Nieuws - Italië - 16. november 2022

2019 Masseto Massetino: Italiaanse microproductie en geweldige opwaartse prijstrends

Magical Masseto heeft een broertje dat grote beloftes toont. Aan de andere kant kost het aanzienlijk minder dan zijn grote broer. Lees hier meer over het potentieel ervan.

Wanneer de koning van De Super Tuscans, de producent van een van de duurste en meest prestigieuze wijnen van Italië, de geboorte van een babybroertje aankondigt, zullen de wijnkenners van de wereld reikhalzend uitkijken naar het eerste zwangerschapsbezoek. Zo'n broertje genaamd Massetino is beschikbaar in de huidige beleggingstip - scores bevestigen, een consistente kwaliteit en toenemende prijstrends weerspiegelen de vraag.

De grote broer Masseto is bij de release al zeldzaam, maar de Massetino is nog zeldzamer. De prijs is de helft van zijn grote broer. Lees hieronder veel meer over het potentieel.

Masseto Massetino: Het sterke broertje van de dominator

Het idee van secundaire labels "second vin" (tweede wijn) werd gecreëerd door de grote kastelen van Bordeaux. Dit gebeurde aan het einde van de 19e eeuw en kwam voort uit het geven van het leven aan kwaliteitswijnen die niet onmiddellijk als zodanig werden beschouwd. Voor de consument betekent het dat hij of zij geweldige wijnen kan openen en kan genieten van een wijn waarvan de prijzen gemiddeld 35-45 % lager zijn dan de prijzen van de primaire wijn. En zo'n "tweede vin" van Masseto werd in 2017 gemaakt.

In 1985 richtte Lodovico Antinori de beroemde Ornellaia op waaruit de felbegeerde Masseto single vineyard wine voortkwam omdat deze niet in het concept paste. Hij ging voor Merlot, gebruikte het beste van de Masseto wijngaard en triomfeerde. Tegenwoordig resoneert de naam Masseto dominant in de straten van Italië - in feite de hele wereld. Masseto is de belichaming van soevereiniteit, exclusiviteit en constant hoge kwaliteit, wat volkomen gerechtvaardigd is.

In Masseto is er altijd uit de Masseto wijngaard een grote selectie wijnen geproduceerd. Slechts een paar mochten worden opgenomen in de Masseto wijn. Nieuw aangeplante Cabernet Franc- en Merlot-percelen in de Masseto-wijngaard hadden in 2017 nog niet genoeg karakter ontwikkeld om in Masseto te worden opgenomen. Hoewel de kwaliteit uniek was. In plaats daarvan was de tijd rijp voor Masseto om zijn eigen tweede wijn te hebben die zijn volledige potentieel kon waarmaken.  Juist omdat Masseto een eigen wijnmakerij had die Massetino de juiste omstandigheden kon geven - en zo werd het geboren. Na vier prachtige vintages, met 2017 als eerste, heeft de Massetino zijn kwaliteit en verdiende status gemarkeerd als de tweede wijn van het huis.

2019 Masseto Massetino

Tweede Wijn Of Ongeëvenaard?

De Massetino deelt dezelfde afkomst en identiteit als zijn oudere broer. De allereerste distributie was alleen beschikbaar voor een paar geselecteerde klanten in Italië en de VS, en slechts 5.000 flessen werden uitgebracht. Volgens het huis moet deze hoeveelheid echter niet worden gezien als een referentiepunt voor toekomstige vintages. Het vlaggenschip Masseto wordt slechts uitgebracht in ongeveer 30.000 flessen per vintage, terwijl in een gewone Massetino vintage (exclusief 2017) tussen de 10.000-15.000 flessen worden uitgebracht.

2019 Masetto Massetino scoort 94 punten van Vinous, 94-96 punten van Wine Advocate en 95 punten van James Suckling. Er zijn vier vintages uitgebracht en ze hebben allemaal scores tussen 94 en 96 punten*. Oftewel, de vier vintages zijn bijna niet van elkaar te onderscheiden. Ze hebben allemaal een stabiel, hoog niveau. Met de status van tweede wijn lijdt het natuurlijk geen twijfel dat Massetino zichzelf in de slipstream van Masseto plaatst, hoewel de grote scores het ook als een van de betere wijnen in Italië plaatsen. Aan de andere kant weerspiegelt de prijs ook de status van kleine broer.

