Artikel - RareWine Academy

Vermijd valkuilen bij het investeren in wijn

Ontdek hoe u als wijninvesteerder essentiële fouten kunt voorkomen en de valkuilen van wijninvesteringen kunt vermijden...

In deze jaren ervaren we een gestaag toenemende interesse om te investeren in wijn, en terecht. Er zijn stabiele rendementen te behalen als je de valkuilen weet te vermijden. Met toenemende belangstelling volgen ook veel vooroordelen, mythes en vragen rond het onderwerp. Daarom hebben we antwoorden verzameld op een aantal van de vragen waar we het vaakst mee te maken hebben. Doe er je voordeel zodat je kan blijven investeren en geld kunt verdienen in wijn.

Hoe kwalificeer je een wijn voor investering?

Een voorwaarde voor een wijn om in prijs te stijgen is, naast het feit dat hij opslagmogelijkheden heeft, dat de productie beperkt is en niet kan worden verhoogd door bijvoorbeeld de verwerving van nieuwe velden. Bovendien moet de wijn voortdurend gedronken worden en moet worden verwacht dat de vraag in de toekomst zal toenemen. Bijvoorbeeld wanneer het aantal rijke mensen in de wereld toeneemt evenals de interesse in wijn.

Afhankelijk van de gestelde criteria komt hooguit ergens tussen de 0,1% en 1% van de wijnen in de wereld in aanmerking voor investeringen. Als vuistregel geldt dat de beste, duurste en meest zeldzaame wijnen van de oudste en beroemdste producenten geschikt zijn voor investeringen. Vergeet niet dat u onze aanbevelingen altijd hier kunt vinden.

Historisch gezien is wijn uit de Bordeaux een van de meest klassieke wijninvesteringen, maar de dalende vraag in combinatie met toegenomen speculatie betekent dat de prijzen vandaag de dag hoog zijn en in veel gevallen niet overeenkomen met de vraag - althans niet als we op zoek zijn naar mogelijke rendementen.

Met een rendement van 159% is Bourgondië de beste wijninvestering van de afgelopen 10 jaar*, terwijl Champagne en Italiaanse wijn de afgelopen jaren op het toneel zijn verschenen en samen met de Bourgondische wijnen de basis vormen van een wijninvestering in 2020. Als u nog hogere rendementen en een hoger risico wilt, kunt u ook whisky, die historisch gezien beter heeft gepresteerd dan wijn, aan de portefeuille toevoegen.

*Liv-ex Bourgogne 150 EUR index in de periode mei 2010 tot april 2020

Moet ik in kleine of grote bedragen beleggen?

Wanneer u start met investeren, moet u nadenken over de lange termijn en het verkopen van uw investering. Naast het feit dat er op dat moment een waardering moet zijn voor de wijn die u verkoopt, moeten de wijnen ook gemakkelijk te hanteren zijn voor de nieuwe koper. De nieuwe koper heeft vaak een doorverkoop aan de eindgebruikers in gedachten. Koop daarom alleen wijn in perfecte staat, in hele dozen en originele verpakking. Koop bij een klein aantal huizen in grote hoeveelheden, omdat de kleine hoeveelheden vaak door inversteerders wordt vermeden. Uitzondering op deze regel geldt uiteraard voor meest fijne en zeldzame wijnen ter wereld.

Wat betekent btw voor mijn investering?

Als u wijn koopt inclusief btw en u heeft geen aftrek voor btw - bijvoorbeeld als u investeert voor gratis fondsen of via een bedrijf zonder btw-aftrek - is dit in de praktijk gelijk aan het betalen van een extra prijs die overeenkomt met de btw van uw land. Dit zal nooit worden gecompenseerd. Wijn kopen met btw die niet kan worden teruggehaald, staat gelijk aan kopen van wijn tegen een prijs van 121% terwijl alle anderen partijen handelen tegen een prijs van 100%.

Als particulier is uw enige optie om te investeren in wijn - zonder btw - om de wijnen belastingvrij te laten leveren in een douane-entrepot. RareWine Invest exploiteert Nordic Freeport ten noorden van Aalborg, Denemarken. Nordic Freeport is het enige douane-entrepot in de EU waarbij  particulieren wijn en gedistilleerde dranken kunnen opslaan vrij van douanerechten, belastingen en btw.

Hoe moet beleggingswijn worden opgeslagen?

