Beleggingstip - Champagne - 26. april 2022

Laatste release: 2014 Bollinger Grande Année triomfeert op de Champagne Top

Torenhoge scores, de indrukwekkende Grande Année-terugkeer en champagnedroogte aan de horizon. Investeer in de nieuwste release van Bollinger's prestige cuvée

"Ik drink het als ik blij ben en als ik verdrietig ben. Soms drink ik het als ik alleen ben. Als ik gezelschap heb, beschouw ik het als verplicht. Anders raak ik het nooit aan - tenzij ik dorst heb." – Lili Bollinger

Bollinger's laatste Prestige Strike

Het bovenstaande citaat kan worden toegepast op de waardering van de wijnliefhebbers van vandaag voor - en de vraag naar - Champagne. Als er Champagne in de lucht hangt, is er handel. We ervaren dit bij RareWine Invest, net zoals in de rest van de wereld.

De 2014 vintage van Bollinger's Grande Année is uitgebracht en we kunnen nu al onthullen dat dit een benchmark vintage zal zijn voor het Champagnehuis. Deze investeringstip draait om een fantastische release, solide rendementen op voorgangers en een dreigende Champagne-droogte. 

Een champagnehuis. Mevrouw Bollinger. Een wereldsucces

Het Champagnehuis Bollinger werd gesticht in 1585. Na de eerste twee eeuwen hebben in het jaar 1829, Hennequin de Villermont, Paul Levieux Renaudin en Jacques Bollinger het huis Ranaudin Bollinger gesticht, waarna het huis de babyfase was ontgroeit.   

Het zou echter nog een eeuw duren voordat het huis de echte aandacht van de wereld trok vanwege zijn bruisende kwaliteit. En dat kwam door één vrouw in het bijzonder. Haar naam was Emily Law de Lauriston Boubers (Lily Bollinger). Ze trouwde in de familie Bollinger en na de dood van haar man in 1942 wijdde ze zich aan champagnepromotie. Ze breidde het bedrijf uit en reisde de wereld rond. Ze maakte van Bollinger een wereldsucces. 

Bond verhoogt het bewustzijn van Bollinger

Succes gaat niet vanzelf. Eerst komt het product dat grote hoeveelheden kwaliteit moet bevatten. Daarna komt marketing. Marketing is de sleutel, en daarom is het een geniale zet dat Bollinger sinds 1973 synoniem is geworden met James Bond. En wie zou niet hetzelfde willen drinken als 's werelds populairste superspion? 

Bollinger Grande Anné Bollinger Grande Anné

Prestige Cuvée Grande Année

Tegenwoordig is Bollinger vooral beroemd om de prestigieuze cuvée Grande Année, de champagne van één merk V.V.F (Vieilles Vignes Françaises) en de exclusieve, laat gedegorgeerde Bollinger R.D. (Récemment Dégorgé). De eerste is de protagonist van de huidige investeringstip en wordt alleen geproduceerd in jaargangen waar de kwaliteit het toelaat.

Het is moeilijk om onderscheid te maken tussen de bovenstaande versies in termen van kwaliteit, omdat ze allemaal toebehoren aan de absolute top van Champagne. En deze Bollinger Grande Année uit 2014 breekt zelfs het Vinous-record. 

De Champagne Goeroe Prijst De Bollinger La Grande Année 2014

Richard Juhlin is thuis in 's werelds sprankelende Champagne landschap. Daarom loont het om oplettend te zijn als hij zijn oordeel velt. Hij kent 96 punten toe aan de Bollinger Grande Année 2014. Wine Advocate geeft 95 punten en Vinous kent een formidabele 98 punten toe, wat de drie scores een gemiddelde van 96,3 punten oplevert.  

Dit is slechts één keer overtroffen - in de vintage 2008 (96,7 punten over de bovenstaande critici). 2008 betreft een legendarisch en sublieme vintage in champagne.

Wat vooral interessant is, is dat Juhlin ook 96 punten heeft toegekend aan de Grande Années 2008 vintage. Hetzelfde is het geval met de jaargangen 2002 en 1996, die ook als vlaggenschip bekend staan. Volgens Juhlin, speelt de 2014 Bollinger Grande Année dus met de beste. 

Tel daarbij op dat Vinous nog nooit 98 punten of meer heeft toegekend aan een Bollinger Grande Année. En dat het drinkvenster eigenlijk pas in 2024 begint en tot 2044 duurt: "In feite is het een van de beste recente edities die ik me kan herinneren [...] Ik kan de 2014 niet sterk genoeg aanbevelen. Het is een totale knock-out", zegt Antonio Galloni van Vinous. 