Tabel

Het kleine broertje van de Masseto trok al bij de geboorte de aandacht met zijn status, die een inherente vraag heeft gecreëerd. En toegegeven - het is niet dezelfde wijn, maar de wijngaard en producent zijn hetzelfde. Maar de status van kleine broer staat niet gelijk aan de schaduwpositie, en de Massetino heeft al bewezen dat het ongeëvenaard is, hoewel de roem van de grote broer vraag brengt.

*De vinatge 2020 is uitgebracht en heeft tot nu toe alleen scores gekregen van Wine Advocate (95p).

Massetino: handelsactiviteit en prijstendens

In oktober 2022 presenteerde de Britse wijnbeurs Liv-ex een wekelijks rapport van de recente handelsactiviteit. Hier was het Toscaanse handelsaandeel met 7,2 procent gestegen onder leiding van Tignanello, Sassicaia, Masseto en... nou ja, Massetino. In dezelfde groep zitten als de beste van Italië insinueert twee dingen: er is vraag naar Massetino en de kwaliteit van Massetino heeft bevestigd dat het niet alleen het kleine broertje van Masseto is. Volgens Liv-ex hebben alle Super Tuscans de afgelopen drie jaar zelfs beter gepresteerd dan hun algemene index, dus het is de moeite waard om te overwegen dat Massetino kan concurreren waar ze zijn. Een andere trend die het bovenstaande ondersteunt, zijn de trends van de prijsevolutie op wine-searcher.com voor Massetino. Hieronder ziet u hoe de trends van de aanbiedingsprijzen zich op wine-searcher.com hebben ontwikkeld sinds de release van respectievelijk 2017, 2018 en 2019. Het is de moeite waard om u erop te wijzen dat de groei van de vintage 2017 aan verschillende dingen te wijten zijn. Aan de ene kant zijn er slechts 5.000 flessen uitgebracht en aan de andere kant heeft de hype rond de eerste release de vraag naar deze specifieke release zeker verhoogd, terwijl het misschien ook zijn status als collector's item heeft verhoogd.

Alles wijst er dus op dat de spreekwoordelijke appel qua vraag en prijsontwikkeling niet ver van de boom zal vallen.

WijnoogstGemiddelde prijsstijging op Wine-searcher.comAantal jaren sinds release en eerste datapunt
Massetino 201934%1 jaar
Massetino 201872%2 jaar
Massetino 2017195%3 jaar

De Mening Van RareWine Invest

Masseto heeft zich al gevestigd als de absolute lieveling van Italië, met consistent hoge scores en een hoge vraag. Dus wanneer Masseto het klein broertje uit dezelfde wijngaard bevrijdt, is het niet meer dan normaal dat de aandacht groot is. Dat geldt natuurlijk ook voor de verwachtingen. En terecht. Zowel de handelsactiviteit op Liv-ex als de prijstrends op wine-searcher.com ondersteunen het postulaat. De scores bevestigen dat de status als gewild niet alleen te wijten is aan de nauwe relatie met Masseto.

De prijs van een tweede wijn is aanzienlijk lager dan de prijs van de eerste wijn. In dit geval komt er maar half zoveel vrij als in het geval van Masseto. En met slechts 10.000-15.000 flessen vrijgegeven, zal het zeker niet lang duren voordat het moeilijker wordt om 2019 Massetino te verkrijgen.

Investeer in 2019 Massetino, een tweede wijn en ongeëvenaard, en houd er rekening mee dat de hoeveelheden hier ook beperkt zijn. Daarom is het, zoals altijd, wie het eerst komt, het eerst maalt.

Investeer in 2019 Masseto Massetino

Neem contact met ons op door middel van het contactformulier onderaan de pagina als u meer te weten wilt over uw beleggingsopties of om de wijnen rechtstreeks te bestellen via het formulier.

WIJNJAARWIJNVOLVERPAKKINGPRIJS*
2019Masseto Massetino750OWC3€ 330
*Alle prijzen zijn in euro, excl. douanekosten, belasting en btw voor levering aan het douane-entrepot. Prijzen inclusief douanekosten, belasting en btw kunnen op aanvraag worden verstuurd. De wijnen worden uitsluitend verkocht in hele kisten, tenzij anders wordt gespecificeerd, en de prijs is per fles. Minimumbestelling van € 2.500. Uitgegaan van een totaal minimuminvestering van € 10.000. Prijzen kunnen sinds de uitgave van dit artikel zijn gewijzigd. Onder voorbehoud van fouten.

Neem contact op met RareWine Invest

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op