Artikel - RareWine Academy

Hoe Lang Kan Champagne Bewaard Worden?

Bij Champagne voor investering rijst vaak de vraag, hoe lang kan ik Champagne bewaren? Lees in dit artikel meer over het opslagpotentieel van uw Champagne.

Champagne op oudere leeftijd is een van de meest indrukwekkende wijnen die je je kunt voorstellen. Juist daarom is het ook een categorie waarin het zinvol is om in te investeren. Het zijn echter lang niet alle Champagnes die geschikt zijn voor investeringen. De meeste kunnen echter jarenlang worden bewaard met nobele smaakervaringen als resultaat.

Hieronder lees je meer over de verschillende fases van de opslag van een Champagne; vanaf het moment dat het begint als druiven aan de wijnstok, totdat het klaar is en opgeslagen kan worden in de kelder.

De drie fasen van champagnerijping

Het uitgangspunt, wanneer we het hebben over de rijping van de Champagne, is een basiswijn gemaakt van druiven die zijn geoogst in de Champagnestreek in het noorden van Frankrijk. De wijn heeft op dit punt de eerste gisting ondergaan, dat is de alcoholische gisting.

Champagne doorloopt drie verschillende fasen op het gebied van opslag en rijping:

1) Eerst wordt het opgeslagen in een tank (of vat) voordat het wordt gemengd. 2) Vervolgens wordt het gerijpt met sediment voor een langere periode in de kelder voordat het definitief wordt gedegorgereerd. Hier ondergaat de wijn de 2e gisting. 3) Door het degorgeren worden dode gistcellen verwijderd en wordt de uiteindelijke mate van zoetheid bepaald waarna we de Champagne kunnen kopen en de ontwikkeling ervan op de fles kunnen volgen.

De laatste fase is absoluut de meest interessante vanuit beleggingsoogpunt. Eerst kort over de twee eerste fases.

1. Opslag in stalen tank of eiken vat in de kelder

In de kelder wordt champagne meestal opgeslagen in een stalen tank om zoveel mogelijk versheid te behouden. Sommige producenten slaan op in oudere eiken vaten, om meer complexiteit aan de Champagne toe te voegen. Bollinger en Selosse zijn twee van de bekendste voorbeelden die deze methode gebruiken. De wijn blijft op deze tanks of vaten totdat de keldermeester de basiswijn mengt voor de uiteindelijke Champagne.

In de meest extreme gevallen, zoals bij Krug, worden wijn uit 10 verschillende jaargangen en meer dan 100 percelen gebruikt in een specifieke wijn. Elk element voegt zijn vingerafdruk toe aan de uiteindelijke wijn. Hoe langer de wijn hier stil blijft staan, hoe complexer hij wordt. Dit komt dan weert tot uiting in de uiteindelijke cuvée. Normaal gesproken gaat de producent binnen zes maanden over tot dit punt.

2. Tweede gisting van champagne

De volgende stap in de levenscyclus van Champagne is de tijd op fles waar de beroemde tweede gisting plaatsvindt. De minimale vereiste is dat de fles 12 maanden wordt bewaard voordat deze wordt gedegorgereerd en nog eens 3 maanden voordat deze wordt vrijgegeven, maar alle belangrijke Champagnes worden voor een langere periode bewaard. De beste, zoals Cristal, worden al ruim 8 jaar bewaard. In de fles vinden twee belangrijke processen plaats als gevolg van de tweede gisting. De fermentatie creëert koolstofdioxide en dus bubbels en druk in de fles. De dode gistcellen nestelen zich op de bodem van de fles en helpen om autolytische tonen te creëren, in een proces waarbij broodachtige tonen zich ontwikkelen in de Champagne. Hoe langer de Champagne hier op de droesem blijft, hoe beter de bubbels in de uiteindelijke Champagne tot uitdrukking komen.

Champagne opgeslagen voor tweede gisting in de kelder van Pol Roger Champagne opgeslagen voor tweede gisting in de kelder van Pol Roger

3. Degorgement en opslag van de afgewerkte Champagne

Verwijdering van de dode gistcellen wordt degorgeren genoemd. Daarna wordt de dosering toegevoegd, wat een combinatie is van wijn en suiker. Dit zal de uiteindelijke zoetheid en stijl van de wijn bepalen. Vanaf hier begint de echte ontwikkeling van de Champagne in de fles.

De absoluut beste Champagnes liggen al lang in de kelder als ze worden uitgebracht, maar toch hebben ze een groot potentieel voor zich. De wijnen zijn meestal tussen de 5 en 10 jaar in de kelder voordat ze worden gedegorgereerd, wat ook helpt om een betere wijn te creëren. Wanneer deze wijnen op de markt komen, is het vergelijkbaar met een witte Grand Cru uit de Bourgogne van de nieuwste jaargang, die ook moet rijpen voordat het al zijn nuances laat zien.

De meeste van deze top Champagnes zullen hun volledige potentieel pas bereiken als ze ongeveer 20 jaar oud zijn, maar ze kunnen zich gemakkelijk tot 50 jaar prachtig ontwikkelen. Ook stijgen de prijzen langzaam gedurende de eerste paar jaar na release en beginnen dan later duidelijker te escaleren. Vlak na de release is het aanbod overvloedig en zijn de prijzen laag. Na een paar jaar zal een gestage consumptie ervoor zorgen dat de prijzen stijgen en dat geldt ook voor de vraag naarmate de Champagne dichter bij zijn volledige potentieel komt. 

Natuurlijk hangt alles af van de producent en de vintage. Ook zeer oude Champagnes stijgen in prijs, omdat de zeldzaamheid plotseling ook in het spel komen.

Koop jong en verkoop (of geniet) later

Als belegger met Champagne in uw portefeuille kunt u 's nachts lekker slapen. Niet voor niets wordt Champagne vaak omschreven als het antwoord van de wijn op staatsobligaties. De consumptie van Champagne is wereldwijd enorm en de populariteit is nauwelijks groter geweest. Zelfs de talrijke en innovatieve Chinezen hebben geleidelijk hun ogen geopend voor de gouden druppels, en hier zijn het vooral de beste en meest prestigieuze Champagnes die in trek zijn.

Om champagne te vinden die geschikt is voor investeringen, moet je meestal kijken naar de grootste prestige cuvées en de beste vintage Champagnes. Tot de grootste namen behoren onder andere Salon, Cristal, Krug, Dom Pérignon, Bollinger en Winston Churchill van Pol Roger.

Bovendien worden aanzienlijke stijgingen van de champagneprijzen voorspeld van verschillende kanten in de komende 10 jaar. Zowel de productiekosten als de wijngaarden in Champagne zijn de afgelopen 20 jaar aanzienlijk meer gestegen dan de werkelijke prijzen van een fles champagne, waarover u veel meer kunt lezen in deze analyse van de champagnemarkt.

Neem contact op met RareWine Invest

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op