Beleggingstip - Whisky - 29. juni 2023

12 YO Clynelish Special Release 2022 biedt groot investeringspotentieel

De prijs van eerdere releases is met 1.400-1.900% gestegen - en hier bespaart u 25% in vergelijking met de goedkoopste prijs ter wereld volgens whiskybase.com

Misschien kent u Clynelish, misschien ook niet. Clynelish is een van de oudste distilleerderijen van Schotland. Het is nauw verwant aan Brora, het heeft de x-factor in Johnnie Walker’s Gold Label Reserve en maakt het deel uit van Diageo's beperkte 2022 Special Release. Alles bij elkaar maakt dat u nu kunt investeren tegen een zeer aantrekkelijke prijs.

De vroege dagen van Clynelish: menselijke tragedie

Het succes en de cult status van Clynelish distilleerderij vindt zijn oorsprong in een donkere tijd en in menselijke tragedies. Clynelish is, net als Talisker, een van de vele zogenaamde "clearance" -distilleerderijen die in de vroege jaren 1800 ontstonden. Hier zagen adellijke landeigenaren kansen in het gedwongen verwijderen van boeren om beter en efficiënter van het land te profiteren. Enkele van de meest wrede van deze gedwongen verhuizingen vonden plaats in Sutherland (een van de noordelijkste regio's van Schotland), waar de hertog van Sutherland en zijn administratie toezicht hielden op de tragedies van boeren die uit hun voorouderlijke land werden verwijderd en naar het buitenland werden gestuurd, naar andere regio's werden verplaatst of naar andere nederzettingen in hetzelfde gebied werden verplaatst waar ze te werk werden gesteld in de bedrijven van hun heer.

De hertog van Sutherland vestigde een aantal bedrijven in de stad Brora: een kolenmijn,  metselwerk, weven, zoutwinning en een distilleerderij, die hij Clynelish noemde. Alle bedrijven werden bemand door voormalige boeren die werden betaald met munten die alleen in de bedrijven van de hertog konden worden ingewisseld. Een barre tijd aan het begin van de industrialisatie die de wereld zoals we die nu kennen heeft gevormd.

Clynelish-12-YO-Special-Release-2022-800x600.jpg

Clynelish Opstand

De Clynelish distilleerderij was in de beginjaren allerminst een succes. Pas in 1896, toen blenders Ainslie & Heilbron en John Risk de distilleerderij overnamen, begon het een reputatie op te bouwen en tegen het einde van de 19e eeuw was Clynelish de duurste single malt.

John Risk nam later het bedrijf over en werkte nauw samen met mensen als John Walker & Sons (ja, het bedrijf achter Johnnie Walker), dat later onderdeel werd van DCL (Distillers Company Limited). DCL is een van de fundamenten van wat we vandaag kennen als gedistilleerde drankengigant Diageo.

DCL schaalde in deze tijd verschillende van zijn distilleerderijen op en bouwde in 1968 een distilleerderij met zes potten (Clynelish B) direct naast de oorspronkelijke twee potstill Clynelish (Clynelish A). De handelsorganisatie, de Scotch Whisky Association, maakte zich echter zorgen over twee distilleerderijen met dezelfde naam. DCL hernoemde de oorspronkelijke Clynelish (Clynelish A) naar Brora, verwijzend naar de stad waar de distilleerderij was gevestigd. Tegenwoordig is Clynedish een van de prestigieuze merken van Diageo naast Talisker, Brora en Port Ellen. Naast het produceren van uitstekende single malt whisky, is Clynelish ook een van de belangrijkste componenten van de Johnnie Walker Gold Label Reserve.

In 2021 heropende Clynelish na een grote renovatie van €+210 miljoen en wordt nu bestempeld als het "Highland home of Johnnie Walker". Dit is geen kleine prestatie en Clynelish is een van de merken waar Diageo zwaar in investeert.

Clynelish 12 YO - Onderdeel van Diageo's 2022 Special Release

In 2001 lanceerde Diageo hun eerste Special Release om whisky te proeven van iconische distilleerderijen die whiskykenners misschien kennen, maar in unieke uitdrukkingen. Het is in deze serie dat een deel van de laatste originele Port Ellen whisky is gebotteld. In het najaar van 2022 onthulde Diageo hun 2022 Special Releases, bestaande uit acht verschillende whisky's die speciaal zijn geselecteerd door Master Blender Dr Craig Wilson van enkele van de oudste distilleerderijen van Schotland in beperkte productie: Mortlach, Singleton, Lagavulin, Talisker, Clynelish, Cardhu, Oban en Cameron Bridge.

Clynelish is een 12 YO uitdrukking met een "wasachtig" karakter zoals bekend uit de jaren 60 Clynelish. Gerijpt in Amerikaans eiken en afgerond in Oloroso vaten. Een fantastische interpretatie van Clynelish zoals het was.

Diageo: De monstermotor achter Clynelish

Diageo is, afhankelijk van hoe je het bekijkt, de grootste - of een van de grootste - producenten van sterke drank ter wereld. Diageo is actief in meer dan 180 landen en zit achter meer dan 200 verschillende merken, waaronder reuzen als Johnnie Walker, Tanqueray, Guinness en Smirnoff, maar ook een zwaar portfolio van high-end whiskymerken zoals Port Ellen, Brora, Talisker Lagavulin en anderen. Diageo verhoogde de omzet in het boekjaar dat eindigde op 30/6-22 met 21,4% tot € 17,8 miljard, waarbij de zogenaamde premium plus-merken* goed waren voor een volledige 57% van de omzet. De verkoop van Schotse whisky steeg alleen al met 29%.

