Artikel - RareWine Academy

De ultieme gids voor wijnproeven

Bij het proeven van wijn moet u al uw zintuigen activeren om de verbazingwekkende kwaliteiten van wijn te ervaren. Lees verder om meer te weten te komen over alle aspecten van

Wijnproeven is over het algemeen subjectief, maar er zitten bepaalde factoren in de wijn die u als wijnproever kunt interpreteren. Om de wijn goed te proeven, is hier een gids over hoe u de proeverij van een wijn kunt benaderen. Als u ervaring opdoet met de kunst van het proeven, gaat de magische wereld van wijn voor u open.

Wijnproeverij vereist geschikte wijnglazen

Voordat we zelfs maar beginnen te praten over hoe u de wijn proeft, laten we ervoor zorgen dat de apparatuur op zijn plaats is. Om de wijn de allerbeste omstandigheden te geven, moet u ervoor zorgen dat u een glas heeft dat geschikt is voor zowel de wijn als de gelegenheid.

In feite kan het kiezen van de juiste bril een hele wetenschap op zich zijn. De verschillende producenten hebben bijna glazen ontwikkeld voor elke druivensoort en regio. We hebben uw zoekopdracht naar glas beter beheersbaar gemaakt. Vind hier onze gids voor het juiste wijnglas.

De temperatuur is cruciaal voor uw wijnervaring

Zodra de wijn in het juiste glas is gegoten, staat u voor een andere, maar zeer belangrijke taak. Houd altijd de steel vast zodat de wijn zijn temperatuur en zijn mooie uiterlijk behoudt.  Te veel mensen verwarmen de wijn onbewust met hun handen, en dit heeft invloed op de manier waarop u de wijn proeft.

Maar wat is de juiste temperatuur? Rode wijn moet over het algemeen worden geserveerd op 16-18 graden - witte wijn op 8-10 graden. Vergeet niet dat wijn snel heet wordt in het glas. Het is beter om het iets te koud te serveren dan te warm.

Met wijn is het ook het uiterlijk dat telt

Nu hebben we het wijnglas en de juiste temperatuur onder de knie. Laten we eens analytisch kijken naar het uiterlijk van de wijn. Het uiterlijk van een wijn kan een goede indicatie geven van zijn rijping. Uiterlijk kan ook onthullen of er fouten in de wijn kunnen zitten.

Om naar de wijn te kijken, kantelt u het glas tegen een witte achtergrond. Het is de buitenste 5 millimeter van de wijn die u moet bekijken en beoordelen. Hier kunt u de nuances verkennen.

Beoordeel eerst of de wijn er gezond uitziet. Dit wordt gedaan door te kijken of het glanzend is aan de oppervlakte. Dit geldt voor alle wijnen, maar vooral voor oudere wijnen. Als de wijn glanzend is aan de oppervlakte, is hij waarschijnlijk gezond. Een saaie wijn kan op verschillende manieren gebrekkig zijn - hetzij door "kurk" of door de wijn die te warm of te lang is bewaard.

Een defecte wijn gaat maar op één plek, en dat is in de afvoer.

De kleur, die de leeftijd van de wijn aangeeft, gaat over het algemeen van licht naar donker en terug naar licht. Dit betekent dat een jonge wijn meestal licht is, ouder wordt en donkerder wordt, en zijn leven weer licht beëindigt. De schaal is natuurlijk anders dan witte wijn tot rode wijn. Helaas kan dit alleen als algemene richtlijn worden gebruikt, omdat druiven en productiemethoden ook een rol kunnen spelen bij het uiterlijk van de wijn.

Maak kennis met aroma's en meerdere noten

Zodra u naar het uiterlijk van de wijn hebt gekeken, kunt u beginnen met het definiëren van de geuren van de wijn.

Om de wijn te ruiken, moet u de wijn in het glas ronddraaien, zodat de aroma's vrijkomen en weer in elkaar worden gezet.  Probeer eerst het glas te ruiken zonder te wervelen. Draai de wijn rond en ruik opnieuw. U zult een heel groot verschil merken in hoeveel het aroma voor en na uit het glas komt.

Wanneer u het glas naar uw neus tilt, vangt u onderweg de kleine nuances op. Alles helpt om de complexiteit van de wijn te laten zien. We hebben individuele voorkeuren of we de voorkeur geven aan het ene of het andere neusgat - of misschien beide. Wanneer de neus helemaal in het glas komt, komt ook de alcohol in het spel, waardoor het reukvermogen langzaam maar zeker wordt verdoofd.

De kunst is om zoveel mogelijk nuances in de eerste paar snuifjes van de wijn te vangen. Vertrouw op wat u de eerste keer ruikt en laat het definiëren.

De geur is het goud als we het hebben over wijnproeven. In theorie kan ons reukvermogen honderden nuances onderscheiden, terwijl we slechts vijf zintuigen van smaak hebben. We zijn gewoon niet zo getraind om deze honderden nuances te gebruiken. Om het reukvermogen bij wijnproeverijen te gebruiken, moeten we de nuances verdelen in categorieën en subcategorieën.

Blijf bij uw intuïtie en steek uw neus in het glas

  • Aroma's afkomstig van de druif
    • Bloemen, fruit, bessen, specerijen
  • Aroma's van het werk in de kelder
    • Vanille, rook, yoghurt, brood
  • Aroma's uit de opslag
    • Gedroogd fruit, tabak, noten

Ruik en u zult leren

Het kan een uitdaging zijn om de verschillende aroma's onder woorden te brengen. U leert alleen door oefening. Hoe meer uoefent met uw neus, hoe beter u wordt in het geven van woorden. Als het gaat om de geur van wijn, speelt vooral het fruit een grote rol.

