Beleggingstip - Champagne - 23. mei 2023

2012 Cristal Rosé On Magnum: "Truly Magical"

Limited-edition high-end Rosé Champagne heeft stabiele rendementen opgeleverd. Maar het is de dorst naar Rosé en het schaarse aanbod die het potentieel echt zal vergroten.

"The 2012 Cristal Rosé is prachtig [...] Lezers die de 2012 s kunnen vinden, aarzelen niet, want het is echt magisch". Antonio Galloni, Vinous, 98+ puntens

"Een beetje verlegen, zodat velen de grandeur van deze ultra-elegante, superverfijnde, surrealistische, zwevende en sublieme wijn kunnen missen [...] maar om van zijn volledige potentieel te genieten, moeten we wachten tot minstens 2025”. - Richard Juhlin, 98 punten

 

Louis Roederer is een van 's werelds grootste champagnehuizen, met champagnes die de aandacht trekken van elke high-end champagnekenner over de hele wereld. Deze investeringstip biedt de mogelijkheid om te investeren in de 2012 Cristal Rosé op Magnum, die behoort tot de allerbeste Cristal Rosé Champagnes.

'Steady price performance' kenmerkt Cristal Rosé, maar Liv-ex voorspelt de Rosé-categorie als potentiële toekomstige 'best price performers'. Lees hier meer over het potentieel van een beperkte rosécategorie.

Lees het volledige verhaal van de fantastische geschiedenis van Cristal in het artikel: The Myth Of Cristal: Crystal Clear, Exclusive And Tamper-Proof (alleen beschikbaar in het Engels)

2012 Cristal Rosé is bijna perfect

Superlatieven in leven houden op dit kanaal is een kunst, want zelfs de 'minst sublieme' wijnen die je hier tegenkomt behoren tot de beste ter wereld. Dus zolang er geen woorden zijn die 'magnifiek', 'legendarisch' en 'subliem' kunnen overtreffen, zullen deze het nog even moeten doen, in de hoop dat ze in dit geval genoeg autoriteit hebben om Rosé Champagnes te beschrijven van een elitehuis dat in zijn beste jaargangen een millimeter verwijderd is van perfectie.

De Cristal 2012 scoort 98 punten van Richard Juhlin, 98 punten van Wine Advocate en 98+ punten van Vinous, en met een gemiddelde (gem.) score van 98 staat hij in de top 5 van de beste Cristal Rosé Champagnes ooit*. Tel daarbij op dat alle jaargangen in onderstaande grafiek een betere gemiddelde score hebben dan de witte Cristal – en dat zegt veel.

diagram-DK+ENG+SE.png

Van de hierboven genoemde jaargangen is er een zeer nauwe race tussen de jaargangen 2012, 2002 en 1996. Volgens de prijstrends gerapporteerd door wine-searcher.com, is de prijs van 2002 Cristal Rosé in 10 jaar met 100,9% gestegen, terwijl de trend 127% is voor 1996 Cristal Rosé. Qua kwaliteit zijn de drie jaargangen vergelijkbaar en de twee voorgangers hebben hun prijs in een decennium verdubbeld ...

*Noch 1988 noch 1979 zijn hier opgenomen, omdat ze niet door alle drie de bovengenoemde critici zijn beoordeeld. Vinous geeft 99 punten aan 1989, en 1979 idem dito van Richard Juhlin.

Liv-Ex: "Rosé Champagne's stabiele prijsprestaties"

Eind februari 2023 maakte Liv-ex de balans op van de prestaties van Rosé Champagne. Ze wijzen erop dat de rosé Champagne-index het afgelopen jaar met 7,1% is gestegen. Dit staat bijna gelijk aan de +7,6% stijging van de Champagne 50-index terwijl de rosé Champagne-index stabieler is geweest.

Champagne 50 heeft inderdaad enkele tumultueuze maanden achter de rug, gedomineerd door meer schommelingen dan normaal, terwijl rosé Champagne niet dezelfde schommelingen heeft gekend. De index voor rosé Champagne kende een sterke start van 2022, daalde met 1,8% in juli 2022, maar steeg vervolgens met 3,4% tussen augustus en oktober. Tel daarbij op dat volgens Liv-ex de handel in rosé Champagne in 2023 met 17,5% is toegenomen.

Rosé Champagne is het afgelopen decennium een belangrijker onderdeel van de high-end Champagne-markt geworden, maar waarom de index voor rosé Champagne stabieler is dan de Champagne 50-index is moeilijk met zekerheid te bepalen - de meest waarschijnlijke reden lijkt een hoge kwaliteit en een zeer laag aanbod te zijn. In 2019 werden bijvoorbeeld slechts 15,4 miljoen flessen Rosé Champagne geproduceerd, wat neerkomt op slechts 5% van de totale champagneproductie.

En deze 2012 Cristal Rosé is zelfs in magnum-formaat, waardoor hij nog beperkter is dan zijn tegenhangers in het reguliere formaat.

