Beleggingstip - Champagne - 23. februari 2023

2009 Cristal MAG: +74,6% in 3,5 jaar, maar potentieel ligt in het verschiet

Rijpe Champagne is duur. Rijpe Cristal magnums nog veel duurder. Als de geschiedenis zich herhaalt zoals die vaak doet, zal de prijs van de jaargang 2009 nog meer stijgen.

Welkom terug, 2009 Cristal op Magnum

Als u een Champagne-investeerder bent die op zoek is naar gevalideerd, groot potentieel, zijn er een handvol wijnen die u niet mag missen. Een daarvan is Louis Roederer's prestige cuvée Cristal, die naast een van de grote supermerken van de wijnwereld ook een maatstaf is waaraan andere grote Champagnes worden afgemeten.

Cristal slaagt erin om culturele elite aan zich te binden, terwijl hij ook een fantastisch publiek in de popcultuur aantrekt met nachtclubs, modieuze levensstijlen en wat al niet meer.

We hebben met succes een batch 2009 Cristal in magnums kunnen kopen waarmee u uw wijnportfolio kunt aanvullen of starten. Zo'n 3,5 jaar geleden konden we 2009 Cristal voor het eerst op magnum aanbieden. Sindsdien is de prijs met 74,6% gestegen, maar kijkend naar wanneer de wijn op dronk is, de beschikbaarheid, de vraag en de prijs van vergelijkbare oudere jaargangen, ligt het echte potentieel nog steeds in de toekomst.

Geïnteresseerd in het volledige verhaal over Cristal? Lees hier het profiel: The Myth Of Cristal: Kristalhelder, Exclusief en Fraudebestendig

2009 Cristal Magnum

Samenvatting: Wat is er de laatste tijd met Cristal gebeurd?

Cristal in zijn geheel is zeer populair, niet alleen als een investeringscase hier bij RareWine Invest - Cristal is gewild, en Liv-ex noemt Cristal zelfs in hun Power 100 2022-lijst als de hoeksteen en basis van de prestaties van de hele Champagne-categorie op de secundaire markt.

Iets anders vermeldenswaard is dat er slechts drie Champagnes / merken te vinden zijn in de top 10 van de lijst van 2022: Krug op de 10e plaats. Cristal (Louis Roederer) op de 7e plaats en Dom Pérignon op de 6e plaats.

De lijst wordt gerangschikt op basis van een berekening inclusief prijsprestaties, handelsactiviteit gemeten in zowel waarde als volume, eenheidsprijzen en over-all merkscore.

Cristal, dat in 2021 steeg van een ranking van nummer 10 naar 9 en nu nummer 7 staat, was in 2022 qua volume de meest verhandelde wijn bij Liv-ex en qua waarde de 3e meest verhandelde wijn.

Kortom: Cristal is in trek, er is een hoge handelsactiviteit en het is niet alleen een voorbijgaand fenomeen.

Middelmatige Cristal? En een van de allerbesten

Over Cristal gesproken, het is bijna godslasterlijk om "middelmatig" in de terminologie op te nemen, en het wordt hier ook gedaan met een respectvolle twinkeling in de ogen.

Als we het gemiddelde van scores van  Champagne-goeroe Richard Juhlin, Wine Advocate en Vinous op de laatste 10 uitgebrachte jaargangen van Cristal nemen, hoort de jaargang 2009 eigenlijk onderaan, samen met de 2007 en 2005.  Best gek met gemiddeld 96 punten:

Cristal scores Score: gemiddelde score over Richard Juhlin, Wine Advocate en Vinous

Iets dieper gravend, is er echter naast het stabiele hoge kwaliteitsniveau van Cristal een interessante observatie te maken over de jaargang 2009.  Champagnespecialist Richard Juhlin heeft de jaargang 2009 97 punten gegeven, die slechts één keer is overtroffen onder de bovenstaande 10 jaargangen (de jaargang 2002 met 98 punten). Richard Juhlin beoordeelt de kwaliteit van de jaargang 2009 dus op één lijn met de jaargang 2008, maar ook met oudere legendarische jaargangen zoals 1996 en 1988, die ook 97 punten hebben gekregen.

Over het algemeen behoort Cristal Champagne tot de wereldtop, hoewel de vintage van 2009 "slechts" gemiddeld 96 punten scoort. 's Werelds meest gespecialiseerde  Champagne-criticus beschouwt de jaargang 2009 echter als een van de beste Cristal-releases van de afgelopen tijd.

Cristal heeft solide rendementen opgeleverd voor champagne-investeerders

Zoals hierboven vermeld, hebben beleggers die in de Cristal MAG 2009 hebben geïnvesteerd toen we hem voor het eerst voor investeringen konden aanbieden, een rendement van 74,6% genoten.

