Marktanalyse - Overig - 7. mei 2023

Marktupdate Q2 - 2023

Wat is de status van de liquiditeit in de wijnmarkt en wat zijn de toekomstige investeringsmogelijkheden in wijn. Ontdek het hier in onze halfjaarlijkse marktanalyse.

Het tweede kwartaal van 2023 is bijna voorbij en hoewel we snel het eerste halfjaar achter ons hebben, blijft de wereldwijde marktsituatie onzeker.

De financiële wereld is nog steeds geschokt door de recente gebeurtenissen, waarbij de ineenstorting van de SVB en de redding van Credit Suisse het vertrouwen van beleggers hebben geschokt. Als gevolg hiervan is er een trend gaande van traditionele beleggingen naar meer veerkrachtige activa zoals obligaties, goud en, met name, wijn.

Natuurlijk zijn alternatieve beleggingen zoals wijn en whisky niet volledig immuun voor marktrisico's, maar hun unieke marktdynamiek kan nog steeds enige bescherming bieden in het geval van een plotselinge macro-economische schok, zoals blijkt uit de ineenstorting van de SVB.

We nemen de wijnmarkt onder de loep. Lees hieronder verder.

Klik op de afbeelding om de video te starten... (Ondertitels inschakelen via het icoontje rechtsonder in de video).

Huidige liquiditeit op de wijnmarkt

Liquiditeit in de markt is een veel voorkomende zorg onder beleggers van verzamelobjecten. En het zou naïef zijn om te beweren dat de wijnmarkt nietwordt beïnvloed door de huidige geopolitieke situatie. Maar in tijden van economische neergang reageert de wijnmarkt met stabiliteit, in tegenstelling tot de meeste andere markten.

We zien op dit moment slechts kleine prijsstijgingen maar ook dalingen. In feite is het uiterst zeldzaam dat de wijnprijzen over een langere periode dalen, dus er is niets veranderd. Wijn is nog steeds een troef voor een lange beleggingshorizon.

In 2019 hadden we te maken met een vergelijkbare situatie. Boven op een recordjaar voor wijnbeleggers in 2018, zorgden de handelsoorlog tussen de VS en de EU, burgeroorlogachtige omstandigheden in Hongkong en niet in de laatste plaats, de Brexit-onrust voor problemen op de wereldmarkten, waardoor liquiditeit van de wijnmarkt werd weggenomen. Het is duidelijk dat dit destijds niet de meest interessante ontwikkeling was voor beleggers, maar degenen die hiervoor en tijdens dit hebben geïnvesteerd, zijn degenen die vandaag het meest glimlachen.

Bovendien is er een ondergrens aan hoe goedkoop een wijn kan worden voordat professionals denken dat het te goedkoop is en beginnen te kopen. En we hebben de laatste tijd een aantal opwindende kansen in de markt gezien die we een jaar geleden nog niet zagen. Het is absoluut een kopersmarkt.

Toegankelijkheid is de sleutel

Het komt allemaal neer op toegankelijkheid. De jaargangen 2019, 2020 en 2021 zijn allemaal kleine jaargangen in Bourgogne. Het is alleen al een uitdaging om ze te vinden - zowel nu als destemeer in de toekomst. In staat zijn om in hoeveelheid te sourcen is van vitaal belang. Het zal altijd mogelijk zijn om een enkele fles of kist te vinden, maar de absolute kracht ligt in aantallen. Bij het realiseren van een portefeuille is het kunnen aanbieden van grotere hoeveelheden de sleutel tot aantrekkelijke verkoopprijzen, omdat u hier ook de lucratieve professionele markt raakt.

Bij RareWine Invest blijven we ook sterk geloven in de Bourgogne-index, inclusief de opkomende Bourgondische producenten die hun naam nog niet in de wijntop hebben gecementeerd. In deze categorie is het nog steeds mogelijk om aantrekkelijke hoeveelheden te kopen tegen een uitstekende prijs als uitgangspunt voor investeringen. Meer van deze investeringsmogelijkheden zullen zich in de nabije toekomst ongetwijfeld voordoen.

Verder blijven we geloven in de categorie Champagne, waar we ook zien dat de liquiditeit in de markt nog steeds aanwezig is. Ondanks de groei in de afgelopen jaren is Champagne nog steeds te goedkoop in vergelijking met de beste Bourgogne- of Bordeaux-wijnen, en volgens verkoopcijfers van RareWine Trading neemt de vraag toe - vooral in Azië.

De Aziatische markt

Volgens Bloomberg is een leuk feit dat de liquiditeit van de markt laat zien, dat de casino-inkomsten in Macau langzaam herstellen van de pandemie.