2012 Cristal Rosé On Magnum

Uitvoering van Cristal Rosé

Volgens Liv-ex hebben de laatste 10 jaargangen* van Cristal Rosé die al minstens vijf jaar op de markt zijn, de afgelopen vijf jaar gemiddeld 60,5% opgeleverd, wat een gemiddeld jaarlijks rendement van 9,9% oplevert. Dit scenario speelt zich ook af bij RareWine Invest, waar alle Cristal Rosé** die we hebben aanbevolen voor beleggingen een gemiddeld jaarlijks rendement van 9% hebben opgeleverd sinds de eerste datum van beleggingsadvies.

Het is ook de moeite waard om erop te wijzen dat u in september 2020 kunt investeren in 2012 Cristal Rosé op Magnum. Had u toen belegd, dan had u vandaag een rendement van 38% gerealiseerd, wat neerkomt op een gemiddeld jaarlijks rendement van 13%.

Het bovenstaande versterkt alleen maar de conclusie van Liv-ex dat rosé Champagnes op een solide en stabiel niveau presteren. Maar als de vraag ook maar een beetje toeneemt, zal het aanbod het niet kunnen bijbenen - en dit is waar de rosé-categorie echt interessant wordt.

*Jaargangen: 1995, 1996, 1999, 2000, 2002, 2004, 2005, 2006, 2007, 2009

** Jaargangen: 2013, 2012, 2012 (MAG), 2008, 2008 (MAG) en 2005

De beste prijspresteerder van de toekomst?

Het citaat bovenaan dit artikel heeft betrekking op Antonio Galloni's proeverij van 2012 Cristal Rosé op Magnum - en hier verwoordt Galloni de exclusiviteit van het Magnum-formaat in een toch al luxueuze categorie: Als je 2012 Cristal Rosé op Magnum kunt bemachtigen, aarzel dan niet om ervoor te gaan.

Rosé Champagnes worden in veel beperktere hoeveelheden geproduceerd omdat de productie aanzienlijk veeleisender is - en Liv-ex meldt dat kopers die op zoek zijn naar andere opties dan witte Champagnes merken zoals Comtes de Champagne, Dom Pérignon en Cristal zullen zoeken vanwege hun geloofwaardigheid.

"Naarmate dit marktsegment evolueert, kan dit gebrek aan liquiditeit, als het gepaard gaat met een stijgende vraag, roséchampagnes op een dag tot een van de beste prijspresteerders maken", zegt Liv-ex.

Er is veel vraag naar 's werelds beste Champagnes. En de handel in zijn roze, exclusieve equivalenten groeit.

Mening van RareWine Invest

Het Magnum-formaat is net iets koeler, maar ze bieden ook een beter verouderings- en kelderpotentieel, terwijl ze in beperktere hoeveelheden worden geproduceerd dan de gewone flessen, waardoor ze samen zeer geschikt zijn voor investeringen - en nu is de kans daar. De 2012 Cristal Rosé heeft al een paar jaar op de markt gehad en is sindsdien gevolgd door de 2013 vintage, en de 2014 Cristal Rosé is onderweg.

De jaargang 2012 heeft een lang leven voor de boeg, en volgens Juhlin moet er op zijn vroegst vanaf 2025 van worden genoten (beoordeeld in een gewone fles). Wine Advocate is het daarmee eens en zet een drinkvenster van 2025-2065, ook beoordeeld op basis van een normale flesgrootte.

Cristal Rosé heeft historisch gezien een stabiele prijsprestatie geleverd, en als dit 2012 dezelfde prestatie levert, zal het voorbijgaan. Het meest interessante aspect van deze zaak is echter de verwachting dat de toekomstige vraag naar de exclusieve roze bubbels niet kan worden uitgedoofd door het aanbod.

Cristal is een van 's werelds meest gewilde champagnemerken en de 2012 Cristal Rosé behoort tot de allerbeste.

Investeer in 2012 Cristal Rosé Magnum

Neem contact met ons op door middel van het contactformulier onderaan de pagina als u meer te weten wilt over uw beleggingsopties of om de wijnen rechtstreeks te bestellen via het formulier.

WIJNJAARWIJNVOLVERPAKKINGPRIJS*
2012Cristal Rosé MAG1.500OC1€ 1.150
*Alle prijzen zijn in euro, excl. douanekosten, belasting en btw voor levering aan het douane-entrepot. Prijzen inclusief douanekosten, belasting en btw kunnen op aanvraag worden verstuurd. De wijnen worden uitsluitend verkocht in hele kisten, tenzij anders wordt gespecificeerd, en de prijs is per fles. Minimumbestelling van € 2.500. Uitgegaan van een totaal minimuminvestering van € 10.000. Prijzen kunnen sinds de uitgave van dit artikel zijn gewijzigd. Onder voorbehoud van fouten.

Neem contact op met RareWine Invest

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op