Artikel - RareWine Academy

Hoe de wereldhandel werkt

Waarom kunt u de investeringswijn niet gewoon kopen bij uw wijnhandelaar of online? En waarom zijn markt- en allocatieprijzen verschillend? Krijg hier het antwoord.

Toewijzing en wijnhandel

Wijn is gewoon iets speciaals, en dat zeggen we niet alleen als wijnliefhebbers. Als het gaat om de beste wijnen, met name die geschikt zijn voor investeringen, kunnen productie en aanbod zelden worden verhoogd. Waar mogelijk zal het vaak ten koste gaan van de kwaliteit.

Vanwege het bovenstaande zijn er vier hoofdmethoden voor de wereldwijde wijnhandel, die helpen om vraag en aanbod op een gezonde manier te beheren. Hier vindt u enkele voorbeelden uit Bourgondië, Bordeaux, Champagne en Californië die u inzicht zullen geven over hoe de verschillende handelsmethoden zowel wijnbeleggers als wijnliefhebbers beïnvloeden.

Bourgogne: Wijn per toewijzing

De normale manier om Bourgondische wijnen te verhandelen is door middel van toewijzingen. Elk jaar verdelen de kleine boeren de productie in partijen, afhankelijk van de appellaties van de producent. Vaak is er een Bourgogne rouge, een klein dorpje, een beetje premier cru en ten slotte een doos grand cru. Dit komt toe aan de importeurs in de afzonderlijke landen en de importeur mag dan alleen verkopen binnen zijn raamovereenkomst. Dit raamovereenkomst is vaak beperkt tot het eigen land van de importeur. De wijn wordt vervolgens uitgedeeld aan particulieren en restaurants, die elk een kleine hoeveelheid ontvangen. Het zijn zelden volledige kisten die worden verspreid. Als een winkelier of restaurant er het ene jaar voor kiest om nee te zeggen, zullen ze onderaan de lijst komen te staan. Als je nog niet in een goede positie bent tussen de juiste mensen, dan is er nog een lange weg te gaan om de hand te leggen op enkele van de beste en meest begeerde flessen. Hierdoor worden deze flessen in eerste instantie vrijwel volledig buiten de vrije markt gehouden.

De legendarische Bourgondische wijngaard Musigny is, net als zoveel andere wijngaarden, een beperkt gebied dat sinds het begin dezelfde grootte heeft behouden. Musigny is 10,86 hectare groot en produceert minder dan 40.000 flessen wijn per jaar. Het uiterst beperkte Musigny-gebied wordt zelfs gedeeld door 11 verschillende eigenaren, waarvan Domaine Comte Georges de Vogue ongeveer 70% bezit. Dit betekent dat zowel de hoeveelheden Vogues Musigny beperkt zijn, maar ook nog beperkter voor de 10 andere producenten, die de laatste 30% van Musigny delen. Dit geldt bijvoorbeeld voor Domaine Leroys Musigny, dat in reguliere jaargangen minder dan 600 flessen produceert. De mogelijkheid om een aantal van deze flessen te kopen gaat niet per se naar  de beste restaurants ter wereld en als je "slechts" een succesvolle wijnhandelaar bent, is de kans nog kleiner. Tegelijkertijd kan de mogelijkheid om te kopen worden gekoppeld aan de grote hoeveelheden minder prestigieuze wijnen die verkocht kunnen worden.

De prijs van wijnen die op allocatie worden verkocht, kan relatief laag beginnen en in korte tijd aanzienlijk stijgen, omdat het aanbod verre van vraag ligt. Als de wijnen eerst hun weg naar de open markt vinden, kan het binnen enkele seconden versnellen. Dit betekent dat u als particulier het geluk kunt hebben om enkele van 's werelds meest exclusieve wijnen te vinden in toprestaurants of bij de betreffende importeur, tegen een mooie prijs. Aan de andere kant is de kans groot dat er maar één fles beschikbaar is. Als je überhaupt mag kopen, kan de verkoper met voorwaarden komen, zoals dat de wijnen in het restaurant gedronken moeten worden en niet mee naar huis mag.

