Beleggingstip - Champagne - 4. april 2023

Bollinger breekt alle vorige records met gloednieuwe R.D. - 2008 Bollinger R.D. Eindelijk beschikbaar voor investeringen

De 2008 Bollinger R.D. behoort tot een felbegeerde benchmarkcategorie. De kwaliteit is subliem, de productie is beperkt en de release is gloednieuw. Wees er vanaf het begin bi

"Het is buitengewoon fascinerend hoe sterk het geurgeheugen kan zijn. Mijn ervaring was zo intens dat ik me een paar seconden echt in een ander tijdperk bevond. Gezien het feit dat ik na de 79' honderden R.D.-flessen uit een twintigtal andere jaargangen heb geproefd, vond ik het in eerste instantie opmerkelijk en uiterst fascinerend."  

- Richard Juhlin

Richard Juhlin zegt het bovenstaande na het proeven van de 2008 Bollinger R.D. Hij vergelijkt het met de jaargang 1979, hoewel de 2008 een punt meer krijgt, en het geldt dus als de beste Bollinger R.D. Juhlin heeft beoordeeld.

De 2008 Bollinger R.D. is beschikbaar voor investeringen, en het is niet alleen de beste R.D. release van het huis tot nu toe. Het maakt ook deel uit van de felbegeerde, uitzonderlijke en elite 2008-categorie, die al een benchmarkstatus in champagne heeft bereikt. Een categorie waar nog maar weinig nieuwe releases komen. Lees hier veel meer over het potentieel.

Bollinger - charisma, complexiteit en kwaliteit

Het Bollinger Champagnehuis dateert uit 1585, maar de naam Bollinger werd pas in 1829 gesticht door Paul Levieux Renaudin, Hennequin de Villermont en Jacques Bollinger. En sindsdien produceert het huis verbazingwekkende, complexe en verfijnde champagnes.

De funderingsstenen zijn dus door de eeuwen heen verhard. Verhard, wat bewijst dat de fundamenten en tradities van het huis solide, rijk en standvastig zijn. Maar het was pas in het midden van de 20e eeuw dat het succes van het huis vorm en momentum kreeg. Hier had Jacques Bollinger de leiding en zijn huwelijk zou bijzonder beslissend blijken voor het vormgeven van het Bollinger-huis dat de wijnwereld vandaag kent en liefheeft.

Jacques trouwde met Emily Law de Lauriston Boubers (Lily Bollinger). En toen Jacques in 1941 overleed, besloot Lily het huis voort te zetten - en dat deed ze tot in de perfectie. In de naoorlogse periode begon ze aan haar wereldwijde Bollinger-promotiereis, doordrenkt met charisma en grote professionaliteit.

Tegenwoordig is Bollinger vooral beroemd om de vintage Champagne Grande Année, de enkele wijngaard Champagne V.V.F (Vieilles Vignes Françaises) en de exclusieve laat gedegorgeerde prestige cuvée Bollinger R.D. (Récemment Dégorgé). Deze drie hebben allemaal inherente hoge kwaliteit en bijbehorende vraag. De R.D. is net iets unieker omdat hij alleen in de allerbeste jaargangen wordt geproduceerd, daarom is hij sinds 1952 slechts 26 keer uitgebracht.

Lily Bollinger werd zo de vrouw achter het succes van het huis. En zij is ook de bron van dit citaat, dat altijd herhaald moet worden:

"Ik drink het als ik gelukkig ben en als ik verdrietig ben. Soms drink ik het als ik alleen ben. Als ik gezelschap heb, vind ik dat verplicht. Ik doe er een beetje mee als ik geen honger heb en drink het als ik het wel heb. Anders raak ik het nooit aan – tenzij ik dorst heb."  

– Lily Bollinger

Een buitengewone vintage - een buitengewone Bollinger R.D.

De jaargang 2008 in champagne heeft al een legendarische status bereikt. Volgens de gids Van Wine Advocate Vintage hebben slechts drie jaargangen in de categorie Champagne de topklasse gehaald: "Buitengewoon", waarvoor een beoordeling van 96-100 punten vereist is. De Wine Advocate geeft de 2012 vintage 96 punten, de 2008 99 punten en de 1996 vintage 97 punten.

Ter vergelijking: maar liefst 22 jaargangen worden in de op één na beste categorie geplaatst: 'Uitstekend', waarvoor een beoordeling van 90-95 punten vereist is. De jaargang 2008 in Champagne valt dus niet alleen in de zelden bezette categorie "Buitengewoon". Het staat helemaal bovenaan - slechts één punt verwijderd van perfectie. Natuurlijk komt de legendarische status in het kielzog van kwaliteit. De overgrote meerderheid van de Champagnes van 2008 ontvangt fantastische scores van de meest prestigieuze critici, en de 2008 Bollinger R.D. is geen uitzondering.

Met 97 punten van Richard Juhlin, 98+ punten van Wine Advocate en 96 van Vinous, plaatst Bollinger zich in 2008 als de absoluut beste Bollinger R.D. ooit. Tel daarbij op dat Richard Juhlin slechts één keer eerder een Bollinger R.D. 97 punten heeft gegeven, en dat was voor de jaargang 1996, die ook wel wordt omschreven als een sublieme benchmark vintage in Champagne.

