Artikel - RareWine Academy

Salon Champagne is zo puur als Champagne kan zijn

Salon – de naam zelf kan elke Champagnekenners kippenvel bezorgen. Microproductie en torenhoge kwaliteit.

Exceptionele Salon is echt een one of a kind in Champagne. Eén man, één visie, één druivensoort, geoogst in één dorp, gemaakt van druiven uit één jaargang.

Eugène-Aimé Salon heeft een wijn gecreëerd die uitsluitend gebaseerd is op Chardonnay en met een missie om compromisloos te zijn op het gebied van kwaliteit. Alle druiven worden geoogst in het beroemde dorp Mesnil-sur-Oger. De productie telt alleen de vintage, Salon Cuvée S, die alleen wordt vrijgegeven in de beste jaargangen die voldoen aan de compromisloze kwaliteitseisen.

Salon is niet alleen het verhaal van een man en een missie. Salon is het archetype van het creëren van een unieke stijl en een van de meest interessante Champagnes voor geeks, romantici en investeerders. Salon is het voorbeeld van hoe de juiste investeerders de hype naar hele nieuwe hoogten kunnen tillen.

Het verhaal van Salon Champagne

1905 was het jaar waarin Eugène-Aimé Salon zijn eerste jaargang Salon Champagne produceerde. Hij was in de eerste plaats een zakenman, maar zijn liefde voor gastronomie en wijn bracht hem op het idee. De eerste jaargangen die hij produceerde waren alleen voor zijn eigen plezier en voor zijn gasten.

In 1920 richtte Eugène-Aimé Salon het Champagnehuis op en begon de eerste wijnen op de markt te brengen. De eerste jaargangen waren erg klein en werden alleen geserveerd aan zijn eigen sociale kringen. Toen in Parijs de jaren ‘20 feestelijk werden en voor de hoge sociale klassen waartoe Engène-Aime behoorde, begon de verkoop ook op de beste plaatsen in Parijs. Maxim's restaurant was de plek, waar alle juiste mensen elkaar wilden zien. Op de beste tafels kon Salon Champagne worden gezien als een duidelijk signaal dat ze op de hoogte waren van de nieuwste trends in de stad der steden.

Het was een lange en zware reis voor Eugènie-Aimé Salon om Salon Champagne op te richten. Het is waarschijnlijk te danken aan zijn doorzettingsvermogen dat Salon vandaag de dag nog steeds op de markt is. Zijn passie was inderdaad compromisloos en om deze reden werd Salon pas op de markt gebracht, toen hij de kwaliteit bevredigend vond. Tot aan zijn dood in 1943 werd Salon precies op deze manier beheerd.

Midden in een nieuwe oorlog moest de zus van Eugènie-Aimé de exploitatie van Salon Champagne overnemen. Het waren moeilijke tijden voor Frankrijk en de rest van de wereld. De zuster had weinig interesse in het Champagnehuis maar liet de dagelijkse leiding over aan de keldermeester. Het belangrijkste verkooppunt tot de jaren 1950 bleef Maxim's restaurant in Parijs. In deze jaren kwam de export naar Europa langzaam op gang, maar pas in 1983 werden de eerste kisten over de Atlantische Oceaan naar de Verenigde Staten geëxporteerd.

In 1968 werd Salon Champagne verkocht aan Dubonet-Cinzano, dat wortels heeft in de gedistilleerde drankenindustrie. Zo werden ze voor een aantal jaren onderdeel van de Pernod-Ricard groep. Het was niet de juiste plek om te zijn toen de focus zo specifiek lag op hoge de kwaliteit en beperkte hoeveelheden van enkel het product. Toen in 1989, het jaar na de grote jaargang 1988, werd Salon voor de laatste keer verhandeld - misschien. Champagnehuis Laurent-Perrier stapte op en nam Salon over. Nu was het weer tijd voor een compromisloze kwalitatieve benadering van de productie.