Champagne

Droogte en pandemie schudde de wereld op, en Champagne ging niet vrijuit. Vandaag is Champagne moeilijker te verkrijgen en volgens het Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne (CIVC) daalde de vraag naar Champagne in 2020 als reactie op Covid. Dit betekende dat de verkoop qua volume in 2020 daalde met 18 % ten opzichte van het voorgaande jaar.  

Gelukkig werd de greep van de pandemie losser en eind 2020 zat de vraag naar de bruisende wijn weer in de lift. Deze trend zette zich voort in 2021 en bracht prijsstijgingen en recordrendementen voor beleggers, maar er ontstond een nieuwe uitdaging. Het CIVC stelt een jaarlijks limiet aan hoeveel Champagne geproduceerd mag worden. Als reactie op de dalende vraag hebben ze de champagneproductie in 2020 ten opzichte van 2019 verlaagd met 25%.

Deze productievermindering kan niet zomaar van de ene op de andere dag worden veranderd en de verminderde productie en de toenemende vraag tot 2021 hebben een onbalans tussen vraag en aanbod gecreëerd. Bovendien hebben de leveringsproblemen vrijwel iedereen getroffen. Gabe Barkley, CEO van de LMVH Group, voorspelt dat een verminderde productie de markt nog vele jaren zal beïnvloeden.

Lees hier onze analyse van de wijnmarkt

Hoe Bollinger La Grande Année heeft gepresteerd bij Rarewine Invest

Bollinger is een oude maar bekende bij RareWine Invest. De eerste keer dat we Bollinger Grande Année aanboden voor investering was in september 2019, vintage 2008. Degenen die toen investeerden, hebben een rendement van maar liefst 88,9 % behaald - een opmerkelijk rendement in minder dan drie jaar.

In juli 2020 konden we de Bollinger Grande Année 2012 aanbieden voor investeringen. Als u toen zou belggen had u een rendement van 26,6 % behaald. Het aanbod van champagne per jaargang neemt snel af omdat er geen significante jachttraditie is. Wanneer het aanbod laag is en de vraag hoog, zal dit worden weerspiegeld in de prijs, wat waarschijnlijk een van de redenen is voor de sterke champagnerendementen. 

Bovenstaande rendementen zijn niet te vergissen. En de Bollinger Grande Année 2014 is begonnen met een droomstart met geweldige scores die hem direct na de allerbeste vintage 2008  plaatst.

Tel daarbij op dat de Champagne 50 subindex bij Liv-ex in 2021 een recordstijging van 40% kende. Deze groei werd met name gedreven door de stijgende prijzen voor geweldige champagnes - waaronder Bollinger's 2005 Grande Anné. 

Mening van RareWine Invest

2014 is toegetreden tot de exclusieve club van de beste jaargangen van het huis, die slechts een paar anderen telt. Bollinger behoort tot de beste champagnehuizen ter wereld en daarom garanderen ze kwaliteit. De Bollinger Grande Annèe 2014 heeft zich echter net boven zijn voorgangers geplaatst (naast de sublieme vintage van 2008), wat deze zaak meer dan interessant maakt. 

Bovendien bevestigen rendementen op eerdere jaargangen van Bollinger Grande Année het potentieel van Bollinger. De dreigende droogte in de Champagne vermindert dit potentieel niet, omdat het waarschijnlijk de vraag zal intensiveren - vooral voor oudere vintages.

Er zijn aanwijzingen dat toekomstige droogte de vraag al heeft opgedreven. We zien massale belangstelling wanneer Champagne beschikbaar is voor investeringen. We raden je daarom aan om snel te handelen als je interesse hebt in de nieuwste release Bollinger Grade Année uit 2014. 

Investeren in 2014 Bollinger La Grande Année

Neem contact met ons op door middel van het contactformulier onderaan de pagina als je meer wilt weten over jouw beleggingsopties of om de wijnen rechtstreeks te bestellen via het formulier.

WIJNJAARWIJNVOLVERPAKKINGPRIJS*
2014Bollinger La Grande Année750OC6€ 115
*Alle prijzen zijn in euro, excl. douanekosten, belasting en btw voor levering aan het douane-entrepot. Prijzen inclusief douanekosten, belasting en btw kunnen op aanvraag worden verstuurd. De wijnen worden uitsluitend verkocht in hele kisten, tenzij anders wordt gespecificeerd, en de prijs is per fles. Minimumbestelling van € 2.500. Uitgegaan van een totaal minimuminvestering van € 10.000. Prijzen kunnen sinds de uitgave van dit artikel zijn gewijzigd. Onder voorbehoud van fouten.

Neem contact op met RareWine Invest

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op