Artikel - RareWine Academy

Wat is de optimale serveertemperatuur?

Bent u volledig op de hoogte van de juiste temperatuur voor het serveren van verschillende wijnen? Of let u alleen op de smaak van de wijn?

De temperatuur is cruciaal voor de ontwikkeling van de wijn

Er zijn waarschijnlijk niet veel mensen die eraan twijfelen dat temperatuur een grote rol speelt in een wijn - en zelfs in veel verschillende stadia in het leven van de wijn. Voor de meerderheid is de serveertemperatuur misschien wel het belangrijkste, maar voor de producent zijn het weer en de temperatuur tijdens het groeiseizoen minstens zo interessant. Zelfs na productie is de temperatuur erg belangrijk. Dit is een fase waarin de wijn zich onder optimale omstandigheden moet kunnen ontwikkelen om zijn economische en smaakwaarde te behouden.

De optimale serveertemperatuur voor wijn

Serveertemperatuur is uiterst belangrijk voor hoe de wijn uit het glas smaakt. Traditioneel hebben velen de neiging om witte wijn te koud en rode wijn te warm te drinken.

Vaak wordt witte wijn bijna helemaal tot aan het vriespunt afgekoeld, waardoor een groot deel van de smaak verdwijnt. Witte wijn zal er baat bij hebben om iets warmer te worden genoten dan wat je vaak ervaart.

Wanneer rode wijn te heet wordt geserveerd, wordt de alcohol de dominante factor uit het glas. Als je de wijn wat afkoelt, komt het fruit meer tot zijn recht en ervaar je meer lagen in de wijn. Over het algemeen kunnen wijnen met minder tannine er tegen om nog koeler geserveerd te worden en zien ze er dus lichter en eleganter uit.

Bij het plaatsen van de wijn op tafel, zal deze snel een paar graden stijgen wanneer deze wordt ingeschonken en in het glas staat, vooral als het warm is in de kamer. Serveer het dus iets koeler dan gepland. Als je geen tijd had om de wijn correct te temperen, zet hem dan een goede 10 minuten in de vriezer.

Aanbevolen drinktemperatuur - Rode wijn:

  • Pinot noir andere lichtrode wijnen met weinig tannine - bv Bourgogne: 14 - 16 graden
  • Merlot, cabernet sauvignon en soortgelijke wijnen - bv Bordeaux: 16 - 18 graden

Aanbevolen drinktemperatuur - Witte wijn:

  • Riesling, sauvignon blanc en andere aromatische druiven - bv Moezel: 5 - 10 graden
  • Chardonnay, chenin blanc - bijv. Bourgogne: 13 - 15 graden

Bewaartemperatuur is belangrijk voor de wijn

Het bewaren van wijn is qua temperatuur een heel ander verhaal. Je moet ernaar streven om dezelfde termen te raken als in een kelder bij de wijnmaker. 11 - 13 graden en met een luchtvochtigheid van ongeveer 75%. Dit zijn de optimale omstandigheden voor de ontwikkeling van de wijn. Het belangrijkste aan opslag is echter dat de temperatuur stabiel is en niet te veel fluctueert over een korte periode. Als je wijn warmer is dan dit, dan zal de wijn zich sneller ontwikkelen dan de optimale curve. Als het koeler is, maar boven het vriespunt, dan zal de ontwikkeling langzamer gaan. Overweeg dit in relatie tot hoe lang je de wijn wilt bewaren.

De luchtvochtigheid draagt bij aan het populaire gezegde dat er geen 'kurk in de wijn' zit. Bij een luchtvochtigheid van ongeveer 70-75% zal de kurk licht vochtig blijven en dus niet uitdrogen. Als de luchtvochtigheid hoger is dan 75%, bestaat het risico dat het het etiket op de fles beschadigt, wat niet geschikt is als het er goed uitziet wanneer het wordt geserveerd.

Slechtste plek om wijn op te slaan:

Boven de keukenkastjes zijn niet ideaal. Hier fluctueert de temperatuur vaak veel binnen korte tijd. Het kan zelfs de beste wijn binnen enkele weken verpesten.

Beste plek om wijn op te slaan:

Als je geen perfecte kelder of een wijnkoelkast hebt, dan zal het vaak in het midden van het huis zijn waar de temperatuur het meest stabiel is en waar de wijn in de beste omstandigheden kan zijn: donkere plek, met een stabiele temperatuur en waar het niet kan schudden. De onderkant van een kledingkast is een andere voor de hand liggende optie.

Neem contact op met RareWine Invest

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op