Marktanalyse - Overig - 10. augustus 2023

Analyse van de Franse wijnoogst 2023: dubbele problemen voor Bordeaux

De Franse wijnproductie is een boeiend verhaal. De uitdagingen in Bordeaux tot de belofte in Bourgogne en Champagne. Het toneel is klaar voor liefhebbers en investeerders.

Stel u voor: de glooiende wijngaarden van Frankrijk, versierd met de belofte van een nieuwe wijnoogst. Terwijl de zonovergoten druiven hun hoogtepunt van rijpheid bereiken, kijken wijnliefhebbers en investeerders reikhalzend uit naar de jaarlijkse opbrengst. Terwijl de kurken op het punt staan te knallen, ontvouwt zich een complex verhaal - een van contrasten, uitdagingen en het potentieel voor lucratieve investeringen. De toon is gezet en het doek valt over de Franse wijnproductiescene van 2023.

Met zijn rijke geschiedenis en voortreffelijke smaak heeft Franse wijn al lang de harten en smaakpapillen van kenners over de hele wereld veroverd. Dit jaar wordt de scène met zowel optimisme als voorzichtigheid geschilderd, omdat het rapport van het Franse ministerie van landbouw - gerapporteerd door Reuters - een  intrigerend verhaal onthult dat leest als een fijne mix van smaken.

Een vintage overzicht

In het hart van de wijngaarden staan de nummers als eerste op het podium. De prognose voor 2023 plaatst de totale wijnproductie in een bereik van 44 tot 47 miljoen hectoliter. Deze voorspelling omvat het vijfjarig gemiddelde van 44,5 miljoen hectoliter. Om dit in perspectief te plaatsen, vertaalt een hectoliter zich uit naar 100 liter of 133 standaard wijnflessen, een symbool van de diepgaande invloed die volume heeft in de wereld van wijninvesteringen.

Onthulling van de regio's

Bordeaux, een naam die diep resoneert met wijnliefhebbers, worstelt met een dubbel raadsel. Onvoorspelbare weerpatronen waaronder een dans van stormbuien en zinderende hitte hebben aanleiding gegeven tot de dreigende meeldauwziekte in de teeltgebieden Bordeaux en Zuidwest Frankrijk. Het rapport van het ministerie schetst een voorzichtig beeld van deze gebieden en herinnert ons eraan dat de productieprognoses van deze domeinen in de schaduw van onzekerheid worden geworpen.

Te midden van deze storm leent Jerome Despey, een gerespecteerd producent en voorzitter van de wijncommissie van FranceAgriMer, zijn stem aan het discours. In een interview met Reuters bekent hij dat het contrast tussen onzekerheid en kansen nog nooit zo voelbaar is geweest. Despey's woorden weerspiegelen de delicate dans tussen de onvoorspelbaarheid van de natuurlijke wereld en het onophoudelijke streven van de wijnindustrie naar uitmuntendheid.

De Franse wijnoogst 2023 De oogst van 2023 in Frankrijk is een verhaal van gemengde lotgevallen en zal er waarschijnlijk een zijn om nooit te vergeten, want Bordeaux staat voor een cruciale tweespron

Het kruispunt van Bordeaux

Met wolken van onzekerheid die opdoemen boven Bordeaux, een historische speler in het wijnlandschap, staat er veel op het spel. De regio wordt geconfronteerd met de verweven uitdagingen van een dalende vraag en een door ziekte geteisterde oogst. De zware Franse rode wijnen ooit de kroonjuwelen van kelders wereldwijd hebben hun allure verloren bij de jongere generaties in Frankrijk, volgens een  artikel dat eerder dit jaar door The Guardian werd gepubliceerd. Men moet echter niet vergeten dat er een verschil is tussen tafelwijn en goede wijn. Er zal altijd vraag zijn naar onder andere de Mouton Rothschild, Petrus of Le Pin. In oktober 2022  bleek uit een Global Data-analyse dat de vraag naar goede wijn alleen al in China bijna zal verdubbelen richting 2026.

Om het tij te keren biedt de regering een helpende hand aan producenten in Bordeaux. Een bewijs van de centrale rol van de sector in de economie van het land.

Het wijngemeenschap herhaalt een pleidooi voor verdere steun, met name voor de distillatieregeling die overtollige voorraden zou kunnen opruimen. Dat houdt in dat er 3 miljoen hectoliter wijn wordt opgekocht afgebroken voor met name vaten in Bordeaux en Languedoc-Roussillon. Een afzonderlijke poging om wijnstokken in Bordeaux te ontwortelen als een strategische zet als een reactie op de afnemende consumptie en economische druk, heeft veel aandacht gekregen. De allure van dit initiatief heeft geleid tot aanvragen voor bijna 8% van het wijnbouw in Bordeaux.

Oogst van contrasten

Terwijl het gordijn opgaat op het grote podium van de Franse wijngaarden, is het essentieel om de diversiteit te erkennen die het verhaal definieert. Terwijl Bordeaux worstelt met stormen, koesteren Bourgogne en Champagne zich in een contrasterende gloed. Beide regio’s in mindere maten onaangetast door de uitdagingen van hun tegenhanger in Bordeaux en zullen daarom een overvloed aan druiven opleveren. Ideale weersomstandigheden tijdens de bloei, gecombineerd met een verfrissende zomerregen, hebben de weg vrijgemaakt voor een triomfantelijke oogst.

Ondanks het feit dat er in Bourgogne schimmelgevallen zijn, voorspelt het ministerie een productie die iets boven het vijfjarig gemiddelde uitkomt. Ook in de Champagnestreek zijn de spookbeelden van vorst en hagel op afstand gehouden, wat een veelbelovend beeld schetst voor beleggers die naar het bruisende genot kijken, ook al zal het minstens tien jaar duren om de beste cuvées op de markt te zien.

