Beleggingstip - Whisky - 29. maart 2022

Investeer in Macallan 18YO Double Cask: een over het hoofd gezien en onbenut potentieel

Whisky-investering met een hoge prijs-kwaliteitverhouding beschikbaar. Als u vroeg wilt instappen, is dit het moment. Bekijk hier waarom.

The Macallan: een krachtpatser in de whiskycategorie

Als whisky op de agenda staat, is Macallan simpelweg niet te vermijden - vooral als het gaat om high-end Schotse single malt whisky. The Macallan is gewoon een krachtpatser in deze categorie en behoort ook tot de distilleerderijen die enkele van de meest exclusieve, prestigieuze en zeldzame releases in de whiskywereld hebben gelanceerd. Verder is Macallan recordhouder voor 's werelds duurste whisky ooit. We hebben een onbenut potentieel geidentificeerd uit Macallan’s productportfolio.  Een potentieel dat, net zoals u weet bij wijnbeleggen, gebaseerd is op een hoge consumptie en een gebrek aan motivatie om te sparen. Tegelijkertijd kunt u hier beleggen tegen de absoluut laagste prijs op de markt volgens wine-searcher.com*. Dit is dan ook een aantrekkelijk startpunt voor uw investering.  

Lees hieronder meer over het potentieel en de vooruitzichten voor whiskymarkt.    

*Prijs per fles exclusief invoerrechten, BTW en belastingen, in orginaliteit en perfecte staat 

Van verwaarloosde onderdelenfabrikant tot wereldleider

De geschiedenis van Macallan gaat terug tot 1824, toen de kleine boerderijdistilleerderij in Speyside een vergunning kreeg om te destilleren. Maar we gaan even fast forward naar 1996, toen Macallan werd overgenomen door Highland Distillers, nu bekend als Edrington.  

Gedurende een groot deel van zijn commerciële leven was Macallan in feite "slechts" een producent van single malt whisky die andere producenten in hun blends gebruikten. Er was inderdaad geen traditie van, of vraag naar, single malt whisky alleen. Dit was gezien de tijd, slechts één onderdeel van een ander product. Macallan veranderde deze visie echter en zag het marktpotentieel in de smaak, geschiedenis en "sexiness" van single malt whisky. In 1970 was Macallan dan ook een van de eerste distilleerderijen die het op de markt begon te brengen.  

Deze visionaire aanpak heeft Macallan ongetwijfeld geholpen om zijn plaats aan de top van de whiskywereld te verstevigen. Dit omvat het luxe Macallan in Lalique-assortiment van 50-60 jaar oude whisky's, evenals het Macallan Fine & Rare-assortiment, het grootste en meest uitgebreide assortiment vintage whisky's dat dateert uit 1926.  

Edrington is nog steeds eigenaar van Macallan, maar naam en zwaargewicht aan boord toe toen de Japanse brouw- en distillatiegigant Suntory in 2020 10% van Edrington kocht. Dit zijn sterke spelers die zowel de kennis als de vraag naar onder andere Macallan zullen en kunnen uitbereiden. Dom Pérignon met de LVMH-groep of Clos de Tart met Artémis in Bourgogne zijn goede voorbeelden.   

Macallan-Double-Cask-Range-800x600.jpg

Macallan Double Cask Serie

Macallan heeft een breed portfolio, variërend van hoogwaardige consumentenproducten tot uiterst zeldzame en luxueuze flessen ter waarde van miljoenen. De Macallan Double Cask Series valt meer in de eerste categorie. Daarover later meer.  

Macallan Double Cask is een vereniging van de "nieuwe" en de "traditionele" Macallan. In het verleden was het dogma om Europese eiken sherryvaten te gebruiken in de productie, maar bij Double Cask worden zowel Europese als Amerikaanse eiken sherryvaten gebruikt. Deze manier is volgens Macallan de toekomst.   

Het assortiment bestaat uit een Double Cask Gold (de goedkoopste in het assortiment), een 12YO, een 15YO, een 18YO en een 30YO, gelanceerd in het najaar van 2021.  

