Marktanalyse - Overig - 15. juli 2022

Analyse: Status van de wijnmarkten halverwege 2022

2021 was een bijzonder goed jaar voor wijnbeleggers. Wat is de stand van zaken in de eerste helft van 2022 en hoe wordt er rekening gehouden met de wereldsituatie?

Tussentijdse status voor 2022

De eerste helft van 2022 is inmiddels voorbij en daarom is het goed om de balans op te maken. Zeker in een tijd waarin de financiële markten grote schommelingen hebben doorgemaakt, en de toekomst daardoor wat onvoorspelbaarder is dan normaal. De S&P500 is sinds begin 2022 met meer dan 20% gedaald en we zitten nu officieel in de bearmarkt sinds 2020.

De Engelse wijnbeurs Liv-ex meldt het tegenovergestelde, dat de Fine Wine 1000-index met 10% year-to-date is gestegen en dat de wijninvestering voor het jaar in plus is. Bij RareWine Invest zijn we blij dat het goed gaat met de wijnbeleggers, maar tegelijkertijd willen we niet helpen een zeepbel op te blazen. Daarom doen we nu een status en stellen we de vragen die gesteld moeten worden. Dat gezegdhebbende, de fundamenten voor wijninvesteringen zijn ongewijzigd: langetermijninvesteringen en stabiliteit.

Kijk hier de video

Terugblik op de wijnmarkt in 2021

2021 was een ongewoon goed jaar voor wijnbeleggers - in feite was het een goed jaar voor de overgrote meerderheid van bijna alle vormen van investeringen. En als het goed gaat in de traditionele markten, volgt meestal de wijnmarkt, wat ook in 2021 het geval was met gemiddelde wijnopbrengsten van bijna 20% bij RareWine Invest. Tel daarbij op dat Champagne een rendement van bijna 40% gaf.

Nu is de helft van 2022 voorbij, is er oorlog in Oekraïne, staan toeleveringsketens onder druk en is de inflatie torenhoog en op een niveau dat ongezien is sinds de jaren 1980. Er is natuurlijk onzekerheid op de financiële markten, maar dit heeft nog geen impact gehad op de wijnmarkt, blijkt uit de Fine Wine 1000-index, die in zes maanden tijd met 10 procent is gestegen.

Veel spelers binnen het bedrijf schetsen dan ook een rooskleurig beeld van de wijnmarkt. Het is goed te verdedigen, maar bij RareWine Invest willen we dit beeld helpen nuanceren.

Twee van de uitgangspunten voor wijninvesteringen zijn stabiliteit en een lange horizon, en dit is natuurlijk nog steeds relevant vandaag. Dus hoewel buitengewoon goede jaren zijn geweest, verwachten we dat er de rest van het jaar meer genormaliseerde omstandigheden zullen volgen.

Analyse

Verwachtingen voor 2022 - Wat zijn normale omstandigheden?

Bij RareWine Invest verwachten we dat de rest van 2022 een zogenaamd non-event zal zijn, waarbij de markt stabiliseert. De hoge prijsstijgingen die de wereld in 2021 heeft meegemaakt zijn niet het nieuwe normaal, en de verwachting is zelfs dat we opnieuw individuele wijnen zullen ervaren die van tijd tot tijd licht in waarde dalen, gezien de wereldsituatie.

Wanneer de meer genormaliseerde omstandigheden zich voordoen, biedt het verstandige mogelijkheden om dicht bij enkele van de wijnen te komen die veel kopers het afgelopen jaar zijn geweigerd vanwege de extreme vraag. Genormaliseerde omstandigheden lijken natuurlijk saai bovenop recordjaren, maar de komende zes maanden kunnen erg doen denken aan 2019, dat het vervolg was op het recordjaar 2018. 2019 was ook een beetje saai, maar degenen die hier hebben gekocht, behoren tot degenen die vandaag het meest glimlachen.

Worst Case Scanario

Op dit moment is de wereld onzeker, en mocht een nieuwe financiële crisis zoals die van 2008 werkelijkheid worden, dan kan dat natuurlijk de wijnmarkt beïnvloeden. Historisch gezien is wijn echter een van de sterkste troeven in tijden van crisis. In de jaren na 2008 verloor wijn slechts enkele procenten ten opzichte van de beurs en ook wijn stond al na een jaar weer op hetzelfde niveau.

Met het huidige wereldbeeld in het achterhoofd is het dus te verwachten met kleinere en stabiele stijgingen met minimale fluctuaties, die ook het normale kenmerken. Het zou echter naïef zijn om te veronderstellen dat wijn helemaal gratis wordt als een crash zoals met Lehmann Brothers in 2008 actueel wordt.