Vanuit een beleggingsperspectief is kopen via deze kanalen minder aantrekkelijk. Het vinden van beschikbare flessen zal vaak worden geassocieerd met geluk.

Aan de andere kant zal de prijs vaak hoger zijn als deze wijnen via alternatieve kanalen moeten worden verkregen. Dit geldt ook voor de leveringszekerheid, beschikbaarheid, hoeveelheden en geen strikte voorwaarden, wat voor veel wijnhandelaren, liefhebbers en investeerders aanzienlijk aantrekkelijker is.

Toewijzingen zijn tegenwoordig niet alleen te zien in Bourgondië, maar ook de meest begeerde wijnen uit Italië gebruiken dit model.

Leroy-800x600.jpg (1) Het klassieke label van Domaine Leroy met de iconische kroon

Bordeaux: What Is En Primeur?

In Bordeaux is er een andere benadering van wijnhandel genaamd En Primeur. En Primeur is een vorm van pre-sale waarbij de wijnen worden verhandeld op Place du Bordeaux voordat het eindproduct wordt afgewerkt en gebotteld. Het kasteel verkoopt eenvoudig de rechten op de onvoltooide wijnen aan een selectie van onderhandelaars, die ze vervolgens te koop aanbieden vanaf Place du Bordeaux, waar importeurs / distributeurs van over de hele wereld de verschillende wijnen bieden en kopen. De importeur/distributeur verkoopt vervolgens aan wijnhandelaren of eindconsumenten. Op deze manier worden de wijnen verspreid over een breed publiek. In het magazijn kan de wijn in waarde stijgen totdat hij past bij de markt. Als u bijvoorbeeld een Petrus - een van de meest iconische wijnen van Bordeaux – wilt kopen kunt u ervoor kiezen om het en primeur te kopen, of het op de open markt tegen de marktprijs aan te schaffen.

Petrus-920x1100.jpg Petrus is een van de meest iconische wijnen van Bordeaux en is vooral herkenbaar aan het unieke label.

Champagne: kopen, drinken en vergeten

In tegenstelling tot de andere scenario's in dit artikel, wordt de Champagne-handel niet beïnvloed door hetzelfde type beperkingen als de rest van de wijnwereld. Als het gaat om Champagne, is er over het algemeen genoeg. De prestigieuze cuvée van Moët & Chandon, Dom Pérignon, kan bijvoorbeeld worden benadrukt. Hoewel niemand anders dan Moët & Chandon precies kan zeggen hoeveel Dom Pérignon wordt geproduceerd, weten we dat het er miljoenen zijn. Ongeveer 5-8 miljoen flessen per jaar. Invergelijking tot Moët & Chandon dat als geheel +30 miljoen flessen produceert. Dit betekent met andere woorden dat de handel veel vrijer plaatsvindt, terwijl consumenten en retailers gemakkelijk het gevoel krijgen dat de hoeveelheid champagne eindeloos is.

In het verlengde van het bovenstaande ligt het natuurlijk voor de hand om te vragen: Hoe kan Champagne dan een goede investering zijn? Het antwoord is simpel; door de hoeveelheid die wordt geproduceerd in combinatie met de ontzettend hoge consumptie in combinatie met de hoge vraag zorgt ervoor dat het een goede investering is. Met de hoeveelheden die bijna eindeloos lijken, is de romantiek van Champagne voor sommige mensen verdwenen. Dit wordt mede veroorzaakt door de champagneproducenten zelf, die hun brood verdienen met het verzenden van nieuwe jaargangen naar de markt tegen een prijs die altijd net iets hoger is dan de vorige. Het resultaat hiervan is dat volledig ontwikkelde en gerijpte Champagne zowel aantrekkelijk als in trek is, met voortdurende prijsstijgingen als gevolg.