Terwijl volgens wine-searcher.com de 30YO €3.650-5.000 per fles* kost, ligt de prijs van de 18YO in een andere prijsklasse: volgens wine-searcher.com is de laagste prijs momenteel €245 per fles*. Uw investeringsprijs is op dit moment €200**.  

Met andere woorden, het is niet moeilijk om de waarde te zien die de 18 YO-variant biedt - hier krijg u Macallan-kwaliteit en 18-jarige single malt whisky tegen een prijs die gewoon te goedkoop lijkt te zijn. Als u ervoor kiest om hier te beleggen, bespaart u nog eens 18%, vergeleken met de goedkoopste prijs op wine-searcher.com.  

*exclusief invoerrechten, BTW en belastingen, in perfecte staat 

**exclusief invoerrechten, BTW en belastingen, in hele doos en perfecte staat

Gelimiteerde oplage en groot verbruik

De Double Cask-serie is gemaakt als een limited edition-serie, te beginnen met een release in 2020. De release waarin u hier kunt investeren is de 2021 release. Deze nieuwe release is hard op weg om in de voetsporen te treden van zijn voorgangers en al extreem moeilijk te verkrijgen in hoeveelheden. Dit betekent ook dan ook bij 18YO op = op.

We weten al dat er een release in 2022 komt, maar niemand weet hoeveel releases er uiteindelijk zullen zijn. Maar één ding is zeker: historisch gezien zijn complete collecties buitengewoon aantrekkelijk geweest en hebben ze grote prijzen verdiend, en deze worden alleen maar gemakkelijker te verzamelen naarmate je eerder lid wordt. Maar of u nu gaat voor een volledige verticale te verzamelen, of gewoon wilt genieten van het goede potentieel. De Double Cask 18YO 2021 is een aantrekkelijke investeringscase. Inderdaad, high-end single malt whisky in deze prijsklasse heeft een extreem groot publiek en voor deze prijs denken weinigen eraan om te besparen. Met als gevolg dat de Double Cask 18YO 2021 een onontdekt juweeltje is voor investeringsdoeleinden.  

Stijgende lijn

Ondanks dat het minder dan een jaar geleden is sinds de release van Double Cask 18YO 2021, zijn volumes al moeilijk te verkrijgen. Dit onderstreept de vraag. Dit komt ook tot uiting in de prijstrend, waar de gemiddelde prijs voor alle Double Cask 18YO-aanbiedingen op wine-searcher.com sinds afgelopen zomer met 15% is gestegen. Een mooie opwaartse trend voordat de volumes volledig uit de markt zijn verdwenen.

Macallan-18YO-Double-Cask-2021-800x600.jpg

Marktvooruitzichten voor de whisky-investeerder

Hoewel de whiskybelegger terug kan kijken en kan genieten van een asset dat de afgelopen 10 jaar maar liefst 478%* heeft opgeleverd (19% gemiddeld jaarlijks rendement), is er veel dat erop wijst dat de toekomst ook erg spannend zal zijn. Volgens Allied Market Research, een in de VS gevestigd onderzoeks- en adviesbureau, zal de wereldwijde whiskymarkt met 44,9% groeien naar $ 86,4 miljard in 2019 tot 2027. Deze groei zal naar verwachting voornamelijk worden gedreven door stijgende prijzen, meer whiskymakers die de markt betreden en een toenemende verkoop van goede flessen. Maar terwijl Europa en Noord-Amerika momenteel veruit de grootste markten voor whiskyproducenten zijn, zijn er twee slapende reuzen in het oosten die onbenut potentieel vertegenwoordigen.

