Beleggingstip - Bordeaux - 21. december 2023

2015 Petrus | Wijnperfectie met 2 x 100 punten

Bordeaux is terug en prijscorrecties bieden gunstige investeringsmogelijkheden voor een van 's werelds meest iconische wijnen.

"Duivel zit in alle vele details die betrokken zijn bij het streven naar wijnperfectie, als iemand die duivel bij de horens heeft, dan is het deze ongelooflijk getalenteerde jonge wijnmaker.",

- Wine Advocate

De getalenteerde jonge wijnmaker waarnaar hier wordt verwezen, is de wijnmaker achter de iconische Petrus. En het citaat komt uit Wine Advocate's recensie van de 2015 Petrus, die met zijn 100 punten staat voor wijnperfectie. Petrus is een bucketlist-wijn voor alle kenners, en de jaargang 2015 vertegenwoordigt enkele van de beste Petrus van dit millennium.

Petrus heeft 12 keer 100 punten gekregen van Wine Advocate, wat alleen maar bevestigt hoe groots Petrus eigenlijk is. Maar het komt zelden voor dat twee wijncritici perfecte driecijferige scores toekennen aan dezelfde wijn. Dat is het geval met de Petrus van 2015.

Tegelijkertijd biedt de huidige markt een uiterst interessante kans voor wijninvesteerders... Lees hier meer.

Bordeaux is terug van weggeweest

Op dit moment is iedereen het eens dat verschillende factoren wereldwijd voor een turbulente markt hebben gezorgd. Dit heeft ertoe geleid dat we momenteel ook in de wijnwereld midden in een correctie zitten. Liv-ex heeft onlangs hun befaamde Power 100-lijst gepubliceerd, die chronologisch de 100 wijnmerken opsomt die het afgelopen jaar het beste hebben gepresteerd op het gebied van onder meer handelswaarde en verhandeld volume.

Het rapport van dit jaar belicht "Flight to Quality", wat verwijst naar het moment waarop een belegger zijn assetallocatie begint te verschuiven van risicovolle beleggingen naar veiligere beleggingen - bijvoorbeeld van aandelen naar obligaties. In de wijnwereld betekent dit dat meer verzamelaars hun focus hebben verlegd naar wijnen van hoge kwaliteit - zowel qua merk als qua jaargang. Het betekent ook dat Bordeaux de regio is met de meeste nieuwe Liv-ex Power-100-vertegenwoordigers op de lijst van 2023.

En volgens Liv-ex is Bordeaux hier de natuurlijke winnaar. Het vertegenwoordigt de minst risicovolle markt die er is. Het is de meest bekende en verzamelaars weten wat ze kunnen verwachten van Bordeaux-wijnen.

2015 Petrus 2015 Petrus - 2 x 100 punten

Petrus - Een vuurtoren in Pomerol. Een icoon over de hele wereld

Als het om Bordeaux gaat, speelt met name Pomerol een grote rol bij het fungeren als een arena voor enkele van de absoluut beste wijnen van het gebied - inderdaad, 's werelds - absoluut beste wijnen. Pomerol is de thuisbasis van Le Pin, Chateau Latour en Petrus. En vooral dat laatste heeft de hele wereld veroverd. En hoewel onze aanbeveling bij RareWine Invest zelden Bordeaux-wijnen bevat, zijn er altijd uitzonderingen.

Petrus is zo'n uitzondering.

Hoewel de wortels van Petrus teruggaan tot 1750, toen Château Gazin enkele wijngaarden aan het landgoed verkocht, duurde het tot 1878 voordat Petrus en Pomerol echt in de schijnwerpers kwamen te staan, toen Petrus zichzelf op de Wereldtentoonstelling in Parijs verfijnde tot gouden status.

Tot 1929 was het eigendom van de familie Arnaud, maar zij besloten Petrus te verkopen aan Madame Edmond Loubat. Ze was al de eigenaar van kleinere huizen in Pomerol en het beste restaurant van Libourne. Rond het einde van de Tweede Wereldoorlog sloot Loubat een overeenkomst met Jean-Pierre Moueix om te helpen bij de distributie en productie van de wijnen.

