Artikel - RareWine Academy

Wanneer moet je wijn decanteren?

Moet je de wijn überhaupt decanteren? Hoe decanteer je op de juiste manier? Moeten alle wijnen gedecanteerd worden? Vragen zijn er veel!

In de eerste plaats zullen veel wijnen er baat bij hebben om op de een of andere manier te worden gedecanteerd. Dit kan zijn omdat de fles droesem heeft gevormd, of dat ze iets te vroeg worden geopend vanwege de leeftijd. Hier zullen we de verschillende manieren om wijn te decanteren gaan bekijken.

Decanteren komt van de term: 'decanteren', wat betekent dat de wijn uit de oorspronkelijke fles in een andere ‘karaf’ wordt gegoten, meestal van glas. Vooral in Engeland hebben mensen een grote traditie om oudere wijnen te drinken, daarom hebben ze ook een grotere traditie om wijn te decanteren.

Er zijn voornamelijk twee redenen om de wijn te decanteren; enerzijds om de zuivere wijn te scheiden van de droesem. Anderzijds om de wijn van zuurstof te voorzien en het potentieel van de fles eruit te halen.

Vaak heb je twee namen voor karaffen; hetzij een ‘karaf’ die bestemd is om de wijn te beluchten, hetzij een ‘karaf’, die bestemd is om wijn over te schenken zonder dat deze wordt belucht.

Vermijd droesem bij het schenken van wijn

Het is volkomen normaal om droesem te vinden in de meest oudere wijnen. Er zijn verschillende elementen in de wijn die aan elkaar verbonden zijn en in de fles droesem vormen. Dit gebeurt vooral bij oude wijnen, maar ook als de producent ervoor heeft gekozen om de wijn niet te filteren voor het bottelen. Bij elke filtratie zal wijn een beetje van de smaak verliezen, dus op die manier is het een teken van kwaliteit wanneer er een droesem in de wijn zit.

De juiste procedure zou zijn om de fles een paar dagen voordat deze moet worden gedronken naar boven te plaatsen. Daardoor bezinkt de wijn zichzelf voordat je gaat decanteren.

Wanneer de wijn moet worden geopend, moet dit worden gedaan zonder de fles te schudden. Zodra de fles is geopend, moet deze langzaam in een karaf met een zachte binnenkant worden gegoten. Het wordt aanbevolen om een zogenaamde "eendvormige" karaf te gebruiken.

Giet voorzichtig en gebruik een zogenaamde "eendvormige" karaf. Giet voorzichtig en gebruik een zogenaamde "eendvormige" karaf.

De wijn wordt gedecanteerd in de schone karaf, bij voorkeur met een licht oppervlak erachter, zodat je kunt zien wanneer het neerslag in de bottleneck komt en je moet stoppen met gieten. Hierdoor heb je de wijn gezuiverd en kun je een heldere wijn serveren aan je gasten.

Oxidatie van wijn door decanteren

De tweede reden om wijn over te gieten of liever te decanteren is om het van zuurstof te voorzien. Dit wordt voornamelijk gedaan om de wijn wat ouder te bedriegen. Het optimum zal altijd zijn om de wijn op te slaan totdat deze optimaal klaar is om te drinken, maar veel wijnen worden eerder gedronken en dan is het geven van extra zuurstof essentieel.

Door de wijn van zuurstof te voorzien, bereik je dat aroma's die in de wijn zijn gesloten, worden geopend en bijdragen aan het afgeven van meer smaak.

De tannine in de wijn zal ook profiteren van extra zuurstof, omdat het meer afgerond en milder zal lijken. Veel wijnen zullen baat hebben om gedecanteerd te worden, om nog meer afgerond en uitgebalanceerd te lijken wanneer u ze aan uw gasten serveert.

Deze wijnen moeten worden overgoten

  • Alle oudere wijnen die een neerslag hebben gevormd. Vooral wijnen uit Bordeaux, Bourgogne of Barolo van meer dan 10 jaar oud.
  • Portwijn, vooral Vintage Port, die al meer dan 15 jaar in de fles wordt bewaard. Wanneer ze meer dan 50 jaar oud zijn, kunnen er enkele centimeters droesem in de fles zitten.

Deze wijnen moeten worden gedecanteerd:

  • Bordeaux wijnen die jonger zijn dan 15 jaar of wijnen in dezelfde stijl en expressie, bijvoorbeeld Cabernet Sauvignon uit Californië.
  • Bordeauxrood, vanaf 1e cru niveau en hoger en minder dan 7 jaar oud.
  • Barolo en Barbaresco die jonger zijn dan 10 jaar zullen ook karakter krijgen als ze worden gedecanteerd.
  • Chardonnay witte wijnen, bijvoorbeeld uit de Bourgogne en jonger dan 5 jaar.

Moet mousserende wijn worden gedecanteerd?

Het korte antwoord zal nee zijn, maar zo simpel is het toch niet. De meeste mousserende wijnen zijn gemaakt om rechtstreeks uit de fles te worden gedronken en laten zich op die manier het beste zien. Zoals met veel andere in de wereld van wijn, zijn er natuurlijk een paar uitzonderingen waar zachte decantatie wonderen kan doen. Anders zullen de meeste flessen profiteren als ze een paar uur van tevoren worden geopend.

Een producent als Gosset laat zijn wijnen geen malolactische omzetting ondergaan, dus winnen ze meestal door een lichtere decantering. Een jonge versie van grote Champagne, zoals Cristal of Salon, zal ook meer openen met een zachte decantering. Als u twijfelt, decanteer dan geen mousserende wijn, maar als u ervaring heeft met het proeven van de beste champagnes, dan kan het zinvol zijn om te experimenteren met een zachte decantering van de jongste champagnes.

Neem contact op met RareWine Invest

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op