Beleggingstip - Champagne - 17. mei 2022

De 2004 Krug Clos Du Mesnil is een van de allerbeste in uit de geschiedenis.

+45,5% in slechts twee jaar tijd en met een sublieme oogst van 2008, is het investeringspotentieel van deze zeldzame en single vineyard Champagne groot te noemen.

"Het lijdt weinig twijfel dat de 2004 een van de allerbeste Clos du Mesnil in de recente geschiedenis is. Zal het zich aansluiten bij de 1979, 1988 en 1996 als een van de groten aller tijden? Nou… dat is een proeverij die ik graag zou willen doen!"

– Anonio Galloni, Vinous

Zit u klaar voor de huidige investeringstip, waar de Krug Clos du Mesnil uit 2004 wordt gepresenteerd? De essentie is de hoge kwaliteit, schaars aanbod, grote rendementen en een aanstaande 2008 vintage die de wereld zou kunnen betekenen voor deze zaak. 

Joseph Krug zocht het avontuur en vond de grootste in zijn soort

In 1824 liet Joseph Krug zijn jeugdstad Mainz achter zich en ging op zoek naar avontuur. In 1834 brengt deze zoektocht hem naar Parijs, waar hij zijn reis naar Champagne voortzet. Hier wordt hij boekhouder van het Champagnehuis Jacquesson, maar dit is niet het einde van zijn avontuur.   

In de volgende acht jaar leerde Krug elke hoek van het champagnehuis kennen en bewees hij een meer dan capabele blender te zijn. Daarom begon hij in 1840 te helpen bij het mengen voor andere champagnehuizen. 

Joseph Krug stichtte in 1843 het avontuurlijke Krug Champagne House in Reims, tot grote vreugde van wijnliefhebbers over de hele wereld. Hij vond het zijn grootste avontuur en door de generaties heen is de familie Krug erin geslaagd om een constant hoog niveau te behouden, met formidabel management en kwaliteit als het ultieme doel. 

Leer veel meer over de geschiedenis van Krug in het artikel: Krug Champagne - The Story Of A Complete Symphony Orchestra And Inherited Perfect Champagne Spirit

Krug Clos Du Mesnil: Uiterst zeldzame single vineyard champagne

In 1971 kocht de familie Krug het 1,84 hectare grote landgoed Clos du Mesnil in Mesnil-sur-Oger. Voor de koop beklonken was werden de druiven gebruikt voor Champagne Salon. Sinds 1698 is de wijngaard omringt door een stenen hek en al even lang wordt hier Chardonnay geplant. 

Krug gebruikte de druiven eerst voor Grande Cuvée, maar na een paar jaar realiseerde de familie zich dat het microklimaat optimaal was om apart te bottelen. In 1979 werd Clos du Mesnil apart gebotteld, wat verre van normaal was in Champagne. Clos du Mesnil werd een exclusieve single vineyard Champagne - en dat is het nog steeds. Het wordt alleen uitgebracht in de allerbeste jaargangen en de totale productie per jaargang is ongeveer 12.000 flessen, wat deze champagne alleen maar exclusiever maakt.  

Het is bijna niet nodig om over scores te praten. Bijna...

... De scores zijn altijd hoog voor Krugs Clos du Mesnil. Daarom is het essentieel om in dit geval niet de kwaliteit van de 2004 Clos du Mesnil van Krug te bepalen, maar eerder om het te beschouwen als een mogelijk onderdeel van een legendarische champagneclub. 

Dit artikel begon met een anekdote over de kwaliteit van de Clos du Mesnil uit 2004. Toen werd een pertinente vraag gesteld of de vintage 2004 lid zou worden van de club. De club die grootheden telt zoals de Clos du Mesnil uit 1979, 1988 en 1996. 

Vinous geeft de jaargang 2004 98+ punten. Dat geldt ook voor Richard Juhlin en James Suckling. Wine Advocate moet nog scores toekennen, waardoor het een totaalscore van 98 punten heeft. 

De overige leden van de all-time great groep scoren respectievelijk 99,3 punten (1996), 100 punten (1988) en 99 punten (1979), de scores van Richard Juhlin en Vinous. De scores van de vintage 2004 Krug Clos du Mesnil, komt het dichtste bij deze legendarische jaren in de buurt.

Sterke rendementen op Krug Clos Du Mesnil

In april 2020 kon u voor het eerst investeren in 2004 Krug Clos du Mesnil via RareWine Invest. De prijs was toen € 825*. Als u destijds investeerde, heeft u in slechts twee jaar tijd een winst van 45,5 % behaald. Tel daarbij op dat er volgens Liv-ex over de laatste vijf* uitgebrachte jaargangen van Krug Clos du Mesnil een gemiddeld rendement van 61,3% is geweest. Dit rendmenet is behaald in een periode van drie jaar. Dat betekent een gemiddeld jaarlijks rendement van maar liefst 17,3 %. 

Hoewel wijn moet worden gezien als een langetermijninvestering, heeft Krug in een relatief korte periode formidabel gepresteerd. En de wereldwijde vraag naar kwaliteitschampagne is gigantisch. 

*2000, 2002, 2003, 2004 en 2006

Clos du Mesnil Clos du Mesnil

Het magische ingrediënt: marketing

De familie Krug heeft wereldwijd naam gemaakt, vanwege de torenhoge kwaliteit van hun champagnes. Tot 2007 werd Krug geleid door de broers Remi en Henri Krug, waarna sterke troepen het roer van het champagneschip overnamen. 