Het karakter van de vrucht kan sterk veranderen afhankelijk van de weersomstandigheden waarin de druiven zijn gegroeid. Hoe koeler het weer, hoe frisser en hoe rijper het fruit zal verschijnen. In extreme gevallen, als het warm weer is geweest, zal het fruit bijna gaar zijn.

Als voorbeeld kunnen we een rode wijn uit Bourgogne gebruiken, gemaakt van Pinot Noir. In een koele jaargang heeft het tonen van rode bijna onrijpe aardbeien met een hoge zuurgraad. De wijn zal er dan ook in alle opzichten heel fris uitzien.  Als de Pinot Noir-druiven daarentegen worden geoogst in de Maipo-vallei in Chili, waar het warm is, heeft de wijn tonen van rode pruimen en een gemiddelde zuurgraad. De wijn hier zal verschijnen met minder intensiteit en frisheid.  Wanneer we het hebben over een wijn met een body, verwijst dit heel erg naar de complexiteit en structuur van de wijn.

Hoe meer u werkt om de afzonderlijke noten te scheiden, hoe dieper uw begrip krijgt van de wijn.

Lees hier meer over de vijf factoren die de wijnsmaak beïnvloeden

Nu kunt u eindelijk de wijn proeven

U heeft waarschijnlijk nog geen volledig begrip van aroma's, maar u weet; oefening baart kunst. Nu zijn we op het punt dat de wijn het glas moet verlaten.

Wanneer u de wijn proeft, moet je een grote mond vol hebben die je in je mond ronddraait.  Op deze manier raakt u alle smaakreceptoren en geef je geuraroma's af aan uw reukcentrum.

Probeer eerst een kleine slok te nemen waarbij de wijn direct over de tong glijdt en wordt ingeslikt. Neem dan een grote mondvol en zorg ervoor dat het goed in uw mond wordt verdeeld. U ervaart op deze manier een veel grotere rijkdom en complexiteit van smaak. Dit is de manier om verder te gaan.

Er zijn twee processen die moeten worden verduidelijkt bij het proeven van de wijn. Een daarvan is om de structuur van de wijn te beoordelen. De tweede is om te bevestigen of te ontkennen welke aroma's er in de geur van de wijn zaten.

De structuur bestaat uit tannine, zuurgraad, alcohol, lichaam en intensiteit. Dit zijn allemaal elementen die helpen om de wijn vorm te geven en het gevoel te geven dat u in uw mond voelt tijdens het proeven. Structuur is belangrijk, anders zouden we het gevoel hebben sap te drinken zonder een lichaam. In het beste geval moeten al deze elementen met elkaar in balans zijn.

Zoetheid, tannines en alcohol

Tannine is het uitdrogende effect op uw tandvlees.  Tannine helpt de houdbaarheid van wijn te verlengen. In koele klimaten kunt u zeer drogende tannines ervaren. In warmere klimaten zullen de tannines zachter aanvoelen en minder uitdrogend.

De zuurgraad is de directe balans naar de tannine. U kunt het zuur aan de zijkant van uw tong voelen, maar ook door het feit dat u veel water van de mond krijgt.  De zuurgraad geeft frisheid aan de wijn. Een koeler klimaat geeft een hogere zuurgraad aan de wijn.

Alcohol is het "gevaarlijke" element in wijn dat niet kan worden uitgesloten. De alcohol komt van de omzetting van suiker, dus hoe hoger de alcohol, hoe rijper de druiven. Als wijn geen alcohol bevat, heeft het geen body of structuur.

Lichaam en intensiteit gaan hand in hand. Vaak worden ze ten onrechte door elkaar gehaald en aangeduid als lichte of krachtige wijnen. Niets is meer aan de hand.

Body geeft aan hoeveel de wijn de mondholte vult, als een aggregatie van de andere structurele elementen. Zoetheid, alcohol en tannine zijn de belangrijkste elementen. Intensiteit is meer een uitdrukking van hoezeer de wijn erop staat zijn karakter te tonen. Een Bourgondisch dorp, bijvoorbeeld, zal vaak laag van lichaam zijn, maar intens in de mond. Sommigen zullen het als krachtig ervaren omdat het intens is – anderen zullen ernaar verwijzen als licht omdat het licht in lichaam is.

De smaken moeten gewoon worden bevestigd of geweigerd. Misschien komen ze anders naar voren in de smaak. Het verschil in smaak kan ons ook veel vertellen. Een ding dat het vermelden waard is, is of de nuances min of meer ontwikkeld zijn in de smaak in vergelijking met de geur. Een wijn die rijp en groot lijkt in de neus, maar strak en onvolgroeid in de mond, kan vaak laten zien dat hij een goed ontwikkelingspotentieel voor zich heeft.

Is een objectieve beoordeling van wijn überhaupt mogelijk?

Kortom, een conclusie uit een wijntaster kan in vele richtingen terechtkomen. Kunnen we zelfs een objectieve beoordeling van een wijn maken, of zal het altijd subjectief zijn? Eén ding is zeker. Het makkelijke is om aan te geven of we de wijn lekker vinden of niet. Of de wijn nu goed gemaakt is of typisch in zijn categorie, vereist allemaal veel smaakervaring. Waar we ook beginnen in het proces, we kunnen alleen maar vaardiger worden als we veel wijn proeven en aandacht besteden aan wat we proeven.

Geniet van uw wijnproeverij.

Neem contact op met RareWine Invest

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op