Clynelish's gouden druppels veranderen in goud

In de whisky categorie kan het moeilijk zijn om verschillende whisky's over een aantal jaren te vergelijken. Producenten houden van vrijheid nemen om van serie, vatjaren, enz. te veranderen. Maar als we een poging gaan wagen met de Clynelish 2022 Special Release, kunnen we een kijkje nemen bij de Clynelish 23 YO Rare Malts Selection uit 1998*. Hooguit lag de releaseprijs van zo'n fles rond de €100, terwijl RareWhisky101 meldt dat de gemiddelde veilingprijs van deze whisky het afgelopen jaar rond de €1.500 lag (omgerekend £1.356). Voor een goedkopere tegenhanger werd de Clynelish Flora & Fauna 1997 (een goedkopere serie dan Rare Malts) destijds waarschijnlijk verkocht voor €15-20**. Hoewel de prijs de afgelopen jaren iets is gedaald, lag de gemiddelde veilingprijs het afgelopen jaar rond de € 1.000 (omgerekend £ 868,75). Dit betekent dat de prijs van deze flessen sinds eind jaren '90 rond de x15-20 is gestegen. En als iets in 25 jaar tijd met 1.400% is gestegen, heeft het een gemiddeld jaarlijks rendement van 11,4% opgeleverd. Al 25 jaar!

*Rare Malts is de voorloper van Special Releases

**Vandaag de dag verkoopt RareWine verschillende Flora & Fauna whisky's voor €30-40 per fles

Investeer in Clynelish tegen een aantrekkelijke prijs en wees vanaf het begin voorop

Op dit moment heeft whiskybase.com 63 retailers van Clynelish 12 YO 2022 Special Release vermeld. De goedkoopste hiervan staat vermeld op ongeveer € 162* ex. invoerrechten, BTW en belastingen. We hebben een koopje gedaan waarmee u kunt investeren voor slechts € 120 per fles. Hieruit volgt natuurlijk dat als u kunt beleggen met een korting van 25% ten opzichte van de goedkoopste prijs op de markt volgens whiskybase.com, u vanaf het begin voorop loopt.

*Herberekend vanaf 175 GBP

Clynelish-12-YO-Special-Release-2022-800x800.jpg

Whisky Categorie Outlook: Whisky Groei

De toekomst van de whiskycategorie ziet er erg spannend uit. Hieronder staan enkele hoogtepunten uit een deel van een andere whisky-analyse, die u hier volledig kunt vinden.

  • De wereldwijde whiskymarkt zal naar verwachting de komende tien jaar met 4,7% per jaar groeien,
  • China is 's werelds 5e grootste importeur van Schotse whisky geworden, met een toename van de import met 84,9% van 2020 tot 2021,
  • India is 's werelds grootste whiskymarkt en de op twee na grootste importeur van Schotse whisky,
  • De export van Schotse whisky naar India maakt slechts 2% uit van de Indiase whiskymarkt vanwege een importtarief van 150%,
  • Het Verenigd Koninkrijk en India onderhandelen over vrijhandelsovereenkomsten, waaronder een verlaging van het whiskytarief,
  • Een verlaging van de tarieven zal naar verwachting de export naar India de komende vijf jaar met €1,1 miljard verhogen,

Dit zijn enkele van de meest opwindende katalysatoren voor whiskyprijzen om in de toekomst te stijgen - met in het achterhoofd de groei en het potentieel in de traditionele thuismarkten van whisky, zoals Europa.

De mening van RareWine Invest

Whisky-investeringen worden vaak geassocieerd met extreem dure flessen die voor velen connotaties van onbereikbaarheid hebben, wat ook iets is dat de prijzen verder opdrijft. Het potentieel van goedkopere flessen heeft echter ook een sterk potentieel.

Clynelish 12 YO 2022 Special Release hoort in deze categorie thuis. Je krijgt dus goede whisky van een cultdistilleerderij, die ook bekend staat als "de geheime saus" in enkele van de geweldige flessen van Johnnie Walker. De prijstrend voor oudere Clynelish is ook onmiskenbaar en je krijgt zelfs de mogelijkheid om de zaak 25% goedkoper in te voeren dan de goedkoopste prijs op whiskybase.com.

Dit is een whisky tegen een prijs die gelijk staat aan een hoge consumptie, terwijl Diageo zijn deel zal doen om ervoor te zorgen dat Clynelish in de toekomst een Schots juweeltje blijft.

Investeer in Clynelish 12 YO 2022 Special Release

Neem contact met ons op door middel van het contactformulier onderaan de pagina als u meer te weten wilt over uw beleggingsopties of om de wijnen rechtstreeks te bestellen via het formulier.

WHISKYVOLVERPAKKINGPRIJS*
Clynelish 12 YO 2022 Special Release700GB/OC6€ 120
*Alle prijzen zijn in euro, excl. douanekosten, belasting en btw voor levering aan het douane-entrepot. Prijzen inclusief douanekosten, belasting en btw kunnen op aanvraag worden verstuurd. De wijnen worden uitsluitend verkocht in hele kisten, tenzij anders wordt gespecificeerd, en de prijs is per fles. Minimumbestelling van € 2.500. Uitgegaan van een totaal minimuminvestering van € 10.000. Prijzen kunnen sinds de uitgave van dit artikel zijn gewijzigd. Onder voorbehoud van fouten.

Neem contact op met RareWine Invest

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op