Salon is een stukje geschiedenis: de eerste Blanc De Blancs op de markt

Toen Eugènie-Aimé Salon champagne begon te produceren van pure Chardonnay, ging hij in tegen een oude norm van Champagne in. Een norm die een paar eeuwen eerder door Dom Pierre Pérignon zelf is begonnen en Pinot Noir in de wijn heeft gemengd. De stijl van pure Chardonnay staat nu bekend als Blanc de Blanc; wit (wijn) van wit (druiven) en is zo uitgevonden door Eugènie-Aimé Salon.

In die tijd was de algemene mening in Champagne dat Pinot Noir of Pinot Meunier aan de wijn moest worden toegevoegd om de juiste balans te creëren.

Lees hier meer over de productie van Champagne: The Art Of Champagne Manufacturing

De druiven voor Salon komen van het beroemde Mesnil

Alle druiven voor Salon Champagne komen uit het dorp Mesnil-sur-Oger, dat is geclassificeerd als een Grand Cru voor Chardonnay-druiven. Het dorp ligt in de Côte de Blancs en drukt het optimum uit voor Chardonnay gemaakt tot mousserende wijn. Hetzelfde dorp is de thuisbasis van de druiven voor veel van de allerbeste Champagnes op de markt, waaronder de wijngaard die de druiven levert voor Krug's legendarische wijngaard Clos du Mesnil.

Jardin de Salon is de naam van een kleine wijngaard die altijd de ruggengraat van Salon Champagne heeft gevormd. De wijngaard is slechts een hectare groot en teelt Chardonnay voor Salon. De wijngaard werd in 1905 geplant, maar werd helaas in 2002 opnieuw aangeplant vanwege een ziekte die de oude wijnstokken vernietigde. Tegenwoordig wordt Salon Champagne gemaakt van druiven die in deze wijngaard en 19 andere wijngaarden in Mesnil-sur-Oger worden geteeld. Oorspronkelijk leverden 20 kleine telers druiven aan Salon, maar in 1971 verwierf Krug Champagne de enkele wijngaard Clos du Mesnil, die geen druiven meer levert aan Salon. De families van de overige 19 telers werkten allemaal in het begin van de 20e eeuw samen met Eugène-Aimé Salon.

2008 Salon

Salon Champagne van vandaag

Vanaf het begin heeft Laurent-Perrier de unieke positie die Salon in de markt heeft gecreëerd, willen behouden. Tot 2000 werden slechts 37 jaargangen Salon Champagne uitgebracht. Bij constante consumptie betekent dit dat er zeer weinig volwassen flessen op de markt beschikbaar zijn om aan de enorme vraag te voldoen. Dit is vooral interessant als je champagne vanuit een speculatief perspectief bekijkt.

De laatste jaargang die is uitgebracht is de 2012, de zesde sinds de millenniumwisseling. Met een totale productie van 60.000 flessen in een normale jaargang, zijn er niet veel flessen op de markt voor het internationale en veeleisende publiek.

Tegenwoordig wordt Salon Champagne geëxploiteerd samen met het zusterhuis Delamotte, dat druiven en wijn krijgt van de onuitgebrachte jaargangen. De twee huizen worden beheerd door Didier Depond en keldermeester Michel Fauconnet, die ook keldermeester is bij Laurent-Perrier.

Als een opmerking van belang, de nu legendarische 2008 jaargaan viel vanaf het begin op, met een perfecte balans en een hoge zuurgraad. Het is ongetwijfeld een wijn voor toekomstige generaties. Om deze reden zijn alleen magnum-flessen gekozen, wat optimaal is voor de ontwikkeling van Champagne. Slechts 8.000 magnumflessen werden gebotteld, dus het is zeker de zeldzaamste Salon van de afgelopen tijd - en het bestaat alleen in magnum, wat het op zich uiterst aantrekkelijk maakt als investering.