Loubat was niet alleen een kwaliteitsbewuste wijnmaker; Ze was ook buitengewoon visionair. Ze was er vast van overtuigd dat Petrus de kwaliteiten bezat die nodig waren om tot de elite van de Franse wijnen te behoren - en ze wilde het aan de wereld bewijzen. Bij de kroning van koningin Elizabeth II stuurde ze zelfs een kist Petrus naar Buckingham Palace, wat naar verluidt grote indruk op de vorstin heeft gemaakt.

Na het overlijden van Madame Loubat nam haar nicht korte tijd het beheer van het huis over, maar in 1964 werd Moueix eigenaar van Petrus. Als de naam Moueix bekend in de oren klinkt, kan dat heel goed zijn omdat Christian Moueix (zoon van Jean-Pierre) later het wereldberoemde Dominus Estate in Napa Valley stichtte. De familie Moueix bezit nog steeds de meerderheid van Petrus, hoewel ze in 2016 20% van het onroerend goed verkochten aan de Colombiaanse investeerder Alejandro Santo Domingo voor het aanzienlijke bedrag van 200 miljoen euro.

Vandaag de dag is Petrus een van 's werelds meest begeerde wijnmerken. De reden hiervoor zijn hun constant hoge kwaliteit wijnen. Daarnaast worden er per jaargang slechts zo'n 30.000 flessen Petrus geproduceerd. En 30.000 flessen volstaan niet in een Petrus-hongerige markt.

2015 Petrus: 2x drie dubbele cijfers

Hoewel Petrus een sterrenstatus heeft bereikt door zijn constant hoge kwaliteit, zijn er jaargangen die zich onderscheiden van de rest. En zo'n jaargang is 2015. Wine Advocate kent 100 punten toe, net als Vinous. James Suckling kent 98+ punten toe, dus de eindscore voor de beoordelingen van de drie critici is 99.3 punten.

In dit millennium landt het op hetzelfde hoge niveau als de jaargangen 2010 en 2018, hoewel de kleine '+' van James Suckling de 2015 net iets hoger plaatst dan de anderen. 2020 neemt de eerste plaats op het podium in. Het is echter vermeldenswaard dat zowel Antonio Galloni als Neal Martin van Vinous tegelijkertijd Petrus 2020 hebben geproefd en beoordeeld. Galloni scoort 100 punten, terwijl Martin 98 punten scoort. De eerste plaats op het podium hierboven is dus gebaseerd op de 100 punten, terwijl de podiumplek naar 2015 zou gaan als de 98 punten zouden domineren.

Top van het podium of niet, het is een absolute zeldzaamheid dat een wijn twee driecijferige scores krijgt. En met een drinkvenster (Wine Advocate) van 2024-2058 heeft de Petrus 2015 een zeer lang leven voor de boeg, waardoor wijnliefhebbers ook over 30 jaar van zijn kwaliteit kunnen genieten - als die er nog over is.

Billede1.png (2)

Prijscorrecties bieden een unieke investeringsmogelijkheid

De reden dat Bordeaux niet vaak in onze beleggingsaanbevelingen voorkomt, heeft niets met kwaliteit te maken. Er is een extreem hoge kwaliteit in Bordeaux, maar ook de prijzen passen al heel lang bij de hoge kwaliteit. De grote Bordeaux-wijnen hebben niet de reputatie de grootste prijsexplosieven te zijn, maar zoals het eerste deel van dit artikel ook meldt, staat Bordeaux synoniem voor stabiliteit - zelfs in tijden van crisis.

Prijscorrecties zijn de laatste tijd de krantenkoppen op de wijnmarkt, en dit wordt duidelijk weerspiegeld in de gegevens. Volgens Liv-ex hebben de laatste tien jaargangen* van Petrus, die al vijf jaar op de markt zijn, de afgelopen vijf jaar gemiddeld 28% opgeleverd. De oplettende lezer zal opmerken dat dit geen opmerkelijke terugkeer is. Maar in feite weerspiegelt dit rendement slechts de tijdelijke situatie op de wijnmarkt die we de afgelopen maanden hebben gezien - een zogenaamde hobbel in de weg.

