Beleggingstip - Bordeaux - 14. september 2023

Legendarische Petrus: Investeer in een geweldige, volwassen vintage met een veelbelovend potentieel

Investeer in een van de grote jaargangen van de afgelopen tijd, van een vintage met kleine productie

Iconische Petrus - Een exclusief Pomerol juweeltje

Het lijdt geen twijfel dat Petrus staat als de grote vuurtoren van Pomerol. In feite heeft Petrus zijn dominantie in Bordeaux en de rest van de wereld gecementeerd. En hoewel Bordeaux-wijnen zelden hun weg vinden naar RareWine Invest (niet vanwege de kwaliteit, maar vanwege de prijs), zijn er uitzonderingen. En Pomerol is een groot deel van die uitzonderingen omdat Pomerol de thuisbasis is van beroemde wijnen zoals Le Pin, Chateau Latour en Petrus. 

Lees meer over Pomerol in het artikel: Pomerol Is Synonymous With The Best Of Bordeaux

Hoewel de geschiedenis van Petrus teruggaat tot 1750, toen Château Gazin wijngaarden aan het huis verkocht, was het pas in 1878 dat Petrus en Pomerol in de schijnwerpers stonden toen Petrus goud won op de Wereldtentoonstelling in Parijs.

Tot 1929 was het huis eigendom van de familie Arnaud, maar zij kozen ervoor om Petrus te verkopen aan Madame Edmond Loubat, die al kleinere panden in Pomerol bezat, evenals het beste restaurant in Libourne. Rond het einde van de Tweede Wereldoorlog sloot Loubat een overeenkomst met Jean-Pierre Moueix om te helpen met de distributie en productie van de wijnen.

Loubat was zowel kwaliteitsbewust als uiterst visionair. Ze was ervan overtuigd dat Petrus de potentie had om een van de beste wijnen van Frankrijk te worden - en ze wilde de wereld hiervan overtuigen. Voor de kroning van koningin Elizabeth II stuurde ze een kist van Petrus naar Buckingham Palace. En dit zou de vorst hebben verrukt.

Na de dood van Madame Loubat nam haar nicht kort de controle over het landgoed over, maar in 1964 nam Moueix het eigendom van Petrus over. En als je denkt dat de naam Moueix bekend klinkt, is het waarschijnlijk omdat Christian Moueix (zoon van Jean-Pierre) het wereldberoemde landgoed Dominus in Napa Valley heeft opgericht. De familie Moueix bezit nog steeds de meerderheid van Petrus, hoewel ze in 2016 20% van het onroerend goed verkochten aan een Colombiaanse investeerder genaamd Alejandro Santo Domingo voor het nette bedrag van 200 miljoen euro.

OPMERKING: Archieffoto - niet de beschikbare flessen OPMERKING: Archieffoto - niet de beschikbare flessen

Petrus: Sexy als een oude sportauto

Bordeaux is misschien niet helemaal meer wat het geweest is, en zijn reputatie in de professionele wijnwereld heeft een klap gekregen. Tegelijkertijd is de wijnhandelsactiviteit van Bordeaux al vele jaren in een neerwaartse trend, goed voor "slechts" 34,5% van de totale handel in waarde op de Britse wijnbeurs, Liv-ex, in 2022. Ter vergelijking: Champagne was goed voor slechts 13,7%.

Maar waarom zou u als wijninvesteerder in deze richting kijken? Simpelweg omdat weinig dingen Bordeaux op zijn best verslaan. En juist in deze categorie hoort de Petrus uit 1998 thuis. Net zoals een oude, klassieke Porsche altijd sexy zal zijn, geldt dat hier ook.

 

1998 Petrus onder de groten

Petrus is gewoon Petrus, en hoewel deze naam torenhoge kwaliteit belooft, is er zelfs bij Petrus een verschil tussen jaargangen, en de jaargang 1998 was een van de echt geweldige.

Sinds 1998 zijn er 25 Petrus jaargangen (waaronder 1998) geproduceerd. 15 hiervan zijn geproefd door Wine Advocate, Vinous en James Suckling, die worden beschouwd als de meest relevante critici. De laatste 10 zijn niet geproefd door James Suckling. Met 98 punten van Wine Advocate, 99 punten van Vinous en 100 punten van Suckling landt de jaargang van 1998 gemiddeld op 99 punten tussen de drie. Dit is een van de 15 jaargangen die door alle drie zijn beoordeeld, slechts overtroffen door vier jaargangen - jaargangen die allemaal 2 x 100 punten hebben ontvangen *. De jaargang 1998 is dus een van de groten.

Het is ook vermeldenswaard dat in 2018 Neal Martin van Vinous deze wijn 98 punten gaf. In 2019 werd dit echter naar boven bijgesteld naar 99 punten, wat de huidige Vinous-score is.

