Beleggingstip - Italië - 11. augustus 2022

Nieuwe release van Ornellaia. Beleggingstip met historische goed gedocumenteerde rendementen.

Notoir stabiele rendementen zijn het kenmerk van Ornellaia, en de nieuwe release van 2019 vertoont geen tekenen van afwijking van dat feit.

"De Ornellaia 2019 is een van de meest elegante wijnen die ik hier ooit heb geproefd", Vinous

 

Antonio Galloni van Vinous is dolblij met deze 2019 Ornellaia, de nieuwste release van de Italiaanse Super Tuscan. En als de Italië-expert enthousiasme toont voor een Italiaanse wijn, moet je goed luisteren. Deze beleggingstip is het verhaal van Ornellaia, dat notoir veel tempo laat zien - zowel in termen van scores, maar ook in termen van rendement.

Ornellaia - Het verhaal van een echte Super Tuscan

Ornellaia is een van de meest gerespecteerde wijnhuizen van Italië in Toscane. De topwijn van Ornellaia ontleent zijn naam aan het huis en de eerste vintage zag het levenslicht in 1985 - een Bordeaux-blend van Cabernet Saugvignon, Merlot, Cabernet Franc en Petit Verdot. In feite stond deze blend centraal in de status van Ornellaia als een van de eerste en originele zogenaamde Super Tuscans.

Ornellaia is buren van de Super Tuscan Sassicaia, maar de geografische burenrelatie is niet het enige dat de twee superhuizen met elkaar verbindt. In feite is de oprichter van Sassicaia, Mario Incisa della Rocchetta, de oom van de oprichter van Ornellaia - Lodovico Antinori.

Tegenwoordig is Ornellaia niet langer eigendom van Antinori, want hij verkocht het in 2002 aan de prominente Amerikaanse wijnmaker Robert Mondavi (bekend van Napa Valley). Mondavi ging een samenwerking aan met de historische Italiaanse wijnfamilie Frescobaldi. In 2005 nam de familie Frescobaldi de aandelen van Mondavi over, waarna ze het volledige eigendom van Ornelleia hadden. Ze zijn ook eigenaar van Masseto en Tenuta Luce, dus Ornellaia bevindt zich in goed gezelschap. 

Tegenwoordig zijn de originele 5 Super Tuscans enkele van 's werelds meest gewilde wijnen en waren ze het begin van de italiaanse wijnrenaissance. Oftewel, het definiëren van een heel nieuw tijdperk in de Italiaanse wijngeschiedenis.  

Super Tuscans presteren beter dan Italië 100 Index

Volgens Liv-ex hebben alle vijf de Super Tuscans in de Italië 100-index (Ornellaia, Sassicaia, Tignanello, Solaia en Masseto) de afgelopen drie jaar beter gepresteerd dan de algemene index.

Liv-ex wijst er ook op dat de sterke punten van de Super Tuscans hun merkkracht, hun brede beschikbaarheid en hun relatieve betaalbaarheid zijn. Dit wordt ondersteund door het feit dat de gemiddelde prijs per kist (12x750ml) van een van de vijf Super Tuscans €3.184 is, terwijl de gemiddelde prijs van Barolo-wijnen in Italië ligt op €6.336.

Het is dus nog steeds mogelijk om de Super Tuscans tegen een redelijke prijs te kopen - zowel voor de consument als voor de belegger.

Ornellaia levert jaar na jaar rendement

De Ornellaia van 2019 is de nieuwste release en ontvangt geweldige scores van Vinous, Wine Advocate en James Suckling, die het allemaal 97 punten geven. Antonio Galloni van Vinous het 97+ gegeven en zegt dat het "fantastisch" is. In feite is deze release van 2019 in het recente geheugen de tweede na de 2016, die gemiddeld 97,3 punten heeft over dezelfde critici.

Het lijdt dus geen twijfel dat deze Super Tuscan zijn reputatie waarmaakt, terwijl hij bevestigt dat de positie van Ornellaia tussen de beste wijnen van Italië welverdiend is.

En hoewel het prijzen van Ornellaia recht doet, spreken de cijfers een even duidelijke taal. De onderstaande tabel toont Ornellaia's prijsstijgingen YTD en evenals de laatste 2 jaar volgens Liv-ex:

WijnoogstScore*YTD2J
201997--
201896,314 %-
201796,72,6 %-
201697,39,7 %23,2 %
201596,311,5 %32,9 %
201493,318,3 %29,1 %
201396,71,7 %40,2 %
2012959,7 %32,6 %
201194,76,4 %33,1 %
201096,323,4 %42,9 %

De cijfers vertellen het verhaal. Alle bovenstaande jaargangen van Ornellaia hebben rendement opgeleverd. Zowel YTD als 2 jaar, hoewel noch 2017, 2018 of 2019 al twee jaar op de markt zijn, dus hun rendementen zijn natuurlijk nog niet meetbaar.

Met de hoge scores die zijn toegekend aan de 2019 Ornellaia, is er niets dat erop wijst dat het slechter zou moeten presteren dan zijn voorgangers. Tel daarbij op dat Ornellaia nummer 41 staat in de  "Top-100 meest gezochte wijnen" van wijnzoekers, wat alleen maar onderstreept dat Ornellaia in de schijnwerpers van de wereld staat. https://www.wine-searcher.com/top-wines

* Score op scores van Vinous, Wine Advocate en James Suckling.

Mening van Rarewine Invest

De nieuwste release van Ornellaia is goed begonnen met hoge scores die hoge kwaliteit benadrukken. Hoge kwaliteit die een algemeen kenmerk is van Ornellaia. Dit betekent natuurlijk dat de vraag naar Ornellaia hoog is, want de 41e plaats op wine-searchers top-100 meest gezochte wijnen schetst ook een duidelijk beeld.

Natuurlijk wordt het interessant wanneer de prijsevolutie van de laatste 9 Ornellaia-releases wordt overwogen. Het resultaat is duidelijk - de prijs stijgt over de hele linie.

We zien dan ook geen aanwijzingen dat 2019 Ornellaia anders zou moeten verlopen dan de vintages daarvoor. Vooral gezien het feit dat het tot de beste van het huis behoort. We hebben veel vertrouwen in deze Super Tuscan, die de laatste tijd notoir een garantie is voor prijsverhoging.

Investeer in 2019 Ornellaia

Neem contact met ons op door middel van het contactformulier onderaan de pagina als je meer wilt weten over jouw beleggingsopties of om de wijnen rechtstreeks te bestellen via het formulier.

WIJNJAARWIJNVOLVERPAKKINGPRIJS*
2019Ornellaia 750OC6€ 180
*Alle prijzen zijn in euro, excl. douanekosten, belasting en btw voor levering aan het douane-entrepot. Prijzen inclusief douanekosten, belasting en btw kunnen op aanvraag worden verstuurd. De wijnen worden uitsluitend verkocht in hele kisten, tenzij anders wordt gespecificeerd, en de prijs is per fles. Minimumbestelling van € 2.500. Uitgegaan van een totaal minimuminvestering van € 10.000. Prijzen kunnen sinds de uitgave van dit artikel zijn gewijzigd. Onder voorbehoud van fouten.

Neem contact op met RareWine Invest

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op