In september bedroeg het rendement van dezelfde wijnen 40,8%, wat overeenkomt met een gemiddeld jaarlijks rendement van 7%. Op de lange termijn, wat altijd de tijdshorizon is die we aanbevelen om te beleggen, toont Petrus stabiliteit. En de huidige rendementen moeten niet worden beschouwd als representatief voor Petrus in het algemeen - maar aan de andere kant bieden de prijscorrecties een gunstig instappunt voor investeringen.

In oktober 2023, 2015, werd Petrus door RareWine Trading gewaardeerd op €4.100. Prijscorrecties hebben er echter toe geleid dat uw prijs op dit moment € 3.800 is. Bovendien is de goedkoopste aanbieding voor 2015 Petrus on wine-searcher.com op dit moment 14% hoger dan de prijs die u hier krijgt.

Tel daarbij op dat zowel de Petrus uit 2009 als die uit 2010 iets langer op de markt zijn geweest, en ze krijgen allebei 100 punten van Wine Advocate, terwijl de 2009 genoegen moet nemen met 99 punten van Vinous, wat betekent dat hij over de scores van de drie critici net achter zowel de Petrus van 2010 als die van 2015 staat. Volgens wine-searcher.com is de gemiddelde prijs van 2010 Petrus in tien jaar tijd met 84% gestegen, terwijl het cijfer voor 2009 Petrus 80% is.

Petrus treedt zo toe tot het stabiliteitsverhaal van Bordeaux.

*Jaargang 2008-2017

De mening van RareWine Invest

Het komt zelden voor dat we Petrus überhaupt als investering kunnen aanbieden, en wanneer een jaargang wordt geflankeerd door maar liefst 2 x 100-punts, is er meer dan normaal vraag naar de bestaande volumes. Petrus is precies zo iconisch - en slechts 4 investeerders hebben de mogelijkheid om de minimale investering in de iconische Petrus-vintage 2015 veilig te stellen.

100 punten raken nooit uit de mode, vooral niet als ze vergezeld gaan van een bucketlist-merk als Petrus. Het drinkvenster vereist hier ook vele, vele jaren rijping, dus ook toekomstige wijnliefhebbers en wijninvesteerders kunnen genieten van de 2 x 100 punten.

Bordeaux blijkt veerkrachtig in tijden van crisis en Petrus is een van de meest iconische wijnen van Bordeaux. De vraag is hoe lang de Petrus 2015 nog op de markt zal zijn. Als u gelooft in een van de grootste iconen van Bordeaux en gelooft dat de wereldmarkt zal veranderen, dan is dit de wijn voor u. We verwachten dat er veel vraag zal zijn naar deze zeldzame kans, dus zoals altijd is het wie het eerst komt, het eerst maalt.

Investeer in 2015 Petrus

Neem contact met ons op door middel van het contactformulier onderaan de pagina als u meer te weten wilt over uw beleggingsopties of om de wijnen rechtstreeks te bestellen via het formulier.

WIJNJAARWIJNVOLVERPAKKINGPRIJS*
2015Petrus750OWC3€ 3,800
*Alle prijzen zijn in euro, excl. douanekosten, belasting en btw voor levering aan het douane-entrepot. Prijzen inclusief douanekosten, belasting en btw kunnen op aanvraag worden verstuurd. De wijnen worden uitsluitend verkocht in hele kisten, tenzij anders wordt gespecificeerd, en de prijs is per fles. Minimumbestelling van € 2.500. Uitgegaan van een totaal minimuminvestering van € 10.000. Prijzen kunnen sinds de uitgave van dit artikel zijn gewijzigd. Onder voorbehoud van fouten.

Neem contact op met RareWine Invest

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op