*2020, 2018, 2015 en 2010

 

Pas op voor het investeren in oude wijn. Het verandert in azijn

... is iets wat we vaak horen. En hoewel het waar is dat alle wijn uiteindelijk in azijn verandert, is dit niet iets waar u zich als belegger zorgen over hoeft te maken met wijnen van beleggingskwaliteit. Sommige soorten wijn kunnen gewoon extreem lang meegaan, terwijl andere soorten, die misschien niet hetzelfde kelderpotentieel hebben, ook extreem lang meegaan als de kwaliteit hoog genoeg is. Petrus valt in beide categorieën. En ondanks dat de jaargang 1998 al ongeveer 22 jaar op de markt is, schat Wine Advocate dat hij perfect rijp is tot 2040, terwijl Vinous 2060 schat.

Oude wijn is goede wijn als het de juiste wijn is.

Gedecimeerde productie 1998

In Bordeaux worden de grote wijnen op veel grotere schaal geproduceerd dan bijvoorbeeld in Bourgogne, omdat het classificatiesysteem anders is. Het belangrijkste is dat de classificatie de producent of het kasteel volgt - en niet de wijngaard, dus er is meer vrijheid geweest om de productie uit te breiden. Toch is Petrus zowel berucht als beroemd omdat hij de gelijknamige wijn op zeer kleine schaal produceert. Afhankelijk van de bron wordt gezegd dat 30-50.000 flessen Petrus worden geproduceerd in reguliere, goede jaargangen. Volgens Wine Advocate werd er in 1998 echter 40% minder geproduceerd dan normaal, wat inherent betekent dat we te maken hebben met een zeer sterke jaargang.

OPMERKING: Archieffoto - niet de beschikbare flessen OPMERKING: Archieffoto - niet de beschikbare flessen

Hoe Petrus heeft gepresteerd

De grote Bordeaux-wijnen hebben niet de reputatie de grootste prijsraketten te zijn. De laatste vijf jaargangen die al vijf jaar* op de markt zijn, zijn echter niet saai geweest en zijn volgens Liv-ex goede, solide investeringen geweest die de afgelopen vijf jaar gemiddeld 45,3% hebben opgeleverd. Dit komt overeen met een gemiddeld jaarlijks rendement van net geen 8%.

Ook op de lange termijn heeft Petrus bewezen ijzersterk en veerkrachtig te zijn in tijden van crisis. Sinds de release heeft de jaargang 1998 volgens Liv-ex ook een gemiddeld jaarlijks rendement van iets minder dan 8% per jaar gegenereerd - al 23 jaar!

En dit ondanks het feit dat de prijs van deze specifieke jaargang met 22,8% is gedaald sinds de piek afgelopen zomer, volgens Liv-ex.

*Jaar 2008-2017

De mening van Rarewine Invest

Iconisch, legendarisch, cult. Superlatieven zijn een veel voorkomend thema als het gaat om een van 's werelds beroemdste wijnen, en dit is hier zeker het geval. Petrus is niet alleen een gevierd merk dat van een hype heeft genoten - nee, Petrus heeft een trotse geschiedenis als vuurtoren van Pomerol en introduceert al generaties lang de wijnwereld aan het sublieme Merlot uit Bordeaux.

Qua investeringen is Bordeaux een categorie waar we heel weinig mee te maken hebben en waar we op letten, maar Petrus is een van de weinige Bordeaux-wijnen waar we naar kijken - mede door het zeer beperkte aanbod.

Met de jaargang 1998 krijg je een van de grote jaargangen van de afgelopen tijd, die ondanks zijn leeftijd nog een lang leven voor de boeg heeft. Er gaat niet veel boven Bordeaux op zijn best, en dit is bijna Bordeaux op zijn best.

Als u een icoon in uw portefeuille wilt dat al meer dan 20 jaar een ijzersterke en goede investering is, of als u er gewoon van droomt om een geweldige Petrus te bezitten, is dit het moment om te handelen.

Een goede Petrus met leeftijd, in perfecte staat en tegen een prijs die geschikt is voor investeringen is verre van alledaags.

Investeren in 1998 Petrus

Neem contact met ons op door middel van het contactformulier onderaan de pagina als u meer te weten wilt over uw beleggingsopties of om de wijnen rechtstreeks te bestellen via het formulier.

WIJNJAARWIJNVOLVERPAKKINGPRIJS*
1998Petrus750LOOSE€ 3.350
*Alle prijzen zijn in euro, excl. douanekosten, belasting en btw voor levering aan het douane-entrepot. Prijzen inclusief douanekosten, belasting en btw kunnen op aanvraag worden verstuurd. De wijnen worden uitsluitend verkocht in hele kisten, tenzij anders wordt gespecificeerd, en de prijs is per fles. Minimumbestelling van € 2.500. Uitgegaan van een totaal minimuminvestering van € 10.000. Prijzen kunnen sinds de uitgave van dit artikel zijn gewijzigd. Onder voorbehoud van fouten.

Neem contact op met RareWine Invest

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op