De Franse wijnoogst 2023 De klimaatveranderingen zijn slechts een van de vele uitdagingen. Ook veranderende voorkeuren en drinkgewoonten kunnen de wijnmarkt beïnvloeden.

Een slok inzicht

Terwijl we de fijne kneepjes van de Franse wijnproductie in 2023 ontkurken, wordt het duidelijk dat de jaargang van dit jaar net zo veelzijdig is als de smaken die in een glas wervelen. De tweedeling tussen regio's, het delicate evenwicht tussen vraag en aanbod en de dans tussen de onvoorspelbaarheid van de natuur en de menselijke veerkracht vormen het verhaal van dit jaar.

Voor de veeleisende belegger vormen deze nuances een verleidelijke propositie. De fijne kneepjes van het weer, de vraag en de productie verweven zich om een tapijt van investeringsmogelijkheden te creëren. Laat uw glas dus niet alleen worden geheven op de voortreffelijke smaak van het wijnjaar dat 2023 bevat, maar ook op het potentieel binnen de wijnstokken, de vaten en het steeds evoluerende landschap van de wijn.

Terwijl het oogstseizoen lonkt, hebben beleggers een unieke kans om te nippen uit de kelk van geschiedenis terwijl ze hun stempel drukken op de legendarische wereld van de Franse wijn.

Welke gevolgen heeft dit voor wijnbeleggers bij RareWine Invest?

Terwijl we het glas heffen op de ingewikkelde symfonie van de Franse wijnproductie in 2023, rijst onvermijdelijk de vraag: hoe beïnvloedt dit zich ontvouwende verhaal de wijnbeleggers bij RareWine Invest? Het antwoord is simpelweg: helemaal niet veel.

Bij RareWine Invest hebben we altijd conventionele overtuigingen getrotseerd en onze eigen koers uitgestippeld te midden van de steeds veranderende getijden van de wijnbeleggingswereld. In 2016, terwijl velen in de ban waren van de allure van Bordeaux, sloegen we een andere weg in. Onze inzichten en gegevens brachten ons ertoe om Bourgondische en Champagne-investeringen aan te bevelen met een vurigheid die vooruitziend bleek. En vandaag, terwijl de geur van nieuwigheid de lucht vult blijft onze toewijding aan deze strategie standvastig.

Onze datagedreven aanpak heeft het minder bewandelde pad verlicht. Wij zijn resoluut in het aanbevelen dat een aanzienlijke 70% van uw wijnbeleggingsportefeuille zijn thuis vindt in de gebieden van Bourgogne en Champagne. De redenen zijn duidelijk - deze regio's bieden een canvas waarop het investeringspotentieel kan worden geschilderd.

De verhouding tussen vraag en aanbod zal altijd in het voordeel van de investeerder zijn, omdat de productie van Bourgogne microscopisch klein is in vergelijking met Bordeaux. Bovendien blijkt uit gegevens van 's werelds grootste wijnbeurs, Liv-ex, dat sinds 2017 de vraag naar Bourgondische wijn sterk is gestegen, terwijl het productievolume een neerwaartse trend vertoont. Zie meer in de grafiek hieronder.

Burgundy Yield_NL.png

Maar laten we de rijzende ster aan de horizon niet over het hoofd zien: Italiaanse wijn. De Barolo's, de Brunello's, de Super-Tuscan – ze lonken met onvervuld potentieel. Naarmate de erkenning van Italiaanse uitmuntendheid in de wereld toeneemt, volgen onze aanbevelingen. Als richtlijn raden we aan dat een toegewijde 15% of meer van uw portefeuille deze Italiaanse schatten omarmt.

Toch eindigt ons verhaal hier niet. Terwijl we continenten en oceanen doorkruisen, is de aantrekkingskracht van overzeese schatten gegroeid. Whisky en een handvol internationale wijnen trekken nu onze aandacht en stijgen door de rangen van onze gegevens.

Maar hoe zit het met het machtige Bordeaux? Hoewel het podium is verschoven, blijft het een hoofdrolspeler in de grote saga van wijn. De smaakpapillen van jongere liefhebbers voelen zich aangetrokken tot wijnen die spreken van lichte verfijning en drinkbaarheid. Terwijl de traditionele zware Bordeaux-wijnen hun legendarische plaats in de harten van de oudere generatie kenners behouden, raden we aan om zeer selectief en strategisch te investeren in Bordeaux voor de nabije toekomst.

Het rijk van Bordeaux worstelt echter met een onevenwicht tussen vraag en aanbod. Aan de ene kant zien we een overproductie in het gebied en aan de andere kant een aanhoudende prijsstructuur die de wijnen moeilijk verhandelbaar maakt. 

De opkomst van een potentieel distillatieschema wijst op een remedie, een stap die de weegschaal zou kunnen doen kantelen ten gunste van het investeringspotentieel door de beschikbaarheid te verminderen. Terwijl producenten hun strijd voeren tegen klimaatverandering, kan de essentie van Bordeaux-wijnen evolueren om te resoneren met moderne gevoeligheden. Alleen de tijd kan deze evolutie onthullen, maar voor nu zijn we er trots op dat onze aanbevelingen zijn geworteld in empirische gegevens in plaats van onze eigen voorliefde voor de historische schoonheid van Bordeaux.

Kortom, terwijl de zon ondergaat op de wijngaarden en het doek valt over het drama van de Franse wijnproductie in 2023, staat RareWine Invest stevig in onze investeringsstrategie met een primaire focus op Bourgogne, Champagne en Italië aangevuld met een shat Whisky of Napa. 

Neem contact op met RareWine Invest

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op