Natuurlijk zullen er 2008-releases zijn die genieten van het succes van het predicaat, maar 2008 Bollinger is daar niet een van. De 2008 Bollinger R.D. maakt de verdiende reputatie van de vintage waar en breekt zelfs zijn eigen puntenrecord, eerder in handen van zijn voorganger, de 2007 Bollinger R.D.

2008 Bollinger R.D.

Historische rendementen op Bollinger RD

Er zijn een aantal grote historische rendementen geweest voor Bollinger. In de afgelopen vijf jaar hebben volgens Liv-ex de laatste vijf jaargangen van R.D. die minstens vijf jaar op de markt zijn* een gemiddeld rendement van 91,4% opgeleverd - bijna een verdubbeling in slechts vijf jaar.

Bovendien, als u had geïnvesteerd in de 2007 Bollinger R.D. via RareWine Invest toen het de status "best to date" en "nieuwe release" in maart 2021 had (alleen beschikbaar in het Engels), zou u vandaag een rendement van 33,3% hebben behaald - ondanks dat het de nieuwste op de markt is en tot nu toe daadwerkelijk beschikbaar is.

2008 heeft nu beide titels veroverd, en de jaargang heeft ook een legendarische status, een titel die het nooit kan worden ontzegd.

*1997, 1999, 2000, 2002 en 2004.

Bollinger R.D. - Een microproductie in het land van champagne

Weinig champagnehuizen adverteren de exacte grootte van hun Champagneproductie. De voormalige keldermeester van Bollinger, Gilles Descôtes, vertelde Decanter echter in 2018 dat Bollinger goed is voor minder dan 1% van alle geproduceerde Champagne en R.D. voor minder dan 1% van de totale productie van Bollinger.

Ongeveer 300 miljoen flessen champagne worden elk jaar geproduceerd. Dit betekent dat Bollinger volgens Descôtes drie miljoen flessen en 30.000 flessen Bollinger R.D. per jaargang produceert.

Dennis Bunner, de nieuwe keldermeester bij Bollinger, zegt dat de vintage Champagne La Grande Année uit 2008 van het huis in 2019 werd uitgebracht, terwijl een deel ervan werd tegengehouden - om een jaar later te worden uitgebracht als Grande Année of om later te worden gebruikt als R.D. Bunner zegt dat de Grande Année van het huis meestal twee jaar duurt,  maar de jaargang 2008 was anders. Bollinger vond dat het een fantastisch verouderingspotentieel had, dus besloten ze om de Grande Année slechts één jaar te verkopen en de rest te bewaren voor R.D. Hoewel Bunner geen cijfers op zijn citaat zet, kunnen we afleiden dat er waarschijnlijk meer Bollinger R.D. is geproduceerd dan normaal - zelfs met een fantastisch opslagpotentieel.

En hoewel gezonde scepsis volgens de bovenstaande berekening gepast is, is het de moeite waard om in gedachten te houden dat beide uitspraken van Bollinger zelf komen - Bollinger R.D. is exclusief en zeldzaam: zelfs als de productie van 2008 Bollinger R.D. iets groter is dan de gebruikelijke 30.000 flessen geproduceerd per jaargang.

RareWine Invest's mening

We kunnen niet dagelijks de mogelijkheid bieden om vanaf het begin in te stappen. Vooral als het gaat om prestige Champagne van een van de beste Champagnehuizen ter wereld. Maar zo'n kans is hier wel.

2008 Bollinger kan bogen op het behoren tot een enorm begeerde en uitzonderlijke jaargang in Champagne (in feite de beste volgens Wine Advocate). 2008 Bollinger R.D. kan er zelfs trots zijn op de beste ooit te zijn.

Bollinger R.D. heeft grote historische rendementen laten zien - zowel op de lange als op korte termijn is de productie uiterst beperkt voor een Champagne. Een predicaat uit 2008 raakt nooit uit de mode, maar de hoeveelheden blijven niet bestaan. Dit is dan ook een unieke kans om vanaf het begin in actie te komen.

U hoeft geen grote Bollinger-fan of een late disgorgement-liefhebber te zijn. De 2008 Bollinger R.D. heeft de goede kwaliteiten die het nu heeft, maar bovenal hebben we bijna alle geweldige releases van de 2008 vintage gezien. Er zijn er nog maar een paar over, dus nu is de laatste oproep om vanaf het begin mee te doen.

Investeer in 2008 Bollinger R.D.

Neem contact met ons op door middel van het contactformulier onderaan de pagina als u meer te weten wilt over uw beleggingsopties of om de wijnen rechtstreeks te bestellen via het formulier.

WIJNJAARWIJNVOLVERPAKKINGPRIJS*
20082008 Bollinger R.D.750OC6€ 250
*Alle prijzen zijn in euro, excl. douanekosten, belasting en btw voor levering aan het douane-entrepot. Prijzen inclusief douanekosten, belasting en btw kunnen op aanvraag worden verstuurd. De wijnen worden uitsluitend verkocht in hele kisten, tenzij anders wordt gespecificeerd, en de prijs is per fles. Minimumbestelling van € 2.500. Uitgegaan van een totaal minimuminvestering van € 10.000. Prijzen kunnen sinds de uitgave van dit artikel zijn gewijzigd. Onder voorbehoud van fouten.

Neem contact op met RareWine Invest

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op