ook niet onbeperkt worden verhoogd. Als dit gebeurt, zullen er gevolgen zijn voor de kwaliteit en zal het exclusieve merk Champagne worden verdund.

Hoewel het Champagnecomité de gevolgen van deze ontwikkeling lijkt te dragen, is Champagne een supertanker die niet van de ene op de andere dag kan worden omgedraaid.

*Met uitzondering van vintage 2018 die 3,1% boven het gemiddelde lag.

Champagne-article-800x600.jpg

Verkoop van luxegoederen in tijden van crisis

Met zowel geopolitieke als economische turbulentie op de wereldmarkten kan investeren in luxegoederen contra-intuïtief lijken. Immers, als de crisis toeslaat, de economie stagneert en mensen armer worden, zal toch niemand luxegoederen kopen of dure wijn consumeren en zo de prijzen helpen opdrijven? Maar, is dat wel zo?

Volgens Milton Pedraza, CEO van het Luxury Institute (een bedrijf dat gespecialiseerd is in marktanalyse), zijn luxemerken vaak geïsoleerd van economische recessie1. Het pareto-principe, ook bekend als de 80/20-regel, is hier ook van toepassing. Pedraza schat dat luxebedrijven economische neergang zullen voelen omdat 80% van hun klanten "bijna welvarend" zijn, of gedeeltelijk rijk, maar dat deze groep het kleinste deel van de omzet voor zijn rekening neemt. Integendeel, het grootste deel van de inkomsten van deze bedrijven hangt af van ongeveer 20% van de "zeer rijken" en de "ultrarijken".  Deze groepen zijn bijna crisisbestendig. Daarom treffen crises en economische neergang luxebedrijven zelden zo hard als andere spelers. Om een voorbeeld te geven; je hoeft niet lang te zoeken in de internationale media om te ontdekken dat goedkope ketens zoals Walmart, Gap en Target dalende verkopen melden. Daarentegen rapporteerde LVMH een organische groei van +21% in de eerste helft van 2022 ten opzichte van het voorgaande jaar1, terwijl Hermes International in oktober2 een groei van 24% kon rapporteren in vergelijking met 2021. En 2021 was al een sterk jaar.

Een goed beeld van het bovenstaande wordt gegeven door de organische groei van LVMH, veruit de marktleider van de luxecategorie:

LVMH-vækst_NL.png

Bron: Bloomberg, LVMH Jaarverslagen

De sterkste kopers zijn resistent, maar niet immuun voor economische recessie. Dat geldt ook voor LVMH. Dat gezegd hebbende, lijken de crises niet hard toe te slaan. De financiële crisis zorgde voor een negatieve groei van een bescheiden 4% en LVMH veerde het jaar daarop sterk op. De Coronacrisis trof de LVMH-groep echter harder, deels als gevolg van lockdowns die alleen al de verkoop van wijnen en gedistilleerde dranken van de groep met 15% verminderden.3

Tegelijkertijd is het relevant om te kijken naar de uitdagingen die markten moeten doorstaan. Voor de westerse wereldeconomie is inflatie een groot probleem. De VS heeft te maken met de vraag naar werkgelegenheid dat niet hand in hand gaat. In Europa wordt het voornamelijk gedreven door de energiecrisis en de onrunst in Oost-Europa. De vraag is alleen of de verkoop van luxegoederen hard geraakt zal worden als we te maken krijgen met een economische recessie. Het bovenstaande suggereert dat niet bepaald.

1: https://www.cnbc.com/2022/08/13/ultra-rich-still-shopping-for-luxury-despite-inflation-recession-fears.html

2: https://brandequity.economictimes.indiatimes.com/news/business-of-brands/the-worlds-rich-are-spending-on-luxury-goods-like-its-1999/95054360?redirect=1

3:https://www.lvmh.com/investors/profile/financial-indicators/#groupe

Hoe Champagne het deed tijdens de financiële crisis

In het verlengde van het bovenstaande is het ook relevant om te kijken naar hoe de champagneprijzen evolueerden tijdens de financiële crisis. De prijzen van Champagne, en dus de vraag, stegen tijdens de financiële crisis. Dit ondersteunt het feit dat consumenten van luxeproducten niet in dezelfde mate door de crisis worden getroffen als de algemene consument.