Wijn moet worden bewaard bij een stabiele temperatuur tussen de 11 en 14 graden en bij een luchtvochtigheid van tussen de 70% en 80%. Daarnaast mogen de wijnen niet worden blootgesteld aan zonlicht of trillingen van bijvoorbeeld zwaar verkeer.

Weinig mensen die in wijn investeren zijn zelf verantwoordelijk voor de opslag en laten de wijnen in plaats daarvan opslaan op een speciale locatie. Onder de juiste omstandigheden worden de wijnen opgeslagen en ook een logboek over temperatuur en vochtigheid wordt bijgehouden. Evenals de beveiliging en verzekering. Door grootschalige exploitatie is de prijs hiervoor vaak lager dan je het zelf zou kunnen opslaan. Bovendien moet ook rekening worden gehouden met de behandeling van de wijn.

In Denemarken zijn er een handvol wijnentrepots die de opslag van wijn aanbieden, terwijl alleen Nordic Freeport de status van een douane-entrepot heeft en dus opslag van wijn kan aanbieden zonder douanerechten, belastingen en btw. Dit is een belangrijke voorwaarde voor de optimale investering. De prijs van Nordic Freeport voor opslag, handling en verzekering ligt jaarlijks 0,7% van de waarde van de wijn.

Wat zijn de kosten als ik zelf beleggingswijn bewaar?

Vanuit economisch en praktisch oogpunt is het meestal niet aan te raden om de wijnen zelf op te slaan. Als u echter nog steeds overweegt om uw eigen wijn op te slaan, moet u een budget instellen voor wat het kost om uw eigen wijnkelder op te zetten en of wijnkasten te kopen en de huidige kosten van huur, elektriciteitsverbruik, onderhoud, verzekering en inbraakalarmen te dragen. Afhankelijk van welke oplossing u kiest, kost het jaarlijks tussen de 1,5% en 4% van de waarde van de wijn om een fles wijn met een aanschafprijs van ca. € 150 in uw eigen "kelder" op te slaan.

Veel mensen vergeten dat een storing in het koelsysteem kan leiden tot een risico op plotselinge en onherstelbare schade aan uw wijnen. Daarom moet u een alarmsysteem installeren voor het bewaken van temperatuur en vochtigheid. Het systeem moet een logboek kunnen bijhouden, zodat u toekomstige kopers kunt voorzien van documentatie voor een goede opslag. U moet echter voorbereid zijn op het feit dat niet iedereen onofficiële logboeken accepteert als bewijs van opslaggeschiedenis, omdat er talloze voorbeelden zijn van opslaggeschiedenis die wordt gefabriceerd, als bijvoorbeeld de kelder een tijdje te warm is geweest. Onthoud dus dat als het koelsysteem kapot gaat, u op korte termijn een technicus moet kunnen krijgen - zelfs als u op reis bent.

Tot slot moet je zelf beslissen of je bovenop een schatkist wilt wonen die het risico op inbraak en beroving vergroot. Niet voor niets kiezen de meeste mensen ervoor om dure sieraden en horloges in een kluis op te bergen in plaats van thuis. En bedenk dat als je de wijn zelf opslaat, de douane kosten, btw en belasting betaald moeten worden en de winst dus verdwijnt.

Hoe lang moet ik mijn beleggingshorizon verwachten?

Beleggen in wijn is een lange termijn investering in combinatie met een laag risico. U moet rekening houden met een beleggingshorizon van minimaal 5 jaar en bij voorkeur 10 jaar. De grote schommelingen op dagelijkse of maandelijkse basis komt zelden voor. Daarom moet u de eerste jaren geen grote rendementen verwachten. Daghandel is dus voorbehouden aan professionele wijnhandelaren, die meer geld verdienen aan onberispelijke koopmansvaardigheden dan aan schommelingen in de dagelijkse prijzen, waardoor daghandel in wijn een onmogelijk is vanuit een klassiek beleggingsperspectief.

Het komt echter voor dat er situaties ontstaan die de goed geïnformeerde belegger een overrendement kunnen geven. Bij het afsluiten van feestdagen, zoals het Chinese Nieuwjaar, kan de vraag binnenkort exploderen en sommige wijnen kunnen tijdelijk worden verkocht tegen ver boven de marktprijs.

Neem contact op met RareWine Invest

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op