Salon-800x600px.jpg

Productiemethoden en gebrek aan kelderwerk bij Salon

Kelderwerk speelt vaak een grote rol bij de productie van Champagne. Hier krijgt de keldermeester de kans om al zijn of haar talenten te tonen. Dit is een belangrijke factor bij het creëren van veel van de stijlen die we vandaag kennen in andere grote champagnehuizen. Denk maar aan de vatrijping bij Bollinger of het blenden van meer dan 100 wijnen bij Krug.

Bij Salon worden tradities in het gebied opnieuw doorbroken. Hier wordt slechts één wijn gemaakt – de Cuvée S, terwijl er weinig invloed wordt gegeven op de grondstoffen die uit de wijngaard komen.

Alle druiven worden met de hand geoogst en onmiddellijk geperst. Fermentatie vindt plaats in stalen tanks, wat al sinds de jaren 1970 het geval is. Hierdoor behouden alle kwaliteiten van de druiven voor de uiteindelijke wijn. De wijn wordt geblokkeerd zodat deze geen malolactische omzetting ondergaat, waardoor het natuurlijk voorkomende appelzuur in de wijn behouden blijft. Dit geeft meer rijkdom, een hogere zuurgraad en een langer opslagpotentieel. Het betekent ook dat de wijn misschien minder benaderbaar is als hij jong is, maar het ontwikkelingspotentieel is enorm.

De wijn van Jardin de Salon wordt gemengd met de percelen die zijn verkregen uit oude contracten in het dorp. Elk perceel oude druiven levert een stabiele hoge kwaliteit. Alleen het beste wordt gemengd en gebotteld voor de expressie van Salon Champagne Cuvée S van deze jaargang. Vervolgens worden de flessen in de kelder gezet voor de klassieke tweede gisting in de fles.

Voordat Salon wordt gedegorgereerd, wordt het tussen de 8 en 12 jaar in de kelder bewaard om de extra complexiteit toe te voegen die voortkomt uit veroudering met bezinksel in de fles. De rijpingstijd wordt door de keldermeester bepaald op basis van de smaak. Geen enkele jaargang wordt gedegorgeerd op meer dan 8 gram per liter, omdat het doel is om de structuur van de wijn te behouden.

Na het degorgeren blijft de Champagne nog een paar jaar in de kelder om zich te vestigen voordat hij op de markt wordt gebracht. Er worden geen processen overhaast, omdat ze alleen het beste willen laten zien. Bij Salon Champagne wordt de geschiedenis zorgvuldig bewaard en monsters van de meeste jaargangen worden nog steeds bewaard in de diepe bibliotheek. Dit zijn wijnen die een lang ontwikkelingspotentieel hebben en die met de jaren alleen maar beter worden.

De beste jaargangen van Salon

Er is geen slechte jaargang van de Salon Champagne. Er wordt slechts één wijn gemaakt en deze wordt alleen uitgebracht in uitzonderlijke jaargangen. Dat gezegd hebbende, er zijn altijd diamanten die beter schijnen dan andere diamanten. 2008, 2002, 1996, 1988, 1979, 1961 vallen allemaal een hetzelfde straatje van zeldzame "diamanten" die om de paar jaar worden vrijgegeven.

Nog indrukwekkender is het feit dat elke keer dat een van de oude jaargangen met meer dan 40 jaar oud wordt geopend, het geweldige smaakervaringen geeft aan de weinigen die de kans krijgen. Het is dit indrukwekkende opslagpotentieel dat helpt om de interesse in Salon Champagne te vergroten bij wijninvesteerders van over de hele wereld, die ook profiteren van de beperkte productie en de enorme vraag. Salon is echt uniek en heeft een enorme fanbase over de hele wereld.

Lees ook ons verhaal over hoe Champagne zich ontwikkelt: Hoe lang kan champagne worden bewaard?

Neem contact op met RareWine Invest

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op