Kijkend naar het bredere plaatje is het verhaal niet veel anders. Volgens Liv-ex hebben de laatste 10 jaargangen die minimaal vijf jaar op de markt zijn*  de afgelopen vijf jaar een gemiddeld rendement van 94,5% opgeleverd, wat neerkomt  op 14,3% in gemiddeld jaarlijks rendement.

*2009, 2007, 2006, 2005, 2004, 2002, 2000, 1999, 1997, 1996. De jaargang 2008 is niet inbegrepen omdat deze nog geen vijf jaar op de markt is geweest/ na 2009 is uitgebracht.

Waarom investeren in Cristal 2009 en waarom Magnum?

Een eenvoudig antwoord is simpelweg omdat u op dit moment de mogelijkheid heeft omdat het daadwerkelijk beschikbaar is. Tegelijkertijd geeft de jaargang 2009 je de mogelijkheid om te investeren in een jaargang die al een paar jaar op de markt is met een verminderd aanbod, terwijl het al vier opeenvolgende jaargangen heeft gezien.

Het magnumformaat is ook bijzonder geschikt voor langdurige opslag, omdat de verhouding van zuurstof tot champagne in de fles anders is dan die van gewone flessen. Dit vraagt om een betere rijping en een groter opslagpotentieel.

Bovendien is het moeilijk om niet te kijken naar wat andere jaargangen, die ook 97 punten van Richard Juhlin hebben ontvangen, kosten:

WijnRichard Juhlin scorePrijs*
2009 Cristal MAG97€ 550
2008 Cristal MAG97€ 1.100
1996 Cristal MAG97€ 1.500
1988 Cristal MAG97€ 1.750
*Prijs ex. invoerrechten, belastingen en BTW, in hele gevallen en perfecte staat. Eigen taxaties.

De prijs is nog nooit zo hoog geweest. Maar durft u te wachten?

De prijs van een Cristal MAG uit 2009 is nog nooit zo hoog geweest. En misschien komt er een periode aan prijsstijgingen minder explosief zullen zijn. Of misschien doen we dat niet. De vraag is, hoe lang durf je te wachten? Op dit moment is de jaargang 2009 beschikbaar en naarmate de tijd verstrijkt, nadert deze gewoon zijn optimale drinkvenster en wordt hij nog gewilder, en ondertussen neemt het aanbod gestaag af. Rijpe Champagne is duur.  Rijpe Cristal in magnums nog duurder, zoals de bovenstaande tabel bevestigt. Als de geschiedenis zich herhaalt, en vaak gebeurt dat, zal de jaargang 2009 nog duurder zijn dan nu.

Maar volgens Wine Advocate en Vinous moet het vóór respectievelijk 2040 en 2049 worden gedronken. Wanneer het over reguliere flessen gaat. Dit gaat over magnums, die een nog langer leven voor zich hebben.

Mening van RareWine Invest

Als het gaat om beleggen, moet u als belegger, ongeacht het activum, nooit garanties verwachten. Maar hier is er een: Cristal was gisteren geweldig, het is geweldig vandaag en het zal in de toekomst geweldig blijven.

Cristal is een mengelmoes van exclusief merk, extravaganza, fijne cultuur en consistente, torenhoge kwaliteit die alle niveaus van het publiek uit de wijnwereld aantrekt. Of u nu een nachtclubganger, wijncriticus, rapper, zakenman of algemene levensgenieter bent, een fles Cristal is altijd pupulair. En een magnumfles is net zo populair.

De kwaliteit is er, de vraag is er en de historische gegevens zijn er. Het is eigenlijk gewoon een kwestie van of u gelooft in Cristal, in Champagne in het algemeen en hoe lang u durft te wachten.

Investeren in 2009 Cristal in Magnum

Neem contact met ons op door middel van het contactformulier onderaan de pagina als u meer te weten wilt over uw beleggingsopties of om de wijnen rechtstreeks te bestellen via het formulier.

WIJNJAARWIJNVOLVERPAKKINGPRIJS*
2009Cristal Magnum1.500OC1€ 550
*Alle prijzen zijn in euro, excl. douanekosten, belasting en btw voor levering aan het douane-entrepot. Prijzen inclusief douanekosten, belasting en btw kunnen op aanvraag worden verstuurd. De wijnen worden uitsluitend verkocht in hele kisten, tenzij anders wordt gespecificeerd, en de prijs is per fles. Minimumbestelling van € 2.500. Uitgegaan van een totaal minimuminvestering van € 10.000. Prijzen kunnen sinds de uitgave van dit artikel zijn gewijzigd. Onder voorbehoud van fouten.

Neem contact op met RareWine Invest

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op