Verder zegt Bloomberg dat de marktwaarde van LVMH de 500 miljard dollar heeft overschreden, waarmee LMVH het eerste Europese bedrijf is dat die mijlpaal bereikt - grotendeels dankzij de sterke euro en een bloeiende markt voor luxegoederen in China."

Bovendien voorspelt analyse- en adviesbureau GlobalData dat de markt voor wijn in China tegen 2026 bijna zal verdubbelen. De groei zal naar verwachting worden aangedreven door de Chinese millennials en generatie Z, omdat ze koopkracht winnen en de wijndrinkers van morgen worden.

Bovendien wordt geschat dat China in 2025 's werelds grootste markt voor luxeproducten zal zijn, aldus Bain & Company.

Volgens de Union des Maisons de Champagne was China in 2021 slechts de 14e grootste exportmarkt voor Champagne, 93,8% kleiner dan de VS, die naar verluidt de grootste is en slechts marginaal groter dan Denemarken met iets minder dan 6 miljoen inwoners.

Welke beleggingsmogelijkheden zullen in de nabije toekomst trending zijn?

Veel beleggers zijn van nature nieuwsgierig om toekomstige beleggingsmogelijkheden te analyseren. Naast de reeds genoemde opkomende wijnproducenten in Bourgogne en Champagne, kijken we vooral naar Italië. Vooral de regio Piemonte ziet er aantrekkelijk uit vanuit het oogpunt van zowel wijnliefhebbers als wijninvesteerders.

Investeren in Italië

Als we heel specifiek moeten zijn, zijn we vooral op zoek naar de Barolo en Barbaresco van 2019 uit 2020. De naburige jaargangen zien er ook spannend uit, zoals we hebben gezien met de jaargangen 2015 en 2016 van zowel Barolo, Barbaresco, maar ook Brunello en Toscane in bredere zin. Italiaanse wijnen staan deze jaren over het algemeen bovenaan. Ze hebben geweldig werk verricht door de wijngaarden in Piemonte in kaart te brengen - vooral Barolo - die we kennen uit de Bourgogne. Het biedt transparantie, inzicht en niet in de laatste plaats de mogelijkheid om de wijngaarden tegen elkaar te proeven.

Daarnaast is de prijs van landbouwgrond in het gebied te hoog als we deze vergelijken met de prijs van de wijnen, net zoals we voorspelden voor Champagne in 2020 en heeft sindsdien bijgedragen aan grote prijsstijgingen. (alleen beschikbaar in het Engels)

Onlangs hebben we Italiaanse wijn aangesproken als "betaalbare luxe". Onlangs hebben we Italiaanse wijn aangesproken als "betaalbare luxe"

We hebben verschillende directe toewijzingen in het gebied veiliggesteld om het beste prijsuitgangspunt en voldoende volumes voor investeringen te garanderen, en om in de toekomst perfect gerijpte wijnen te leveren aan wijnliefhebbers over de hele wereld.

Knight Frank's 'The Wealth Report 2023' meldde verder dat 39% van de UHNWI's* dit jaar waarschijnlijk in wijn zal investeren en merkte verder op dat "[...] De belangstelling voor alternatieven neemt toe en zal de komende tien jaar de welvaart laten groeien."

"[...] De belangstelling voor alternatieven neemt toe en zal de komende tien jaar de welvaart laten groeien."
Knight Frank –  The Wealth Report  2023

Investeren in whisky

Bovendien is whisky een categorie die de afgelopen 10 jaar opmerkelijke prestaties en veerkracht heeft laten zien, met 'Fine Whisky' die van 2012 tot 2022 met 373% is gestegen, waardoor meer beleggers whisky in hun portefeuilles willen.

Volgens Knight Frank's 'The Wealth Report 2023' is whisky de 10-jarige leider onder passie-investeringen - vóór kunst, auto's, horloges, meubels en andere verzamelobjecten. Hoewel 'fijne whisky' specifiek wordt aangeduid als een 'inflatiebooster', is het belangrijk om te onthouden dat whisky volatieler is dan wijn - maar we kijken naar meer opwindende investeringscases in de toekomst.

* Ultra High Networth Individuals = individuen met een vermogen van meer dan $ 30 miljoen.

Bent u belegger en heeft u vragen over uw portefeuille, dan bent u van harte welkom om contact op te nemen met uw portefeuilleadviseur. Bent u nog geen belegger maar wilt u graag meer horen, dan horen wij graag van u via onderstaand contactformulier.

Als u op de hoogte wilt blijven van de wijnmarkt, kunt u zich ook abonneren op ons YouTube-kanaal - klik hier

Neem contact op met RareWine Invest

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op