Champagne performance_NL.png

Tijdens de financiële crisis presteerde de Liv-ex-index Champagne 50, de breedste manier om de prestaties van Champagne in een historisch perspectief te volgen, briljant. Terwijl de aandelenmarkt van november 2007 tot april 2009 bijna halveerde1 en pas in het voorjaar van 2013 volledig herstelde, steeg de Champagne 50 in dezelfde periode met 38,0%.

1:Based on MSCI World, NET Return, EUR

China kan de vraag naar champagne drastisch verhogen

In het bovenstaande perspectief lijdt het geen twijfel dat de vraag naar Champagne enorm is. Maar de Chinezen kunnen de vraag nog meer onder druk zetten. China is een enorme onaangeboorde markt die de neiging heeft om naar het Westen te kijken en te streven naar westerse levensstijl en luxe. Eerst was Bordeaux hot and happening, Bourgogne is enorm populair geworden, en ik vraag me af of Champagne groot kan worden, net zoals we in het Westen zien?

Het uitgangspunt is er, maar nog interessanter zijn de verwachtingen voor de groei van de Chinese wijnmarkt. Volgens het analyse- en adviesbureau GlobalData zal de markt voor wijn in China tegen 2026 bijna verdubbelen. In de prognose van de analyse zal de markt groeien van $42 miljard dollar in 2021 tot $72,2 miljard in 2026, wat zou neerkomen op een gemiddelde jaarlijkse groei van 11,5%. De groei zal naar verwachting worden geleid door niet-mousserende wijn, terwijl de categorie mousserende wijn naar schatting tot 2026 gemiddeld met 11,3 % per jaar zal groeien.

De groei zal naar verwachting worden aangedreven door de Chinese millennials en Gen Z * naarmate ze koopkracht winnen en de wijndrinkers van de toekomst worden.

Champagne behoort tot het luxesegment, en luxe is zeker geen onbekende voor de Chinezen. Volgens het Amerikaanse adviesbureau Bain &Company gaven Chinese consumenten in 2021 meer dan $ 73,6 miljard uit aan luxeproducten, een stijging van 36% ten opzichte van 2020. Verder wordt geschat dat China in 2025 's werelds grootste markt voor luxeproducten zal zijn.

Volgens de Union des Maisons de Champagne** was China in 2021 slechts de 14e grootste exportmarkt voor Champagne, 93,8% kleiner dan de VS, die wordt gerapporteerd als de grootste - en slechts marginaal groter dan bijvoorbeeld Denemarken.

Na een paar jaar van abnormale prijstrends in de categorie Champagne, is het moeilijk voor te stellen dat dezelfde trend zich voortzet. Toch lijkt de vraag in het Westen op geen enkele manier af te nemen, terwijl de aanbodproblemen op korte termijn nog lang niet zijn opgelost.

Champagnehandelsverenigingen en -producenten lijken verschillende stappen te ondernemen om het toekomstige aanbod te verzekeren, maar op de kortere termijn is het moeilijk in te zien hoe het aanbod de vraag zal evenaren. Op de langere termijn kan het aanbod toenemen, maar ontwikkelingslanden voor goede wijn, onder leiding van China, kunnen het voor producenten opnieuw moeilijk maken om bij te blijven. Als dit gebeurt, kan de markt maar op één manier reageren, en dat is, zoals we de afgelopen jaren hebben gezien, met stijgende prijzen.

*Millennials, of Gen Y is het demografische cohort dat individuen beschrijft die zijn geboren van de vroege jaren 1980 tot vroege jaren 2000. Gen Z, of Zoomers, komt na Gen Y en beschrijft degenen geboren in de late jaren 1990 tot vroege jaren 2010.
**Ook vaak aangeduid als "Grandes Marques", een handelsvereniging al het Champagnecomité

Neem contact op met RareWine Invest

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op