Analyse-800x600-01.jpg

Overzicht van de vijf gebieden voor wijninvesteringen

Bij RareWine Invest werken we met vijf belangrijke investeringsgebieden: Bourgondië, Champagne, Italië, Rest of World en Bordeaux. De verwachte toekomstperspectieven voor elk van deze gebieden worden hieronder ontvouwd.

 

Bourgogne

Stabiliteit en kleine prijsstijgingen zullen Bourgogne naar verwachting in de nabije toekomst kenmerken. Dit kan betekenen dat er spannende acquisitiemogelijkheden zijn voor degenen die het geld hebben om dit te doen. De wereldsituatie betekent zeker dat het aantal kopers voor het geluk kleiner zal zijn. En dat betekent dat er een kans zal zijn om enkele van de meest begeerde wijnen uit Bourgogne te pakken.

Bourgondische beleggers zijn de afgelopen jaren favoriet geweest door kleine jaargangen en uitzonderlijk hoge kwaliteit, wat de prijzen echt heeft opgedreven. En hoewel Bourgogne historisch gezien altijd sterk heeft gestaan, zijn 2021 en begin 2022 ongewoon goed geweest. De trend blijft echter dat de hoeveelheden steeds kleiner lijken, terwijl de kwaliteit in het brede perspectief toeneemt.

 

Champagne

Champagne wordt vaak het antwoord van de wijn op staatsobligaties genoemd, maar in de nasleep van Covid en de onder druk staande toeleveringsketens heeft Champagne enkel extreme prijsstijgingen gezien. Een paar jaar geleden publiceerden we bij RareWine Invest een analyse die er op wees dat de champagneprijzen zouden stijgen, omdat de prijs van Champagne lang niet zoveel was gestegen als de prijs van druiven en landbouwgrond in Champagne.

Champagne is nog steeds een van de meest gewilde categorieën, maar hier verwachten we niet de grote schommelingen in de nabije toekomst te zien. Integendeel, er kunnen goede kansen zijn om enkele posities te realiseren vanwege de gunstige markt voor Champagne. En zelfs als de crisis toeslaat, verwachten we dat men het op prijs zal stellen om aan champagne te worden blootgesteld. Als we de langetermijnglazen opzetten, is er niets veranderd: we hebben nog steeds zeer hoge verwachtingen voor de champagnecategorie.

 

Italië

Bij RareWine Invest hebben we lang betoogd dat Italiaanse wijnen de afgelopen jaren sterke vooruitgang boeken - zowel in termen van kwaliteit als investeringen. Daarnaast vinden wij Italiaanse wijnen nog steeds te goedkoop in vergelijking tot de kwaliteit. Er worden in de nabije toekomst geen grote prijsstijgingen verwacht, daarom zijn Italiaanse wijnen het klassevoorbeeld van een klassieke wijninvestering. Vooral Italiaanse wijnen hebben potentieel op lange termijn. Maar toch zit hier een kleine kanttekening: In 2019, toen al het andere stilstond op de wijnmarkt, was het volgens Liv-ex de Italiaanse subindex, Italië 100, die het beste presteerde. Een trend die we ook in onze eigen boeken zagen.

 

Rest of World

Er is niet veel nieuws onder de zon met de Rest-of-World categorie, die voornamelijk Amerikaanse wijnen, een beetje Rhône, evenals Schotse en Japanse whisky bevat. Net als Italië domineert het langetermijnpotentieel, terwijl de korte termijn naar verwachting zal worden gedomineerd door non-events zonder de grote schommelingen. Alles is dus zoals het vroeger was in deze categorie - of we het nu hebben over whisky of wijn.

 

Bordeaux

Hoewel Bordeaux de categorie is die het minst vult in onze aanbevelingen, is het een gebied dat favoriet is met geweldige wijnen. De prijsklasse voor wijnen uit Bordeaux is echter niet bijzonder geschikt voor investeringen. In werkelijkheid zullen er dus zeer weinig beleggingscases relevant zijn in de komende zes maanden. Als u Bordeaux al in uw portefeuille heeft, kunt u achterover leunen. De fundamenten voor een Bordeaux-investering zijn ongewijzigd - het kost tijd.

Als u als belegger vragen heeft over uw portefeuille, bent u, zoals altijd, van harte welkom om rechtstreeks contact op te nemen met uw portefeuillebeheerder.

Als u daarentegen nog niet investeert in wijn en overweegt om aan de slag te gaan, kunt u contact met ons opnemen via het onderstaande contactformulier.

Neem contact op met RareWine Invest

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op