Artikel - RareWine Academy

Bestrijding van namaak en fraude van wijn

Wijn is het oudste luxeproduct ter wereld en een van de meest begeerde. Natuurlijk zijn de duurste wijnen ook kwetsbaar voor namaak en fraude.

Wijn is het oudste luxeproduct ter wereld en is een van de meest begeerde luxe producten in de geschiedenis. Net als bij Rolex-horloges, Burberry-sjaals en Louis Vuitton-tassen zijn de duurste wijnen ook kwetsbaar voor namaak.

Het is niet ongebruikelijk dat de beste wijnen ter wereld € 40.000 per fles kosten wanneer ze worden vrijgegeven. Voor magnumflessen en nog grotere formaten kan de prijs oplopen tot honderdduizenden euro's per fles. Naarmate het aanbod kleiner wordt, neemt de waarde aanzienlijk toe en daarmee ook het vervalsen van de fles wordt interessant.

Naar schatting is een op de vijf van de meest exclusive flessen op de markt namaak.

Wine Detective bestrijdt fraude met wijn

Namaak is een ernstig probleem. Daarom worden alle wijnen die via RareWine Invest worden verhandeld, onderworpen aan een fraudebestrijdingsonderzoek bij Nordic Freeport. Pas als Mads Duus Pedersen, wijndetective bij RareWine Group, de authenticiteit van de wijn heeft geverifieerd, wordt de wijn vrijgegeven voor handel of investering.

Sinds enkele jaren bouwt de RareWine Group een van 's werelds meest uitgebreide beeldarchieven van zeldzame en dure wijnen. Het archief bevat meer dan 100.000 zeer gedetaillerde foto’s van zowel echte als nepwijnen. De wijnen worden vanuit alle hoeken en zelfs onder een microscoop en UV-verlichting gefotografeerd.

Wijndetective Mads Duus Pedersen zet zich in voor de kwaliteitsborging en fraudebestrijding binnen RareWine Group. Door de nauwe samenwerking met wijnmakers en veilinghuizen zet hij zich dagelijks in om de wijnwereld veiliger te maken. Mads Duus Pedersen is een van de meest getalenteerde Europeanen in zijn vakgebied en zijn werk tegen namaak wordt internationaal erkend.

Wijndetective Mads Duus Pedersen - RareWine Group Wijndetective Mads Duus Pedersen - RareWine Group

Bijzondere kenmerken van nagemaakte wijnen

Hoe je een nepwijn kunt identificeren, kan eigenlijk een soort wetenschap zijn. Er zijn ongelooflijk veel indicatitoren die een rol kunnen spelen. Allereerst kan het blote oog snel een idee krijgen van de kleur, conditie en consistentie van de wijn, of er neerslag in zit of dat de fles verkleurd is.

Het etiket op de fles onthult het type wijn

Verder is er het label, waarop verborgen indicatoren te vinden zijn. Vaak is het alleen te zien met UV-licht of hologrammen, dezelfde principes die ook bekend zijn van bankbiljetten. Als je het etiket onder een microscoop bekijkt, valt het volgende op; verels van het papier, het drukproces, de drukinkt en het kleurpigment. Dit alles kan van vintage tot vintage verschillen. Het is zelfs mogelijk om te zien of de papiervezels te netjes zijn in verhouding tot de leeftijd van het etiket en of het kleurpigment hetzelfde is als wat er destijds voor de betreffende wijn gebruikt werd.

Veel van de duurste wijnen zijn genummerd, wat een andere reden is waarom veel van de grootste producenten niet het exacte aantal geproduceerde flessen van een bepaalde jaargang geven.

Eigenlijk kan het unieke nummer van de wijn ook invloed hebben op de prijs. De fles met nummer 1 is er vaak ook het duurst. Over het algemeen is er meer interesse in de lage getallen, maar zelfs ronde getallen kunnen een marginale invloed hebben op de prijs. Fles nummer 1.000 zal bijvoorbeeld voor veel verzamelaars interessanter zijn dan enig ander nummer.

In sommige culturen zijn bepaalde dingen anders. Zo zijn alle genummerde wijnen met het getal 4 niet zo aantrekkelijk in het Verre Oosten. In die cultuur is het getal 4 synoniem met de dood, of het nu gaat om fles nummer 4 of nummer 10.042. In China is bijvoorbeeld nummer 8.

De fles kan doorslaggevend zijn bij het opsporen van vervalsingen

Dan is er de fles zelf, die vaak in donkere tinten groen wordt gemaakt om de wijn tegen licht te beschermen. Hoewel veel topproducenten hun eigen flesontwerp hebben, zijn er toch details die variëren van vintage tot vintage tussen de individuele producenten.