In China is de verkoop van single malt whisky de afgelopen 20 jaar vertienvoudigd. Tegelijkertijd zijn de importtarieven hier vrij bescheiden, wat een groot voordeel is voor producenten en hun verspreiding van Scotch in het uitgestrekte land. Een van de uitdagingen van het land, zoals met zoveel andere, is dat het wordt geplaagd door een enorme markt voor nep whisky. Het goede nieuws is echter dat met de stijgende levensstandaard en een zoektocht naar westerse levensstijl en luxe, de Chinezen steeds meer het echte werk eisen. Tegelijkertijd is er een sterke groei in de categorieën Premium Blends en Single Malt waar Double Cask deel van uitmaakt. Tegelijkertijd investeren de grote spelers zoals Edrington in China, omdat daar een enorme onaangeboorde markt is.

India is ook een opkomed whisky land, omdat het een enorme traditie van whiskyconsumptie heeft. Misschien wel vanwege de historische associatie met het Engelse koninkrijk. In feite is India veruit de grootste markt voor whisky ter wereld, en whisky is veruit de bestverkochte gedistilleerde drank in het land. Schotse whisky is goed voor slechts 2% van de totale omzet, volgens de Scotch Whisky Association. Het is inderdaad vooral de hogere middenklasse en hoger die hebben kunnen genieten van Schotse whisky's vanwege enorme importtarieven van maar liefst 150%. Maar nadat het VK de EU heeft verlaten, kunnen ze zelf onderhandelen over nieuwe handelsovereenkomsten en de Indiase regering is al ver in het proces van drastische verlaging van de tarieven. Tegelijkertijd ervaart India ook een hausse in de omvang van zijn middenklasse en een over het algemeen groeiende economie. Naarmate Schotse whisky's toegankelijker worden voor een snel groeiende markt, is het ondenkbaar dat de verkoop van Schotse single malts niet zal exploderen.  

* Frank Knight, Het Rijkdomrapport 2021

Mening van Rarewine Invest

Investeringswhisky is vaak synoniem met extreem dure flessen. Maar met de Macallan 18YO Double Cask krijgt u de kans om te investeren in een over het hoofd geziene investeringswhisky waar zowel de consumptie als het publiek enorm zijn.  

U kunt nu een ideaal startpunt krijgen voor uw investering, omdat u momenteel 18% bespaart in vergelijking met de laagste prijs op wine-searcher.com. Tegelijkertijd is dit ook het moment om toe te slaan als u een vervroegde release in het Double Cask-assortiment wilt veiligstellen. Zodra ze namelijk van de markt zijn, zijn ze weg - en komen ze niet meer terug.  

Whisky-investeringen zijn al lang aantrekkelijk en zijn in feite de activa in de categorie verzamelobjecten die de afgelopen 10 jaar het beste rendement heeft opgeleverd (gemiddeld jaarlijks rendement van 19%). Maar met de voorspelde whiskymarkt die tegen 2027 met bijna 45% zal groeien en twee slapende reuzen in China en India, is er niets dat erop wijst dat het in de toekomst saai zal zijn om whisky-investeerder te zijn - integendeel.  

Als u een early adopter wilt zijn van een nieuw type whisky-investering met een hoge prijs-kwaliteitverhouding, is dit het moment.  

Investeer in Macallan 18YO Double Cask

Neem contact met ons op door middel van het contactformulier onderaan de pagina als je meer wilt weten over jouw beleggingsopties of om de wijnen rechtstreeks te bestellen via het formulier.

WIJNJAARWIJNVOLVERPAKKINGPRIJS*
2021Macallan 18YO700OC6/GB1€ 200
*Alle prijzen zijn in euro, excl. douanekosten, belasting en btw voor levering aan het douane-entrepot. Prijzen inclusief douanekosten, belasting en btw kunnen op aanvraag worden verstuurd. De wijnen worden uitsluitend verkocht in hele kisten, tenzij anders wordt gespecificeerd, en de prijs is per fles. Minimumbestelling van € 2.500. Uitgegaan van een totaal minimuminvestering van € 10.000. Prijzen kunnen sinds de uitgave van dit artikel zijn gewijzigd. Onder voorbehoud van fouten.

Neem contact op met RareWine Invest

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op