Niemand weet precies hoeveel Champagne er geproduceerd wordt. Dat betekent grofweg dat Champagne op een gegeven alleen beschikbaar is op de secundaire markt. Dat is meestal het startpunt voor het deel van de levenscyclus van de Champagne waar de prijsstijgingen beginnen en meestal toenemen naarmate de tijd vordert.

Dom Pérignon is een echte Champagne klassieker. Gekenmerkt door hoge kwaliteit en groot volume Dom Pérignon is een echte Champagne klassieker. Gekenmerkt door hoge kwaliteit en groot volume

Napa Valley, Californië: wachtlijsten en mailinglijsten

Een klassiek voorbeeld van hoe de beste Amerikaanse wijnen worden verhandeld, is te vinden bij Screaming Eagle, dat bijna de term "cultwijn" in Californië definieert. Screaming Eagle produceert slechts ongeveer 10.000 flessen per jaar van de topwijn met dezelfde naam, wat in vergelijking met de vraag een kleine hoeveelheid is. Om dit type wijn rechtstreeks van de producent te bemachtigen, moet u worden opgenomen op een mailinglijst. Om in aanmerking te komen heb je een lange adem nodig.

Wanneer de wijnen van het wijnhuis zijn uitverkocht, zullen ze zich relatief snel aanpassen aan de echte marktprijs. De basis voor de wijnen om in de komende jaren in prijs te stijgen is te danken aan het afnemende aanbod naarmate er meer flessen worden geconsumeerd. Hierdoor zal de prijs stijgen.

Rest van de wereld

Rest of World is de wat verouderde categorie bij RareWine Invest. Die zijn in algemene zin Duitse, Oostenrijkse, Spaanse wijnen en natuurlijk Whisky's. Tegelijkertijd is deze categorie ook de uitzondering op bovenstaande "regels" en bevestigt over hoe 's werelds beste wijnen worden verhandeld. In deze categorie vinden we een mix van verschillende handelsmethoden, die in principe voortkomen uit de eerder beschreven handelsmethoden. Ze hebben echter één ding gemeen: het vereist dat de gemiddelde persoon toegang heeft tot de beste flessen, vooral als zowel hoeveelheid als prijs belangrijke criteria zijn.

Fine & Rare Trading bij RareWine Invest

Als we het hebben over investeren in wijn dan gaat het erom dat je toegang hebt tot de beste wijnen, de juiste hoeveelheden koopt en op het juiste moment tegen de best mogelijke prijs hebt gekocht.

Maar hoe kan het dat u met RareWine Invest op elk moment kunt investeren in zoveel soorten wijn die, grofweg gezegd, niemand anders kan verkrijgen? Dit komt simpelweg omdat bij RareWine Invest wijnen kunt kopen via het zusterbedrijf RareWine. Sinds 2005 handelt RareWine professioneel met 's werelds beste en meest exclusieve wijnen. In de loop der jaren heeft RareWine een uniek, internationaal handelsnetwerk opgebouwd dat het mogelijk maakt om zowel Fine & Rare wijnen tegen marktprijs te kopen als te verkopen.

Als u toegang heeft tot directe toewijzingen van enkele van 's werelds meest exclusieve wijnen, zal het altijd goedkoper zijn om de wijnen daar te kopen. Maar als u niet een van de weinigen bent met deze toegang, als u meer dan een paar flessen wilt, of als u gewoon toegang wilt tot een breed scala van 's werelds zeldzaamste en meest exclusieve wijnen, dan is RareWine Invest de oplossing voor u.

Als u vragen heeft of meer wilt horen over uw opties om te investeren in wijn, horen we graag van u via het onderstaande formulier – geheel vrijblijvend natuurlijk.

Als u al wijn heeft die u professioneel wilt opslaan, kunt u hier meer lezen over uw opties voor opslag, zowel met als zonder douane, btw en belasting bij Nordic Freeport, het enige openbare douane-entrepot voor wijn en gedistilleerde dranken in de EU in Denemarken.

Neem contact op met RareWine Invest

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op