De inkeping aan het einde van de fles – als die er is – is een overblijfsel van glasblazers uit het verleden. Tevens dient dit ook als een uitstekend voorbeeld van de variaties die van vintage tot vintage kunnen zijn, waarbij de diepte of het ontwerp kan variëren.

Zelfs de kleine streepjes die aan de onderkant van veel wijnflessen zitten en ervoor zorgen dat de fles niet gemakkelijk op een tafel glijdt, kunnen elk jaar weer varieren. Ook dit varieert van producent tot producent.

Besteed speciale aandacht aan de bovenkant van de fles

Het is vaak de bovenkant van de fles die het vermoeden van fraude oproept. Ongeacht of de wijn is verzegeld met folie of was. Onder de microscoop worden de verschillen goed zichtbaar en blijkt of de wijn mogelijk opnieuw is verzegeld.

Er zijn veel verschillende soorten was, waarvan sommige zachter en andere resistenter zijn. De meeste soorten was zullen echter in de loop van de tijd in meer of mindere mate barsten, daarom kun je zelfs twee verder identieke flessen met het blote oog vergelijken. Onder hen is de kurk, die na verloop van tijd tekenen van veroudering zal vertonen.

Technologie om wijnvervalsing te bestrijden

De wijnwereld heeft er haar missie van gemaakt om wijnvervalsing te bestrijden. Uit recente publicaties blijkt bijvoorbeeld ook dat wijnen worden uitgerust met verborgen microchips die bij het scannen informatie geven over de herkomst van de wijn, de opslagtemperatuur en in sommige gevallen ook de wijn via een chip kunnen traceren. Een van de toonaangevende bedrijven achter deze technologie is Prooftag, dat sinds 2007 samenwerkt met wijnproducenten over de hele wereld.

Het identificatieplatform Selinko en drukkerij Toppan hebben een samenwerking opgezet waarin ze alles van wijnbottelen tot oorsprong kunnen registreren met speciale etiketten en capsules. De twee bedrijven werken onder andere samen met Domaine Emmanuel Rouget - een van de absolute topproducenten uit Bourgondië.

Speciale etiketten die van kleur veranderen worden ook gebruikt wanneer een wijn bijvoorbeeld te warm of bij fluctuerende temperaturen is opgeslagen, zodat een potentiële koper wordt gewaarschuwd voor de staat van de wijn. Daarom heeft correcte en gedocumenteerde opslag met een derde partij ook een grote invloed op de prijs die u kunt bereiken voor een wijn bij een verkoop. Dit is de beste verzekering van de koper tegen het kopen van een kat in de zak.

Close-upafbeelding van wijnetiket Close-upafbeelding van wijnetiket

Drie tips om vervalsingen te voorkomen bij het kopen van exclusieve wijnen

Hoe kunt u zich als koper en wijnbelegger beschermen tegen fraude als u in uw eentje in exclusieve en zeldzame wijnen handelt? We hebben hier drie goede tips verzameld zodat je niet de veelgemaakte fouten maakt.

1 - Ken altijd de leverancier wanneer u wijn koopt

Vertrouwen en kennis van uw leverancier zijn essentieel als u valkuilen wilt vermijden bij het kopen van exclusieve wijnen. Vermijd het kopen van wijnen van dubieuze websites, in verre landen of via verdachte mensen die de opslag en oorsprong van de wijn niet kunnen documenteren door middel van verificatie door derden.

2 - Wees waakzaam bij het kopen van wijn op een veiling

Vaak zijn enkele van de beste en duurste wijnen ter wereld te koop bij een van de grote veilinghuizen, maar ook hier zie je soms nepwijnen onder de hamer gaan, ook al doen de veilinghuizen ook hun uiterste best om fraude uit te sluiten. Ten slotte is er vaak geen documentatie van derden over hoe de wijn werd opgeslagen, bijvoorbeeld als deze in een privékelder werd opgeslagen. U moet dus weten wat u moet doen als u wijn verhandelt op een veiling.

3 - Gezond verstand - vooral met betrekking tot exclusieve wijnen

Vergeet ten slotte het gezond verstand niet bij het kopen van exclusieve wijnen. Als iets te mooi is om waar te zijn, is het dat waarschijnlijk ook. Vergeet niet dat een op de vijf wijnen op de markt nep kan zijn. Als je een wijn ontvangt die nep blijkt te zijn, kan deze van het ene op het andere moment waardeloos zijn. Het is verre van zeker dat u uw weg terug naar de verkoper zult vinden of uw geld terugkrijgt. Het is een beter idee om – indien mogelijk – de originele dozen te kopen, die ongetwijfeld meer waard zullen zijn op de dag dat je het opnieuw moet verkopen.

Neem contact op met RareWine Invest

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op