Kwaliteit is natuurlijk de basis voor succes, maar er is nog een ander ingrediënt dat cruciaal kan zijn voor een merk: en dat is marketing. Het is dus helemaal niet onbelangrijk dat de nieuwe Krug-roergangers de luxe LVMH-groep (Louis Vuitton Moet Hennesy) zijn. Ze bezitten 16 verschillende huizen in Champagne, en Krug is de diamant in hun collectie. Een diamant die ze op alle mogelijke manieren op de markt willen brengen en ontwikkelen. 

Wat gebeurt er als de 2008 Krug Clos Du Mesnil wordt uitgebracht?

Marketing is belangrijk. Hype ook. En er is al een wereldwijde hype en mysterie over de 2008 vintage in Champagne, omdat het door velen wordt erkend als de absoluut beste vintage ooit. Of dit waar is, kan pas worden vastgesteld wanneer alle Champagnes van 2008 zijn uitgebracht en beoordeeld. 2008 is echter al een icoon en zal een benchmark vintage zijn. 

Zoals gezegd, wijninvestering moet gezien worden als een langetermijninvestering. Hier zou dat wachten wel eens de moeite waard kunnen zijn: inderdaad, het zou gemakkelijk enkele jaren kunnen duren voordat de 2008 Krug Clos du Mesnil wordt uitgebracht. Maar de hype is er al, en de prijs van een Krug Clos du Mesnil uit 2008 zal waarschijnlijk ongekende hoogten bereiken voor een nieuw uitgebrachte Clos du Mesnil. Dit en de algemene hype en aandacht zal ongetwijfeld ook van invloed zijn op de prijzen van eerdere jaargangen - waaronder de 2004. 

Mening van Rarewine Invest

Het Krug-avontuur is nog lang niet voorbij. Gelukkig maar. Keer op keer bevestigt Krug zijn status als een van 's werelds allerbeste champagnehuizen, en deze Krug Clos du Mesnil uit 2004 is zeker geen uitzondering en ontvangt fantastische scores van critici. 

Tel daarbij op dat deze exclusieve single vineyard champagne slechts in ongeveer 12.000 flessen per vrijgegeven jaargang wordt geproduceerd, wat verwaarloosbaar is voor een hongerige champagnemarkt. En met zes jaar op de markt is het ook niet moeilijk voor te stellen hoe drastisch de volumes van 2004 Clos du Mesnil zijn verminderd.  

De terugkeer van Great Krug benadrukt ook het potentieel van Krug. Bovendien kunnen massale marketingkrachten de dorst naar Krug verder verspreiden. En dus hebben we een jaargang 2008 aan de horizon die de Krug Clos du Mesnil van 2004 echt een boost zou kunnen geven. Kortom, een dreigende Champagne-droogte zal de bestaande Champagne-volumes waarschijnlijk alleen maar aantrekkelijker maken - vooral de goede. 

We zijn erin geslaagd om een beperkte hoeveelheid van 2004 Krug Clos du Mesnil te kopen en we verwachten massale belangstelling hiervoor. 

Investeer in 2004 Krug Clos Du Mesnil

Neem contact met ons op door middel van het contactformulier onderaan de pagina als je meer wilt weten over jouw beleggingsopties of om de wijnen rechtstreeks te bestellen via het formulier.

WIJNJAARWIJNVOLVERPAKKINGPRIJS*
2004Krug Clos du Mesnil 750OWC1€ 1.200
2004Krug Clos du Mesnil 750OWC1 (US-Label)€ 1.100
*Alle prijzen zijn in euro, excl. douanekosten, belasting en btw voor levering aan het douane-entrepot. Prijzen inclusief douanekosten, belasting en btw kunnen op aanvraag worden verstuurd. De wijnen worden uitsluitend verkocht in hele kisten, tenzij anders wordt gespecificeerd, en de prijs is per fles. Minimumbestelling van € 2.500. Uitgegaan van een totaal minimuminvestering van € 10.000. Prijzen kunnen sinds de uitgave van dit artikel zijn gewijzigd. Onder voorbehoud van fouten.

Us Label - Wat betekent het?

Vroeger bestempelden Franse wijnproducenten wijnen die in de VS zouden worden verkocht, bijvoorbeeld met Amerikaanse labels. Voor wijnkenners en verzamelaars werden deze etiketten een teken dat de wijn een extreem lange reis onder slechte omstandigheden had doorstaan - omstandigheden waar een goede wijn op zijn zachtst gezegd niet van profiteert. Dus als je in Europa een wijn met een Amerikaans etiket tegenkwam, wist je dat hij vrijwel zeker twee keer de Atlantische Oceaan was overgestoken - iets wat niet wenselijk is als je veel geld moet betalen voor een sublieme wijnervaring.

Tegenwoordig worden de behandeling en het transport van wijn op een heel andere manier behandeld, waarbij rekening wordt gehouden met temperatuur, vochtigheid, licht en zelfs trillingen om ervoor te zorgen dat de wijn zo veilig mogelijk is. Traditie en 'angst' zijn echter zo diepgeworteld geraakt dat wijnen met bijvoorbeeld Amerikaanse of Japanse labels nog steeds voor minder - min of meer zonder reden - worden verhandeld.

In vergelijking met 'gewone' flessen betekent dit in de praktijk dat beleggers flessen met Amerikaanse etiketten iets goedkoper kunnen kopen en weer iets goedkoper kunnen doorverkopen.

In dit geval wordt het prijsverschil tussen een "gewone" Krug Clos de Mesnil uit 2004 en een met het Amerikaanse label geschat op € 100.

Maar als het gaat om wijnen van dit kaliber, waar het aanbod beperkt is, komt het echt neer op wat er kan worden ingekocht.

Neem contact op met RareWine Invest

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op