Marktanalyse - Champagne - 14. december 2020

Beleggingen in champagne zijn aantrekkelijker dan ooit

Stijgende handelsactiviteit en prijzen. Champagne is in 2020 weer voorpaginanieuws volgens de Engelse wijnbeurs Liv-ex en bewijst een aantrekkelijke investering te zijn.

In dit opzicht is 2020 het jaar van de champagne als het aankomt op wijnbelegging, ondanks het feit dat er voor velen het afgelopen jaar niet veel te vieren viel. In zoverre was COVID-19 een domper voor vele festiviteiten, maar voor wijnbeleggers is er een reden voor optimisme, zeker als je champagne in je portefeuille hebt.

Permanente aanbevelingen over champagne als belegging

In tegenstelling tot een aantal andere wijnbeleggingsbedrijven op de markt bevelen wij bij RareWine Invest al bijna vijf jaar blijvend champagne aan. Bovendien vormt champagne bijna een derde van onze aanbevolen portefeuillesamenstelling. We refereren vaak naar de goudkleurige bubbels als de wijnvariant van staatsobligaties en de beleggers die champagne hebben omarmd, zijn hier herhaaldelijk voor beloond.

Champagne voldoet aan een van de belangrijkste factoren voor beleggingswijn, namelijk een enorme actuele consumptie in vele delen van de wereld. Voor feestelijke gelegenheden, verjaardagen, recepties, vieringen, in bars en nachtclubs, enz. Er zijn talloze voorbeelden te noemen als excuus om champagne te drinken. Daarnaast zie je niet dezelfde bewaartraditie als waar voornamelijk bordeaux-wijnen vele tientallen jaren aan zijn blootgesteld.

Het gebrek aan speculatie in champagne als een belegging, de doorlopende consumptie en ook de globale stijgende interesse in de kleine wijnstreek in het noorden van Frankrijk zorgen voor ideale omstandigheden voor wijnbeleggers. Voorts kun je ook speculeren met de stijgende interesse van de enorme Chinese markt in de toekomst, omdat vooral de jonge generatie Chinezen steeds meer westerse gewoontes aannemen.

Belegging in Cristal Een van de voornaamste namen in de wereld van champagne: Cristal van Louis Roederer

Toplijst van champagne in nieuw jaarverslag

Het jaarverslag van de Engelse wijnbeurs, Liv-ex, dat net is uitgekomen, bevestigt de groeiende wereldwijde interesse in alternatieve beleggingsvormen, in het bijzonder wijn. Geringe instabiliteit wordt door Liv-ex uitdrukkelijk genoemd als reden dat wijn interessant is om in te beleggen, met name op een moment dat de aandelenmarkt wordt omringd door onrust en grote fluctuaties.

Het verslag vermeldt dat champagne samen met de Italiaanse wijnen in 2020 het best presteren. De champagnes worden uitgelicht voor de hoogste prijsstijgingen, terwijl de Italiaanse wijnen - met op kop Barolo van 2016 en Brunello di Montalcino van 2015 - hun marktaandeel bijna hebben verdubbeld in het segment 'goed en zeldzaam'.

Voor de champagne staan voornamelijk het al legendarische wijnjaar 2008, en de laatste lancering, wijnjaar 2012, voorin de rij, wat ook heeft geleid tot prijsstijgingen van omliggende wijnoogsten.

Op de lijst van Liv-ex van de 10 meest verhandelde wijnen in 2020 in de categorie 'goed en zeldzaam' treffen we niet minder dan drie champagnes. Comtes de Champagne van 2008, Dom Pérignon van 2008 en Cristal van 2012 staan respectievelijk op de derde, vierde en vijfde plaats in de top 10-lijst.

Met dit in gedachten en de beweringen van Liv-ex dat er geen tekenen zijn dat champagne deze stroomversnelling niet doorzet in 2021, lijkt de tijd om met name in champagne te investeren rijper te kunnen zijn dan ooit.

Champagne is strafheffingen gespaard gebleven

Het is de moeite waard te melden dat champagne, en ook de wijnen uit Italië, tot dusver vrijgesteld zijn van de strafheffingen van de VS van 25%, die in oktober 2019 werden geïntroduceerd. Alle andere Franse wijnen vallen nog steeds onder deze heffingen.

Nu de gekozen president van de VS, Joe Biden, president Donald Trump begin 2021 heeft vervangen, kan de voortdurende handelsoorlog tussen de VS en Europa wellicht eindelijk ten einde komen. Maar niemand weet zeker wat de toekomst zal brengen.

Bij RareWine Invest konden we aan het einde van het derde kwartaal van 2020 prijstoenames voor champagne melden van 4,5%, waarmee champagne over de laatste 5 jaar boven de 25% uitkomt. Gezien het feit dat we blijven geloven in de voornaamste prijsstijgingen hier, ligt er een gedegen rendement op ons te wachten.

Champagne slechts voor de derde keer in meer dan 30 jaar in de top 10

De positieve trends voor champagne worden verder bevestigd door het toonaangevende tijdschrift Wine Spectator, dat ieder jaar rond deze tijd hun top 100-lijst van de beste wijnen van het jaar publiceert. De lijst, die sinds 1988 wordt uitgegeven, wordt gepubliceerd op basis van de vele duizenden wijnen die hun editors tijdens het jaar proeven en beoordelen.

Naast de beoordeling van de editors zelf worden ook de algemene score, prijs van de wijn en handelsactiviteit onderscheiden (hoewel hoofdzakelijk in de VS). Alleen wijnen die 90 punten of meer scoren, komen in aanmerking voor de lijst.

De lijst van 2020 heeft een wat verrassende nummer 1 met de Rioja Castillo Ygay Gran Reserva Especial van 2010 van de historische producent Bodegas Marqués de Murrieta. Nog sensationeler is het feit dat slechts voor de derde keer in de geschiedenis een champagne in de top 10 van de lijst staat. De Bollinger Grande Année uit 2012 prijkt op nummer 10 van de lijst, wat de geweldige kwaliteit van Bollinger, maar ook het algemene potentieel van de streek Champagne bewijst.

In 2007 stond op de 10e plaats de Krug Vintage uit 1996 en was de eerste champagne op de lijst, gevolgd door Dom Pérignon Legacy Edition van 2008 die in 2018 de 5e plaats innam.

2012 Bollinger Grande Année 2012 Bollinger Grande Année - slechts de tweede champagne ooit die in de top 10-lijst van Wine Spectator bereikte

Voor champagnebeleggers ligt het beste nog in het verschiet

Verschillende industriemedia, waaronder de gerespecteerde Decanter, noteren toenemende productiekosten voor champagne over de laatste 15 jaar die niet proportioneel zijn ten opzichte van de prijsstijgingen. Daarom voorspellen experts en producenten unaniem dat de prijzen van champagne de volgende 10 jaar sneller zullen stijgen dan wat we in het verleden gewend waren. Je kunt hier het volledige verhaal lezen.

Bij RareWine Invest zien we ook een groeiende interesse in champagne, die traditioneel samen met bourgogne het grote merendeel van onze beleggingsaanbevelingen vormt, en de verwachtingen van prijstoenames bieden een vruchtbare basis voor verdere investering in champagne, nu de prijzen nog minimaal zijn.

Als je ook meer wilt weten over jouw opties om in champagne te investeren, maak dan gebruik van het onderstaande formulier en we nemen contact met je op.

Neem contact op met RareWine Invest

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op