Beleggingstip - Bourgogne - 22. april 2022

Robert Groffier: Paradox, Prijsstijgingen En Uitbreiding Van De Bourgondische Markt

Door de massale vraag en hoge prijzen gaan mensen opzoek naar nieuwe alternatieven. Robert Groffier is een zeer goede kandidaat in de Bourgogne

Bourgondische paradox voert de toon.

Hoe moeilijker het wordt om wijnen te vinden en hoe meer de prijs stijgt, hoe groter de vraag. Hoe hoger de prijs van een van de meest prestigieuze wijnen, hoe minder potentiële kopers er zullen zijn. Degenen die de zeer dure wijnen niet kunnen betalen, zullen op zoek gaan naar goedkopere alternatieven, waardoor de vraag in het betreffende segment toeneemt.

Op deze manier kan de dynamiek de prijs van alle verschillende segmenten opdrijven. Dit scenario wordt de Bourgondische Paradox genoemd en zet de toon voor de huidige investeringstip. En daarom is Domaine Robert Groffier beschikbaar voor investeringen.

Domaine Robert Groffier al vier generaties

In Bourgondië is de concurrentie enorm en de ruimte voor het beoefenen van wijnmagie meer dan beperkt. In feite is een Bourgondisch perceel in de meest begeerde gemeenten op de meest begeerde wijngaarden een van de duurste gronden ter wereld, vergelijkbaar met eigendommen in het midden van 's werelds metropolen. Het is daarom niet voor iedereen weggelegd, en wie het geluk heeft een terrein te bezetten, is vaak al meerdere generaties eigenaar.

Dat is het geval met Domaine Robert Groffier Père & Fils, dat ongeveer acht hectare bezit in verschillende Bourgondische wijngaarden. Frédéric Groffier stichtte het domein aan het begin van de 19de eeuw. In de jaren 30 van de vorige eeuw werd het merendeel van de percelen overgedragen aan zijn zoon Jules Groffier.

In 1950 heeft Robert Groffier het land van zijn vader Jules georven. Robert was de eerste in de familie die de wijnen bottelde en in 2005 kwam zijn zoon Nicolas Groffier bij het familiebedrijf. Sinds Nicolas is toegetreden, is de kwaliteit veranderd in een modernere stijl, waarbij fruit meer domineert dan het droge vat, zoals Robert Groffier in zijn tijd bekend stond. Nicolas Groffier staat ook meer open voor bezoek van de pers, wat meer publiciteit en vraag heeft opgeleverd.

Nicolas Groffier Nicolas Groffier

Bourgondië's mooiste

Verschillende wijngaarden in Bourgondië klinken exclusief en luxueus onder 's werelds wijnkenners, en Domaine Robert Groffier opereert op enkele van de beste van Bourgondië. Ze hebben acht hectare - voornamelijk in Chambolle-Musigny en Gevrey-Chambertin op wijngaarden, waaronder de beroemde Premier Cru Les Amoureuses en Les Sentiers en de Grand Cru Bonnes-Mares en Chambertin Clos de Bèze.

Bonnes-Mares 2019

Robert Groffier bezit bijna een hele hectare bij Bonnes-Mares Grand Cru. Volgens Nicolas Groffier is deze wijn een "Vin de Garde", wat een wijn met een aanzienlijk rijpingspotentieel betekent. De wijn wordt gefermenteerd met stengels en vervolgens gerijpt in gloednieuwe vaten. Vinous is nog steeds de enige die zijn punten heeft toegekend. Vinious bekroond het met 95-97 punten en onderstreept dat dit een wijn is die "met stijl moet rijpen"

Les Amoureuses Chambolle-Musigny 2019

Deze Premier Cru wijngaard wordt beschouwd in de top drie van alle Premier Cru wijngaarden in bourgondië. Het staat op de top samen met Cros Parantoux en Clos Saint-Jacques. Robert Groffier is de hoofdeigenaar van deze wijngaard met 1,07 hectare verdeeld over twee percelen. Dit geeft Nicolas Groffier de mogelijkheid om de twee percelen tot in de perfectie te combineren in de kelder.

Nogmaals, Vinous zijn de enigen die scores hebben toegekend, waardoor 95-97 punten worden erkend: "Uitstekend".

Klassieke Bourgogne - Rijk in kwaliteit, slecht in kwantiteit

Domaine Robert Groffier bezit bijna een hele hectare in Bonnes-Mares en 1,07 hectare in Les Amoureuses Chambolle-Musigny. De vintage 2019 produceerde daarom ongeveer 5.0001 flessen Bonnes-Mares van Robert Groffier en ongeveer 6.4002 flessen Les Amoureuses Chambolle-Musigny. Tel daarbij op dat volgens Liv-ex de oogstopbrengst in 2019 met 15% is gedaald ten opzichte  van het gemiddelde van de afgelopen 10 jaar.

1: 38 hectoliter per hectare 2: 45 hectoliter per hectare

Groffier Amoureusses

De Bourgondische weergoden reageren niet

Dat klimaatverandering ook de wijnwereld moet raken, kan enkelen alleen maar verbazen. En als er een Bourgondische weergod zou zijn, zou hij door de wijnliefhebbers van de wereld worden verguisd. De oogstopbrengsten werden in 2019 verlaagd, maar de Bourgogne-oogst in 2021 wordt als catastrofaal omschreven. Dat betekent dat een ander wijnjaar in Bourgondië lijdt onder verminderde opbrengsten, en volgens de Britse wijnbeurs, Liv-ex, zijn ze 37,5% lager in vergelijking met het gemiddelde van de afgelopen 10 jaar.

Samenvattend is het resultaat een grotere concurrentie voor beschikbare wijn uit de eerdere jaargangen - inclusief de vintage 2019, waar de opbrengsten al schaars zijn. Tel daarbij op dat de grote Bourgondische producenten hun vintage 2019 nog niet hebben uitgebracht. Het is te verwachten dat dit wijnen zullen zijn die een geheel nieuwe standaard zullen zetten voor wat een fles wijn kan kosten. Dit zal zonder meer bijdragen aan prijsstijgingen op bestaande jaargangen.

Dit is een geweldig kans om jezelf te verzekeren van een prachtige vintage uit 2019

Laag aanbod + hoge vraag = stijgende prijzen

Decanter verwijst naar een Liv-ex-rapport over Bourgogne, dat spreekt van een "onverzadigbare wereldwijde vraag". Liv-ex antwoordt ook nee op de vraag of de prijzen in Bourgogne een plafond hebben. Er is een markt voor zowel oudere als nieuwe releases, en met name Bourgogne is sinds begin 2022 de meest verhandelde regio qua waarde (28,8% van het totaal).

De uitbreiding van de Bourgondische markt bevestigt de paradox

Volgens Liv-ex heeft de secundaire markt van de Bourgogne de afgelopen jaren een enorme expansie ondergaan, als gevolg van prijsbewuste kopers die op zoek zijn naar alternatieve waarde binnen de appellaties van de regio. Dit betekent ook dat er meer wijnen uit bourgogne worden verhandeld dan welke andere regio dan ook, evenals negen Bourgondische wijnen die in 2021 in de Liv-ex 100-index komen. Deze omvatten de 2018 Robert Groffier Chambolle-Musigny Premier Cru Les Amoureuses, die 94-96 scoorde door Vinous (ter vergelijking, de oogst van 2019 scoorde 95-97).

De Bourgondische paradox is dus actueel. Robert Groffier heeft niet alleen zijn waarde bewezen op basis van Vinous-scores, maar de vraag van wijnliefhebbers onderstreept de kwaliteit.

Mening van RareWine Invest

Dit is niet de eerste en ook niet de laatste keer dat u hoort over de Bourgondische paradox en de uitbreiding van de Bourgondische markt via RareWine Invest. Hetzelfde geldt voor de oogstramp van 2021 in Bourgogne. Domaine Robert Groffier is zeer relevant in dit scenario, omdat ze wijnen van hoge kwaliteit leveren van een van de allerbeste percelen in Bourgogne.

Het feit dat hun Les Amoureuses uit 2018 in 2021 de Liv-ex 100 index zijn binnengekomen, toont aan dat prijs- en kwaliteitsbewuste kopers op zoek gaan naar het domein.

Toegenomen belangstelling, beperkt aanbod en verwachte prijsstijgingen zijn de essentie in deze zaak.  Onze ogen zijn nog steeds gericht op kwaliteit uit Bourgogne, en daarom heeft u nu de mogelijkheid om te te investeren. Investeer in twee interessante wijnen uit een erkend Bourgondisch domein en krijg een aandeel in de felbegeerde Bourgogne.

Deze wijnen krijgen dezelfde punten van Vinous, waardoor ze qua kwaliteit op hetzelfde hoge niveau staan. Het belangrijkste verschil ligt in de classificatie van de twee.

Ondanks zijn status als Premier Cru in vergelijking met Bonnes-Mares' Grand Cru, is Amoureuses duurder. De belangstelling is over het algemeen iets hoger voor Amoureuses dan voor Bonnes-Mares, wat tot uiting komt in het prijsverschil. Dat is niet alleen het geval bij Groffier, maar ook bij de topproducenten Mugnier en Roumier.

We raden het ene niet aan boven het andere, en het is echt een kwestie van temperament en of je de voorkeur geeft aan Premier Cru of Grand Cru of Les Amoureuses of Bonnes-Mares.

Investeren in 2019 Robert Groffier

Neem contact met ons op door middel van het contactformulier onderaan de pagina als je meer wilt weten over jouw beleggingsopties of om de wijnen rechtstreeks te bestellen via het formulier.

WIJNJAARWIJNVOLVERPAKKINGAantalPRIJS*
2019Robert Groffier (Pere et Fils) Bonnes-Mares 750OC1260€ 650
2019Robert Groffier (Pere et Fils) Chambolle Musigny Amoureuses 750OC1248€ 675
*Alle prijzen zijn in euro, excl. douanekosten, belasting en btw voor levering aan het douane-entrepot. Prijzen inclusief douanekosten, belasting en btw kunnen op aanvraag worden verstuurd. De wijnen worden uitsluitend verkocht in hele kisten, tenzij anders wordt gespecificeerd, en de prijs is per fles. Minimumbestelling van € 2.500. Uitgegaan van een totaal minimuminvestering van € 10.000. Prijzen kunnen sinds de uitgave van dit artikel zijn gewijzigd. Onder voorbehoud van fouten.

Neem contact op met RareWine Invest

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op